Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should a patient collect a midstream urine sample?

  1. APass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
  2. BCollect urine from the toilet bowl after passing it
  3. CCollect the last few drops after the bladder is empty
  4. DCollect the very first part of the stream in the pot, then pass the rest into the toilet
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  2. BGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
  3. CGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  4. DWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which practice makes shift handoff safer?

  1. AGiving handoff from memory without any structure
  2. BUsing a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
  3. CGiving handoff in a busy corridor so that the outgoing nurse can leave on time
  4. DLeaving written notes only, without a chance for questions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
  2. B“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
  3. C“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
  4. D“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nurse teaches a patient with heart failure. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will weigh myself every morning after I use the toilet.”
  2. B“I will call if my weight goes up quickly over a day or two.”
  3. C“I will take my water tablet in the morning.”
  4. D“I add extra salt to my food so it tastes better.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a potassium of 7,0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AIV furosemide
  2. BIV calcium gluconate
  3. COral sodium bicarbonate
  4. DOral potassium binder
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. ARespiratory acidosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic acidosis
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. ASimple biliary colic
  2. BGastro-oesophageal reflux disease
  3. CAscending cholangitis
  4. DAcute appendicitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom moet een laag totaal calcium voorzichtig worden geïnterpreteerd bij een patiënt met een laag serumalbumine?

  1. ALaag albumine veroorzaakt altijd echte, symptomatische hypocalciëmie
  2. BAlbumine en calcium worden met dezelfde chemische reactie gemeten, dus ze dalen altijd samen
  3. CLaag albumine maakt elke calciumtest onnauwkeurig en nutteloos
  4. DVeel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Welk patroon van uitslagen past bij SIADH?

  1. ALaag serumnatrium, hoge serumosmolaliteit en verdunde urine
  2. BHoog serumnatrium, hoge serumosmolaliteit en zeer verdunde urine
  3. CLaag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine
  4. DNormaal natrium met zeer verdunde urine
11.FarmacologieGemiddeld

During an infusion of a vesicant chemotherapy drug, the patient reports burning, and the site is swollen. What should the nurse do first?

  1. AFlush the line with a large volume of saline
  2. BIncrease the infusion rate to finish quickly
  3. CStop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
  4. DRemove the cannula at once and massage the area firmly
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on weekly methotrexate is prescribed trimethoprim for a urinary infection. What is the main risk?

  1. AHypoglycaemia from reduced liver glucose output
  2. BSevere hypertension from the combination
  3. CBone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
  4. DLoss of antibiotic effect because methotrexate binds trimethoprim
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A80 mmHg
  2. B100 mmHg
  3. C90 mmHg
  4. D60 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die dabigatran gebruikt, heeft een ernstige maagdarmbloeding. Welk specifiek antidotum kan worden gebruikt?

  1. AProtaminesulfaat
  2. BIdarucizumab
  3. CTranexaminezuur alleen
  4. DFytomenadion (vitamine K)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why might a patient bleed more from the needle sites straight after haemodialysis?

  1. ADialysis removes all the platelets from the blood
  2. BHeparin is often used to stop the circuit from clotting
  3. CThe fistula has been damaged and must be tied off
  4. DDialysis raises the blood pressure sharply for several hours
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. AGive extra oral fluids to correct the low urine output
  2. BUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  3. CRecheck the BP at the next routine round
  4. DEncourage a walk to relieve the headache
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which practice is correct when giving parenteral nutrition through a central line?

  1. AUse a dedicated lumen and strict aseptic technique
  2. BGive other IV drugs through the same lumen to save time
  3. CDisconnect and reconnect the line without cleaning the hub
  4. DLet the bag hang at room temperature for several days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Which history should most alert the nurse to a possible latex allergy before surgery?

  1. AItching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
  2. BFeeling sick after eating shellfish once
  3. CHay fever every spring since childhood
  4. DA rash after taking amoxicillin as a child, with a family history of asthma
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In early pregnancy, how does the serum hCG level normally change?

  1. AIt roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
  2. BIt stays at the same level throughout the first trimester
  3. CIt rises slowly until it peaks just before birth
  4. DIt falls steadily from the day of implantation
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een uur na een vaginale bevalling is de fundus stevig ter hoogte van de navel, maar er is een gestage stroom helderrood bloed. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. AEen scheur van de cervix, vagina of het perineum
  2. BUterusatonie met bloed dat zich in de baarmoeder ophoopt
  3. CEen volle blaas
  4. DNormale lochia rubra
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding op de groeicurve bij een kind van 10 maanden vraagt het meest om nader onderzoek?

  1. AHoofdomtrek die de curve van het 75e percentiel volgt
  2. BLengte op het 50e percentiel en gewicht op het 40e percentiel
  3. CGewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
  4. DGewicht dat sinds de geboorte op het 10e percentiel is gebleven
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AA simple urinary infection causing tiredness
  2. BGrowing pains in the legs
  3. CAtlantoaxial instability with spinal cord compression
  4. DThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which finding in a patient with anorexia nervosa is most concerning?

  1. ADry skin and brittle hair
  2. BFeeling cold in a warm room
  3. CConstipation for the past few days
  4. DA resting heart rate of 38/min
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A colleague suggests putting a loud but non-violent patient in seclusion "because he's annoying everyone". What is the correct response?

  1. AIt would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm
  2. BIt is acceptable, because it will make the ward quieter and safer for the other patients
  3. CIt is acceptable as long as the seclusion lasts for less than an hour
  4. DIt is acceptable as long as the patient agrees afterwards
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,3 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 37,3 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

37,3 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 2/dag · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 12 uur14 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 4350 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

4350 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min4 h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 4 uur?

25 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g1000 mL? mL/h2 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 2 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/1000 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee150 mLsoep250 mLmelk200 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine500 mLurine350 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

thee: 150 mLsoep: 250 mLmelk: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 500 mLurine: 500 mLurine: 350 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 80 mL/hstart 20:00ttotaal​ = ? h75 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 20:00 met 75 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL75 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,1 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 118HR 64AT 36,1 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 88%luchtSBP 142HR 70AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot

Waarom dit het antwoord is

After cleaning, the first stream flushes bacteria from the urethra, so the midstream part is collected in a sterile container. This reduces contamination.

Antwoord

A · Pass the first part into the toilet, then catch the middle part in the pot
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Waarom dit het antwoord is

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Antwoord

B · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions

Waarom dit het antwoord is

Many errors happen at transitions of care. A structured handoff with an opportunity to ask questions, ideally at the bedside, reduces missed information.

Antwoord

B · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”

Waarom dit het antwoord is

A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.

Antwoord

D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · “I add extra salt to my food so it tastes better.”

Waarom dit het antwoord is

Salt causes fluid retention and can worsen heart failure. Daily weights, reporting rapid weight gain and taking diuretics in the morning are all correct.

Antwoord

D · “I add extra salt to my food so it tastes better.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · IV calcium gluconate

Waarom dit het antwoord is

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Antwoord

B · IV calcium gluconate
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Respiratory acidosis

Waarom dit het antwoord is

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Antwoord

A · Respiratory acidosis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Ascending cholangitis

Waarom dit het antwoord is

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Antwoord

C · Ascending cholangitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is

Waarom dit het antwoord is

Ongeveer 40–45% van het calcium is gebonden aan plasma-eiwitten, vooral albumine. Wanneer albumine laag is, daalt het totaal calcium hoewel het geïoniseerd calcium normaal kan zijn. Een gecorrigeerd calcium of een gemeten geïoniseerd calcium geeft het ware beeld.Gecontroleerd met: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

D · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Laag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine

Waarom dit het antwoord is

Te veel antidiuretisch hormoon veroorzaakt waterretentie, waardoor het bloed wordt verdund (laag natrium en lage osmolaliteit), terwijl de urine onterecht geconcentreerd is. Hoog natrium met zeer verdunde urine is het patroon van diabetes insipidus.Gecontroleerd met: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Laag serumnatrium, lage serumosmolaliteit en geconcentreerde urine
11.Farmacologie

Antwoord: C · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol

Waarom dit het antwoord is

Suspected extravasation of a vesicant is an emergency. The infusion is stopped, the cannula is left in so that drug can be aspirated, and the protocol, which may include an antidote and cold or warm packs, is followed.

Antwoord

C · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
12.Farmacologie

Antwoord: C · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism

Waarom dit het antwoord is

Trimethoprim and methotrexate both inhibit dihydrofolate reductase, and trimethoprim also reduces methotrexate excretion. The combination can cause severe pancytopenia, so another antibiotic is chosen.

Antwoord

C · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · 80 mmHg

Waarom dit het antwoord is

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Antwoord

A · 80 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Idarucizumab

Waarom dit het antwoord is

Idarucizumab bindt dabigatran en heft het effect binnen enkele minuten op. Andexanet alfa (of protrombinecomplexconcentraat als dat niet beschikbaar is) wordt gebruikt bij factor Xa-remmers. Protamine heft heparine op en vitamine K heft warfarine op. Tranexaminezuur kan de hemostase ondersteunen maar is geen antidotum.

Antwoord

B · Idarucizumab
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Heparin is often used to stop the circuit from clotting

Waarom dit het antwoord is

Heparin is commonly used during haemodialysis to prevent clotting in the circuit. Its effect can cause prolonged bleeding from puncture sites, so procedures such as IM injections may be timed with care.

Antwoord

B · Heparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Waarom dit het antwoord is

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Antwoord

B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Use a dedicated lumen and strict aseptic technique

Waarom dit het antwoord is

PN is rich in nutrients that bacteria can use. A dedicated lumen, aseptic non-touch technique and hanging limits reduce catheter-related bloodstream infection.

Antwoord

A · Use a dedicated lumen and strict aseptic technique
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations

Waarom dit het antwoord is

Latex–fruit syndrome links latex allergy with foods such as banana, avocado, kiwi and chestnut. Repeated exposure, for example through many operations or catheters, also increases risk.

Antwoord

A · Itching with bananas, avocado and kiwi, and many operations
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks

Waarom dit het antwoord is

In a normal early intrauterine pregnancy hCG roughly doubles every 48 to 72 hours, then peaks at around 8 to 10 weeks. A slow rise can suggest an ectopic pregnancy or a failing pregnancy.

Antwoord

A · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Een scheur van de cervix, vagina of het perineum

Waarom dit het antwoord is

Voortdurend helderrood bloedverlies met een stevige baarmoeder wijst op trauma (laceratie), wat inspectie en hechten vraagt. Bij atonie zou de baarmoeder slap zijn, en normale lochia lopen niet in een gestage stroom.

Antwoord

A · Een scheur van de cervix, vagina of het perineum
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden

Waarom dit het antwoord is

Een kind dat gestaag langs een laag percentiel groeit, kan gewoon klein zijn. Het kruisen van twee grote percentiellijnen wijst op stagnerende groei en vraagt om onderzoek van voeding, ziekte en de sociale situatie.

Antwoord

C · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Antwoord

C · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · A resting heart rate of 38/min

Waarom dit het antwoord is

Severe bradycardia suggests cardiovascular compromise from starvation and can lead to dangerous arrhythmias. It is a common reason for urgent medical admission.

Antwoord

D · A resting heart rate of 38/min
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · It would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm

Waarom dit het antwoord is

Seclusion is a restrictive intervention used only to contain severe behaviour likely to cause harm to others, as a last resort, for the shortest time. Using it for convenience or punishment breaches patients' rights.

Antwoord

A · It would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 99,1 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

37,3·9/5 = 67,14

Tel 32 op

T = 67,14 + 32 = 99,14 ≈ 99,1 °F

Antwoord

T = 99,1 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

5 mL × 2 × 14 = 140 mL

Flessen

140/100 = 1,4 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 250 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·25 = 250 mg

Antwoord

D = 250 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,87 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 4350/5000 = 0,87 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,87 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 300 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

25·60/20 = 75 mL/h

Volume

V = 75·4 = 300 mL

Antwoord

V = 300 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

2·60 = 120 mg/h

Pompsnelheid

R = 120/4 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −250 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 250 + 200 = 600 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1100 mL

Totale output

500 + 500 + 350 = 1350 mL

Balans

B = 1100 − 1350 = −250 mL

Antwoord

B = −250 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·3 = 225 mL
500 − 225 = 275 mL over

Tweede deel

275/80 = 3,438 h

Totale tijd

t = 3 + 3,438 = 6,438 ≈ 6,4 h

Antwoord

t = 6,4 h

Dat is ongeveer 6 h 26 min, dus de zak is rond 02:26 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions