Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke techniek gebruik je bij het inbrengen van een blaaskatheter?

  1. ASteriele techniek alleen bij mannen
  2. BEr is geen speciale techniek nodig
  3. CAseptische techniek
  4. DSchone techniek zonder handschoenen
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welk teken verschijnt bij een jongvolwassene met beginnende hypovolemische shock meestal vóórdat de bloeddruk daalt?

  1. AEen trage hartfrequentie
  2. BEen zeer lage bloeddruk
  3. CEen warme, rode huid
  4. DEen stijgende hartfrequentie met koude acra
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has orthostatic hypotension. Which teaching helps to prevent falls?

  1. AGet out of bed quickly so the dizziness passes sooner
  2. BStand up straight after a hot shower to increase blood flow
  3. CSit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
  4. DAvoid drinking fluids in the morning to reduce trips to the toilet
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Who should mark the operative site before surgery?

  1. AAny member of the operating room team after anesthesia starts
  2. BThe person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
  3. CThe patient, alone, using a marker pen at home on the night before surgery
  4. DThe admitting clerk, using the information written on the consent form
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

On day 3 after hip surgery, a patient suddenly becomes short of breath with sharp chest pain and an SpO₂ of 88%. What should the nurse do first?

  1. ARaise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
  2. BEncourage the patient to walk to improve the circulation
  3. CGive the next dose of oral analgesia and reassess the patient in an hour
  4. DMassage the patient’s calves to ease any muscle cramp
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A nurse must care for a patient with a radioactive implant. Which approach best limits the nurse’s exposure?

  1. AWear a surgical mask to block the radiation
  2. BStand close to the patient to finish care faster
  3. CSpend longer in the room each time but visit less often during the shift
  4. DLimit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met neutropenie na chemotherapie heeft een temperatuur van 38,3 °C. Wat heeft prioriteit?

  1. AAlleen paracetamol geven en morgen de temperatuur opnieuw controleren
  2. BBehandelen als neutropene sepsis en dringend iv-antibiotica geven
  3. CDe patiënt aanmoedigen een wandeling te maken
  4. D24 uur afwachten of de koorts zakt
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient has a swollen, warm, tender calf on one side. Which action should the nurse avoid?

  1. AReporting the findings to the doctor
  2. BMassaging the calf
  3. CMeasuring and comparing calf circumference
  4. DChecking whether VTE prophylaxis was given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met cirrose heeft een albumine van 2,2 g/dL (22 g/L). Welke bevinding hangt hier het meest mee samen?

  1. AVerhoogde urineproductie
  2. BHoge bloeddruk
  3. CHyperkaliëmie
  4. DOedeem en ascites
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Which set of results best shows that diabetic ketoacidosis is resolving?

  1. AA closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
  2. BA falling glucose with a still widening anion gap
  3. CA falling glucose with a falling serum bicarbonate
  4. DA rising potassium with a falling bicarbonate
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  2. BWait for the culture results before giving any antibiotic
  3. CGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  4. DTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with heart failure starts taking naproxen regularly for back pain. Why is this a concern?

  1. ANSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
  2. BNSAIDs block the absorption of furosemide completely
  3. CNSAIDs increase heart contractility too much
  4. DNSAIDs lower potassium, which makes digoxin and diuretics fail
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?

  1. AA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
  2. BBleeding, including a sudden change in neurological status
  3. CConstipation from bed rest
  4. DA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse looked after a patient for a shift before smear-positive pulmonary TB was diagnosed, without wearing a respirator. What should happen?

  1. AReport it so occupational health can arrange follow-up screening
  2. BTake no action, as healthcare workers are immune to TB
  3. CStay off work for six months in case symptoms develop
  4. DStart a full six-month course of TB drugs at once without any tests
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Wat is de meest voorkomende uitlokker van autonome dysreflexie bij een patiënt met een dwarslaesie?

  1. AEen lange periode van slaap
  2. BEen grote maaltijd die 's nachts te snel wordt gegeten
  3. CEen lage bloedglucose
  4. DEen volle blaas of verstopte katheter
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Na een operatie heeft een patiënt met de ziekte van Graves een temperatuur van 39,8 °C, een hartfrequentie van 160/min, agitatie en braken. Welke combinatie van behandelingen is het meest geschikt?

  1. AKoelen, een bètablokker, een antithyreoïdmiddel, daarna jodium en steroïden
  2. BLevothyroxine en warme dekens om het rillen te verminderen
  3. CVochtbeperking en een lisdiureticum om de tachycardie te behandelen
  4. DAspirine voor de koorts en een controle bij de huisarts binnen een week
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welk elektrolytprobleem kan optreden bij ernstige acute pancreatitis?

  1. AHypocalciëmie
  2. BHyperkaliëmie
  3. CHypercalciëmie
  4. DHypernatriëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

At the end of an operation, the final count shows one swab missing. What should happen?

  1. ARecord the count as correct to avoid a delay
  2. BTell the surgeon, search, and X-ray if it is not found
  3. CLet the patient leave and search the theatre later
  4. DClose the wound, as the swab was probably thrown away
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke baselinevariabiliteit wordt als matig (normaal) beschouwd?

  1. AEen amplitude van 6 tot 25 slagen/min
  2. BEen amplitude van meer dan 25 slagen/min
  3. CEen amplitude van 0 tot 2 slagen/min
  4. DEen amplitude van 3 tot 5 slagen/min
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AMassage the fundus and look for the source
  2. BGive the baby a bath to free the mother's time
  3. CDocument the estimated blood loss in the notes
  4. DWeigh the used pads and record the total
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

In a large ventricular septal defect, in which direction does blood mainly flow through the defect?

  1. AThere is no flow at all, because the pressures in both ventricles are always equal
  2. BFrom left to right, increasing blood flow to the lungs
  3. CFrom right to left, causing cyanosis from birth
  4. DFrom the aorta into the pulmonary veins
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught a parent about treating head lice. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Lice can spread when children's heads touch."
  2. B"After one treatment, I won't need to check her hair again."
  3. C"I'll use a fine-toothed comb on wet hair to find lice."
  4. D"I'll check everyone else in the family for lice as well."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which communication approach is best for a patient with moderate dementia?

  1. AUse abstract language and long explanations so the patient feels respected
  2. BSpeak loudly and quickly so that the patient stays alert
  3. CAsk several questions together to save time
  4. DUse short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Kort na het krijgen van haloperidol is het hoofd van een patiënt naar één kant gedraaid, zijn ogen zijn omhoog gericht en hij klaagt dat zijn keel strak aanvoelt. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHem aanmoedigen zijn nek te rekken
  2. BNog een dosis haloperidol geven
  3. CDringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
  4. DHem geruststellen dat dit angst voor het nieuwe middel is en hem alleen rustig laten rusten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F41 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 41 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

41 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp · 3/dag · 10 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1½ tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 10 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 50 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1½ tspdrie keer per dag10 dagen50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 22 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

22 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 950 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

950 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min8 h

Een infuus loopt met 35 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 8 uur?

35 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
230 mLover? mL/h5 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 230 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 12 hna 7 h: 230 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee150 mLgelatinepudding120 mLijsschilfers200 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine375 mLurine400 mLurine275 mLwonddrain30 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 150 mLgelatinepudding: 120 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 375 mLurine: 400 mLurine: 275 mLwonddrain: 30 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL/hstart 08:0011:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 08:00 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 11:30 nog in de zak?

1000 mL50 mL/h08:00 → 11:30
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 50/min, alert, temperatuur 36,7 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 98%luchtSBP 118HR 50AT 36,7 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 110/min, alert, temperatuur 35,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 88HR 110AT 35,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Aseptische techniek

Waarom dit het antwoord is

Blaaskatheters worden met een aseptische techniek en steriel materiaal ingebracht om katheter-gerelateerde urineweginfecties te verminderen.

Antwoord

C · Aseptische techniek
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een stijgende hartfrequentie met koude acra

Waarom dit het antwoord is

Compensatie via tachycardie en vasoconstrictie houdt de bloeddruk eerst normaal, dus een lage bloeddruk is een laat teken. Tachycardie, een koele huid en een trage capillaire hervulling moeten tot actie leiden.

Antwoord

D · Een stijgende hartfrequentie met koude acra
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly

Waarom dit het antwoord is

Changing position slowly, dangling the legs first and getting up with help give the circulation time to adjust. Rapid standing, heat and dehydration make orthostatic hypotension worse.

Antwoord

C · Sit on the edge of the bed for a short time before standing up slowly
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible

Waarom dit het antwoord is

Under the Universal Protocol, the site is marked by the person performing the procedure, or an authorized delegate, ideally while the patient is awake and can confirm it. This helps prevent wrong-site surgery.

Antwoord

B · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Sudden breathlessness and chest pain after surgery suggest a pulmonary embolism. The nurse supports breathing with positioning and oxygen and escalates at once; walking or leg massage could make things worse.

Antwoord

A · Raise the head of the bed, give oxygen and call for urgent help
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding

Waarom dit het antwoord is

Radiation exposure falls with less time, more distance and shielding. Care is planned to be efficient, and a surgical mask does not protect against radiation.

Antwoord

D · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Behandelen als neutropene sepsis en dringend iv-antibiotica geven

Waarom dit het antwoord is

Neutropene sepsis is een oncologisch spoedgeval. Breedspectrum-iv-antibiotica moeten binnen een uur worden gegeven, zonder op testuitslagen te wachten.

Antwoord

B · Behandelen als neutropene sepsis en dringend iv-antibiotica geven
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Massaging the calf

Waarom dit het antwoord is

Unilateral calf swelling and tenderness suggests DVT. Massaging the leg is avoided in case it dislodges the clot; the patient needs medical review and investigation.

Antwoord

B · Massaging the calf
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Oedeem en ascites

Waarom dit het antwoord is

Albumine levert het grootste deel van de oncotische druk die vocht in de vaten houdt. Als het laag is, lekt vocht naar de weefsels en de buik, met oedeem en ascites als gevolg, samen met portale hypertensie bij cirrose.Gecontroleerd met: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Oedeem en ascites
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH

Waarom dit het antwoord is

DKA has resolved when the ketoacidosis has cleared: ketones fall, the anion gap normalizes, bicarbonate rises and the pH returns towards normal. Glucose alone is a poor guide, because it falls earlier.

Antwoord

A · A closing anion gap with a rising bicarbonate and pH
11.Farmacologie

Antwoord: D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Waarom dit het antwoord is

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Antwoord

D · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmacologie

Antwoord: A · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs inhibit renal prostaglandins, causing sodium and water retention and reducing the effect of diuretics. They can trigger decompensation of heart failure and are usually avoided.

Antwoord

A · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Bleeding, including a sudden change in neurological status

Waarom dit het antwoord is

The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.

Antwoord

B · Bleeding, including a sudden change in neurological status
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Report it so occupational health can arrange follow-up screening

Waarom dit het antwoord is

Contact tracing includes staff exposed without respiratory protection. Occupational health assesses the risk, checks for symptoms and arranges testing (for example IGRA) at suitable intervals. Treatment is offered for latent infection if found. Exposed people do not usually need to stop work unless they become unwell.

Antwoord

A · Report it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Een volle blaas of verstopte katheter

Waarom dit het antwoord is

Blaasdistensie is de meest voorkomende uitlokker, gevolgd door obstipatie en fecale impactie. Drukplekken, strakke kleding, ingegroeide teennagels en huidletsels zijn andere uitlokkers. De uitlokker vinden en wegnemen is de kernbehandeling.

Antwoord

D · Een volle blaas of verstopte katheter
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Koelen, een bètablokker, een antithyreoïdmiddel, daarna jodium en steroïden

Waarom dit het antwoord is

Een thyreotoxische crisis is levensbedreigend. De behandeling omvat ondersteunende zorg en koelen, bètablokkade voor adrenerge klachten, een thionamide (vaak propylthiouracil) om de synthese te blokkeren, jodium na het thionamide om de hormoonafgifte te blokkeren, en corticosteroïden. Aspirine wordt vermeden omdat het het vrije schildklierhormoon kan verhogen.

Antwoord

A · Koelen, een bètablokker, een antithyreoïdmiddel, daarna jodium en steroïden
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Hypocalciëmie

Waarom dit het antwoord is

Vetnecrose zet vetzuren vrij die calcium binden (verzeping), waardoor het serumcalcium daalt. Hypocalciëmie is een marker voor ernst en kan tetanie en ritmestoornissen veroorzaken. Hypercalciëmie daarentegen kan een oorzaak van pancreatitis zijn.

Antwoord

A · Hypocalciëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Tell the surgeon, search, and X-ray if it is not found

Waarom dit het antwoord is

Any discrepancy is reported immediately, the wound is checked before closure, the area and waste are searched, and an X-ray is taken if the item is not found. The event is documented and reported.

Antwoord

B · Tell the surgeon, search, and X-ray if it is not found
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Een amplitude van 6 tot 25 slagen/min

Waarom dit het antwoord is

Matige variabiliteit (6–25 slagen/min) wijst op een goed van zuurstof voorziene foetus met een functionerend autonoom zenuwstelsel. Minimale (5 slagen/min of minder) of afwezige variabiliteit kan wijzen op hypoxie, slaap of effect van medicatie; meer dan 25 slagen/min is uitgesproken variabiliteit.

Antwoord

A · Een amplitude van 6 tot 25 slagen/min
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Massage the fundus and look for the source

Waarom dit het antwoord is

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Antwoord

A · Massage the fundus and look for the source
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · From left to right, increasing blood flow to the lungs

Waarom dit het antwoord is

Left ventricular pressure is higher, so blood flows from left to right, overloading the lungs and right heart. This causes increased pulmonary blood flow and can lead to heart failure in infancy.

Antwoord

B · From left to right, increasing blood flow to the lungs
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · "After one treatment, I won't need to check her hair again."

Waarom dit het antwoord is

Many treatments do not kill all eggs, so a second application or repeated wet combing over about two weeks is usually needed, with checks afterwards. Checking family members and wet combing are correct.

Antwoord

B · "After one treatment, I won't need to check her hair again."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Use short, simple sentences and give one instruction at a time

Waarom dit het antwoord is

Simple, one-step instructions, calm tone, eye contact and enough time to respond support understanding. Questions with yes/no or limited choices are easier to answer than open, complex ones.

Antwoord

D · Use short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonie kan het strottenhoofd betreffen en levensbedreigend zijn. Een anticholinergicum zoals benzatropine of procyclidine, of difenhydramine, wordt gegeven volgens opdracht (vaak parenteraal), en de luchtweg wordt bewaakt.

Antwoord

C · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 105,8 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

41·9/5 = 73,8

Tel 32 op

T = 73,8 + 32 = 105,8 °F

Antwoord

T = 105,8 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 5

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

7,5 mL × 3 × 10 = 225 mL

Flessen

225/50 = 4,5 → N = 5

Antwoord

N = 5
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·22 = 220 mg

Volume

V = 220/50 = 4,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 4,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,19 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 950/5000 = 0,19 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,19 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 840 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Volume

V = 105·8 = 840 mL

Antwoord

V = 840 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 10,4 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/12 = 41,67 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 230/5 = 46 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (46 − 41,67)/41,67·100% = 10,4%

Antwoord

Δ = 10,4%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −10 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 120 = 270 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1070 mL

Totale output

375 + 400 + 275 + 30 = 1080 mL

Balans

B = 1070 − 1080 = −10 mL

Antwoord

B = −10 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 825 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

08:00 → 11:30 = 3,5 h

Toegediend volume

50·3,5 = 175 mL

Resterend volume

V = 1000 − 175 = 825 mL

Antwoord

V = 825 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 50/min → 1
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1

Antwoord

NEWS2 = 1
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 110/min → 1
alert (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 5
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions