Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?

  1. ARest them on a rolled towel placed directly under each heel
  2. BLift them off the mattress with a pillow under the calves
  3. CWrap them tightly in bandages
  4. DRub them with cream several times a day
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AHelp the patient sit or lie down safely
  2. BLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  3. CGive the patient a sugary drink while standing
  4. DEncourage the patient to keep walking to build strength
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Waarom worden onafhankelijke dubbele controles gebruikt voor sommige geneesmiddelen, zoals insuline en heparine-infusen?

  1. AEen tweede persoon die apart controleert, vangt gemiste fouten op
  2. BOm het bereidingsproces sneller te maken
  3. COmdat het erg duur is deze geneesmiddelen te verspillen
  4. DOm de verantwoordelijkheid te verdelen over twee verpleegkundigen als er een fout optreedt
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A woman in late pregnancy is choking and cannot speak or cough. Which technique should the rescuer use?

  1. AAbdominal thrusts
  2. BChest thrusts
  3. CBack blows only
  4. DBlind finger sweeps
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Vier uur na een schildklieroperatie, op welke bevinding bij de patiënt moet de verpleegkundige als eerste reageren?

  1. APijn bij de incisie van 4/10
  2. BEen kleine hoeveelheid sereuze drain zichtbaar op het halsverband
  3. CEen stem die steeds heser wordt, met nieuwe luidruchtige ademhaling
  4. DEen verzoek om rechtop te gaan zitten om te drinken
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. AScrub the area with bleach
  2. BWash the area with soap and water
  3. CSqueeze the wound hard and suck it
  4. DFinish the shift and report it tomorrow
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Welke elektrolytstoornis is het gevaarlijkst voor het hartritme?

  1. ATe hoog of te laag kalium
  2. BLaag fosfaat
  3. CHoog chloride
  4. DLaag natrium
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AVasovagal syncope
  2. BA stroke
  3. CA hypoglycaemic coma
  4. DAnaphylaxis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce a day before breakfast
  2. BOnce every 12 hours
  3. COnly if symptoms occur
  4. DAbout every hour
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  2. B"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
  3. C"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  4. D"I will have my INR checked as often as I am told to"
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AAt any time, as the timing makes no difference
  2. BOnly after a bacterial pneumonia has developed
  3. COnly after symptoms have lasted at least one week
  4. DWhen started within 48 hours of the first symptoms
12.FarmacologieMoeilijk

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
  2. BIt works by blocking the reuptake of serotonin only
  3. CIt has no effect on dopamine and acts only on histamine
  4. DIt is a full dopamine agonist that increases dopamine activity
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke bewering over directe orale anticoagulantia zoals apixaban en rivaroxaban is juist?

  1. AGemiste doses maken niet uit omdat ze weken werken
  2. BWekelijkse INR-controles zijn nodig, zoals bij warfarine
  3. CGeen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie
  4. DHun effect wordt opgeheven door vitamine K te geven
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met COPD is kortademig met een SpO₂ van 84% zonder zuurstof. Een bloedgas toont pH 7,30 en een verhoogde PaCO₂ ondanks optimale medische behandeling. Welke behandeling wordt waarschijnlijk overwogen?

  1. AIntraveneuze sedatie om de ademfrequentie te vertragen
  2. BHet staken van de vernevelde luchtwegverwijders
  3. CNiet-invasieve beademing (NIV)
  4. DHooggeconcentreerde zuurstof via een non-rebreathingmasker
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

An 80-year-old with angina is diagnosed with hypothyroidism. How is levothyroxine usually started?

  1. AAt a full dose from the first day
  2. BOnly after the angina has been cured
  3. CAs a single large weekly injection
  4. DAt a low dose, increased slowly
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. ASkin, for a drug rash
  2. BPupils, for raised intracranial pressure
  3. CCapillary glucose, for hypoglycaemia
  4. DUrine colour, for blood in the urine
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
  2. BA patient with a normal BMI eating three meals a day
  3. CA patient who missed one lunch because of a scan
  4. DAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse finds a dislodged sealed radiation source in the bed of a patient receiving brachytherapy. What should the nurse do?

  1. AThrow it in the clinical waste bag
  2. BLeave it in the bed until the end of the shift
  3. CPick it up with gloved hands and put it in the nearest sharps bin quickly
  4. DUse long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which statement about the lactational amenorrhoea method (LAM) is correct?

  1. AIt needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
  2. BIt works for as long as the mother breastfeeds at all
  3. CIt becomes more reliable after the periods return
  4. DIt is reliable even when the baby is formula-fed at night
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Vlak nadat haar vliezen tijdens de bevalling zijn gebroken, wordt een vrouw plotseling erg benauwd, cyanotisch en hypotensief. Aan welke aandoening moet worden gedacht?

  1. AEen paniekaanval
  2. BVruchtwaterembolie
  3. CNormale reactie op een sterke wee
  4. DVena-cavacompressiesyndroom
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke voorzorgsmaatregel geldt voor een kind met hemofilie?

  1. AContactsporten zoals rugby aanmoedigen om gewrichten en spieren te versterken
  2. BIntramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
  3. CAcetylsalicylzuur geven tegen pijn
  4. DWarmte toepassen op een bloedend gewricht
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 6 jaar met sikkelcelziekte heeft een temperatuur van 39,0 °C. Waarom wordt dit als dringend behandeld?

  1. AHet is niet dringend; koorts komt bij alle kinderen vaak voor
  2. BKoorts is het normale begin van elke pijncrisis
  3. CKoorts betekent dat een sikkelcelcrisis is begonnen, dus het kind heeft meteen een bloedtransfusie nodig om de beschadigde cellen te vervangen
  4. DKinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt stapt over van een MAO-remmer op een SSRI. Wat is essentieel?

  1. AEen wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart
  2. BBeide middelen een maand samen innemen
  3. CDe SSRI-dosis aan het begin verdubbelen
  4. DDe SSRI dezelfde dag starten
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die sertraline gebruikt krijgt tramadol tegen pijn. Enkele uren later is hij geagiteerd, bezweet, trillerig en heeft hij clonus in zijn enkels. Wat is het meest waarschijnlijke probleem?

  1. AAlcoholontwenning
  2. BSerotoninesyndroom
  3. CMaligne neurolepticasyndroom
  4. DOpioïdontwenning
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,66662 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,66662 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,66662 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
150 mL/h? L/dag1 dag = 24 h1 L = 1000 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 150 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?

150 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
90 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 90 kg en krijgt 7,5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

90 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 490 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

490 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 500 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

500 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee150 mLsoep150 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine225 mLurine500 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 96 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

96 kg12 hurine: 200 mLurine: 225 mLurine: 500 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL300 mL ingelopen100 mL/h20:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 20:30 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL300 mL ingelopen100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 130/min, alert, temperatuur 37,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 98%O₂SBP 124HR 130AT 37,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves

Waarom dit het antwoord is

Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.

Antwoord

B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Help the patient sit or lie down safely

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Antwoord

A · Help the patient sit or lie down safely
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Een tweede persoon die apart controleert, vangt gemiste fouten op

Waarom dit het antwoord is

Bij een onafhankelijke dubbele controle controleert een tweede bevoegde persoon zelfstandig het voorschrift, het geneesmiddel, de dosis, de berekening en de pompinstellingen. Dit vangt fouten op die bij hoogrisicomedicatie ernstige schade kunnen veroorzaken.

Antwoord

A · Een tweede persoon die apart controleert, vangt gemiste fouten op
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Chest thrusts

Waarom dit het antwoord is

For people in late pregnancy or who are very obese, chest thrusts replace abdominal thrusts because the rescuer cannot get around the abdomen effectively. Blind finger sweeps can push the object deeper.

Antwoord

B · Chest thrusts
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een stem die steeds heser wordt, met nieuwe luidruchtige ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Toenemende heesheid en luidruchtige ademhaling kunnen wijzen op zwelling, bloeding of zenuwletsel dat de luchtweg beïnvloedt. Dit moet direct worden beoordeeld en opgeschaald. Lichte pijn en een kleine hoeveelheid sereuze afvoer zijn te verwachten.

Antwoord

C · Een stem die steeds heser wordt, met nieuwe luidruchtige ademhaling
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Wash the area with soap and water

Waarom dit het antwoord is

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Antwoord

B · Wash the area with soap and water
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Te hoog of te laag kalium

Waarom dit het antwoord is

Zowel hyperkaliëmie als hypokaliëmie kan levensbedreigende ritmestoornissen geven. Kalium mag nooit onverdund als snelle intraveneuze bolus worden gegeven.

Antwoord

A · Te hoog of te laag kalium
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Vasovagal syncope

Waarom dit het antwoord is

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Antwoord

A · Vasovagal syncope
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · About every hour

Waarom dit het antwoord is

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Antwoord

D · About every hour
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Waarom dit het antwoord is

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Gecontroleerd met: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmacologie

Antwoord: D · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

D · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Waarom dit het antwoord is

Aripiprazole is a D2 partial agonist, reducing dopamine activity where it is high and providing some where it is low. It causes less weight gain and prolactin rise than many antipsychotics, but akathisia is common.

Antwoord

A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Geen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie

Waarom dit het antwoord is

DOAC's hebben voorspelbare effecten, dus routinematige stollingscontrole is niet nodig. Nierfunctie, gewicht, leeftijd en interacterende geneesmiddelen bepalen de dosering. Omdat het effect binnen een dag of twee uitwerkt, zijn gemiste doses van belang. Vitamine K heft ze niet op; er bestaan specifieke antidota.

Antwoord

C · Geen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Niet-invasieve beademing (NIV)

Waarom dit het antwoord is

Bij een acute COPD-exacerbatie met respiratoire acidose (pH < 7,35 en verhoogde PaCO₂) die aanhoudt ondanks optimale medische therapie, verlaagt NIV de sterfte en de noodzaak van intubatie. Gecontroleerde zuurstof wordt voortgezet met een streefwaarde van 88–92%. Ongecontroleerde zuurstof met hoog debiet en sedativa kunnen de CO₂-retentie verergeren.

Antwoord

C · Niet-invasieve beademing (NIV)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · At a low dose, increased slowly

Waarom dit het antwoord is

Levothyroxine raises metabolic rate and myocardial oxygen demand. In older people and those with heart disease, a low starting dose that is increased gradually reduces the risk of angina and arrhythmias.

Antwoord

D · At a low dose, increased slowly
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Antwoord

C · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Waarom dit het antwoord is

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Antwoord

D · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it

Waarom dit het antwoord is

A dislodged source is picked up with long-handled forceps and placed in the shielded container kept in the room. The radiation safety officer and team are informed, following local policy.

Antwoord

D · Use long-handled forceps to put it in the lead container; report it
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months

Waarom dit het antwoord is

LAM is effective only if the mother is fully or nearly fully breastfeeding day and night, her periods have not returned and the baby is under 6 months. Ovulation can occur before the first period.

Antwoord

A · It needs full breastfeeding, no periods and a baby under 6 months
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Vruchtwaterembolie

Waarom dit het antwoord is

Vruchtwaterembolie veroorzaakt plotselinge benauwdheid, hypoxie, hypotensie en vaak bloedingen door coagulopathie. Het is een noodgeval: roep het spoedteam en start zo nodig reanimatie.

Antwoord

B · Vruchtwaterembolie
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden

Waarom dit het antwoord is

Vermijd handelingen en geneesmiddelen die bloedingen veroorzaken: intramusculaire injecties, rectale temperaturen, acetylsalicylzuur en NSAID's. Een gewrichtsbloeding wordt behandeld met factorvervanging, rust, ijs, compressie en elevatie.

Antwoord

B · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie

Waarom dit het antwoord is

Herhaalde infarcering beschadigt de milt al vroeg in de kindertijd (functionele asplenie), zodat bekapselde bacteriën overweldigende sepsis kunnen veroorzaken. Koorts vraagt om dringende beoordeling en meestal antibiotica.

Antwoord

D · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Een wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart

Waarom dit het antwoord is

Het combineren van een MAO-remmer met een SSRI kan serotoninesyndroom veroorzaken. Na het stoppen van een MAO-remmer is een wash-out van ongeveer 2 weken gebruikelijk, en bij overstappen van fluoxetine op een MAO-remmer is een langere tussenperiode (ongeveer 5 weken) nodig vanwege de lange halfwaardetijd.

Antwoord

A · Een wash-outperiode van ongeveer 2 weken voordat de SSRI wordt gestart
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Serotoninesyndroom

Waarom dit het antwoord is

Tramadol heeft serotonerge effecten, en combinatie met een SSRI kan serotoninesyndroom veroorzaken. De serotonerge middelen worden gestopt en de patiënt wordt ondersteunend behandeld; ernstige gevallen hebben intensive care nodig.

Antwoord

B · Serotoninesyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,67 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,66662 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

0,66662 → 6
6 is 5 of meer, dus rond 6 naar boven af.
De cijfers daarna (62) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,67 mL

Antwoord

x = 0,67 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 3,6 L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume in een dag

150 mL/h × 24 h = 3600 mL

In liters

V = 3600/1000 = 3,6 L

Antwoord

V = 3,6 L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 675 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

7,5·90 = 675 mg

Antwoord

D = 675 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,49 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 490/1000 = 0,49 mL

Antwoord

V = 0,49 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 25 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

500/100 = 5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 5·5 = 25 mg/h

Antwoord

D = 25 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,8 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 225 + 500 = 925 mL

Per kilogram per uur

U = 925/(96·12) = 0,803 ≈ 0,8 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,8 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 300 = 200 mL

Tijd

t = 200/100 = 2 h

Antwoord

t = 2 h

Dat is ongeveer 2 h 00 min, dus de zak is rond 22:30 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 4 + 2 + 2 + 1 = 16

Antwoord

B = 16
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 130/min → 2
alert (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions