Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient asks to see their own health records. What is correct in the UK?

  1. AOnly doctors are allowed to see health records
  2. BPatients can see their records only with a court order
  3. CPatients have a legal right to request access to their records
  4. DPatients can only see their records once they have been discharged
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A woman leaks small amounts of urine when she coughs, sneezes or laughs. Which type of incontinence is this?

  1. AOverflow incontinence
  2. BStress incontinence
  3. CFunctional incontinence
  4. DUrge incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse who wears prescription glasses must irrigate a wound where splashing is likely. Which eye protection is suitable?

  1. AThe glasses with a surgical mask
  2. BThe prescription glasses alone
  3. CNo eye protection, if the nurse stands to one side
  4. DGoggles or a face shield worn over the glasses
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke patiënt heeft het meest valpreventiemaatregelen nodig?

  1. AEen alerte patiënt met bedrust die aanwijzingen opvolgt
  2. BEen oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang
  3. CEen patiënt die op ontslag wacht en zelfstandig loopt
  4. DEen jongvolwassene met een gebroken vinger die stabiel en veilig zonder hulp loopt
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AApply a soothing cream to the rash
  2. BGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  3. CAdvise the family to see their doctor next week
  4. DTreat it as an emergency and escalate at once
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Before surgery, a nurse is asked to witness a patient’s consent. The patient was given a sedative 30 minutes ago. What should the nurse do?

  1. AWitness it and write “sedated” beside the signature
  2. BAsk a family member to sign on the patient’s behalf
  3. CNot witness the consent and inform the surgeon
  4. DWitness it quickly before the sedative takes full effect
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  2. BThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
  3. CThe weights rest on the floor overnight
  4. DThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. AHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  2. B0,9% sodium chloride
  3. C5% glucose (D5W)
  4. DHuman albumin solution
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt heeft een aantal bloedplaatjes van 18 × 10³/µL. Welke verpleegkundige maatregel is passend?

  1. AZachte tandenborstel, elektrisch scheerapparaat en geen intramusculaire injecties
  2. BTwee keer per dag flossen en scheren met een scherp scheermesje aanmoedigen
  3. CHet voorgeschreven acetylsalicylzuur geven wanneer de patiënt hoofdpijn heeft
  4. DVoor de nauwkeurigheid elke vier uur rectaal de temperatuur opnemen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  2. B"I will have my INR checked as often as I am told to"
  3. C"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  4. D"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
11.FarmacologieGemiddeld

Which statement about allopurinol is correct?

  1. AIt works within an hour to relieve joint pain
  2. BIt is taken only during an acute attack and stopped as soon as the pain settles
  3. CIt lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
  4. DIt increases uric acid production to flush out crystals
12.FarmacologieMoeilijk

Codeïne wordt door CYP2D6 omgezet in morfine. Wat gebeurt er bij een patiënt die een ultrasnelle CYP2D6-metaboliseerder is?

  1. ACodeïne wordt alleen omgezet in een inactieve verbinding
  2. BCodeïne wordt onveranderd met de urine uitgescheiden
  3. CEr wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt
  4. DCodeïne geeft vrijwel geen pijnstilling omdat er weinig morfine wordt gevormd
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met perifeer arterieel vaatlijden heeft 's nachts pijn in het been. Welke houding kan dit verlichten?

  1. ADe benen over de rand van het bed laten hangen
  2. BDe benen op kussens boven hartniveau leggen
  3. CEen warmwaterkruik direct op de voeten leggen
  4. DDe benen in compressiezwachtels wikkelen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

De thoraxdrain van een patiënt wordt per ongeluk eruit getrokken. Wat is de onmiddellijke handeling?

  1. AHet gat onbedekt laten zodat ingesloten lucht kan ontsnappen
  2. BDe drain terug in de borstkas duwen en vastzetten met tape
  3. CDe plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen
  4. DDe patiënt vragen hard te hoesten om de long te laten ontplooien
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why might a patient bleed more from the needle sites straight after haemodialysis?

  1. ADialysis removes all the platelets from the blood
  2. BDialysis raises the blood pressure sharply for several hours
  3. CThe fistula has been damaged and must be tied off
  4. DHeparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After removal of a cortisol-producing adrenal adenoma, why may the patient need hydrocortisone for months?

  1. AThe operation always removes both adrenal glands
  2. BThe other adrenal gland has been suppressed
  3. CHydrocortisone helps the wound to heal
  4. DThe tumour will grow back quickly without it
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which is correct when caring for a patient with a PICC line?

  1. ALeave the external length unchecked once it is placed
  2. BUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
  3. CAvoid taking blood pressure on the arm with the line
  4. DFlush the line only when it blocks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. AAn allergy to the feed formula
  2. BRefeeding syndrome
  3. CNormal adjustment to the new feed
  4. DToo little calorie intake
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

De vliezen zijn zojuist gebroken. Wat moet de verpleegkundige als eerste beoordelen?

  1. ADe temperatuur van de vrouw
  2. BDe mate van verstrijking van de cervix
  3. CAlleen de kleur van het vruchtwater
  4. DDe foetale hartfrequentie
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. ACentral cyanosis, fast breathing and grunting
  2. BMild moulding of the head
  3. CSmall white milia on the nose and chin
  4. DAcrocyanosis of the hands and feet
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A baby with developmental dysplasia of the hip has a Pavlik harness. Which teaching is correct?

  1. AKeep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
  2. BApply powder and lotion under the straps to protect the skin
  3. CTighten the straps each week as the baby grows
  4. DTake it off every night so the baby can sleep more comfortably and move freely
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with eczema suddenly develops clusters of painful, punched-out blisters and erosions with a fever. What should the nurse suspect?

  1. AA normal eczema flare that needs more emollient
  2. BAn allergic reaction to the emollient
  3. CChickenpox, which is mild and needs no specific treatment
  4. DEczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. ASunbathe for longer each day to improve mood
  2. BUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
  3. CAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
  4. DSun exposure has no effect while taking this medicine
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die voor opioïdafhankelijkheid wordt behandeld, staat op het punt zijn eerste dosis buprenorfine te krijgen. Hij heeft 2 uur geleden voor het laatst heroïne gebruikt. Wat is het risico?

  1. ABuprenorfine heeft helemaal geen effect
  2. BBuprenorfine telt op bij de heroïne en veroorzaakt een gevaarlijke opioïdenoverdosis met ademhalingsdepressie
  3. CEr is geen risico; het moet meteen worden gegeven
  4. DBuprenorfine kan geprecipiteerde onthouding veroorzaken als het wordt gegeven terwijl volle agonisten nog werkzaam zijn
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
96,161 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 96,161 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

96,161 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
15,3 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 15,3 g/dL. Druk die uit in g/L Hb.

15,3 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
13 kgBSA = 0,7 m²135 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 13 kg heeft een lichaamsoppervlak van 0,7 m². Het voorschrift is 135 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

13 kgBSA = 0,7 m²135 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks500 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/500 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min12 h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 12 uur?

25 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg50 mL12 mL/h? mg/h

Een zak bevat 1000 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 12 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

1000 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap200 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine375 mLurine425 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 200 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 375 mLurine: 425 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL250 mL ingelopen150 mL/h20:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 20:00 is er al 250 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL250 mL ingelopen150 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 35,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 90%luchtSBP 78HR 76AT 35,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Patients have a legal right to request access to their records

Waarom dit het antwoord is

Under data protection law, patients can request access to their health records. The nurse explains the local process for making a request.

Antwoord

C · Patients have a legal right to request access to their records
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Stress incontinence

Waarom dit het antwoord is

Stress incontinence occurs when raised abdominal pressure overcomes weak pelvic floor support. Pelvic floor exercises are a first-line treatment. Urge incontinence is a sudden strong need to void.

Antwoord

B · Stress incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Goggles or a face shield worn over the glasses

Waarom dit het antwoord is

Prescription glasses do not protect against splashes from the sides, top or bottom. Goggles or a face shield that fit over them are worn when splashes are likely.

Antwoord

D · Goggles or a face shield worn over the glasses
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Een oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe verwardheid, een sedativum en een onvaste gang zijn belangrijke risicofactoren voor vallen. De patiënt heeft maatregelen nodig zoals een laag bed, vaste toiletmomenten, nauwlettend toezicht en een medicatiebeoordeling.

Antwoord

B · Een oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Treat it as an emergency and escalate at once

Waarom dit het antwoord is

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Antwoord

D · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Not witness the consent and inform the surgeon

Waarom dit het antwoord is

Valid consent requires a patient who can understand and decide. After a sedative this may not be possible, so the nurse does not witness it and informs the surgeon, who is responsible for obtaining consent.

Antwoord

C · Not witness the consent and inform the surgeon
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Waarom dit het antwoord is

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Antwoord

B · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · 5% glucose (D5W)

Waarom dit het antwoord is

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Antwoord

C · 5% glucose (D5W)
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Zachte tandenborstel, elektrisch scheerapparaat en geen intramusculaire injecties

Waarom dit het antwoord is

Ernstige trombocytopenie veroorzaakt bloedingen bij licht letsel. Bloedingsvoorzorgsmaatregelen omvatten zachte tandenborstels, elektrische scheerapparaten, geen intramusculaire injecties of rectale handelingen, en het vermijden van acetylsalicylzuur en NSAID's.Gecontroleerd met: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Platelet Tests · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Zachte tandenborstel, elektrisch scheerapparaat en geen intramusculaire injecties
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Waarom dit het antwoord is

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Gecontroleerd met: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmacologie

Antwoord: C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack

Waarom dit het antwoord is

Allopurinol reduces urate production and is taken daily to prevent attacks. Acute attacks are treated with NSAIDs, colchicine or corticosteroids, and a new rash on allopurinol must be reported.

Antwoord

C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
12.Farmacologie

Antwoord: C · Er wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Ultrasnelle metaboliseerders zetten meer codeïne om in morfine, wat ademdepressie kan veroorzaken. Trage metaboliseerders vormen weinig morfine en krijgen slechte pijnstilling. Dit is een klassiek voorbeeld van farmacogenetica.

Antwoord

C · Er wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · De benen over de rand van het bed laten hangen

Waarom dit het antwoord is

Ischemische rustpijn wordt vaak verlicht door de benen te laten zakken, wat de arteriële doorstroming via de zwaartekracht verbetert. Hoog leggen verergert de ischemie. Compressie is gecontra-indiceerd bij aanzienlijk arterieel vaatlijden, en directe warmte kan ongevoelige, ischemische huid verbranden.

Antwoord

A · De benen over de rand van het bed laten hangen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · De plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen

Waarom dit het antwoord is

De plek wordt onmiddellijk afgedekt met een steriel occlusief verband om te voorkomen dat er lucht in de borstkas komt. De patiënt wordt beoordeeld op een terugkerende of spanningspneumothorax (toenemende kortademigheid, dalende saturatie, tachycardie, trachea-verplaatsing) en het medisch team wordt ingelicht. Een drain wordt nooit opnieuw ingebracht.

Antwoord

C · De plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Heparin is often used to stop the circuit from clotting

Waarom dit het antwoord is

Heparin is commonly used during haemodialysis to prevent clotting in the circuit. Its effect can cause prolonged bleeding from puncture sites, so procedures such as IM injections may be timed with care.

Antwoord

D · Heparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · The other adrenal gland has been suppressed

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol from the adenoma suppressed ACTH, so the remaining adrenal gland is shrunken and underactive. Steroid replacement is needed until it recovers, which can take months. Stopping too early risks adrenal crisis.

Antwoord

B · The other adrenal gland has been suppressed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line

Waarom dit het antwoord is

BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.

Antwoord

C · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Refeeding syndrome

Waarom dit het antwoord is

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Antwoord

B · Refeeding syndrome
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · De foetale hartfrequentie

Waarom dit het antwoord is

Controleer na het breken van de vliezen eerst de foetale hartfrequentie om navelstrengverzakking of -compressie op te sporen. Leg daarna kleur, geur, hoeveelheid en tijdstip van het vruchtwater vast.

Antwoord

D · De foetale hartfrequentie
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Waarom dit het antwoord is

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Antwoord

A · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily

Waarom dit het antwoord is

The Pavlik harness holds the hips flexed and abducted so the joint can develop normally. It is usually worn full-time as directed; only the clinic adjusts the straps. Skin is checked daily, and lotions and powders are avoided.

Antwoord

A · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment

Waarom dit het antwoord is

Eczema herpeticum is a widespread herpes simplex infection of eczematous skin. It can spread quickly and cause serious illness, including eye involvement, so the child needs urgent medical review and antiviral treatment.

Antwoord

D · Eczema herpeticum, which needs urgent antiviral treatment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Waarom dit het antwoord is

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Antwoord

B · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Buprenorfine kan geprecipiteerde onthouding veroorzaken als het wordt gegeven terwijl volle agonisten nog werkzaam zijn

Waarom dit het antwoord is

Buprenorfine verdringt volle agonisten van opioïdreceptoren maar activeert ze minder, wat plotselinge onthouding veroorzaakt. Het wordt meestal gestart wanneer de patiënt al tekenen van onthouding vertoont, bijvoorbeeld beoordeeld met een onthoudingsschaal.

Antwoord

D · Buprenorfine kan geprecipiteerde onthouding veroorzaken als het wordt gegeven terwijl volle agonisten nog werkzaam zijn
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 96 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

96.161 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

96.161 → 1
1 is 4 of minder, dus 6 blijft staan.
De cijfers daarna (61) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 96 gtt/min

Antwoord

x = 96 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 153 g/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 15,3 g/dL × 10 dL/L = 153 g/L

Antwoord

Hb = 153 g/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 94,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 135·0,7 = 94,5 mg

Antwoord

D = 94,5 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/40 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 1200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Volume

V = 100·12 = 1200 mL

Antwoord

V = 1200 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 240 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

1000/50 = 20 mg/mL

Dosissnelheid

D = 20·12 = 240 mg/h

Antwoord

D = 240 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 320 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 100 = 300 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1120 mL

Totale output

375 + 425 = 800 mL

Balans

B = 1120 − 800 = 320 mL

Antwoord

B = 320 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 1,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 250 = 250 mL

Tijd

t = 250/150 = 1,667 ≈ 1,7 h

Antwoord

t = 1,7 h

Dat is ongeveer 1 h 40 min, dus de zak is rond 21:40 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 2 + 3 + 4 + 1 = 17

Antwoord

B = 17
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 35,0 °C → 3

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 3 = 9
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions