Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"You seem worried. Would you like to talk about it?"
  2. B"I can see this is hard for you."
  3. C"Don't worry, everything will be fine."
  4. D"What are you most concerned about?"
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. AFluid overload from drinking too much
  2. BNormal ageing that needs no action
  3. CUrinary retention caused by a full bladder
  4. DDehydration from fluid loss
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. ALooped cords on window blinds
  2. BSoft cotton socks
  3. CA large wooden building block
  4. DA plastic picture book
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Shortly after a patient falls, the team holds a brief “post-fall huddle”. What is its main purpose?

  1. ATo complete the patient’s discharge paperwork
  2. BTo agree on what the team will tell the patient’s lawyer and the family
  3. CTo decide which staff member was to blame for the fall
  4. DTo find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke taak moet de verpleegkundige delegeren aan een zorgassistent voor een patiënt met valpreventiemaatregelen?

  1. ABeslissen of het bedalarm nog nodig is
  2. BDe familie leren hoe ze vallen thuis kunnen voorkomen
  3. CElke ochtend de valrisicoscore van de patiënt beoordelen en registreren
  4. DDe patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is going home on a new oral anticoagulant. There is only a short time for teaching. Which topic is most important?

  1. AWhich television programs help with relaxation
  2. BSigns of bleeding and when to seek help
  3. CHow to choose comfortable walking shoes
  4. DHow to cook low-fat meals
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  2. BWeekly temperature and a single blood glucose reading
  3. CPeak flow readings
  4. DMonthly HbA1c
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?

  1. ALie the patient face down
  2. BOpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
  3. CWait for the patient to wake up fully
  4. DGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt die warfarine gebruikt voor boezemfibrilleren heeft een INR van 1,4. Wat betekent dit?

  1. ADe dosis is precies goed en hoeft niet te worden aangepast
  2. BDe patiënt heeft een hoog bloedingsrisico en heeft onmiddellijk vitamine K nodig
  3. CDe patiënt hoeft geen warfarine meer te nemen
  4. DDe antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een aPTT-uitslag is extreem hoog, maar de verpleegkundige hoort dat het monster is afgenomen uit de arm waarin het heparine-infuus loopt. Wat is de beste handeling?

  1. AEen nieuw monster uit de andere arm aanvragen voordat de dosis wordt aangepast
  2. BDirect protamine geven om de heparine te antagoneren
  3. CHet heparine-infuus definitief stoppen en de zorgverlener inlichten
  4. DDe uitslag accepteren en de infuussnelheid halveren
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe vermindert clopidogrel de aggregatie van bloedplaatjes?

  1. AHet blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes
  2. BHet remt COX-1 in bloedplaatjes
  3. CHet blokkeert de glycoproteïne IIb/IIIa-receptor rechtstreeks
  4. DHet activeert antitrombine
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with type 2 diabetes starts a high dose of prednisolone for a flare of COPD. Which change should the nurse expect?

  1. ALower blood glucose, so the diabetes medicines should be stopped
  2. BNo change in glucose, as steroids act only in the lungs
  3. CHigher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
  4. DLower potassium only, with no effect on glucose
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AProminent U waves
  2. BDelta waves before the QRS
  3. CTall, peaked T waves
  4. DA sawtooth baseline
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. AStart chest compressions
  2. BCancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
  3. CDocument and report it, as this is often normal in an athlete
  4. DGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with diabetic neuropathy has an ulcer on the ball of the foot. Which measure is most important for healing?

  1. AWalking more to improve blood flow
  2. BSoaking the foot in hot water daily
  3. CCovering it and checking it in a month
  4. DTaking pressure off the ulcer
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  2. BA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  3. CA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
  4. DA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Dysphagia that started with solids and now includes liquids, with weight loss, most suggests which cause?

  1. ASimple anxiety about swallowing tablets
  2. BA narrowing such as an oesophageal tumour
  3. CNormal ageing of the swallowing muscles
  4. DA dry mouth from drinking too little water
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  2. B"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
  3. C"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  4. D"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Hoe wordt bij de beencontrole van BUBBLE-HE een kraamvrouw tegenwoordig beoordeeld op veneuze trombo-embolie?

  1. ADe kuit masseren om een stolsel te voelen
  2. BDe voet krachtig omhoog buigen en afgaan op kuitpijn (teken van Homans)
  3. CAlleen de capillaire refill van de tenen controleren
  4. DLet op eenzijdige zwelling, warmte, roodheid en drukpijn van het been
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman on day 2 after a caesarean suddenly has chest pain, breathlessness, a heart rate of 120/min and an oxygen saturation of 90%. What is the priority?

  1. AAsk her to walk to the bathroom
  2. BGive her a laxative for abdominal pressure
  3. CTell her to rest and recheck in 4 hours
  4. DCall for help, sit her up and give oxygen
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which advice is first-line for a school-age child with functional constipation?

  1. ADaily enemas given at home by the parents for several months, without other changes
  2. BAvoiding the toilet at school until the problem has settled
  3. CCutting out all fruit and vegetables to soften the stools
  4. DMore fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with sickle cell disease has been exposed to parvovirus B19 (fifth disease). Why is this a concern?

  1. AIt triggers a severe allergic reaction to the virus
  2. BIt makes the child immune to all future crises
  3. CIt can stop red cell production for days and cause severe anaemia
  4. DIt causes the sickle gene to become active in the child
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wanneer begint delirium tremens het waarschijnlijkst na het laatste glas?

  1. ANa 2 weken
  2. BNa 2 maanden
  3. COngeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
  4. DBinnen 1 tot 2 uur
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. ATell him that he is being silly and must go
  2. BSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
  3. CAllow him to stay at home until he wants to go back
  4. DLet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011127:20 AM?19:2007:2008:2006:20

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 7:20 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

7:20 AM
  1. 119:20
  2. 207:20
  3. 308:20
  4. 406:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 10 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 8 kg krijgt 15 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

8 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 90,2 lb. Het voorschrift is 10 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 50 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

90,2 lb10 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL60 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 20 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

20 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLsoep180 mLwater240 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine275 mLurine350 mLurine500 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

gelatinepudding: 100 mLsoep: 180 mLwater: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 60 mL/hstart 07:30ttotaal​ = ? h120 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 07:30 met 120 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL120 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 89% met extra zuurstof, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 120/min, nieuw verward, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 89%O₂SBP 142HR 120CT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · "Don't worry, everything will be fine."

Waarom dit het antwoord is

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Antwoord

C · "Don't worry, everything will be fine."
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Dehydration from fluid loss

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Antwoord

D · Dehydration from fluid loss
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Looped cords on window blinds

Waarom dit het antwoord is

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Antwoord

A · Looped cords on window blinds
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another

Waarom dit het antwoord is

A post-fall huddle brings the team together soon after the fall to identify causes such as toileting, medication or footwear and to update the plan. It supports a just culture rather than blame.

Antwoord

D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · De patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet

Waarom dit het antwoord is

Een geplande toiletronde is een routinetaak die het zorgplan volgt. Het scoren van valrisico, beslissen over interventies en voorlichten vragen verpleegkundig oordeel.

Antwoord

D · De patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Signs of bleeding and when to seek help

Waarom dit het antwoord is

The main risk of anticoagulants is bleeding, so the patient must know the signs, such as black stools or blood in the urine, and when to seek help. Other topics can follow later.

Antwoord

B · Signs of bleeding and when to seek help
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Waarom dit het antwoord is

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Antwoord

A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust

Waarom dit het antwoord is

In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.

Antwoord

B · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · De antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker

Waarom dit het antwoord is

Een INR onder het streefbereik betekent dat het bloed voor deze indicatie te gemakkelijk stolt. De voorschrijver wordt geïnformeerd en de dosis en mogelijke oorzaken, zoals gemiste doses of interacties, worden beoordeeld.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · De antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Een nieuw monster uit de andere arm aanvragen voordat de dosis wordt aangepast

Waarom dit het antwoord is

Bloed uit de infuusarm bevat heparine uit het infuus, dus de aPTT is vals hoog. Een monster uit de andere arm geeft een betrouwbare uitslag. Het aanpassen van de dosis op een valse uitslag kan stolling veroorzaken.Gecontroleerd met: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · Een nieuw monster uit de andere arm aanvragen voordat de dosis wordt aangepast
11.Farmacologie

Antwoord: A · Het blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel wordt in de lever geactiveerd en blokkeert onomkeerbaar de P2Y12-ADP-receptor op bloedplaatjes. Het wordt na een hartinfarct of stent vaak gecombineerd met aspirine.

Antwoord

A · Het blokkeert de P2Y12-receptor voor ADP op bloedplaatjes
12.Farmacologie

Antwoord: C · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed

Waarom dit het antwoord is

Glucocorticoids raise blood glucose by increasing liver glucose production and insulin resistance. Glucose is monitored more often, and diabetes treatment may need to be increased during the course.

Antwoord

C · Higher blood glucose, so more frequent glucose checks are needed
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Tall, peaked T waves

Waarom dit het antwoord is

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Antwoord

C · Tall, peaked T waves
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Waarom dit het antwoord is

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Antwoord

C · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Taking pressure off the ulcer

Waarom dit het antwoord is

Offloading (removing pressure) is essential for healing a neuropathic ulcer, along with infection control, good blood supply and specialist foot team care. Hot soaks risk burns because sensation is reduced.

Antwoord

D · Taking pressure off the ulcer
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Waarom dit het antwoord is

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Antwoord

C · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · A narrowing such as an oesophageal tumour

Waarom dit het antwoord is

Progressive dysphagia, solids first then liquids, with weight loss, is typical of a mechanical obstruction such as oesophageal cancer or a stricture. It needs an urgent referral for endoscopy.

Antwoord

B · A narrowing such as an oesophageal tumour
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Waarom dit het antwoord is

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Antwoord

A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Let op eenzijdige zwelling, warmte, roodheid en drukpijn van het been

Waarom dit het antwoord is

Het teken van Homans is onbetrouwbaar en wordt niet meer aanbevolen. Beoordeel op eenzijdige zwelling, warmte, roodheid en pijn, en meld benauwdheid of pijn op de borst onmiddellijk. Het masseren van de kuit kan een stolsel losmaken.

Antwoord

D · Let op eenzijdige zwelling, warmte, roodheid en drukpijn van het been
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Call for help, sit her up and give oxygen

Waarom dit het antwoord is

Sudden breathlessness, chest pain, tachycardia and hypoxia suggest pulmonary embolism, a leading cause of maternal death. The nurse calls for urgent help, positions her upright, gives oxygen and prepares for investigations and anticoagulation.

Antwoord

D · Call for help, sit her up and give oxygen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed

Waarom dit het antwoord is

Management of functional constipation combines diet (fibre, fluids), regular unhurried toilet sitting after meals, praise-based behaviour support and prescribed laxatives. Withholding stool at school worsens it.

Antwoord

D · More fibre and fluids, a regular toilet time after meals and laxatives if prescribed
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia

Waarom dit het antwoord is

Parvovirus B19 temporarily stops red cell production. Healthy children barely notice this, but in sickle cell disease red cells survive only a short time, so an aplastic crisis with severe anaemia can develop and may need transfusion.

Antwoord

C · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)

Waarom dit het antwoord is

Typisch verloop: tremor en angst vanaf ongeveer 6–24 uur, ontwenningsaanvallen vanaf ongeveer 12–48 uur en delirium tremens vanaf ongeveer 48–96 uur. Het tijdsverloop verschilt per patiënt.

Antwoord

C · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Waarom dit het antwoord is

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Antwoord

B · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 07:20

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

7 AM → 07

Antwoord

07:20

Antwoord

07:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 166,7 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Antwoord

D = 166,7 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 15·8 = 120 mg

Volume

V = 120/50 = 2,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 8,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

90,2/2,2 = 41 kg

Dosis

10·41 = 410 mg

Volume

V = (410/50)·1 = 8,2 mL

Antwoord

V = 8,2 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/240 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 22,5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

20·60/60 = 20 mL/h

Resterende tijd

t = 450/20 = 22,5 h

Antwoord

t = 22,5 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1420 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 180 + 240 = 520 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1420 mL

Antwoord

I = 1420 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL over

Tweede deel

140/60 = 2,333 h

Totale tijd

t = 3 + 2,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Antwoord

t = 5,3 h

Dat is ongeveer 5 h 20 min, dus de zak is rond 12:50 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 18

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 3 + 1 + 4 + 3 = 18

Antwoord

B = 18
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 89% → 3
met zuurstof → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
nieuw verward (C) → 3
T 37,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 2 + 3 + 0 = 13
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions