Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welk patiëntdoel is SMART geformuleerd?

  1. ADe patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator
  2. BDe mobiliteit van de patiënt verbetert
  3. CDe patiënt voelt zich binnenkort beter
  4. DDe patiënt probeert meer te eten
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een jonge patiënt met diabetes type 1 heeft een diepe, snelle ademhaling, een fruitige adem, braakt en heeft tekenen van uitdroging. Waaraan moet je denken?

  1. AEen gewone virale maaginfectie
  2. BDiabetische ketoacidose
  3. CHyperventilatie door angst
  4. DHypoglykemie
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. AStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
  2. BStand next to the patient and hold the film without protection
  3. CLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
  4. DStay close to the patient to keep them still without protection
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient with neutropenia about preventing infection at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will avoid crowds and people who have colds.”
  2. B“I will wash my hands often and ask visitors to do the same.”
  3. C“I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
  4. D“I will check my temperature and call if I have a fever.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink this morning; asking when lunch will arrive
  2. BLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  3. CLast drink one week ago; asking about support groups
  4. DIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During JumpSTART triage, a child is not breathing after the airway is opened but has a palpable pulse. What is the next step?

  1. AGive five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
  2. BTag the child black at once and move on to the next victim
  3. CStart full CPR on the child and stay with them until more help arrives
  4. DTag the child green and return to them after the others
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are people with diabetes advised to have regular eye screening?

  1. ATo detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
  2. BTo check whether they need reading glasses for close work
  3. CTo measure their blood glucose through the eye
  4. DTo prevent conjunctivitis
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will try to pass pale urine."
  2. B"I will follow the diet advice for my stone type."
  3. C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  4. D"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ABecause heparin is given at a dose based on the platelet count
  2. BSo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
  3. CBecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
  4. DSo that the INR can be calculated from the platelet count later
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has a hemoglobin of 11,2 g/dL (112 g/L), an MCV of 64 fL, a normal ferritin and a normal-to-high red cell count. What is the most likely cause?

  1. AAcute blood loss
  2. BThalassemia trait
  3. CIron deficiency
  4. DVitamin B12 deficiency
11.FarmacologieGemiddeld

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes grey baby syndrome
  2. BIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
  3. CIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  4. DIt stops the vaccine from working
12.FarmacologieMoeilijk

How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?

  1. AIt kills sperm in the vagina
  2. BIt ends an established pregnancy
  3. CIt causes an immediate period
  4. DIt delays or prevents ovulation
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AA nitrate-free interval prevents tolerance
  2. BThe skin needs a break to absorb a larger dose
  3. CThe patch works only during the night
  4. DIt lowers the risk of a high potassium level
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

An older ex-smoker has a dry cough and worsening breathlessness over a year, finger clubbing and fine "Velcro-like" crackles at both bases at the end of inspiration. Which condition is most likely?

  1. ASpontaneous pneumothorax
  2. BCommunity-acquired pneumonia
  3. CIdiopathic pulmonary fibrosis
  4. DAn acute asthma attack
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient's fistula starts to bleed at home after the needles were removed. What should they do first?

  1. ARaise the arm and let it bleed freely
  2. BApply a tight tourniquet above the fistula
  3. CPress firmly on the site with clean gauze
  4. DWait for the next dialysis session
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een oudere patiënt met diabetes type 2 heeft glucose 48 mmol/L, osmolaliteit 365 mOsm/kg, geen significante ketonen en verwardheid. Wat is de eerste prioriteit?

  1. AVoorzichtig intraveneus vocht met nauwlettende controle van osmolaliteit, natrium en glucose
  2. BEen grote intraveneuze insulinebolus om de glucose binnen een uur te normaliseren
  3. COrale glucose om hypoglykemie tijdens de behandeling te voorkomen
  4. DStrikte vochtbeperking om hersenoedeem te voorkomen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welk elektrolytprobleem kan optreden bij ernstige acute pancreatitis?

  1. AHypocalciëmie
  2. BHypercalciëmie
  3. CHypernatriëmie
  4. DHyperkaliëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Vier patiënten liggen op een chirurgische afdeling. Welke patiënt moet de verpleegkundige het eerst beoordelen?

  1. AVier uur na darmchirurgie: pols 118/min, bloeddruk 90/55 mmHg
  2. BDag 3 na de operatie: vraagt om een laxeermiddel tegen obstipatie
  3. CStabiel ileostoma: vraagt om hulp bij het verwisselen van de zak
  4. DNeutropeen: temperatuur een uur geleden normaal, voelt zich goed
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. AWater intoxication
  2. BMagnesium toxicity
  3. CHypoglycaemia
  4. DSpinal headache
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een student-verpleegkundige verzorgt een pasgeborene die lichttherapie krijgt voor icterus. Welke handeling moet worden gecorrigeerd?

  1. ARegelmatig de temperatuur en hydratatie van de baby controleren
  2. BBabyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet
  3. CDe ogen van de baby tijdens de lichttherapie afdekken met oogbeschermers
  4. DDe oogbeschermers tijdens het voeden verwijderen wanneer de lampen uit zijn
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which non-drug technique suits a 5-year-old during a cannula insertion?

  1. ADoing slow breathing exercises with a numeric scale
  2. BReading a detailed leaflet about the procedure
  3. CBeing left alone so the child can concentrate
  4. DBlowing bubbles or looking at a pop-up book
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 6-week-old is admitted with suspected pertussis. What is the main nursing concern?

  1. AConstipation from reduced feeding
  2. BHigh blood pressure from the coughing
  3. CApnoea and cyanosis during or after coughing spells
  4. DA rash spreading from the face to the trunk
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welk advies over zout en vocht moet een patiënt krijgen die lithium gebruikt?

  1. AEen strikt zoutarm dieet volgen en zo weinig mogelijk drinken, vooral bij warm weer
  2. BZo weinig mogelijk water drinken
  3. CDagelijks zouttabletten innemen
  4. DEen stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 81-year-old woman's memory has slowly worsened over 2 years. She repeats questions and gets lost in familiar places, but she is alert and her attention is normal. Which condition is most likely?

  1. AA neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
  2. BBrief psychotic disorder in later life
  3. CNormal ageing with mild forgetfulness
  4. DDelirium
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111214:30?4:30 PM1:30 PM2:30 PM2:30 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 14:30 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

14:30
  1. 14:30 PM
  2. 21:30 PM
  3. 32:30 PM
  4. 42:30 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2½ tsp? mL4 fl oz? mL4 tbsp? mL½ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2½ tsp van hoestdrank, 4 fl oz van sap, 4 tbsp van vloeibare aanvulling, ½ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 18 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

18 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 1000 mL van een 0,5% (w/v) oplossing maken uit een 25% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 25%C₂ = 0,5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
15 gtt/mL200 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 200 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

200 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg500 mL30 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 30 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/500 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater200 mLsap100 mLmelk100 mLijsschilfers120 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine325 mLurine275 mLurine450 mLurine425 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 200 mLsap: 100 mLmelk: 100 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 325 mLurine: 275 mLurine: 450 mLurine: 425 mLbraaksel: 150 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL200 mL ingelopen75 mL/h16:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 16:30 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL200 mL ingelopen75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 95% op kamerlucht, bloeddruk 96/58 mmHg, hartslag 40/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 38,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 95%luchtSBP 96HR 40VT 38,4 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · De patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator

Waarom dit het antwoord is

Een SMART-doel zegt precies wat er wordt verwacht, hoe het wordt gemeten en wanneer. "Uiterlijk vrijdag 20 meter lopen met een rollator" is te controleren; "zich beter voelen" niet.

Antwoord

A · De patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Diabetische ketoacidose

Waarom dit het antwoord is

Zonder genoeg insuline ontstaan bij de vetafbraak ketonen, wat metabole acidose veroorzaakt. Diepe ademhaling (Kussmaul), een ketonadem, een hoge glucose en uitdroging zijn typisch. Het is een spoedgeval.

Antwoord

B · Diabetische ketoacidose
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Waarom dit het antwoord is

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Antwoord

A · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”

Waarom dit het antwoord is

Immunocompromised patients should avoid cleaning litter boxes and other animal waste, because of organisms such as Toxoplasma. Another person should do it. The other statements are correct.

Antwoord

C · “I can clean the cat’s litter box if I wear a face mask.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Waarom dit het antwoord is

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Antwoord

B · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red

Waarom dit het antwoord is

In JumpSTART, an apneic child with a pulse gets five rescue breaths, because the cause is often respiratory. If breathing starts the child is immediate (red); if not, the child is expectant.

Antwoord

A · Give five rescue breaths; if breathing starts, tag the child red
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost

Waarom dit het antwoord is

Diabetic retinopathy often has no symptoms until it is advanced. Screening allows early treatment that can prevent blindness.

Antwoord

A · To detect diabetic retinopathy early, before sight is lost
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Waarom dit het antwoord is

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Antwoord

C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Waarom dit het antwoord is

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Gecontroleerd met: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

B · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Thalassemia trait

Waarom dit het antwoord is

Thalassemia trait causes microcytosis from reduced globin production, often with a normal or high red cell count and normal ferritin. Iron deficiency has low ferritin. Iron supplements do not help thalassemia trait and can cause iron overload.Gecontroleerd met: Thalassemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Red Blood Cell (RBC) Indices · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Thalassemia trait
11.Farmacologie

Antwoord: B · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Waarom dit het antwoord is

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Antwoord

B · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmacologie

Antwoord: D · It delays or prevents ovulation

Waarom dit het antwoord is

Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.

Antwoord

D · It delays or prevents ovulation
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A nitrate-free interval prevents tolerance

Waarom dit het antwoord is

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Antwoord

A · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Idiopathic pulmonary fibrosis

Waarom dit het antwoord is

Idiopathic pulmonary fibrosis causes progressive breathlessness, a dry cough, clubbing and fine end-inspiratory crackles. Spirometry shows a restrictive pattern and CT shows fibrosis. Treatment includes antifibrotic drugs, pulmonary rehabilitation, oxygen and palliative care.

Antwoord

C · Idiopathic pulmonary fibrosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Press firmly on the site with clean gauze

Waarom dit het antwoord is

Firm, direct pressure with clean gauze or a dressing is applied to the site. A tourniquet could clot the fistula. If bleeding does not stop, the patient calls emergency services, because fistula bleeding can be heavy.

Antwoord

C · Press firmly on the site with clean gauze
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Voorzichtig intraveneus vocht met nauwlettende controle van osmolaliteit, natrium en glucose

Waarom dit het antwoord is

HHS wordt eerst behandeld met intraveneus vocht, dat de glucose vaak al verlaagt. Snelle dalingen van de osmolaliteit riskeren hersenoedeem, dus die wordt geleidelijk verlaagd. Insuline wordt met lage snelheid toegevoegd als er ketonen aanwezig zijn of de glucose met vocht niet meer daalt. Trombo-embolieprofylaxe is belangrijk vanwege het hoge stolselrisico.

Antwoord

A · Voorzichtig intraveneus vocht met nauwlettende controle van osmolaliteit, natrium en glucose
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Hypocalciëmie

Waarom dit het antwoord is

Vetnecrose zet vetzuren vrij die calcium binden (verzeping), waardoor het serumcalcium daalt. Hypocalciëmie is een marker voor ernst en kan tetanie en ritmestoornissen veroorzaken. Hypercalciëmie daarentegen kan een oorzaak van pancreatitis zijn.

Antwoord

A · Hypocalciëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Vier uur na darmchirurgie: pols 118/min, bloeddruk 90/55 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Tachycardie met hypotensie vroeg na een operatie wijst op bloeding of sepsis en vraagt onmiddellijke beoordeling en escalatie. De andere patiënten zijn op dit moment stabiel, hoewel de neutropene patiënt nog steeds regelmatige bewaking nodig heeft.

Antwoord

A · Vier uur na darmchirurgie: pols 118/min, bloeddruk 90/55 mmHg
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Water intoxication

Waarom dit het antwoord is

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Antwoord

A · Water intoxication
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Babyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet

Waarom dit het antwoord is

Oliën en lotions kunnen onder lichttherapielampen brandwonden veroorzaken en mogen niet worden aangebracht. Oogbeschermers beschermen het netvlies, temperatuur en hydratatie worden bewaakt vanwege het verhoogde vochtverlies, en voedingen zijn een gelegenheid voor oogcontact zonder de oogbeschermers.

Antwoord

B · Babyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book

Waarom dit het antwoord is

Distraction that suits the child's age, such as bubbles, books, toys or videos, reduces pain and distress. Blowing bubbles also encourages slow, deep breathing. Parents are encouraged to stay and help.

Antwoord

D · Blowing bubbles or looking at a pop-up book
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells

Waarom dit het antwoord is

Young infants with pertussis are at high risk of apnoea, cyanosis, exhaustion and feeding problems. They need close cardiorespiratory monitoring, suction equipment at hand and droplet precautions.

Antwoord

C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Een stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte

Waarom dit het antwoord is

Wanneer natrium of vocht verloren gaat (zweten, braken, diarree, een zoutarm dieet), houden de nieren meer lithium vast en stijgt de spiegel. Een stabiele zout- en vochtinname houdt de spiegels stabiel.

Antwoord

D · Een stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease

Waarom dit het antwoord is

Gradual, progressive memory loss with impaired daily functioning and normal alertness suggests dementia, most commonly Alzheimer's disease. Delirium is acute and fluctuating with impaired attention.

Antwoord

A · A neurocognitive disorder such as Alzheimer's disease
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 2:30 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

14 − 12 = 2 → PM

Antwoord

2:30 PM

Antwoord

2:30 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 312,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL

Optellen

V = 12,5 + 120 + 60 + 120 = 312,5 mL

Antwoord

V = 312,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·18 = 72 mg

Volume

V = 72/40 = 1,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 1,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 0,5·1000/25 = 20 mL

Antwoord

V₁ = 20 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 50 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

200/60 = 3,333 mL/min

Druppelsnelheid

R = 3,333·15 = 50 gtt/min

Antwoord

R = 50 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 15 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/500 = 0,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,5·30 = 15 mg/h

Antwoord

D = 15 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −345 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 100 + 100 = 400 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1280 mL

Totale output

325 + 275 + 450 + 425 + 150 = 1625 mL

Balans

B = 1280 − 1625 = −345 mL

Antwoord

B = −345 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 200 = 800 mL

Tijd

t = 800/75 = 10,67 ≈ 10,7 h

Antwoord

t = 10,7 h

Dat is ongeveer 10 h 40 min, dus de zak is rond 03:10 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 95% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 40/min → 3
reageert alleen op aanspreken (V) → 3
T 38,4 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 2 + 3 + 3 + 1 = 10

Antwoord

NEWS2 = 10
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risiconiveau

20 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions