Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is volgens de Mental Capacity Act 2005 (Engeland en Wales) het uitgangspunt over de wilsbekwaamheid van een volwassene?

  1. AVan oudere volwassenen wordt aangenomen dat ze wilsonbekwaam zijn
  2. BDe volwassene is wilsbekwaam, tenzij wordt aangetoond dat hij dat niet is
  3. CWilsbekwaamheid wordt alleen aangenomen als een familielid ermee instemt
  4. DDe volwassene is wilsonbekwaam tot een arts formeel het tegendeel heeft bevestigd
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AKeeping the room door open for fresh air
  2. BTaking the temperature every hour
  3. CStrict hand hygiene by everyone who enters the room
  4. DGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why must visible dirt be removed from equipment before it is disinfected?

  1. ACleaning first is only needed for metal items
  2. BDirt makes the disinfectant react and work too strongly on the surface
  3. COrganic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
  4. DDisinfectants only work on wet surfaces
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient rescued from a house fire has a headache and confusion, but the pulse oximeter reads 99%. Why might this reading be misleading?

  1. APulse oximeters always read falsely low after any kind of smoke exposure
  2. BPulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
  3. CConfusion and headache make pulse oximetry readings inaccurate in every patient
  4. DThe reading is accurate, so carbon monoxide poisoning is ruled out
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. ARemove the tube and cover the site
  2. BWait for the provider to arrive before doing anything else
  3. CPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  4. DClamp the tube for the rest of the shift
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient in acute mania paces constantly, has lost weight and will not sit down to eat. Which intervention is most helpful?

  1. AOffer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
  2. BInsist that the patient sits at the table until the meal is finished
  3. CWait until the mania settles before worrying about nutrition
  4. DLeave meals in the room and let the patient eat whenever and whatever they choose
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo make the surgery shorter
  2. BTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  3. CTo reduce the risk of aspirating stomach contents
  4. DTo lower the blood glucose before surgery
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt is al drie dagen misselijk en braakt, en gebruikt furosemide. Welke elektrolytstoornis is het meest waarschijnlijk?

  1. AHypercalciëmie
  2. BAlleen hypernatriëmie
  3. CHyperkaliëmie
  4. DHypokaliëmie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. AUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  2. BTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
  3. CTake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  4. DCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ACushing syndrome
  2. BDiabetes insipidus
  3. CHypothyroidism
  4. DAdrenal insufficiency
11.FarmacologieGemiddeld

Which statement about allopurinol is correct?

  1. AIt lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
  2. BIt works within an hour to relieve joint pain
  3. CIt is taken only during an acute attack and stopped as soon as the pain settles
  4. DIt increases uric acid production to flush out crystals
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking hydralazine for several months develops joint pain, fever and a rash. Anti-histone antibodies are positive. What is the most likely diagnosis?

  1. AGout
  2. BAn acute viral infection
  3. CRheumatoid arthritis
  4. DDrug-induced lupus
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

The telemetry monitor suddenly shows a chaotic waveform resembling ventricular fibrillation, but the patient is talking and brushing their teeth. What should the nurse do first?

  1. AGive IV amiodarone as a bolus
  2. BCheck the patient and the electrodes, as this is likely artefact
  3. CStart chest compressions straight away and call the arrest team
  4. DDeliver an immediate defibrillation shock before checking anything
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with a confirmed type A aortic dissection is hypertensive and tachycardic while awaiting surgery. Which drug class is usually given first to lower the heart rate and blood pressure?

  1. AAn intravenous fluid bolus
  2. BAn intravenous beta-blocker
  3. CAn intravenous thrombolytic
  4. DOral aspirin
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. ADry mouth and constipation
  2. BDiarrhoea and heavy sweating
  3. CWeight loss and a fast tremor
  4. DA cough and a raised potassium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  2. BGive the evening long-acting insulin early to balance it
  3. CMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
  4. DGive another insulin dose because the meal was lost
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why should metoclopramide not be used for nausea in mechanical bowel obstruction?

  1. AIt blocks the effect of all opioids
  2. BIt makes the bowel stop moving completely
  3. CIt always causes severe diarrhoea
  4. DIt increases gut movement against the blockage
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An 80-year-old has a fluid balance 3 L positive two days after surgery. They are now breathless, with crackles at both lung bases and swollen ankles. What should the nurse do?

  1. AStop the IV fluids, sit the patient up and escalate
  2. BEncourage the patient to drink more fluids
  3. CIncrease the IV fluid rate to improve kidney flow
  4. DLie the patient flat with the legs raised
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding wijst op een postpartumdepressie in plaats van op de babyblues?

  1. ASombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden
  2. BHuilbuien en stemmingswisselingen op dag 3 die binnen enkele dagen zonder behandeling verdwijnen
  3. CZich emotioneel voelen als bezoek weggaat
  4. DZich moe voelen na een nacht met een huilende baby
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A labouring woman refuses a recommended caesarean for fetal distress after a full explanation. She has decision-making capacity. What should the nurse do?

  1. AAsk her partner to consent instead
  2. BRespect her decision, document it and inform the team
  3. CPrepare her for surgery anyway because the baby is at risk
  4. DStop caring for her because she refused advice
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Hoe benadert een verpleegkundige een gezondheidsgesprek met een jongere van 15 jaar?

  1. ADe adolescent vertellen dat alles wat wordt gezegd met de ouders wordt gedeeld om hen op de hoogte te houden
  2. BAlleen met de ouder praten
  3. CEen deel van het consult alleen met de adolescent doorbrengen en de grenzen van vertrouwelijkheid uitleggen
  4. DDe adolescent interviewen met vrienden erbij voor steun
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Nobody will smoke in the house or in the car."
  2. B"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
  3. C"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
  4. D"We will put her on her back for every sleep, including naps."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  2. BShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  3. CShe is not distressed and does not need any support
  4. DHer calmness shows that the assault did not happen
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient who has worked well with the nurse for three weeks becomes angry and refuses to attend their sessions after being told that discharge is planned for next week. What is the best interpretation?

  1. AThe patient no longer needs the sessions and should be discharged at once
  2. BThe patient is reacting to the coming end of the relationship
  3. CThe nurse has made an error and should cancel the discharge
  4. DThe patient has developed a new psychotic illness
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 6 ft 9 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

6 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0023:2502:35t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 23:25 en eindigt om 02:35 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

23:2502:35
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
90 kg5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 90 kg en krijgt 5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

90 kg5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 500 mL van een 2% (w/v) oplossing maken uit een 20% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 20%C₂ = 2%V₂ = 500 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
430 mLover? mL/h2 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 430 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 4 h: 430 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 20 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 200 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

20 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater150 mLmelk240 mLthee200 mLijsschilfers200 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine250 mLurine325 mLurine300 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 150 mLmelk: 240 mLthee: 200 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 125 mL/hstart 11:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 11:00 met 80 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 140/min, alert, temperatuur 39,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 96%luchtSBP 84HR 140AT 39,2 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 70/min, geen reactie op prikkels, enige flexie van de armen en benen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De volwassene is wilsbekwaam, tenzij wordt aangetoond dat hij dat niet is

Waarom dit het antwoord is

De wet begint met een vermoeden van wilsbekwaamheid. Iemand wordt niet als wilsonbekwaam behandeld alleen vanwege leeftijd, uiterlijk of een onverstandige beslissing.

Antwoord

B · De volwassene is wilsbekwaam, tenzij wordt aangetoond dat hij dat niet is
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Waarom dit het antwoord is

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Antwoord

C · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant

Waarom dit het antwoord is

Blood, secretions and soil protect organisms and can inactivate disinfectants. Cleaning is always done first, followed by disinfection or sterilization as required.

Antwoord

C · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin

Waarom dit het antwoord is

Standard pulse oximeters read carboxyhemoglobin as oxyhemoglobin, so SpO2 can look normal in carbon monoxide poisoning. A blood carboxyhemoglobin level confirms it, and high-flow oxygen is given.

Antwoord

B · Pulse oximetry cannot tell carbon monoxide-bound hemoglobin from oxygen-bound hemoglobin
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Waarom dit het antwoord is

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Antwoord

C · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving

Waarom dit het antwoord is

Patients in mania may be too active to sit and eat. Portable high-calorie foods and fluids help meet physiological needs, which are a priority.

Antwoord

A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Waarom dit het antwoord is

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Antwoord

C · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Hypokaliëmie

Waarom dit het antwoord is

Braken en lisdiuretica geven allebei kaliumverlies. Hypokaliëmie veroorzaakt zwakte, krampen en ritmestoornissen en moet worden bewaakt en aangevuld.

Antwoord

D · Hypokaliëmie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Waarom dit het antwoord is

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Gecontroleerd met: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Gecontroleerd met: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

A · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: A · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack

Waarom dit het antwoord is

Allopurinol reduces urate production and is taken daily to prevent attacks. Acute attacks are treated with NSAIDs, colchicine or corticosteroids, and a new rash on allopurinol must be reported.

Antwoord

A · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
12.Farmacologie

Antwoord: D · Drug-induced lupus

Waarom dit het antwoord is

Hydralazine and procainamide are classic causes of drug-induced lupus, especially in slow acetylators. Symptoms usually resolve after the drug is stopped.

Antwoord

D · Drug-induced lupus
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact

Waarom dit het antwoord is

Movement, loose electrodes and muscle activity can create artefact that looks like VF. A conscious, talking patient cannot be in VF. The nurse assesses the patient and checks the leads and electrodes, then reattaches them if needed.

Antwoord

B · Check the patient and the electrodes, as this is likely artefact
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · An intravenous beta-blocker

Waarom dit het antwoord is

In acute dissection, IV beta-blockers are usually given first to reduce heart rate and the rate of rise of pressure, limiting extension of the tear. Vasodilators may follow once the heart rate is controlled. Antiplatelets, anticoagulants and thrombolytics are avoided. Type A dissection needs urgent surgery.

Antwoord

B · An intravenous beta-blocker
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Dry mouth and constipation

Waarom dit het antwoord is

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Antwoord

A · Dry mouth and constipation
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Waarom dit het antwoord is

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Antwoord

C · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · It increases gut movement against the blockage

Waarom dit het antwoord is

Metoclopramide stimulates gastric and intestinal motility, which can worsen pain and risk perforation in complete mechanical obstruction. Other antiemetics are chosen.

Antwoord

D · It increases gut movement against the blockage
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate

Waarom dit het antwoord is

Older patients and those with heart or kidney disease can develop fluid overload. The nurse stops fluids, sits the patient up, gives oxygen if needed and asks for medical review, often for diuretics.

Antwoord

A · Stop the IV fluids, sit the patient up and escalate
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Sombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden

Waarom dit het antwoord is

Een postpartumdepressie duurt langer dan 2 weken en belemmert de zorg voor zichzelf of de baby. Screening, bijvoorbeeld met de Edinburgh Postnatal Depression Scale, en verwijzing zijn nodig.

Antwoord

A · Sombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Respect her decision, document it and inform the team

Waarom dit het antwoord is

A woman with capacity has the right to refuse treatment, even if this may harm the fetus. The nurse ensures she has understood, documents the discussion, continues care and informs the team.

Antwoord

B · Respect her decision, document it and inform the team
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Een deel van het consult alleen met de adolescent doorbrengen en de grenzen van vertrouwelijkheid uitleggen

Waarom dit het antwoord is

Adolescenten zijn opener als ze alleen worden gesproken. Leg uit dat wat ze zeggen vertrouwelijk is, tenzij er risico op ernstige schade is. Kaders zoals HEADSSS omvatten thuis, opleiding, activiteiten, drugs, seksualiteit, suïcide en veiligheid.

Antwoord

C · Een deel van het consult alleen met de adolescent doorbrengen en de grenzen van vertrouwelijkheid uitleggen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Waarom dit het antwoord is

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Antwoord

C · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Waarom dit het antwoord is

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Antwoord

A · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · The patient is reacting to the coming end of the relationship

Waarom dit het antwoord is

Anger, withdrawal or return of symptoms are common responses to termination. The nurse acknowledges the feelings, reviews progress and helps the patient prepare for the ending.

Antwoord

B · The patient is reacting to the coming end of the relationship
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 206 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

6·12 + 9 = 81 in

Inches naar centimeters

h = 81·2,54 = 205,7 ≈ 206 cm

Antwoord

h = 206 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 190 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

23:25 → 24:00 = 35 min

Na middernacht

00:00 → 02:35 = 155 min

Totaal

t = 35 + 155 = 190 min

Antwoord

t = 190 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 450 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

5·90 = 450 mg

Antwoord

D = 450 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 50 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 2·500/20 = 50 mL

Antwoord

V₁ = 50 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 215 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 430/2 = 215 mL/h

Antwoord

R = 215 mL/h

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 2,5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Resterende tijd

t = 200/80 = 2,5 h

Antwoord

t = 2,5 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1430 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 240 + 200 = 590 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 80·8 = 640 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1430 mL

Antwoord

I = 1430 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL over

Tweede deel

180/125 = 1,44 h

Totale tijd

t = 4 + 1,44 = 5,44 ≈ 5,4 h

Antwoord

t = 5,4 h

Dat is ongeveer 5 h 26 min, dus de zak is rond 16:26 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 140/min → 3
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 + 2 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 70/min → 1
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions