Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Using the AVPU scale, a patient who opens their eyes and groans only when the nurse squeezes their shoulder is scored as:

  1. AP
  2. BV
  3. CU
  4. DA
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A colleague asks the nurse to countersign the controlled drug register for a dose the nurse did not see being prepared or given. What should the nurse do?

  1. ASign, but only if the colleague is senior
  2. BRefuse, as they can only sign for what they have witnessed
  3. CSign it later, at the end of the shift, once the colleague explains
  4. DSign, as the colleague is trustworthy
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?

  1. ALocking the bathroom door for privacy
  2. BA loose rug beside the tub to stand on
  3. CA shower chair, grab bars and a non-slip mat
  4. DBath oil to help the person slide in and out
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met vermoedelijke kinkhoest moet in een gedeelde zaal blijven omdat er geen eenpersoonskamer vrij is. Wat is de meest geschikte opstelling terwijl infectiepreventie wordt gebeld?

  1. ALuchtwegisolatie toepassen met een N95-ademhalingsmasker voor iedereen
  2. BHelemaal geen maatregelen nemen tot er een eenpersoonskamer vrijkomt
  3. CGordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
  4. DDe patiënt naast een immuungecompromitteerde patiënt plaatsen
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige delegeert het meten van de bloedglucose aan een getrainde assistent maar vraagt nooit om de uitslag. Welk juist punt van delegeren ontbreekt?

  1. AJuiste persoon voor de taak
  2. BJuiste omstandigheid
  3. CJuist toezicht en evaluatie
  4. DJuiste taak voor de setting
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Vier patiënten komen tegelijk aan op de spoedeisende hulp. Wie moet het eerst worden gezien?

  1. AEen tiener met een snijwond aan de arm waarvan de bloeding onder controle is
  2. BEen volwassene met een migraine en een bloeddruk van 150/90 mmHg
  3. CEen volwassene met een misvormde enkel en een normale pols in de voet
  4. DEen kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which measure helps prevent delirium in older inpatients?

  1. ARestricting fluids to avoid incontinence
  2. BMoving the patient to a different bed each night to give them a change of scene
  3. CReorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
  4. DKeeping the lights on all night
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ANon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  2. BA round area of necrosis over the heel
  3. CDiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  4. DA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has a calcium of 11,8 mg/dL (2,95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AEncourage fluids and mobility as tolerated
  2. BEncourage bed rest and limit oral fluids
  3. CGive calcium carbonate antacids for nausea
  4. DOffer extra milk and cheese at each meal
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient without symptoms has a finger-stick glucose of 340 mg/dL (18,9 mmol/L). The previous values were normal, and the patient has just peeled an orange. What should the nurse do first?

  1. AAsk the laboratory to measure HbA1c from the same drop of blood
  2. BGive a correction dose of insulin for a glucose of 340 mg/dL
  3. CHave the patient wash and dry their hands, then repeat the test
  4. DReport the result as a new diagnosis of diabetes mellitus
11.FarmacologieGemiddeld

Which drug is used for torsades de pointes?

  1. AIntravenous verapamil
  2. BOral digoxin
  3. CIntravenous adenosine (rapid push)
  4. DIntravenous magnesium sulfate
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ASevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  2. BGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  3. CSevere hypertension from the combination
  4. DLiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke bewering over directe orale anticoagulantia zoals apixaban en rivaroxaban is juist?

  1. AHun effect wordt opgeheven door vitamine K te geven
  2. BWekelijkse INR-controles zijn nodig, zoals bij warfarine
  3. CGeen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie
  4. DGemiste doses maken niet uit omdat ze weken werken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse reviews inhaler use with a patient who has asthma and uses a separate steroid preventer inhaler and a salbutamol reliever. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
  2. B"I use my steroid inhaler every day, even when I feel well."
  3. C"I rinse my mouth after the steroid inhaler."
  4. D"I carry my blue reliever inhaler with me."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt lowers the blood glucose
  2. BIt slows the decline in kidney function
  3. CIt cures chronic kidney disease
  4. DIt raises the haemoglobin level in the blood
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102,2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AOral antibiotics and waiting for the stone to pass
  2. BUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  3. CStrong pain relief alone, then discharge
  4. DA fluid restriction to reduce the swelling
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AEating more red meat
  2. BAvoiding all exercise
  3. CDrinking more coffee
  4. DStopping smoking
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AAn anxiety attack
  2. BA post-dural puncture headache
  3. CA normal spinal effect
  4. DA high spinal block
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which position of the fetal head presents the smallest diameter to the pelvis?

  1. AA neutral position with no flexion
  2. BFull extension, with the face presenting
  3. CPartial extension, with the brow presenting
  4. DFull flexion, with the chin on the chest
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een moeder die borstvoeding geeft heeft een warm, rood, pijnlijk gebied op één borst en koorts. Ze vraagt of ze moet stoppen met voeden. Wat is het beste advies?

  1. AVaak blijven voeden, ook aan de aangedane borst, en de voorgeschreven behandeling volgen
  2. BHelemaal stoppen met borstvoeding en de melk afkolven en weggooien tot de koorts en roodheid weg zijn
  3. CStoppen met drinken om de melkproductie te verminderen
  4. DEen week alleen aan de andere borst voeden
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. AHigh fever with a spreading red rash
  2. BFast heart rate with high blood pressure
  3. CIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  4. DNausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 14-year-old has superficial cuts on her forearms. She says cutting helps her cope and that she does not want to die. What is the best nursing response?

  1. APromise not to tell anyone so that she keeps talking
  2. BAccept that she is not at risk because she says she does not want to die
  3. CTell her firmly that cutting is attention-seeking behaviour and that she must stop now
  4. DTreat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
  2. BIt shows that the nurse is not listening at all
  3. CIt is against the law in mental health settings
  4. DIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient in a catatonic stupor has not eaten or drunk anything for 24 hours and does not respond to speech. What is the priority nursing concern?

  1. AExploring the meaning of his silence with open questions
  2. BEncouraging him to join group therapy
  3. CFluid and nutritional intake, and other physical needs
  4. DTeaching him about his medicines
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C102 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 102 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

102 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4 tbsp? mL2 fl oz? mL3 tsp? mL¾ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 4 tbsp van vloeibare aanvulling, 2 fl oz van sap, 3 tsp van hoestdrank, ¾ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 1240 microgram. De ampul bevat 2 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

1240 mcg2 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg100 mL25 mL/h? mg/h

Een zak bevat 400 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 25 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

400 mg/100 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater120 mLsap100 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine450 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 58 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

58 kg12 hurine: 500 mLurine: 450 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 50 mL/hstart 11:00ttotaal​ = ? h100 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 11:00 met 100 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL100 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 10/min, SpO₂ 86% met extra zuurstof, bloeddruk 96/58 mmHg, hartslag 50/min, alert, temperatuur 39,0 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 10SpO₂ 86%O₂SBP 96HR 50AT 39,0 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · P

Waarom dit het antwoord is

AVPU stands for Alert, responds to Voice, responds to Pain, Unresponsive. A response only to a painful stimulus is "P", a serious sign that needs urgent review.

Antwoord

A · P
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed

Waarom dit het antwoord is

Countersigning means confirming that you witnessed the check and administration. Signing for something you did not see is dishonest and removes an important safety check.

Antwoord

B · Refuse, as they can only sign for what they have witnessed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · A shower chair, grab bars and a non-slip mat

Waarom dit het antwoord is

Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.

Antwoord

C · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact

Waarom dit het antwoord is

Druppelisolatie draait om afstand, mondmaskers en barrières. Een eenpersoonskamer heeft de voorkeur, dus wordt infectiepreventie gebeld. De patiënt bij een kwetsbare patiënt plaatsen zou gevaarlijk zijn.

Antwoord

C · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Juist toezicht en evaluatie

Waarom dit het antwoord is

De verpleegkundige moet opvolgen, de uitslag controleren en erop handelen. Delegeren zonder de uitkomst te controleren schendt het punt juist toezicht en evaluatie.

Antwoord

C · Juist toezicht en evaluatie
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft

Waarom dit het antwoord is

Kwijlen, een voorovergebogen (tripod)houding en stridor wijzen op een ernstige obstructie van de bovenste luchtweg, zoals epiglottitis, die snel volledig kan worden. Het kind moet rustig worden gehouden en de keel mag niet worden onderzocht totdat luchtwegexperts aanwezig zijn.

Antwoord

D · Een kind van 2 jaar dat kwijlt, voorovergebogen zit en stridor heeft
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration

Waarom dit het antwoord is

Multicomponent prevention, including orientation, sensory aids, hydration, nutrition, mobility, sleep and avoiding unnecessary moves or drugs, reduces delirium.

Antwoord

C · Reorientation, glasses and hearing aids in use, and good sleep and hydration
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Waarom dit het antwoord is

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Antwoord

C · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Encourage fluids and mobility as tolerated

Waarom dit het antwoord is

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.Gecontroleerd met: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · Encourage fluids and mobility as tolerated
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test

Waarom dit het antwoord is

Sugar residue on the fingers can give a falsely high finger-stick result. The hands are washed with soap and water and dried, and the test repeated. If the value is still high, it is confirmed and reported. Treating a false result could cause hypoglycemia.

Antwoord

C · Have the patient wash and dry their hands, then repeat the test
11.Farmacologie

Antwoord: D · Intravenous magnesium sulfate

Waarom dit het antwoord is

IV magnesium is first-line for torsades de pointes, even when serum magnesium is normal. QT-prolonging drugs are stopped and potassium is corrected.

Antwoord

D · Intravenous magnesium sulfate
12.Farmacologie

Antwoord: A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Waarom dit het antwoord is

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Antwoord

A · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Geen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie

Waarom dit het antwoord is

DOAC's hebben voorspelbare effecten, dus routinematige stollingscontrole is niet nodig. Nierfunctie, gewicht, leeftijd en interacterende geneesmiddelen bepalen de dosering. Omdat het effect binnen een dag of twee uitwerkt, zijn gemiste doses van belang. Vitamine K heft ze niet op; er bestaan specifieke antidota.

Antwoord

C · Geen routinematige INR-controles, maar de dosering hangt af van de nierfunctie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."

Waarom dit het antwoord is

Inhaled corticosteroids are preventers that reduce airway inflammation over days to weeks and must be taken regularly. They do not relieve an acute wheeze. Unless the patient has a combined reliever and maintenance regimen, a short-acting bronchodilator is used for symptoms.

Antwoord

A · "I use my steroid inhaler when I start to wheeze."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · It slows the decline in kidney function

Waarom dit het antwoord is

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Antwoord

B · It slows the decline in kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Antwoord

B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Stopping smoking

Waarom dit het antwoord is

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Antwoord

D · Stopping smoking
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · A high spinal block

Waarom dit het antwoord is

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Antwoord

D · A high spinal block
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Full flexion, with the chin on the chest

Waarom dit het antwoord is

When the head is fully flexed, the suboccipitobregmatic diameter of about 9,5 cm presents. Extension, as in brow and face presentations, presents larger diameters and can obstruct labour.

Antwoord

D · Full flexion, with the chin on the chest
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Vaak blijven voeden, ook aan de aangedane borst, en de voorgeschreven behandeling volgen

Waarom dit het antwoord is

Mastitis verbetert wanneer de borst regelmatig wordt leeggemaakt. Doorgaan met voeden is veilig voor de baby. Rust, vocht, pijnstilling en eventueel voorgeschreven antibiotica horen bij de zorg.

Antwoord

A · Vaak blijven voeden, ook aan de aangedane borst, en de voorgeschreven behandeling volgen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Waarom dit het antwoord is

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Antwoord

D · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment

Waarom dit het antwoord is

Self-harm often helps young people manage overwhelming feelings, but it is linked to higher suicide risk. A calm, non-judgemental response, wound care, risk assessment and referral to mental health services are needed.

Antwoord

D · Treat the wounds, stay calm and non-judgemental, and refer for assessment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Waarom dit het antwoord is

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Antwoord

D · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs

Waarom dit het antwoord is

In catatonic stupor, the patient may not eat, drink, move or pass urine normally. Dehydration, malnutrition, pressure injuries and blood clots are real risks, so physical care is the priority while medical treatment is started.

Antwoord

C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 38,9 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

102 − 32 = 70

Vermenigvuldig met 5/9

T = 70·5/9 = 38,89 ≈ 38,9 °C

Antwoord

T = 38,9 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 315 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
¾ kopje = 0,75·240 = 180 mL

Optellen

V = 60 + 60 + 15 + 180 = 315 mL

Antwoord

V = 315 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 180 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·18 = 180 mg

Antwoord

D = 180 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,62 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Volume

V = 1240/2000 = 0,62 mL

Antwoord

V = 0,62 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 28 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Antwoord

R = 28 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 28 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 100 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

400/100 = 4 mg/mL

Dosissnelheid

D = 4·25 = 100 mg/h

Antwoord

D = 100 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,36 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 450 = 950 mL

Per kilogram per uur

U = 950/(58·12) = 1,365 ≈ 1,36 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,36 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 18 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL over

Tweede deel

800/50 = 16 h

Totale tijd

t = 2 + 16 = 18 h

Antwoord

t = 18 h

Dat is ongeveer 18 h 00 min, dus de zak is rond 05:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 86% → 3
met zuurstof → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 50/min → 1
alert (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 2 + 1 + 0 + 1 = 10

Antwoord

NEWS2 = 10
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 4 + 3 + 2 + 1 + 3 = 14

Risiconiveau

14 → matig risico

Antwoord

matig risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions