Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke maatregel helpt diepe veneuze trombose bij ziekenhuispatiënten te voorkomen?

  1. AVocht beperken
  2. BDe patiënt zo lang mogelijk in bed houden
  3. CVroeg mobiliseren en beenoefeningen
  4. DDe benen over elkaar slaan tijdens het zitten
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. ADehydration from fluid loss
  2. BUrinary retention caused by a full bladder
  3. CNormal ageing that needs no action
  4. DFluid overload from drinking too much
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why is blood glucose control important around the time of surgery?

  1. AHigh glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
  2. BHigh glucose makes anesthetic drugs work for much longer and delays waking up
  3. CLow glucose is needed around surgery so that the wound edges close more quickly
  4. DGlucose levels only affect patients who have type 1 diabetes
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?

  1. AWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
  2. BRemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
  3. CGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
  4. DPutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nasogastric tube has just been placed for feeding. What must happen before the first feed is given?

  1. AThe tube is flushed with a large volume of water
  2. BThe patient is asked if the tube feels comfortable
  3. CPlacement is confirmed by an approved method
  4. DThe feed is started slowly to see if the patient coughs
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt heeft het eerst de aandacht van de verpleegkundige nodig?

  1. AEen patiënt met al lang bestaande hypertensie van wie de bloeddruk 158/94 mmHg is en die geen klachten heeft
  2. BEen patiënt met chronische rugpijn die om een warmtekussen vraagt
  3. CEen patiënt met bekende migraine die hoofdpijn heeft zoals gewoonlijk
  4. DEen patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. AWear tight belts to support the stomach
  2. BEat one very large meal a day rather than several small ones
  3. CAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
  4. DLie down straight after each meal to let the food settle
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
  2. B"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  3. C"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  4. D"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient who is breathless during a transfusion has hypotension, fever and bilateral lung infiltrates, with no signs of fluid overload. Which complication is most likely?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BA simple allergic reaction with hives
  3. CTransfusion-related acute lung injury (TRALI)
  4. DA mild febrile nonhemolytic reaction
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on digoxin has a calcium of 12,1 mg/dL (3,0 mmol/L) and new nausea and a slow pulse. Why is the calcium result important?

  1. AHigh calcium makes the kidneys clear digoxin faster
  2. BHigh calcium increases the risk of digoxin toxicity
  3. CHigh calcium blocks digoxin, so the drug stops working
  4. DHigh calcium only matters if the potassium is also high
11.FarmacologieGemiddeld

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. AThe drugs work only if a nurse is present
  2. BTreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  3. CPatients with TB cannot swallow tablets
  4. DTB drugs must always be given intravenously in hospital
12.FarmacologieMoeilijk

Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?

  1. AIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
  2. BIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
  3. CIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
  4. DIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?

  1. ASitting in a chair for most of the day with the hips bent
  2. BKeeping the hip bent to reduce stump swelling
  3. CLying prone for periods and avoiding pillows under the stump
  4. DKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Na een heupoperatie wordt een patiënt plotseling kortademig en angstig, met een hartfrequentie van 124/min, SpO₂ 86% zonder zuurstof en scherpe pijn bij het ademen. De borstkas klinkt schoon. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe patiënt plat leggen en beide benen op kussens omhoog leggen
  2. BZuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven
  3. CEen sedativum geven tegen de angst en over een uur opnieuw controleren
  4. DDe patiënt over de afdeling laten lopen om de ademhaling te verbeteren
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Bij een patiënt met een acute dwarslaesie op C6, welk beeld wijst op neurogene shock?

  1. ANormale bloeddruk, snelle pols en hoge koorts
  2. BLage bloeddruk, snelle pols en koude, klamme huid
  3. CLage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid
  4. DHoge bloeddruk, trage pols en bonzende hoofdpijn
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient's potassium is 7,1 mmol/L, and the ECG shows peaked T waves and broad QRS complexes. What is the first treatment?

  1. AOral potassium binder
  2. BIV furosemide
  3. CIV calcium gluconate
  4. DOral sodium bicarbonate
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Naar welk kruidensupplement wordt vóór een operatie vaak gevraagd omdat het bloedingen kan vergroten?

  1. APepermuntolie
  2. BCranberry
  3. CGinkgo biloba
  4. DKamille
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV naloxone
  2. BIV glucose 50%
  3. CIV dantrolene
  4. DIV lipid emulsion
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. AThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  2. BEarlier testing always gives false negatives for all conditions
  3. CSome results, such as PKU, need milk feeds first
  4. DThe baby's blood cannot be sampled before day 3
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 6 weeks has vaginal spotting and one-sided pelvic pain. Her hCG rose only slightly over 48 hours and no pregnancy is seen in the uterus on transvaginal ultrasound. What is the priority concern?

  1. AA complete miscarriage with no further risk
  2. BA molar pregnancy
  3. CAn ectopic pregnancy
  4. DA normal early pregnancy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. ARegular pain assessment and analgesia
  2. BGenerous fluids by mouth or IV
  3. CCold packs on the painful area
  4. DWarm packs and gentle positioning
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A family with a 2-year-old has a swimming pool in the garden. Which measure gives the most protection against drowning?

  1. AExplaining to the child that the pool is dangerous
  2. BArm floats whenever the child is near the pool
  3. CA four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
  4. DSwimming lessons from age 2, so that close supervision is no longer needed
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

In the termination phase of the nurse–patient relationship, which behaviour is common and should be expected?

  1. AThe patient always feels relieved and shows no feelings
  2. BThe patient finally begins to share their problems for the first time
  3. CThe patient asks for the relationship to start again from the beginning
  4. DThe patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Kort na het krijgen van haloperidol is het hoofd van een patiënt naar één kant gedraaid, zijn ogen zijn omhoog gericht en hij klaagt dat zijn keel strak aanvoelt. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHem aanmoedigen zijn nek te rekken
  2. BHem geruststellen dat dit angst voor het nieuwe middel is en hem alleen rustig laten rusten
  3. CNog een dosis haloperidol geven
  4. DDringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111211:15 AM?11:1512:1523:1510:15

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 11:15 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

11:15 AM
  1. 111:15
  2. 212:15
  3. 323:15
  4. 410:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
8 fl oz? mL1½ tsp? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 8 fl oz van sap, 1½ tsp van hoestdrank, 2 tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 33 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 20 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

33 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 2,24 mg. De ampul bevat 4000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

2,24 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL15 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL2 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g500 mL? mL/h2 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 2 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater200 mLsoep200 mLmelk100 mLijsschilfers120 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine300 mLurine350 mLurine325 mLurine500 mLwonddrain120 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 200 mLsoep: 200 mLmelk: 100 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 300 mLurine: 350 mLurine: 325 mLurine: 500 mLwonddrain: 120 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL400 mL ingelopen125 mL/h16:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 16:30 is er al 400 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL400 mL ingelopen125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 97%O₂SBP 222HR 132AT 39,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen

Waarom dit het antwoord is

Vroeg bewegen, beenoefeningen, voldoende vocht en, waar dat passend is beoordeeld, compressie of antistollingsmiddelen verminderen veneuze stase en het risico op trombose.

Antwoord

C · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Dehydration from fluid loss

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Antwoord

A · Dehydration from fluid loss
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection

Waarom dit het antwoord is

Hyperglycemia weakens neutrophil function and slows healing, so it increases the risk of surgical site infection. Keeping glucose in the target range is part of infection prevention for surgical patients.

Antwoord

A · High glucose impairs white cell function and raises the risk of surgical site infection
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves

Waarom dit het antwoord is

Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.

Antwoord

C · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Placement is confirmed by an approved method

Waarom dit het antwoord is

A newly placed feeding tube can enter the airway without obvious symptoms, so placement is confirmed before anything is given. Methods differ: US practice usually requires an X-ray for a new feeding tube, while UK guidance uses aspirate pH testing (5,5 or below) first, with X-ray if that fails. Air “whoosh” tests and waiting for coughing are not reliable.

Antwoord

C · Placement is confirmed by an approved method
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Een plotselinge, ernstige "donderslag"-hoofdpijn kan wijzen op een bloeding in de hersenen, zoals een subarachnoïdale bloeding, en is een noodgeval. De andere patiënten hebben bekende, stabiele problemen die bij hun voorgeschiedenis passen.

Antwoord

D · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Waarom dit het antwoord is

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Antwoord

C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Waarom dit het antwoord is

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Antwoord

D · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)

Waarom dit het antwoord is

TRALI is acute lung injury within 6 hours of transfusion, caused by donor antibodies activating neutrophils in the lungs. It causes hypoxia, bilateral infiltrates and often hypotension and fever. TACO, in contrast, causes hypertension and signs of fluid overload.

Antwoord

C · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · High calcium increases the risk of digoxin toxicity

Waarom dit het antwoord is

Hypercalcemia, like hypokalemia and hypomagnesemia, makes the heart more sensitive to digoxin and raises the risk of toxic arrhythmias. Nausea and bradycardia suggest toxicity, so the nurse holds the dose and reports the findings.

Antwoord

B · High calcium increases the risk of digoxin toxicity
11.Farmacologie

Antwoord: B · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Waarom dit het antwoord is

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Antwoord

B · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Farmacologie

Antwoord: D · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.

Antwoord

D · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump

Waarom dit het antwoord is

Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.

Antwoord

C · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Zuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge kortademigheid, tachycardie, pleuritische pijn en hypoxemie na orthopedische chirurgie wijzen op een longembolie. De directe maatregelen zijn ondersteunend: zuurstof tot de streefsaturatie, rechtop positioneren als de bloeddruk het toelaat, dringende escalatie en continue bewaking, gevolgd door onderzoek en antistolling zoals voorgeschreven. Sedatie kan achteruitgang maskeren en de ademhaling onderdrukken.

Antwoord

B · Zuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Lage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid

Waarom dit het antwoord is

Neurogene shock volgt op een laesie op T6 of hoger. Verlies van sympathische tonus veroorzaakt vasodilatatie (warme, droge huid) en onbeteugelde vagale activiteit (bradycardie). Hypovolemische shock veroorzaakt tachycardie en koude, klamme huid; een traumapatiënt kan beide hebben, dus er moet nog steeds naar bloedingen worden gezocht.

Antwoord

C · Lage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · IV calcium gluconate

Waarom dit het antwoord is

ECG changes mean the heart is at risk. IV calcium is given first to stabilise the myocardium, followed by insulin with glucose (and often nebulised salbutamol) to shift potassium into cells. Binders or dialysis then remove it.

Antwoord

C · IV calcium gluconate
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Ginkgo biloba

Waarom dit het antwoord is

Ginkgo, knoflook, ginseng, visolie en andere kunnen het bloedingsrisico verhogen; sint-janskruid heeft interacties met veel geneesmiddelen. Patiënten moeten alle supplementen melden, en het chirurgisch team adviseert of ze vóór de operatie moeten worden gestopt.

Antwoord

C · Ginkgo biloba
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · IV lipid emulsion

Waarom dit het antwoord is

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Antwoord

D · IV lipid emulsion
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Waarom dit het antwoord is

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Antwoord

C · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · An ectopic pregnancy

Waarom dit het antwoord is

A slowly rising hCG with an empty uterus at a level where a sac should be seen suggests an ectopic pregnancy. Rupture can cause life-threatening bleeding, so she needs close monitoring and urgent review.

Antwoord

C · An ectopic pregnancy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Cold packs on the painful area

Waarom dit het antwoord is

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Antwoord

C · Cold packs on the painful area
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision

Waarom dit het antwoord is

Isolation fencing that fully separates the pool from the house and garden, combined with active adult supervision, is the most effective protection. Flotation aids and lessons do not replace supervision, and toddlers cannot reliably follow safety rules.

Antwoord

C · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms

Waarom dit het antwoord is

Ending a relationship can trigger feelings of loss, so regression, anger or sadness are common. The nurse prepares the patient for the ending from the start and helps them talk about these feelings.

Antwoord

D · The patient may show anger, sadness or a return of earlier symptoms
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonie kan het strottenhoofd betreffen en levensbedreigend zijn. Een anticholinergicum zoals benzatropine of procyclidine, of difenhydramine, wordt gegeven volgens opdracht (vaak parenteraal), en de luchtweg wordt bewaakt.

Antwoord

D · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 11:15

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

11 AM → 11

Antwoord

11:15

Antwoord

11:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 277,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Optellen

V = 240 + 7,5 + 30 = 277,5 mL

Antwoord

V = 277,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·33 = 132 mg

Volume

V = 132/20 = 6,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 6,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,56 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2,24 mg = 2240 mcg

Volume

V = 2240/4000 = 0,56 mL

Antwoord

V = 0,56 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 250·15/120 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

2·60 = 120 mg/h

Pompsnelheid

R = 120/8 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −215 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 200 + 100 = 500 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1380 mL

Totale output

300 + 350 + 325 + 500 + 120 = 1595 mL

Balans

B = 1380 − 1595 = −215 mL

Antwoord

B = −215 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 400 = 600 mL

Tijd

t = 600/125 = 4,8 h

Antwoord

t = 4,8 h

Dat is ongeveer 4 h 48 min, dus de zak is rond 21:18 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 110

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 110

Antwoord

MFS = 110
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 3 + 0 + 2 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions