Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke maatregelen helpen obstipatie bij ziekenhuispatiënten te voorkomen?

  1. ADe aandrang tot ontlasting ophouden
  2. BVocht beperken en in bed blijven om de darm te laten rusten
  3. CVoldoende vocht, voedingsvezels en beweging
  4. DGroente en fruit vermijden
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  2. BIt is acceptable if the doctor agrees
  3. CIt is acceptable, provided the patient is not told about it
  4. DIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which measure is part of the bundle for inserting a central venous catheter to prevent bloodstream infection?

  1. AChoosing the femoral vein as the first site in adults
  2. BRoutine replacement of the catheter on a fixed schedule, such as every three days
  3. CGiving antibiotics to every patient before insertion
  4. DChlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een kind met waterpokken wordt opgenomen. Welke medewerker is de beste keuze om het kind te verzorgen?

  1. AEen verpleegkundige met aangetoonde immuniteit voor varicella
  2. BEen verpleegkundige die nooit waterpokken heeft gehad of is gevaccineerd
  3. CEen student-verpleegkundige met onbekende immuniteit
  4. DEen verpleegkundige die zwanger is en niet zeker is van haar immuniteit
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een gemengde interne afdeling als eerste zien?

  1. AEen patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft
  2. BEen patiënt met hypertensie van wie de bloeddruk 136/84 mmHg is
  3. CEen patiënt die om schriftelijke informatie vraagt over het ontslag van morgen
  4. DEen patiënt met milde spanningshoofdpijn die om paracetamol vraagt
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. AWithhold all food and fluids until a meter is found
  2. BGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
  3. CAsk the patient to lie down and sleep it off
  4. DTreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which tool is commonly used at the bedside to screen for delirium?

  1. AThe Malnutrition Universal Screening Tool
  2. BThe Glasgow-Blatchford score
  3. CThe Confusion Assessment Method (CAM)
  4. DThe Braden scale
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A conscious patient with hypoglycaemia was given fast-acting carbohydrate. On re-check 15 minutes later the blood glucose is 3,6 mmol/L (65 mg/dL). What should the nurse do next?

  1. ATake no action because the level is rising
  2. BGive another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
  3. CGive a dose of subcutaneous insulin
  4. DGive a long-acting carbohydrate snack only and recheck tomorrow
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient scheduled for surgery this morning has a potassium of 3,0 mEq/L on pre-operative tests. What should the nurse do?

  1. AGive an oral potassium dose without a prescription
  2. BRepeat the test after the surgery is finished
  3. CReport it to the surgical team before surgery
  4. DSend the patient to surgery without comment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt shows the nutrition is fully effective
  2. BIt means the patient needs more lipid
  3. CIt is a normal fasting value for adults
  4. DIt raises the risk of acute pancreatitis
11.FarmacologieGemiddeld

Wat maakt een overdosis tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline bijzonder gevaarlijk?

  1. AHartritmestoornissen en insulten
  2. BErnstig leverfalen binnen enkele uren
  3. CNierstenen
  4. DEen plotseling hoge bloedglucose
12.FarmacologieMoeilijk

Bij een middel met eerste-orde-eliminatie zorgt een verdubbeling van de dosis (met hetzelfde interval) ervoor dat:

  1. Ade steady-state-spiegel gelijk blijft maar de tijd tot het bereiken ervan halveert
  2. Bde halfwaardetijd verdubbelt
  3. Cde tijd tot de steady state halveert
  4. Dde steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

When should an adult with cystic fibrosis take pancreatic enzyme capsules?

  1. AOnce a day on waking, at least an hour before any food
  2. BOnly at bedtime
  3. COnly when they have diarrhoea
  4. DWith all meals and snacks that contain fat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Three hours after femoral cardiac catheterisation, a patient has new lower back and flank pain, a heart rate of 112/min and BP 92/60 mmHg. The groin looks normal. What should the nurse suspect?

  1. ANormal back ache from lying flat
  2. BAn allergic reaction to the contrast
  3. CA urinary tract infection
  4. DRetroperitoneal bleeding
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom wordt een patiënt vóór en na elke hemodialysesessie gewogen?

  1. AOm de dosis van elk geneesmiddel voor de komende week te berekenen
  2. BOm te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
  3. COm gewichtsverlies door ondervoeding te controleren
  4. DOmdat het apparaat niet kan starten zonder gewicht
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AChange the bag and check again next week
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CApply a warm compress to improve the colour of the stoma
  4. DReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. ACalcium supplements
  2. BNon-selective beta-blockers
  3. CThiazide diuretics
  4. DProton pump inhibitors
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AAn arterial ulcer caused by poor circulation
  2. BIncontinence-associated dermatitis
  3. CA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  4. DA full-thickness burn
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why must the fetal heart rate be monitored before and after external cephalic version?

  1. AIt confirms the baby's sex
  2. BIt is needed only to record the baby's position for billing
  3. CThe procedure can cause cord compression or abruption
  4. DIt is used to diagnose gestational diabetes
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?

  1. ATo speed up fetal lung maturation
  2. BTo prevent eclamptic seizures
  3. CTo treat a urinary tract infection
  4. DTo reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should a 4-month-old be protected from the sun?

  1. AApply a thick layer of high-factor sunscreen and allow full sun
  2. BUse a sunbed for a few minutes to build a protective tan
  3. CKeep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
  4. DExpose the baby to midday sun for vitamin D, then cover up
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with sickle cell disease has been exposed to parvovirus B19 (fifth disease). Why is this a concern?

  1. AIt causes the sickle gene to become active in the child
  2. BIt can stop red cell production for days and cause severe anaemia
  3. CIt makes the child immune to all future crises
  4. DIt triggers a severe allergic reaction to the virus
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  4. DTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die olanzapine gebruikt is in 3 maanden 8 kg aangekomen en meldt dorst en veelvuldig plassen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe olanzapine direct stoppen zonder de voorschrijver te informeren
  2. BHem geruststellen dat dit niets met het middel te maken heeft
  3. CHem adviseren minder water te drinken
  4. DEen bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011127:30 AM?07:3019:3008:3006:30

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 7:30 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

7:30 AM
  1. 107:30
  2. 219:30
  3. 308:30
  4. 406:30
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 2/dag · 5 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 5 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 12 uur5 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 0,4 mg. De ampul bevat 4000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

0,4 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Een zak bevat 1 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

1 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep250 mLgelatinepudding120 mLwater120 mLijsschilfers100 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine350 mLurine400 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 250 mLgelatinepudding: 120 mLwater: 120 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL/hstart 08:1509:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 08:15 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 09:45 nog in de zak?

500 mL100 mL/h08:15 → 09:45
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 90/54 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 37,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 96%luchtSBP 90HR 104AT 37,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Voldoende vocht, voedingsvezels en beweging

Waarom dit het antwoord is

Vocht en vezels maken de ontlasting zachter en activiteit stimuleert de darmbeweging. Privacy en gehoor geven aan de aandrang helpen ook. Opioïden en immobiliteit verhogen het risico.

Antwoord

C · Voldoende vocht, voedingsvezels en beweging
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Waarom dit het antwoord is

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Antwoord

D · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions

Waarom dit het antwoord is

The insertion bundle includes hand hygiene, chlorhexidine-alcohol skin prep, maximal barrier precautions (cap, mask, sterile gown, sterile gloves and a full body drape) and avoiding the femoral site in adults. Routine replacement and routine antibiotics are not recommended.

Antwoord

D · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Een verpleegkundige met aangetoonde immuniteit voor varicella

Waarom dit het antwoord is

Medewerkers met aangetoonde immuniteit, door vaccinatie of doorgemaakte infectie, moeten patiënten met varicella verzorgen. Medewerkers zonder immuniteit, vooral zwangere, lopen risico op infectie en kunnen het virus aan andere patiënten doorgeven.

Antwoord

A · Een verpleegkundige met aangetoonde immuniteit voor varicella
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft

Waarom dit het antwoord is

Bezittingen weggeven en een plan hebben zijn waarschuwingstekens voor suïcide, een directe veiligheidsbedreiging. De andere patiënten zijn stabiel en hun behoeften kunnen wachten.

Antwoord

A · Een patiënt met een depressie die zijn bezittingen heeft weggegeven en een suïcideplan heeft
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Waarom dit het antwoord is

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Antwoord

D · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · The Confusion Assessment Method (CAM)

Waarom dit het antwoord is

The CAM, and similar tools such as the 4AT, check for an acute onset or fluctuating course, inattention and disorganised thinking or altered consciousness. Early detection allows causes to be treated.

Antwoord

C · The Confusion Assessment Method (CAM)
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck

Waarom dit het antwoord is

If blood glucose remains below the threshold (4 mmol/L in UK guidance, 70 mg/dL in US guidance), the fast-acting treatment is repeated. Once it is above the threshold, a longer-acting carbohydrate such as a sandwich or the next meal helps prevent recurrence.

Antwoord

B · Give another dose of fast-acting carbohydrate and recheck
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Report it to the surgical team before surgery

Waarom dit het antwoord is

Hypokalemia increases the risk of arrhythmias during anesthesia and can prolong muscle weakness. Abnormal pre-operative results are reported to the surgeon and anesthetist, who decide whether to correct it or delay surgery.Gecontroleerd met: Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

C · Report it to the surgical team before surgery
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · It raises the risk of acute pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Gecontroleerd met: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmacologie

Antwoord: A · Hartritmestoornissen en insulten

Waarom dit het antwoord is

Tricyclische antidepressiva blokkeren natriumkanalen in het hart (verbreding van het QRS-complex) en hebben anticholinerge effecten. Bij overdosering veroorzaken ze ritmestoornissen, hypotensie, insulten en coma.

Antwoord

A · Hartritmestoornissen en insulten
12.Farmacologie

Antwoord: D · de steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft

Waarom dit het antwoord is

Bij eerste-orde-kinetiek is de steady-state-concentratie evenredig met de doseersnelheid, maar die wordt nog steeds pas na ongeveer 4–5 halfwaardetijden bereikt.

Antwoord

D · de steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · With all meals and snacks that contain fat

Waarom dit het antwoord is

In CF, thick secretions block the pancreatic ducts, causing fat malabsorption and fatty stools. Enzyme capsules are taken with every meal and fat-containing snack, with the dose adjusted to fat intake. Fat-soluble vitamins (A, D, E, K) are also supplemented.

Antwoord

D · With all meals and snacks that contain fat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Retroperitoneal bleeding

Waarom dit het antwoord is

A high femoral puncture can bleed into the retroperitoneal space without visible groin swelling. Back or flank pain with tachycardia and hypotension is a warning sign. The nurse calls for urgent help, assesses for shock and expects bloods and imaging.

Antwoord

D · Retroperitoneal bleeding
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen

Waarom dit het antwoord is

Het verschil tussen het gewicht voor en na dialyse laat zien hoeveel vocht is verwijderd. Grote gewichtstoename tussen sessies wijst op te hoge vochtinname en vergroot het risico op hypertensie, kortademigheid en krampen tijdens dialyse.

Antwoord

B · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Waarom dit het antwoord is

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Antwoord

D · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Non-selective beta-blockers

Waarom dit het antwoord is

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Antwoord

B · Non-selective beta-blockers
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Incontinence-associated dermatitis

Waarom dit het antwoord is

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Antwoord

B · Incontinence-associated dermatitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · The procedure can cause cord compression or abruption

Waarom dit het antwoord is

External cephalic version turns a breech fetus to cephalic. It can cause fetal bradycardia, cord problems, abruption and fetomaternal bleeding, so the fetus is monitored and anti-D given to Rh-negative women.

Antwoord

C · The procedure can cause cord compression or abruption
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · To reduce the baby's risk of cerebral palsy

Waarom dit het antwoord is

Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.

Antwoord

D · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat

Waarom dit het antwoord is

Babies under about 6 months should be kept out of direct sunlight, protected by shade, clothing and hats. Sunscreen is mainly for older infants and children, on skin that cannot be covered.

Antwoord

C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia

Waarom dit het antwoord is

Parvovirus B19 temporarily stops red cell production. Healthy children barely notice this, but in sickle cell disease red cells survive only a short time, so an aplastic crisis with severe anaemia can develop and may need transfusion.

Antwoord

B · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Waarom dit het antwoord is

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Antwoord

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Een bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten

Waarom dit het antwoord is

Olanzapine kan gewichtstoename, insulineresistentie en nieuw ontstane diabetes veroorzaken. Dorst en polyurie wijzen op hyperglykemie, dus de glucose wordt gecontroleerd en de voorschrijver beoordeelt de behandeling.

Antwoord

D · Een bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 07:30

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

7 AM → 07

Antwoord

07:30

Antwoord

07:30
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

5 mL × 2 × 5 = 50 mL

Flessen

50/150 = 0,3333 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,1 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,4 mg = 400 mcg

Volume

V = 400/4000 = 0,1 mL

Antwoord

V = 0,1 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 33 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/300 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Antwoord

R = 33 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 33 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dosis per uur

1,5·60 = 90 mg/h

Pompsnelheid

R = 90/2 = 45 mL/h

Antwoord

R = 45 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1240 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 250 + 120 + 120 = 490 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1240 mL

Antwoord

I = 1240 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 350 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

08:15 → 09:45 = 1,5 h

Toegediend volume

100·1,5 = 150 mL

Resterend volume

V = 500 − 150 = 350 mL

Antwoord

V = 350 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 125

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Antwoord

MFS = 125
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions