Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When are non-sterile gloves needed?

  1. AOnly when handling medicines
  2. BWhen contact with blood, body fluids or broken skin is expected
  3. CFor every patient contact, including taking a pulse or blood pressure
  4. DOnly when the patient is known to have an infection
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Why should a near miss be reported even though no harm occurred?

  1. AIt does not need reporting if no one was harmed
  2. BBecause insurance companies require a report for every shift worked
  3. CSo the nurse involved can be identified and disciplined
  4. DIt helps find and fix system problems before someone is harmed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
  2. BAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
  3. CAsk “Do you understand?” and accept a yes
  4. DAsk the family whether they understood the teaching
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. AWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  2. BTell the patient to wait until the morning
  3. CRaise all four side rails so the patient stays in bed
  4. DTell the patient to go alone and use the call light if needed
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?

  1. ACheck the tubing for kinks or obstruction
  2. BRemove the catheter and wait for the patient to void
  3. CEncourage the patient to drink more water
  4. DGive a prescribed diuretic straight away
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to lie down and sleep it off
  2. BTreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
  3. CGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
  4. DWithhold all food and fluids until a meter is found
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What happens in third-degree (complete) heart block?

  1. AEvery impulse reaches the ventricles, but each one is slightly delayed
  2. BThe atria beat chaotically with no P waves, and the ventricular rate is irregular
  3. CNo impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
  4. DThe ventricles beat very fast and regularly
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die iv-vancomycine krijgt, ontwikkelt tijdens een snel infuus blozen en een jeukende rode uitslag op gezicht en hals. Wat is de waarschijnlijkste oorzaak en reactie?

  1. ALeverfalen; alle medicijnen definitief stoppen
  2. BInfuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
  3. CZonnebrand; crème aanbrengen en doorgaan
  4. DNormale reactie; de infuussnelheid verhogen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16,7–19,4 mmol/L)
  2. BAbout 250–300 mg/dL (13,9–16,7 mmol/L)
  3. CAbout 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
  4. DAbout 60–80 mg/dL (3,3–4,4 mmol/L)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. AGlucose 145 mg/dL (8,0 mmol/L) after surgery
  2. BSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
  3. CHemoglobin 12,1 g/dL (121 g/L) after surgery
  4. DCalcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. AUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
  2. BKeep it at home so it is not lost
  3. CThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  4. DCall emergency services after using it, even if symptoms improve
12.FarmacologieMoeilijk

De klaring van een middel daalt door nierfalen tot de helft, terwijl het verdelingsvolume gelijk blijft. Wat gebeurt er met de halfwaardetijd?

  1. ADie verdubbelt
  2. BDie blijft gelijk
  3. CDie halveert
  4. DDie wordt vier keer zo lang
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with a regular narrow-complex tachycardia of 180/min is alert with a normal blood pressure. What is usually tried first?

  1. AVagal manoeuvres such as a modified Valsalva
  2. BA large oral dose of digoxin
  3. CChest compressions until the rate slows
  4. DAn immediate unsynchronised shock with the defibrillator
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. ATrachea pushed away from the affected side
  2. BHyper-resonance on the affected side
  3. CDullness to percussion on the affected side
  4. DDistended neck veins
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt met een beroerte begrijpt wat er gezegd wordt, maar heeft moeite woorden te vinden en spreekt in korte, moeizame zinnen. Welk type afasie is dit?

  1. AGlobale afasie zonder begrip
  2. BExpressieve (Broca-)afasie
  3. CReceptieve (Wernicke-)afasie
  4. DDysartrie door zwakke gezichtsspieren
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After a TURP, a patient on bladder irrigation has bladder spasms. The drainage has slowed and contains clots, and the bag holds less than the irrigant given. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to strain to pass the clots
  2. BTurn off the irrigation and leave the catheter alone
  3. CSuspect a clot in the catheter and follow the protocol
  4. DGive an antispasmodic and recheck in four hours
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ASo that carriers can be decolonised to reduce infection
  2. BTo decide which anaesthetic drug to use
  3. CSo that surgery can be cancelled for all positive patients
  4. DTo check whether the patient has had a flu vaccine
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met bekende slokdarmvarices braakt grote hoeveelheden vers bloed. Welke behandelingen moet de verpleegkundige vóór endoscopie verwachten?

  1. AEen dringende bariumslikfoto vóór enige medicamenteuze behandeling
  2. BSnelle zoutinfusie tot een hoge bloeddruk
  3. CEen orale NSAID tegen de pijn en een eiwitrijke maaltijd
  4. DOctreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. ATell her to stop the iron immediately
  2. BAdvise her to go to the emergency department now
  3. CTell her to double the dose of the tablets
  4. DExplain that this is an expected effect of iron
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. AUterine inversion
  2. BAmniotic fluid embolism
  3. CCervical laceration
  4. DUterine atony
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A5 seconds or less
  2. B8 to 10 seconds
  3. C2 seconds or less
  4. D15 to 20 seconds
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How is pain best assessed in a 10-year-old with severe cerebral palsy who cannot speak?

  1. AOnly by checking whether the heart rate is above normal
  2. BWith a 0–10 numerical scale, by asking the child to point to a number on a printed chart
  3. CWith a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
  4. DPain cannot be assessed, so analgesia is given only on request
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt antwoordt op een vraag over het ontbijt: "Eieren komen van kippen, kippen wonen op boerderijen, mijn oom had een boerderij, hij reed op een rode tractor…" en geeft nooit antwoord. Hoe heet dit?

  1. AOmstandigheid (circumstantialiteit)
  2. BWoordensalade
  3. CGedachteblokkade
  4. DTangentialiteit
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient asks the nurse to pray with her before her ECT. The nurse does not share her religion. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that religion has no place in hospital care
  2. BRespect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
  3. CTry to persuade her to adopt the nurse's own beliefs
  4. DIgnore the request politely and change the subject to the procedure itself
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C95,2 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 95,2 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

95,2 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 4/dag · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 6 uur gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 6 uur10 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg15 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg. De voorgeschreven dosis is 15 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

15 kg15 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
430 mLover? mL/h6 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 430 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 8 hna 2 h: 430 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
320 mLover? mL/h6 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 6 uur zie je dat er nog 320 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 12 hna 6 h: 320 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep200 mLthee240 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine350 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 53 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

53 kg8 hurine: 500 mLurine: 350 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 100 mL/hstart 15:00ttotaal​ = ? h150 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 15:00 met 150 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 100 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL150 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 24/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 120/min, alert, temperatuur 35,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 24SpO₂ 96%luchtSBP 142HR 120AT 35,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected

Waarom dit het antwoord is

Under standard precautions, gloves are worn when exposure to blood or body fluids is likely. Wearing them for all contact gives false security and can spread germs if not changed.

Antwoord

B · When contact with blood, body fluids or broken skin is expected
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It helps find and fix system problems before someone is harmed

Waarom dit het antwoord is

Near misses show weaknesses in systems, such as confusing packaging or poor checks. Reporting them in a no-blame culture lets the organisation learn and prevent future harm.

Antwoord

D · It helps find and fix system problems before someone is harmed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Waarom dit het antwoord is

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Antwoord

B · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Waarom dit het antwoord is

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Antwoord

A · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Check the tubing for kinks or obstruction

Waarom dit het antwoord is

Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.

Antwoord

A · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Waarom dit het antwoord is

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Antwoord

B · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently

Waarom dit het antwoord is

In complete heart block the atria and ventricles are dissociated, and a slow escape rhythm drives the ventricles. Patients may be dizzy or collapse and often need pacing.

Antwoord

C · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren

Waarom dit het antwoord is

Een snel vancomycine-infuus kan histamine vrijmaken en blozen en uitslag veroorzaken ("vancomycine-infuusreactie"). Een lagere snelheid voorkomt dit meestal, maar anafylaxie moet worden uitgesloten.

Antwoord

B · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)

Waarom dit het antwoord is

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Antwoord

C · About 140–180 mg/dL (7,8–10 mmol/L)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

Waarom dit het antwoord is

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Gecontroleerd met: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
11.Farmacologie

Antwoord: D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Waarom dit het antwoord is

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Antwoord

D · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Farmacologie

Antwoord: A · Die verdubbelt

Waarom dit het antwoord is

De halfwaardetijd is evenredig met Vd en omgekeerd evenredig met de klaring. Halvering van de klaring verdubbelt de halfwaardetijd, dus het middel stapelt en bereikt later de steady state.

Antwoord

A · Die verdubbelt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva

Waarom dit het antwoord is

In stable supraventricular tachycardia, vagal manoeuvres slow AV node conduction and can stop the rhythm. If they fail, IV adenosine is usually next. Electrical cardioversion is for patients with adverse features such as shock or chest pain.

Antwoord

A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Dullness to percussion on the affected side

Waarom dit het antwoord is

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Antwoord

C · Dullness to percussion on the affected side
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Expressieve (Broca-)afasie

Waarom dit het antwoord is

Expressieve afasie, door schade aan het gebied van Broca in de frontaalkwab, veroorzaakt niet-vloeiende, moeizame spraak met relatief behouden begrip. Receptieve afasie veroorzaakt vloeiende maar betekenisloze spraak en slecht begrip. Dysartrie is een motorisch spraakprobleem met intacte taal.

Antwoord

B · Expressieve (Broca-)afasie
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol

Waarom dit het antwoord is

Clots blocking the catheter make the bladder distend, causing pain and spasms. The nurse checks for kinks, adjusts the irrigation rate per protocol, performs a bladder washout if trained and escalates if not cleared.

Antwoord

C · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Waarom dit het antwoord is

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Antwoord

A · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie

Waarom dit het antwoord is

Bij vermoede varicesbloeding verlaagt een vasoactief middel (octreotide in de VS, of terlipressine waar het geregistreerd is) de portale druk, en profylactische antibiotica zoals ceftriaxon verminderen infectie en sterfte bij cirrose. De resuscitatie is voorzichtig om verhoging van de portale druk te vermijden. Endoscopische bandligatie is de definitieve behandeling.

Antwoord

D · Octreotide of terlipressine, plus intraveneuze antibiotica, tijdens de resuscitatie
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Explain that this is an expected effect of iron

Waarom dit het antwoord is

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Antwoord

D · Explain that this is an expected effect of iron
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Uterine inversion

Waarom dit het antwoord is

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Antwoord

A · Uterine inversion
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 2 seconds or less

Waarom dit het antwoord is

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Antwoord

C · 2 seconds or less
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues

Waarom dit het antwoord is

Children with cognitive impairment are assessed with behavioural tools such as the revised FLACC, which can include the child's individual pain behaviours. Parents know the child's baseline and are key partners in pain assessment.

Antwoord

C · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Tangentialiteit

Waarom dit het antwoord is

Bij tangentialiteit dwaalt de spreker af en komt hij nooit bij het punt. Bij omstandigheid zijn er veel onnodige details maar beantwoordt de spreker uiteindelijk de vraag. Woordensalade is een betekenisloze mix van woorden.

Antwoord

D · Tangentialiteit
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain

Waarom dit het antwoord is

Supporting spiritual needs can reduce distress. The nurse can respond with respect within her own comfort, and refer to chaplaincy or faith leaders, without imposing her own beliefs.

Antwoord

B · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 35,1 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

95,2 − 32 = 63,2

Vermenigvuldig met 5/9

T = 63,2·5/9 = 35,11 ≈ 35,1 °C

Antwoord

T = 35,1 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 200 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Hele kuur

V = 5 mL × 4/dag × 10 = 200 mL

Antwoord

V = 200 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 112,5 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

15·15 = 225 mg

Per gift

D = 225/2 = 112,5 mg

Antwoord

D = 112,5 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 10 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/100 = 10 mL/h

Antwoord

R = 10 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 71,67 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/8 = 62,5 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 430/6 = 71,67 mL/h

Antwoord

R = 71,67 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/12 = 41,67 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 320/6 = 53,33 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (53,33 − 41,67)/41,67·100% = 28%

Antwoord

Δ = 28%

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 350 = 850 mL

Per kilogram per uur

U = 850/(53·8) = 2,005 ≈ 2 mL/kg/h

Antwoord

U = 2 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL over

Tweede deel

550/100 = 5,5 h

Totale tijd

t = 3 + 5,5 = 8,5 h

Antwoord

t = 8,5 h

Dat is ongeveer 8 h 30 min, dus de zak is rond 23:30 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 14

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 1 + 3 + 2 + 1 = 14

Antwoord

B = 14
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 24/min → 2
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
alert (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 1 = 5
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions