Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is orthostatische hypotensie?

  1. AEen lage bloeddruk alleen tijdens de slaap
  2. BEen verschil van meer dan 10 mmHg in bloeddruk tussen de twee armen
  3. CEen hoge bloeddruk bij het liggen
  4. DEen bloeddrukdaling bij het opstaan, die vaak duizeligheid veroorzaakt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AWrite it now as a late entry, stating when it was given
  2. BLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  3. CWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  4. DAsk a colleague to sign that they gave it
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why must visible dirt be removed from equipment before it is disinfected?

  1. ADirt makes the disinfectant react and work too strongly on the surface
  2. BCleaning first is only needed for metal items
  3. COrganic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
  4. DDisinfectants only work on wet surfaces
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A handwritten order is hard to read, and the nurse is not sure of the drug name. What should the nurse do?

  1. AAsk a colleague to guess what it says
  2. BChoose the drug that seems most likely from the diagnosis
  3. CHold the drug until the next day without telling anyone
  4. DContact the prescriber to clarify before giving anything
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AGive the usual dose and recheck the INR next month
  2. BGive a double dose to correct the result
  3. CHold the warfarin dose and inform the provider
  4. DEncourage the patient to take aspirin for pain
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een LPN/LVN meldt dat een stabiele patiënt nu nieuwe pijn op de borst heeft. Wat moet de RN doen?

  1. ADe LPN/LVN zeggen de zo-nodig-nitroglycerine zonder beoordeling te geven
  2. BDe patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
  3. CDe zorgassistent vragen een ECG te maken en op de uitslag te wachten
  4. DDe LPN/LVN vragen het af te handelen en aan het einde van de dienst terug te melden
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of symptoms suggests hypercalcaemia?

  1. AWeight gain, feeling cold and a slow pulse
  2. BSweating, tremor and sudden hunger
  3. CTingling lips, muscle cramps and spasms of the hands and feet
  4. DThirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse phones a doctor about a deteriorating patient using SBAR. Which statement belongs in the "R" section?

  1. A"Please review him within the next 15 minutes."
  2. B"He was admitted three days ago with pneumonia."
  3. C"His blood pressure is 85/50 and he is confused."
  4. D"I am calling about Mr Smith, who is breathless."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. AA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
  2. BPossible recurrence that needs further assessment
  3. CA sure sign that the cancer has been fully cured
  4. DA normal change after surgery that needs no follow-up
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een aantal bloedplaatjes van 35 × 10³/µL krijgt een intramusculaire injectie voorgeschreven. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe injectie geven met een langere naald
  2. BDe injectie geven en een warmtekussen aanbrengen
  3. CDe voorschrijver vragen of een andere toedieningsweg kan worden gebruikt
  4. DDe injectie geven zoals voorgeschreven en de plek stevig masseren
11.FarmacologieGemiddeld

Welk type diureticum werkt op het dikke opstijgende deel van de lis van Henle?

  1. AOsmotische diuretica
  2. BThiazidediuretica
  3. CLisdiuretica zoals furosemide
  4. DKaliumsparende diuretica
12.FarmacologieMoeilijk

Welke klasse middelen kan samen met een ACE-remmer een levensgevaarlijke hyperkaliëmie geven?

  1. ALisdiuretica zoals furosemide in hoge dosis intraveneus
  2. BKaliumsparende diuretica zoals spironolacton
  3. CThiazidediuretica
  4. DProtonpompremmers
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. AThe patient having eaten recently
  2. BCold hands with poor peripheral circulation
  3. CA regular heart rate of 75 beats per minute
  4. DThe patient sitting upright in a chair
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met atriumfibrilleren heeft een hartfrequentie van 165/min, bloeddruk 78/45 mmHg, pijn op de borst en nieuwe verwardheid. Welke behandeling moet de verpleegkundige verwachten?

  1. AOrale bisoprolol en controle in de ochtend
  2. BDringende gesynchroniseerde elektrische cardioversie
  3. COngesynchroniseerde defibrillatie zoals bij een hartstilstand
  4. DIntraveneus atropine om de bloeddruk te verbeteren
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. AThere are no precautions, because the dose is tiny
  2. BStay in strict isolation in hospital for several months
  3. CLimit close contact with children and pregnant women for a time
  4. DStart breastfeeding again the next day
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met hypothyreoïdie die weken zijn medicatie heeft gemist, wordt opgenomen met onderkoeling en slaperigheid, met een pols van 46/min, laag natrium en een verhoogde PaCO₂. Welke aandoening is het meest waarschijnlijk?

  1. AMyxoedeemcoma
  2. BThyreotoxische crisis
  3. CBijniercrisis
  4. DHitteberoerte
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which task for a stable patient with an established ileostomy can usually be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AEmptying the pouch and measuring the output
  2. BDeciding whether IV fluids are needed
  3. CAssessing the stoma for signs of necrosis
  4. DTeaching the patient about high-output risks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

After a fall, a patient with advanced dementia is agitated, grimacing and guarding the hip, and cannot rate the pain. What should the nurse do?

  1. AGive a sedative to treat the agitation and avoid giving any analgesia
  2. BAssume there is no pain because none is reported
  3. CWait until a relative can confirm the pain
  4. DUse an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. APre-eclampsia with severe features
  2. BIron deficiency anaemia
  3. CGestational diabetes
  4. DThyroid overactivity
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

At 4 hours, a newborn's temperature is 37,9 °C (100,2 °F). He is wrapped in three blankets under a heater. What should the nurse do first?

  1. ARemove extra layers and recheck
  2. BStart antibiotics without further assessment
  3. CGive an antipyretic medicine immediately
  4. DPlace him in a cold bath
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Why is hearing screening done in the newborn period?

  1. ABecause hearing loss always causes balance problems
  2. BTo diagnose ear infections before discharge
  3. CEarly detection allows support that protects language development
  4. DTo check whether the baby will need glasses later in childhood
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check everyone else in the family for lice as well."
  2. B"Lice can spread when children's heads touch."
  3. C"After one treatment, I won't need to check her hair again."
  4. D"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

An agitated patient has not responded to verbal de-escalation. A PRN medicine is prescribed. What is the most appropriate step?

  1. AHide the medicine in his drink without telling him
  2. BGive an intramuscular injection at once without offering any choice
  3. CPlace him in seclusion and then decide about medicine later
  4. DOffer the oral medicine first, before considering an injection
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking venlafaxine has started a second serotonergic medicine. She is restless, sweating, has a fast pulse and twitching muscles. What should the nurse do first?

  1. AHold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
  2. BGive the next dose of venlafaxine as planned
  3. CEncourage her to walk or exercise in the garden to relieve the restlessness and muscle twitching
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and check her again tomorrow
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 6 ft 0 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tbsp · 3/dag · 14 d? × 150 mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tbsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tbsp = 15 mL?

1 tbspelke 8 uur14 dagen150 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 36 kg krijgt 7,5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

36 kg7,5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
125 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 74,8 lb. Het voorschrift is 0,5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 125 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

74,8 lb0,5 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg500 mL15 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

500 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 60 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mg/500 mL60 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk100 mLwater150 mLsoep200 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine325 mLurine425 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 100 mLwater: 150 mLsoep: 200 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 325 mLurine: 425 mLwonddrain: 60 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 60 mL/hstart 11:00ttotaal​ = ? h125 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 11:00 met 125 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL125 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 37,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 99%luchtSBP 150HR 44AT 37,0 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 99%luchtSBP 222HR 104AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een bloeddrukdaling bij het opstaan, die vaak duizeligheid veroorzaakt

Waarom dit het antwoord is

Orthostatische hypotensie is een bloeddrukdaling bij het overgaan naar een rechtopstaande houding. Ze komt vaak voor bij ouderen en bij sommige medicijnen en verhoogt het valrisico.

Antwoord

D · Een bloeddrukdaling bij het opstaan, die vaak duizeligheid veroorzaakt
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Write it now as a late entry, stating when it was given

Waarom dit het antwoord is

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Antwoord

A · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant

Waarom dit het antwoord is

Blood, secretions and soil protect organisms and can inactivate disinfectants. Cleaning is always done first, followed by disinfection or sterilization as required.

Antwoord

C · Organic matter can shield organisms and weaken the disinfectant
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Contact the prescriber to clarify before giving anything

Waarom dit het antwoord is

Illegible or unclear orders are clarified directly with the prescriber. The nurse never guesses, and a held dose is reported so treatment is not missed.

Antwoord

D · Contact the prescriber to clarify before giving anything
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Hold the warfarin dose and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Antwoord

C · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen

Waarom dit het antwoord is

Wanneer een stabiele patiënt een nieuw probleem ontwikkelt, beoordeelt de RN hem, omdat de patiënt nu instabiel kan zijn. De RN beslist dan over interventies en opschaling, wat een ECG en voorgeschreven nitroglycerine kan omvatten.

Antwoord

B · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain

Waarom dit het antwoord is

High calcium causes polyuria and thirst, constipation, abdominal pain, kidney stones and confusion. Tingling and cramps suggest low calcium instead.

Antwoord

D · Thirst, constipation, confusion and abdominal pain
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · "Please review him within the next 15 minutes."

Waarom dit het antwoord is

In SBAR, R is the recommendation or request, such as a review within a time frame. The other statements belong to Assessment, Background and Situation.

Antwoord

A · "Please review him within the next 15 minutes."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Possible recurrence that needs further assessment

Waarom dit het antwoord is

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Gecontroleerd met: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · Possible recurrence that needs further assessment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · De voorschrijver vragen of een andere toedieningsweg kan worden gebruikt

Waarom dit het antwoord is

Intramusculaire injecties kunnen een bloeding in de spier veroorzaken wanneer de bloedplaatjes laag zijn. De verpleegkundige vraagt om een andere toedieningsweg, zoals oraal of intraveneus. Als een injectie onvermijdelijk is, wordt daarna stevig gedrukt zonder te masseren.Gecontroleerd met: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Antwoord

C · De voorschrijver vragen of een andere toedieningsweg kan worden gebruikt
11.Farmacologie

Antwoord: C · Lisdiuretica zoals furosemide

Waarom dit het antwoord is

Lisdiuretica blokkeren de Na⁺/K⁺/2Cl⁻-cotransporter in het dikke opstijgende deel en zijn de krachtigste diuretica.

Antwoord

C · Lisdiuretica zoals furosemide
12.Farmacologie

Antwoord: B · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton

Waarom dit het antwoord is

ACE-remmers verlagen aldosteron en spironolacton blokkeert de receptor; samen verminderen ze de kaliumuitscheiding en kunnen ze het kalium gevaarlijk verhogen.

Antwoord

B · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Cold hands with poor peripheral circulation

Waarom dit het antwoord is

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Antwoord

B · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Dringende gesynchroniseerde elektrische cardioversie

Waarom dit het antwoord is

Een tachyaritmie met ongunstige kenmerken (shock, myocardischemie, syncope of hartfalen) vraagt dringende gesynchroniseerde elektrische cardioversie onder sedatie of narcose. De schok wordt gesynchroniseerd met de R-top om het uitlokken van VF te voorkomen. Ongesynchroniseerde defibrillatie is voor ritmes zonder pols, en atropine is voor bradycardie.

Antwoord

B · Dringende gesynchroniseerde elektrische cardioversie
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Waarom dit het antwoord is

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Antwoord

C · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Myxoedeemcoma

Waarom dit het antwoord is

Myxoedeemcoma presenteert zich met verminderd bewustzijn, onderkoeling, bradycardie, hypoventilatie, hyponatriëmie en hypoglykemie, vaak uitgelokt door infectie of gemiste behandeling. Het vraagt intensive care, intraveneus schildklierhormoon, steroïddekking totdat bijnierinsufficiëntie is uitgesloten, passieve verwarming en grote voorzichtigheid met sedativa.

Antwoord

A · Myxoedeemcoma
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Emptying the pouch and measuring the output

Waarom dit het antwoord is

Emptying and measuring output is a routine task. Assessment of the stoma, teaching and decisions about treatment remain with the registered nurse, who reviews the recorded output.

Antwoord

A · Emptying the pouch and measuring the output
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess

Waarom dit het antwoord is

In dementia, pain often appears as agitation or guarding. An observational tool supports assessment; analgesia is given and effect reassessed. The hip is also assessed for injury such as a fracture.

Antwoord

D · Use an observational pain tool, give analgesia and reassess
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Iron deficiency anaemia

Waarom dit het antwoord is

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Antwoord

B · Iron deficiency anaemia
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Remove extra layers and recheck

Waarom dit het antwoord is

Overheating from heavy wrapping or a heater can raise a newborn's temperature. The nurse removes extra layers, rechecks the temperature soon and assesses for signs of infection if it stays high.

Antwoord

A · Remove extra layers and recheck
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Early detection allows support that protects language development

Waarom dit het antwoord is

Permanent hearing loss is often not obvious in babies. Screening allows diagnosis and support, such as hearing aids, within the first months, which greatly improves speech and language outcomes.

Antwoord

C · Early detection allows support that protects language development
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Waarom dit het antwoord is

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Antwoord

C · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Offer the oral medicine first, before considering an injection

Waarom dit het antwoord is

Offering oral medication respects choice and is less restrictive than an injection. Covert administration is only lawful in specific, documented circumstances, not as a routine approach.

Antwoord

D · Offer the oral medicine first, before considering an injection
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest serotonin syndrome. The first steps are to stop the serotonergic drugs and get urgent medical review; supportive care and monitoring follow, and severe cases need intensive care.

Antwoord

A · Hold the serotonergic medicines and inform the prescriber urgently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 183 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

6·12 + 0 = 72 in

Inches naar centimeters

h = 72·2,54 = 182,9 ≈ 183 cm

Antwoord

h = 183 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 5

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

15 mL × 3 × 14 = 630 mL

Flessen

630/150 = 4,2 → N = 5

Antwoord

N = 5
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 7,5·36 = 270 mg

Volume

V = 270/50 = 5,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,68 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

74,8/2,2 = 34 kg

Dosis

0,5·34 = 17 mg

Volume

V = (17/125)·5 = 0,68 mL

Antwoord

V = 0,68 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 47 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1500·15/480 = 46,88 ≈ 47 gtt/min

Antwoord

R = 47 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 47 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

500/500 = 1 mg/mL

Volume per uur

60/1 = 60 mL/h

Druppelsnelheid

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Antwoord

R = 15 gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 290 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 150 + 200 = 450 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 60·8 = 480 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1100 mL

Totale output

325 + 425 + 60 = 810 mL

Balans

B = 1100 − 810 = 290 mL

Antwoord

B = 290 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 13,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·3 = 375 mL
1000 − 375 = 625 mL over

Tweede deel

625/60 = 10,42 h

Totale tijd

t = 3 + 10,42 = 13,42 ≈ 13,4 h

Antwoord

t = 13,4 h

Dat is ongeveer 13 h 25 min, dus de zak is rond 00:25 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 44/min → 1
alert (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1

Antwoord

NEWS2 = 1
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions