Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe earpieces turned backwards
  2. BThe bell, placed lightly on the skin
  3. CThe diaphragm, pressed firmly on the skin
  4. DThe bell, pressed firmly on the skin
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. ANormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
  2. BThe wound has dried out and needs to be left open
  3. CA possible wound infection that needs assessment and reporting
  4. DAn allergy to the dressing that needs no action
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which kitchen practice helps prevent scald burns in young children?

  1. ALeave hot drinks at the edge of the table
  2. BLet the child stand on a chair beside the stove
  3. CHold the child while drinking a hot drink
  4. DTurn pot handles toward the back of the stove
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. AThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  2. BPeople on steroids should never have any influenza vaccine
  3. CEither type is fine, as long as it is given in the morning
  4. DThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with type 1 diabetes has vomited since morning and cannot eat. Which action is most important?

  1. AEncourage a large meal to settle the stomach
  2. BWait until tomorrow to see if the vomiting settles
  3. CCheck the blood glucose and ketones and contact the provider
  4. DStop all insulin until the patient is able to eat normally again
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AA fit-tested N95 respirator
  2. BNothing, if the trip is short
  3. CGloves and a gown only
  4. DA surgical mask
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A rising serum creatinine most often indicates:

  1. AIncreased muscle strength
  2. BReduced kidney function
  3. CDehydration of the skin only
  4. DImproved liver function
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An acutely ill patient without COPD is on 15 L/min oxygen, and their SpO2 is now 100% and stable. What should be done?

  1. AKeep the oxygen at 15 L/min for at least a week to be on the safe side
  2. BStop the oxygen and the saturation monitoring because the patient is now well
  3. CReduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
  4. DIncrease the oxygen further to build up a reserve
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is scheduled for a liver biopsy. Which laboratory results should the nurse check before the procedure?

  1. ATSH and free T4
  2. BHbA1c and lipid panel
  3. CSerum sodium and chloride
  4. DPlatelet count and PT/INR
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een langdurige longaandoening heeft een serumbicarbonaat van 32 mEq/L, een arteriële PaCO₂ die steeds hoog is en een pH van 7,36. Welke aandoening past het best?

  1. AAcute diabetische ketoacidose met ernstige uitdroging en braken
  2. BAcute ernstige diarree met grote bicarbonaatverliezen
  3. CAcute aspirine-overdosis met snelle ademhaling
  4. DCOPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
11.FarmacologieGemiddeld

After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?

  1. ANaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
  2. BNaloxone itself causes respiratory depression at high doses
  3. CNaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
  4. DNaloxone makes the opioid stay longer in the body
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom kunnen bètablokkers bij mensen met diabetes de waarschuwingssignalen van een hypo maskeren?

  1. AZe veroorzaken koorts die het zweten verbergt
  2. BZe verhogen de bloedsuiker, zodat een hypo helemaal niet kan optreden
  3. CZe blokkeren de insulineafgifte volledig
  4. DZe dempen adrenerge klachten zoals trillen en hartkloppingen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why must anti-embolism stockings be measured and fitted correctly?

  1. ATight stockings work better, so the smallest size is always best
  2. BPoorly fitting stockings can cause pressure damage
  3. CLoose stockings make the patient's legs too warm at night
  4. DCorrect fit is needed only to improve the appearance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient's blood gas shows pH 7,26, PaCO₂ 9,0 kPa (68 mmHg) and bicarbonate 25 mmol/L. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DMetabolic acidosis with compensation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo check thyroid function
  2. BTo diagnose diabetes insipidus
  3. CTo measure kidney function
  4. DTo help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AGive glucose gel to stabilise the level
  2. BIgnore it, because stress always raises glucose
  3. CStop all IV fluids to lower the glucose
  4. DReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids make the anaesthetic drugs last much longer
  2. BSteroids prevent all wound infections after surgery
  3. CThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  4. DSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient with chronic pancreatitis. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report increased thirst or passing urine more often."
  2. B"I'll take my enzyme capsules at bedtime."
  3. C"Oily, floating stools may mean my dose needs changing."
  4. D"I should not drink any alcohol."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
  2. BIn the parents' bed, between the two adults
  3. CIn a separate cot or crib in the parents' room
  4. DIn a separate bedroom from the first night
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een uur na de geboorte is de grote baby van een moeder met diabetes trillerig en drinkt slecht. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe ouders geruststellen dat trillerigheid normaal is
  2. BDe baby in bad doen om hem wakker te maken
  3. CDe bloedglucose van de baby controleren
  4. DDe baby strak inbakeren en over 4 uur opnieuw controleren
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
  2. BGive nothing by mouth for 24 hours
  3. CGive diluted fruit juice instead of breast milk
  4. DStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

On day 5 of chickenpox, a child has a fever again, and one area of skin around some spots has become red, hot, swollen and very painful. What should the nurse suspect?

  1. AA secondary bacterial skin infection
  2. BAn allergy to calamine lotion
  3. CA second attack of chickenpox caused by a different strain
  4. DNormal healing of chickenpox spots
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman calls the emergency department after a sexual assault an hour ago. What advice helps to preserve forensic evidence?

  1. AWait a few days at home until she feels ready to talk before seeking any medical care or forensic examination
  2. BPut all clothing in a sealed plastic bag
  3. CAvoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
  4. DShower and wash her clothes before coming in, so she feels cleaner
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A man has odd beliefs about being able to read minds, dresses eccentrically and has few friends because others make him anxious. He has never had sustained hallucinations or delusions. Which diagnosis fits best?

  1. ASchizotypal personality disorder
  2. BSchizophrenia
  3. CAntisocial personality disorder
  4. DHistrionic personality disorder with odd dress
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
7 lb 9 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 7 lb 9 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

7 lb 9 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tbsp · 4/dag · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tbsp van een orale suspensie elke 6 uur gedurende 5 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tbsp = 15 mL?

1 tbspelke 6 uur5 dagen1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
5%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 125 mg nodig uit een 5% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

125 mg5% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 250 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

250 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg250 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/250 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep180 mLthee150 mLijsschilfers240 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine275 mLurine300 mLurine350 mLurine150 mLwonddrain130 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 51 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

51 kg12 hurine: 275 mLurine: 300 mLurine: 350 mLurine: 150 mLwonddrain: 130 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL/hstart 07:4511:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 07:45 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 11:45 nog in de zak?

1000 mL50 mL/h07:45 → 11:45
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,3 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 98%O₂SBP 78HR 88AT 36,3 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 97%luchtSBP 124HR 64AT 37,9 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The bell, placed lightly on the skin

Waarom dit het antwoord is

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Antwoord

B · The bell, placed lightly on the skin
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Waarom dit het antwoord is

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Antwoord

C · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Turn pot handles toward the back of the stove

Waarom dit het antwoord is

Scalds from hot liquids are common childhood burns. Turning pot handles inward, using back burners and keeping hot drinks out of reach reduce the risk.

Antwoord

D · Turn pot handles toward the back of the stove
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Waarom dit het antwoord is

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Antwoord

A · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Check the blood glucose and ketones and contact the provider

Waarom dit het antwoord is

Vomiting in type 1 diabetes can lead quickly to diabetic ketoacidosis. Glucose and ketones are checked and the provider is contacted; insulin is usually not stopped completely during illness.

Antwoord

C · Check the blood glucose and ketones and contact the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · A surgical mask

Waarom dit het antwoord is

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Antwoord

D · A surgical mask
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Reduced kidney function

Waarom dit het antwoord is

Creatinine is a muscle waste product filtered by the kidneys. A rise shows the glomerular filtration rate is falling, as in acute kidney injury.

Antwoord

B · Reduced kidney function
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range

Waarom dit het antwoord is

Oxygen is prescribed to a target range, usually 94–98% for most patients. Once the patient is stable it should be weaned down, as unnecessary hyperoxia has no benefit and can be harmful.

Antwoord

C · Reduce the oxygen to keep the SpO2 within the prescribed target range
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Platelet count and PT/INR

Waarom dit het antwoord is

Liver biopsy carries a risk of bleeding, and liver disease often lowers platelets and clotting factors. Platelets and PT/INR are checked beforehand, and abnormal results are reported so they can be corrected or the procedure postponed.Gecontroleerd met: Liver biopsy · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Platelet count and PT/INR
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie

Waarom dit het antwoord is

Bij chronische CO₂-retentie, zoals bij ernstige COPD, houden de nieren over dagen bicarbonaat vast en brengen ze de pH terug naar normaal, vaak naar de lage kant van het bereik. DKA en diarree verlagen het bicarbonaat, en een aspirine-overdosis veroorzaakt snelle ademhaling die de PaCO₂ verlaagt.Gecontroleerd met: Respiratory Acidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Antwoord

D · COPD met chronische CO₂-retentie en metabole compensatie
11.Farmacologie

Antwoord: C · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again

Waarom dit het antwoord is

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.

Antwoord

C · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Farmacologie

Antwoord: D · Ze dempen adrenerge klachten zoals trillen en hartkloppingen

Waarom dit het antwoord is

Trillen, hartkloppingen en onrust bij een hypo komen van adrenaline; bètablokkade dempt ze, zodat de patiënt de lage suiker later merkt. Zweten is cholinerg en blijft vaak bestaan.

Antwoord

D · Ze dempen adrenerge klachten zoals trillen en hartkloppingen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Poorly fitting stockings can cause pressure damage

Waarom dit het antwoord is

Stockings that are the wrong size or that roll down can act like a tourniquet and cause skin and pressure damage. They are measured to the leg, checked daily, and avoided in significant peripheral arterial disease, severe neuropathy or leg skin damage.

Antwoord

B · Poorly fitting stockings can cause pressure damage
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Acute respiratory acidosis

Waarom dit het antwoord is

A low pH with raised PaCO₂ is respiratory acidosis. A normal bicarbonate (about 22–26 mmol/L) shows the kidneys have not yet compensated, so the problem is acute, as in opioid toxicity, exhaustion or an acute COPD exacerbation. Treatment targets ventilation.

Antwoord

C · Acute respiratory acidosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · To help diagnose Cushing's syndrome

Waarom dit het antwoord is

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Antwoord

D · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Waarom dit het antwoord is

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Antwoord

D · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Waarom dit het antwoord is

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Antwoord

C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · "I'll take my enzyme capsules at bedtime."

Waarom dit het antwoord is

Pancreatic enzymes must be taken with meals and snacks to digest them. Alcohol must be avoided, steatorrhoea suggests under-replacement, and thirst or polyuria can signal diabetes from loss of islet cells.

Antwoord

B · "I'll take my enzyme capsules at bedtime."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · In a separate cot or crib in the parents' room

Waarom dit het antwoord is

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Antwoord

C · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · De bloedglucose van de baby controleren

Waarom dit het antwoord is

Trillerigheid en slecht drinken bij een pasgeborene met hoog risico wijzen op hypoglykemie. Een glucosemeting aan het bed stuurt de behandeling, zoals voeden of glucosegel volgens protocol, met opschaling als de waarde laag blijft.

Antwoord

C · De bloedglucose van de baby controleren
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Waarom dit het antwoord is

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Antwoord

A · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · A secondary bacterial skin infection

Waarom dit het antwoord is

A new fever and spreading redness, heat, swelling and pain around chickenpox lesions suggest secondary bacterial infection, such as with group A streptococcus, which can become serious. The child needs prompt medical review.

Antwoord

A · A secondary bacterial skin infection
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag

Waarom dit het antwoord is

Not washing, changing or eating where possible helps keep evidence. Paper bags are used because plastic traps moisture and can degrade biological evidence. Her medical needs and choices remain the priority.

Antwoord

C · Avoid showering or changing clothes, and bring any clothing already removed in a paper bag
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Schizotypal personality disorder

Waarom dit het antwoord is

Schizotypal personality disorder involves odd beliefs, magical thinking, eccentric behaviour and social anxiety. It lies on the schizophrenia spectrum, but without the sustained psychotic symptoms of schizophrenia.

Antwoord

A · Schizotypal personality disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,44 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

9 oz/16 = 0,5625 lb
7 + 0,5625 = 7,563 lb

Pond naar kilogram

m = 7,563/2,2 = 3,437 ≈ 3,44 kg

Antwoord

m = 3,44 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 300 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Hele kuur

V = 15 mL × 4/dag × 5 = 300 mL

Antwoord

V = 300 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

5% = 50 mg/mL

Volume

V = 125/50 = 2,5 mL

Antwoord

V = 2,5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,25 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 250/1000 = 0,25 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,25 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/240 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 15 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/250 = 1 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1·15 = 15 mg/h

Antwoord

D = 15 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,76 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

275 + 300 + 350 + 150 = 1075 mL

Per kilogram per uur

U = 1075/(51·12) = 1,757 ≈ 1,76 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,76 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 800 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

07:45 → 11:45 = 4 h

Toegediend volume

50·4 = 200 mL

Resterend volume

V = 1000 − 200 = 800 mL

Antwoord

V = 800 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions