Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?

  1. ATake another dose at once without pausing
  2. BHold their breath for about 10 seconds
  3. CRinse the mouth before breathing in
  4. DBreathe out hard through the mouthpiece
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

At the start of a shift, which task should the nurse do first?

  1. AOrder supplies for the ward store room
  2. BChange the bed linen of a patient who is going home
  3. CUpdate the ward whiteboard with the names of all the new patients
  4. DGive the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een patiënt die een diureticum gebruikt heeft een hoog valrisico en staat 's nachts vaak op. Welke maatregel helpt het meest?

  1. ADe kamer 's nachts volledig donker houden zodat de patiënt slaapt
  2. BVaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik
  3. CHet diureticum voor het slapengaan geven zodat het 's nachts werkt
  4. DDe patiënt vertellen na de lunch niets meer te drinken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient receiving chemotherapy has an absolute neutrophil count of 400/mm3 (0,4 × 109/L) and a new temperature of 38,3 °C (100,9 °F). What should the nurse do?

  1. AEncourage oral fluids and record the result in the chart
  2. BGive an antipyretic and reassess at the next routine round
  3. CRecheck the temperature in four hours before calling anyone about it
  4. DReport it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe patient is asked if the tube feels comfortable
  2. BThe tube is flushed with a large volume of water
  3. CThe feed is started slowly to see if the patient coughs
  4. DPlacement is confirmed by an approved method
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige denkt dat een voorgeschreven dosis onveilig is. De voorschrijver zegt hem toch te geven. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe dosis geven, omdat de voorschrijver er nu verantwoordelijk voor is
  2. BDe dosis stilletjes overslaan en niets zeggen om conflict te vermijden
  3. CDe dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn
  4. DDe halve dosis geven als compromis en de reden documenteren
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

De buik van een patiënt is hard als een plank, en de patiënt ligt heel stil omdat bewegen de pijn verergert. Waar wijst dit op?

  1. AObstipatie
  2. BUrineweginfectie
  3. CIndigestie
  4. DPeritonitis
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. ASimple biliary colic
  2. BGastro-oesophageal reflux disease
  3. CAscending cholangitis
  4. DAcute appendicitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?

  1. AThe patient must have a different disease instead
  2. BThe disease is unlikely, so it helps rule it out
  3. CThe disease is certain, so treatment should begin
  4. DThe result cannot be used, because sensitivity is high
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Na chemotherapie voor een snelgroeiend lymfoom, welk patroon van uitslagen wijst op het tumorlysissyndroom?

  1. ANormale elektrolyten met een hoog hemoglobine
  2. BLaag kalium, laag fosfaat, laag urinezuur en een verhoogd calcium
  3. CHoog kalium, hoog fosfaat, hoog urinezuur en laag calcium
  4. DAlleen hoog natrium en lage glucose
11.FarmacologieGemiddeld

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  2. BMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  3. CGive it as a rapid push to stop seizures faster
  4. DGive it in the same line as other drugs without flushing
12.FarmacologieMoeilijk

Een man van 80 met een vergrote prostaat begint met oxybutynine voor een overactieve blaas. Hij wordt verward en kan niet plassen. Wat is de waarschijnlijkste verklaring?

  1. AOpioïdintoxicatie
  2. BEen allergische reactie op het middel
  3. CSerotoninesyndroom
  4. DAnticholinerge bijwerkingen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. AComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
  2. BWalking only on days when the legs feel warm and painless
  3. CStopping walking at the very first twinge of pain each time
  4. DSupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met astma heeft een piekstroom van 40% van zijn beste waarde, een ademfrequentie van 28/min en kan zijn zinnen niet afmaken. De SpO₂ is 94%. Hoe moet deze aanval worden ingedeeld?

  1. AMatige astma-exacerbatie
  2. BAcuut ernstig astma
  3. CBijna fataal astma
  4. DLevensbedreigend astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  2. BTo stop the thyroid gland from making any more hormones
  3. CTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Six hours after a catheter is removed, a patient has not passed urine and feels uncomfortable. What should the nurse do?

  1. APut the catheter back without assessing
  2. BDo a bladder scan to check for retention
  3. CWait until the next morning before checking
  4. DTell the patient to drink two litres of water quickly
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which is a usual benefit of laparoscopic over open abdominal surgery?

  1. ANo risk of any complications at all
  2. BLarger wounds that heal faster
  3. CLess pain and a shorter hospital stay
  4. DNo need for a general anaesthetic ever
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  2. BIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
  3. CIt causes the surgical wound to bleed more
  4. DIt makes the patient's potassium dangerously high
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke baselinevariabiliteit wordt als matig (normaal) beschouwd?

  1. AEen amplitude van meer dan 25 slagen/min
  2. BEen amplitude van 0 tot 2 slagen/min
  3. CEen amplitude van 3 tot 5 slagen/min
  4. DEen amplitude van 6 tot 25 slagen/min
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

At a booking visit, a woman says she drinks heavily most weekends. Which nursing response is most appropriate?

  1. ATell her the damage is done, so stopping will not help
  2. BAdvise her to change to beer, which has less alcohol
  3. CReassure her that weekend drinking is safe if she avoids weekdays
  4. DExplain the risks and refer her for support to stop
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. AKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
  2. BLock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
  3. CCall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  4. DRely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AStop all drinks after lunch and keep him in nappies
  2. BWait, as no help is available until he is a teenager
  3. CStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  4. DWake him every hour through the night and make him change his own sheets
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who started lithium 2 weeks ago has a fine tremor of the hands and is passing more urine than usual. Her level is within the therapeutic range. How should the nurse interpret this?

  1. AThese are definite signs of severe lithium toxicity, so emergency dialysis is needed straight away
  2. BThese are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
  3. CThese are signs of an allergic reaction, so she should never take lithium again
  4. DThese symptoms mean that the lithium is not working, so the dose should be stopped and a new drug chosen
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. AReassure him that young people do not have heart problems
  2. BTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
  3. CGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
  4. DLet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011124:00 PM?04:0016:0017:0015:00

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 4:00 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

4:00 PM
  1. 104:00
  2. 216:00
  3. 317:00
  4. 415:00
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 mcg/kg/min? mg/h90 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 3 mcg/kg/min voor een patiënt die 90 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

3 mcg/kg/min90 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
200 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 63,8 lb. Het voorschrift is 5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 200 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb? Rond af op één decimaal.

63,8 lb5 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
780 mLover? mL/h5 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 780 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 12 hna 7 h: 780 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater150 mLthee200 mLijsschilfers240 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine400 mLurine300 mLurine225 mLurine175 mLwonddrain80 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 150 mLthee: 200 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 400 mLurine: 300 mLurine: 225 mLurine: 175 mLwonddrain: 80 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 100 mL/hstart 06:30ttotaal​ = ? h125 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 06:30 met 125 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 100 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL125 mL/h · 2 h100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen spontaan, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Hold their breath for about 10 seconds

Waarom dit het antwoord is

The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.

Antwoord

B · Hold their breath for about 10 seconds
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis

Waarom dit het antwoord is

In sepsis antibiotics are time-critical, and every hour of delay increases the risk of death. Routine tasks are done afterwards.

Antwoord

D · Give the first IV antibiotic dose to a patient with suspected sepsis
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Vaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik

Waarom dit het antwoord is

Vaste toiletmomenten en de oproepknop en hulpmiddelen binnen handbereik verminderen het aantal tochtjes zonder hulp. Het diureticum 's ochtends in plaats van voor het slapengaan geven helpt ook. Een nachtlampje is veiliger dan duisternis, en vochtbeperking zonder reden kan uitdroging veroorzaken.

Antwoord

B · Vaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency

Waarom dit het antwoord is

Febrile neutropenia can progress to sepsis quickly. The nurse reports it immediately so cultures can be taken and antibiotics started without delay.

Antwoord

D · Report it at once, because fever with severe neutropenia is an emergency
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Placement is confirmed by an approved method

Waarom dit het antwoord is

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Antwoord

D · Placement is confirmed by an approved method
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · De dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn

Waarom dit het antwoord is

Een verpleegkundige die denkt dat een opdracht onveilig is, geeft die niet, documenteert de zorg en schaalt op via de hiërarchische lijn totdat het is opgelost. De dosis zelf aanpassen of stilzwijgend weglaten is onveilig en valt buiten de verpleegkundige bevoegdheid.

Antwoord

C · De dosis achterhouden en opschalen via de hiërarchische lijn
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Peritonitis, vaak door een perforatie, veroorzaakt défense musculaire, een harde buik en pijn die door bewegen erger wordt. Het is een chirurgisch spoedgeval.

Antwoord

D · Peritonitis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Ascending cholangitis

Waarom dit het antwoord is

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Antwoord

C · Ascending cholangitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · The disease is unlikely, so it helps rule it out

Waarom dit het antwoord is

Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.

Antwoord

B · The disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Hoog kalium, hoog fosfaat, hoog urinezuur en laag calcium

Waarom dit het antwoord is

Wanneer veel tumorcellen worden afgebroken, overspoelen kalium, fosfaat en nucleïnezuren (die urinezuur worden) het bloed. Fosfaat bindt calcium, dus calcium daalt. De risico's zijn onder meer ritmestoornissen en acuut nierletsel.Gecontroleerd met: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Antwoord

C · Hoog kalium, hoog fosfaat, hoog urinezuur en laag calcium
11.Farmacologie

Antwoord: B · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Waarom dit het antwoord is

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Antwoord

B · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmacologie

Antwoord: D · Anticholinerge bijwerkingen

Waarom dit het antwoord is

Antimuscarinica verminderen de blaascontractie, wat bij mannen met prostaatvergroting urineretentie kan veroorzaken. Bij ouderen kunnen ze ook verwardheid veroorzaken, dus hun totale anticholinerge belasting moet laag blijven.

Antwoord

D · Anticholinerge bijwerkingen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Waarom dit het antwoord is

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Antwoord

D · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Acuut ernstig astma

Waarom dit het antwoord is

In gangbare richtlijnen (bijvoorbeeld BTS/SIGN) wijzen een piekstroom van 33–50% van de beste waarde, een ademfrequentie van 25/min of meer, een hartfrequentie van 110/min of meer of het niet kunnen afmaken van zinnen op acuut ernstig astma. Levensbedreigende kenmerken zijn onder meer een piekstroom onder 33%, SpO₂ onder 92%, een stille borstkas, cyanose, uitputting of verwardheid; bijna fataal astma betekent een verhoogde PaCO₂ of de noodzaak van beademing.

Antwoord

B · Acuut ernstig astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Waarom dit het antwoord is

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Antwoord

C · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Do a bladder scan to check for retention

Waarom dit het antwoord is

After catheter removal, the patient is monitored for voiding. Discomfort without voiding suggests retention. A bladder scan shows the volume, and the team decides whether to re-catheterise or use intermittent catheterisation.

Antwoord

B · Do a bladder scan to check for retention
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Less pain and a shorter hospital stay

Waarom dit het antwoord is

Smaller incisions usually mean less pain, faster mobilisation, fewer wound complications and shorter stays. There are still risks, including injury to organs and shoulder-tip pain from the gas.

Antwoord

C · Less pain and a shorter hospital stay
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Waarom dit het antwoord is

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Antwoord

B · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Een amplitude van 6 tot 25 slagen/min

Waarom dit het antwoord is

Matige variabiliteit (6–25 slagen/min) wijst op een goed van zuurstof voorziene foetus met een functionerend autonoom zenuwstelsel. Minimale (5 slagen/min of minder) of afwezige variabiliteit kan wijzen op hypoxie, slaap of effect van medicatie; meer dan 25 slagen/min is uitgesproken variabiliteit.

Antwoord

D · Een amplitude van 6 tot 25 slagen/min
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Explain the risks and refer her for support to stop

Waarom dit het antwoord is

Alcohol can harm the fetus throughout pregnancy, and stopping at any point reduces the risk. The nurse gives clear, non-judgemental information and refers her to support services.

Antwoord

D · Explain the risks and refer her for support to stop
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Waarom dit het antwoord is

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Antwoord

B · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Waarom dit het antwoord is

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Antwoord

C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored

Waarom dit het antwoord is

Fine tremor, thirst, polyuria and mild nausea are common early effects of lithium. A coarse tremor, vomiting, diarrhoea, confusion or unsteadiness suggest toxicity.

Antwoord

B · These are common side effects that are not by themselves signs of toxicity, but they should be reported and monitored
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Waarom dit het antwoord is

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Antwoord

B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 16:00

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

4 PM → 4 + 12 = 16

Antwoord

16:00

Antwoord

16:00
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 16,2 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 3 mcg/kg/min × 90 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 3·90·60/1000 = 16,2 mg/h

Antwoord

D = 16,2 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 125 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

5·25 = 125 mg

Antwoord

D = 125 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

63,8/2,2 = 29 kg

Dosis

5·29 = 145 mg

Volume

V = (145/200)·5 = 3,625 ≈ 3,6 mL

Antwoord

V = 3,6 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 17 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Antwoord

R = 17 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 17 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 24,8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/12 = 125 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 780/5 = 156 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (156 − 125)/125·100% = 24,8%

Antwoord

Δ = 24,8%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 890 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 200 = 350 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 2170 mL

Totale output

400 + 300 + 225 + 175 + 80 + 100 = 1280 mL

Balans

B = 2170 − 1280 = 890 mL

Antwoord

B = 890 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL over

Tweede deel

250/100 = 2,5 h

Totale tijd

t = 2 + 2,5 = 4,5 h

Antwoord

t = 4,5 h

Dat is ongeveer 4 h 30 min, dus de zak is rond 11:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen spontaan → 4
V: is georiënteerd in persoon, plaats en tijd → 5
M: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert) → 5

Optellen

GCS = 4 + 5 + 5 = 14

Ernst

GCS 14 → licht

Antwoord

licht
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 1 + 1 + 1 + 1 + 2 = 9

Risiconiveau

9 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions