Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een geregistreerd verpleegkundige delegeert een taak aan een zorgassistent. Wie is verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren?

  1. AAlleen de zorgassistent
  2. BDe patiënt
  3. CDe geregistreerd verpleegkundige
  4. DNiemand, zodra de taak is overgedragen
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe apical pulse for a full minute
  2. BThe radial pulse for 15 seconds
  3. CThe blood glucose level
  4. DThe temperature
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
  2. BUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
  3. CEstimate the dose by pouring into a cup
  4. DUse a tablespoon for doses over 5 mL
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. AContact precautions only, with gloves for dressing changes
  2. BDroplet precautions until the pain settles
  3. CAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
  4. DStandard precautions only, with the lesions covered
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is raising his voice, pacing and clenching his fists. What should the nurse do first?

  1. ASpeak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
  2. BTurn away and ignore the behavior
  3. CApply physical restraints at once
  4. DStand very close to him and tell him firmly and loudly to sit down and be quiet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A medical-unit nurse is floated to intensive care and given a patient on a ventilator, which the nurse has never managed. What is the best response?

  1. ARefuse to work and go home, because the assignment is unsafe
  2. BLeave the intensive care unit and go back to the medical unit without telling anyone
  3. CTell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
  4. DAccept the full assignment without comment to avoid conflict
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Na een schildklieroperatie heeft een patiënt tintelingen rond de mond en spierkrampen. Aan welk elektrolytprobleem moet je denken?

  1. AHypermagnesiëmie
  2. BHypernatriëmie
  3. CHypocalciëmie
  4. DHyperkaliëmie
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which drug group is first-line for a prolonged convulsive seizure?

  1. AOpioids, such as morphine or diamorphine, given intravenously
  2. BAntihistamines, such as chlorphenamine
  3. CBenzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
  4. DBeta-blockers, such as bisoprolol or atenolol
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. AAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
  2. BIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
  3. CAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
  4. DBefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?

  1. AHigh magnesium, high phosphate and high potassium
  2. BHigh sodium, high calcium and high glucose
  3. CLow chloride, high bicarbonate and high calcium
  4. DLow magnesium, low phosphate and low potassium
11.FarmacologieGemiddeld

Klassieke antipsychotica zoals haloperidol werken vooral door blokkade van:

  1. ADopamine-D2-receptoren
  2. BDe heropname van serotonine
  3. CAcetylcholinesterase
  4. DGABA-A-receptoren
12.FarmacologieMoeilijk

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. ADoses can be given at any time as long as the daily total is right
  2. BA single very large daily dose works best
  3. CDoses should be given on time at evenly spaced intervals
  4. DDoses should be given only when the patient has a fever
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Wat betekent een verhoogde D-dimeeruitslag?

  1. AEen diepe veneuze trombose is veilig uitgesloten
  2. BEen longembolie of DVT is bevestigd
  3. CEr is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel
  4. DDe dosis antistollingsmiddel is te laag en moet omhoog
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A heavy smoker is having surgery tomorrow and asks whether stopping smoking now is pointless. Which reply is most accurate?

  1. AIt is pointless unless they stopped smoking at least a year ago
  2. BStopping now will make the operation more dangerous
  3. CSmoking before surgery protects the lungs from the anaesthetic gases
  4. DStopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt met primaire bijnierinsufficiëntie heeft koorts. Wat is het gebruikelijke ziektedagenadvies voor steroïdsuppletie?

  1. ADe gebruikelijke dosis aanhouden en voorlopig geen extra vocht drinken
  2. BDe steroïd stoppen tot de koorts is verdwenen
  3. CDe dosis halveren om de bijwerkingen te verminderen
  4. DDe glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt heeft episodes van ernstige hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en zeer hoge bloeddruk. Aan welke aandoening moet worden gedacht?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BZiekte van Addison
  3. CHypothyreoïdie
  4. DFeochromocytoom
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Aspirate from a nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. AGive the medicines but not the feed
  2. BFlush with 50 mL of air and start the feed
  3. CDo not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
  4. DStart the feed slowly and watch the patient closely for coughing
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with gallstones has a temperature of 39 °C with rigors, jaundice and right upper abdominal pain. What should the nurse suspect?

  1. AUncomplicated reflux
  2. BSimple biliary colic
  3. CAcute hepatitis A
  4. DAscending cholangitis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AAsk her 10-year-old child to interpret
  2. BUse gestures and simple English only
  3. CUse a professional interpreter
  4. DAsk her partner to sign for her
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Ten days after birth, a woman phones to say her bleeding has suddenly become heavy and bright red with clots, with lower abdominal pain and a temperature of 38,2 °C (100,8 °F). Which response is most appropriate?

  1. ATell her it is probably her first period and needs no action
  2. BAdvise her to use tampons so the blood loss is easier to measure
  3. CAsk her to come in now; retained tissue or infection is possible
  4. DReassure her that lochia rubra often returns and review at 6 weeks
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. ABMI compared with the adult cut-off points
  2. BWaist size compared with the parents' waist size
  3. CBMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
  4. DWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How is pain best assessed in a 10-year-old with severe cerebral palsy who cannot speak?

  1. APain cannot be assessed, so analgesia is given only on request
  2. BWith a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
  3. COnly by checking whether the heart rate is above normal
  4. DWith a 0–10 numerical scale, by asking the child to point to a number on a printed chart
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which side effects are most common with quetiapine?

  1. ASedation, dizziness when standing and weight gain
  2. BHigh prolactin with breast enlargement in almost every patient
  3. CA cough and swollen ankles
  4. DInsomnia and severe weight loss
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking naltrexone for alcohol dependence is brought to the emergency department with a broken leg. Why should the nurse tell the team about the naltrexone?

  1. ANaltrexone makes opioids much stronger, so smaller doses must be used
  2. BNaltrexone causes broken bones to heal more slowly
  3. CNaltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
  4. DIt is not relevant, because naltrexone only affects the way the body responds to alcohol
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
7 lb 10 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 7 lb 10 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

7 lb 10 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tbsp? mL½ fl oz? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ tbsp van vloeibare aanvulling, ½ fl oz van sap, 2 tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Een flacon bevat 2 g poeder. Op het etiket staat: voeg 7,4 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 8 mL. Het voorschrift is 750 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL750 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks500 mL? mL/h1200 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1200 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/500 mL1200 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 120 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg250 mL20 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 20 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/250 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap150 mLmelk240 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine400 mLurine475 mLurine175 mLwonddrain40 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 150 mLmelk: 240 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 60 mL/hstart 08:30ttotaal​ = ? h100 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 08:30 met 100 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · De geregistreerd verpleegkundige

Waarom dit het antwoord is

De verpleegkundige is verantwoordelijk voor passend delegeren, aan iemand die bekwaam is, met toezicht waar nodig. Wie de taak aanneemt, is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering.

Antwoord

C · De geregistreerd verpleegkundige
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The apical pulse for a full minute

Waarom dit het antwoord is

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Antwoord

A · The apical pulse for a full minute
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Waarom dit het antwoord is

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Antwoord

B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Waarom dit het antwoord is

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Antwoord

C · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong

Waarom dit het antwoord is

Early verbal de-escalation, with a calm voice and a safe distance, is the first approach for rising agitation. Restraint is a last resort, and crowding the patient can make things worse.

Antwoord

A · Speak calmly, keep a safe distance and invite him to talk about what is wrong
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support

Waarom dit het antwoord is

A nurse should clearly state the limits of their competence and ask for an assignment or support that keeps patients safe. Leaving without handover would be patient abandonment.

Antwoord

C · Tell the charge nurse about the gap, accept tasks within competence and ask for support
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Hypocalciëmie

Waarom dit het antwoord is

Schade aan de bijschildklieren verlaagt het calcium, wat periorale tintelingen, tetanie en een positief teken van Chvostek of Trousseau veroorzaakt.

Antwoord

C · Hypocalciëmie
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam

Waarom dit het antwoord is

Benzodiazepines enhance GABA and are first-line for seizures lasting over five minutes. If seizures continue, second-line antiepileptic drugs are given and senior help is needed.

Antwoord

C · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Waarom dit het antwoord is

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Antwoord

A · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Low magnesium, low phosphate and low potassium

Waarom dit het antwoord is

Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.

Antwoord

D · Low magnesium, low phosphate and low potassium
11.Farmacologie

Antwoord: A · Dopamine-D2-receptoren

Waarom dit het antwoord is

Haloperidol blokkeert D2-receptoren in de mesolimbische baan en vermindert zo positieve symptomen. Blokkade van D2 in andere banen veroorzaakt extrapiramidale effecten en een verhoogd prolactine.

Antwoord

A · Dopamine-D2-receptoren
12.Farmacologie

Antwoord: C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Waarom dit het antwoord is

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Antwoord

C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Er is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel

Waarom dit het antwoord is

D-dimeer is een afbraakproduct van fibrine. Een normale uitslag bij een patiënt met een lage klinische waarschijnlijkheid (bijvoorbeeld een lage Wells-score) helpt DVT of longembolie uit te sluiten. Een verhoogde uitslag komt bij veel aandoeningen voor, dus beeldvorming (duplexecho of CT-pulmonalisangiografie) is nodig om een stolsel te bevestigen.

Antwoord

C · Er is afbraak van fibrine, maar het bewijst geen stolsel
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery

Waarom dit het antwoord is

Carboxyhaemoglobin falls substantially within about 12–24 hours of stopping, improving oxygen delivery. Longer abstinence improves airway function, wound healing and reduces complications further. Any stop is beneficial, and support should be offered.

Antwoord

D · Stopping even today lowers carbon monoxide levels before surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · De glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen

Waarom dit het antwoord is

Tijdens ziekte hebben mensen met steroïdsuppletie meer glucocorticoïd nodig. Ziektedagenregels adviseren meestal de dosis tijdens koorts te verdubbelen en noodinjecteerbaar hydrocortison te gebruiken of dringend zorg te zoeken als ze braken en de tabletten niet binnen kunnen houden, om een bijniercrisis te voorkomen.

Antwoord

D · De glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Feochromocytoom

Waarom dit het antwoord is

Feochromocytoom is een tumor die catecholaminen afscheidt, meestal van het bijniermerg. Het veroorzaakt episodische hypertensie, hoofdpijn, zweten en tachycardie. Vóór een operatie wordt alfablokkade gestart vóór een eventuele bètablokker, omdat bètablokkade alleen een hypertensieve crisis kan veroorzaken.

Antwoord

D · Feochromocytoom
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy

Waarom dit het antwoord is

A pH above 5,5 may mean the tube is in the lung or oesophagus, or the stomach acid is reduced by drugs or feed. Nothing is given until position is confirmed according to local policy.

Antwoord

C · Do not use it; re-test later or arrange an X-ray as per policy
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Ascending cholangitis

Waarom dit het antwoord is

Fever, jaundice and right upper quadrant pain suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs blood cultures, IV antibiotics, fluids and urgent biliary drainage, usually by ERCP.

Antwoord

D · Ascending cholangitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Use a professional interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Antwoord

C · Use a professional interpreter
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible

Waarom dit het antwoord is

Heavy bleeding between 24 hours and 12 weeks after birth is a secondary postpartum haemorrhage. With pain and fever it suggests retained placental tissue or endometritis, which needs same-day assessment and possibly ultrasound, antibiotics or evacuation. Tampons are avoided in the postnatal period.

Antwoord

C · Ask her to come in now; retained tissue or infection is possible
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Waarom dit het antwoord is

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Antwoord

C · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues

Waarom dit het antwoord is

Children with cognitive impairment are assessed with behavioural tools such as the revised FLACC, which can include the child's individual pain behaviours. Parents know the child's baseline and are key partners in pain assessment.

Antwoord

B · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Sedation, dizziness when standing and weight gain

Waarom dit het antwoord is

Quetiapine commonly causes drowsiness, orthostatic hypotension and metabolic effects. It has a lower risk of extrapyramidal effects and raised prolactin than many other antipsychotics.

Antwoord

A · Sedation, dizziness when standing and weight gain
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently

Waarom dit het antwoord is

Naltrexone blocks opioid receptors, so usual opioid doses may not work, and attempts to overcome the block with high doses can be dangerous. The team needs to know so that analgesia can be planned safely.

Antwoord

C · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,47 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

10 oz/16 = 0,625 lb
7 + 0,625 = 7,625 lb

Pond naar kilogram

m = 7,625/2,2 = 3,466 ≈ 3,47 kg

Antwoord

m = 3,47 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 47,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Optellen

V = 22,5 + 15 + 10 = 47,5 mL

Antwoord

V = 47,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Volume

V = 750/250 = 3 mL

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/500 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1200/80 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

120/60 = 2 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2·10 = 20 gtt/min

Antwoord

R = 20 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 20 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/250 = 1 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1·20 = 20 mg/h

Antwoord

D = 20 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1330 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 240 = 390 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1330 mL

Antwoord

I = 1330 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·4 = 400 mL
500 − 400 = 100 mL over

Tweede deel

100/60 = 1,667 h

Totale tijd

t = 4 + 1,667 = 5,667 ≈ 5,7 h

Antwoord

t = 5,7 h

Dat is ongeveer 5 h 40 min, dus de zak is rond 14:10 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 1 + 2 + 4 + 3 + 3 = 16

Antwoord

B = 16
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 35

Risiconiveau

35 → matig risico

Antwoord

matig risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions