Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.
1Formules en methoden
Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Methode
Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.
Prioriteren en delegeren
Methode
Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).
Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Methode
Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.
Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Methode
Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.
Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Methode
Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.
Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Methode
Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.
Verloskundige verpleegkunde
Methode
Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.
Kinderverpleegkunde
Methode
Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.
Psychiatrische verpleegkunde
Methode
Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.
Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
CHet diureticum voor het slapengaan geven zodat het 's nachts werkt
DVaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk
A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?
ANo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
BNo reporting is needed because the nurse is immune
CHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
DThe nurse must stop all patient care for six months
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld
A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?
ADo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
BWait to see whether the child develops any symptoms first
CGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
DMake the child vomit straight away to bring up the chemical
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk
Tijdens START-triage ademt een niet-lopende volwassene 28 keer per minuut, heeft geen radialispols en een capillaire refill van 4 seconden. Welke categorie krijgt het slachtoffer?
AZwart (afwachtend)
BRood (onmiddellijk)
CGroen (licht)
DGeel (uitgesteld), omdat de ademhalingsfrequentie onder 30/min ligt
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld
A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?
AConstipation
BA urinary tract infection
CPeritonitis
DNormal dialysis fluid
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk
A hypotensive postoperative patient is given a fluid bolus. Which findings suggest a good response?
AThe capillary refill time becomes longer
BThe respiratory rate rises and new lung crackles appear
CThe heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
DThe heart rate rises further and the patient becomes more confused
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld
A nurse completed the hepatitis B vaccine series. Which result shows protective immunity?
AA raised ALT level
BA positive HBsAg test
CA positive IgM anti-HBc
DAnti-HBs of 10 mIU/mL or more
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk
A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?
DWBC 11,5 × 10³/µL, potassium 4,2 mEq/L, albumin 3,8 g/dL
11.FarmacologieGemiddeld
Bethanechol may be used for non-obstructive urinary retention. How does it work?
AIt increases urine production in the kidney
BIt blocks muscarinic receptors and relaxes the bladder wall muscle
CIt stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
DIt shrinks the prostate gland
12.FarmacologieMoeilijk
Why are tetracyclines usually avoided in pregnancy and in young children (under 8 years in US guidance, under 12 years in the UK)?
AThey block the action of growth hormone and stunt the child's growth
BThey cause grey baby syndrome in infants
CThey bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
DThey cause severe hearing loss in children
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld
Why should a long-acting beta-2 agonist (LABA) never be used alone in asthma?
AIt works only when it is taken together with a course of antibiotics
BIt always causes immediate severe bronchospasm when used on its own
CIt cannot be inhaled without a nebuliser
DWithout an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk
Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?
AA vasovagal reaction
BA myocardial infarction
CAnaphylaxis
DA tension pneumothorax
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld
A patient with Conn's syndrome starts spironolactone. Which blood test should the nurse watch most closely?
AAmylase
BPotassium
CCalcium
DGlucose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk
Een patiënt met continue nachtelijke sondevoeding krijgt insuline afgestemd op de voeding. Om 02:00 raakt de sonde verstopt en stopt de voeding. Wat is het belangrijkste risico en wat moet de verpleegkundige doen?
AHyperglykemie; direct een extra dosis insuline geven
BKetoacidose; alle insuline stoppen tot de ochtend
CHypoglykemie; vaak de glucose controleren en het plan voor glucosedekking volgen
DGeen risico; de insuline wordt gewoon opgeslagen tot de voeding herstart
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld
Which long-term effect must be monitored in patients receiving anthracyclines such as doxorubicin?
ADamage to the heart muscle
BLoss of the sense of smell
CPermanent high blood glucose
DExcess growth of body hair
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk
While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?
AClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
BSit the patient fully upright and flush the line
CRemove the central line straight away and leave the site open to the air
DGive the patient a drink and observe for an hour
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld
Which position of the fetal head presents the smallest diameter to the pelvis?
AFull extension, with the face presenting
BPartial extension, with the brow presenting
CA neutral position with no flexion
DFull flexion, with the chin on the chest
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk
A newborn's left foot is turned inward and downward and cannot be moved to a normal position. What should the nurse tell the parents?
ASurgery is needed within the first day
BIt suggests clubfoot, treated early with casting
CIt is caused by a lack of vitamin D
DIt is normal positioning in the uterus and needs no follow-up
21.KinderverpleegkundeGemiddeld
A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?
AStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
BGive double the usual insulin to prevent ketones
CGive insulin only if the child is vomiting
DKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.KinderverpleegkundeMoeilijk
A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?
A"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
B"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
C"I use my spacer with my inhaler, even at school."
D"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld
Welke ernstige bijwerkingen worden geassocieerd met carbamazepine?
AGehoorverlies
BBloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
CSnel gewichtsverlies
DAlleen haargroei en tandvleesovergroei, die vooral cosmetische problemen zijn
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk
Een patiënt wordt niet-reagerend aangetroffen met een ademhalingsfrequentie van 6/min en speldenknoppupillen. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?
AFlumazenil geven
BHulp roepen, de luchtweg openen en de ademhaling ondersteunen, en naloxon geven volgens voorschrift of protocol
CEen groot glas water geven
DDe patiënt in stabiele zijligging leggen en wachten tot de patiënt vanzelf wakker wordt voordat iemand wordt gebeld
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 171 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.
171 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?
½ tspdrie keer per dag14 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
Een ampul adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:1000 (1 mg/mL). Het voorschrift is 0,5 mg IM bij anafylaxie. Welk volume V zuig je op?
1:10000,5 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?
50000 stuks/500 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
Dien 1500 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.
1500 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
Er is 1500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 480 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?
1500 mL / 10 hna 7 h: 480 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 14:00 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.
500 mL200 mL ingelopen60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.
6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 37,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.
RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 88HR 82AT 37,4 °C
1laag
2laag-matig
3middel
4hoog
3Oplossingen
1.Basisverpleegkunde
Antwoord: B · Met een observatie-instrument voor pijn dat gedrag zoals de gezichtsuitdrukking scoort
Waarom dit het antwoord is
Observatie-instrumenten scoren tekens zoals gezichtsuitdrukking, geluiden, lichaamstaal en gedragsveranderingen. Bij mensen met dementie wordt pijn vaak gemist.
Antwoord
B · Met een observatie-instrument voor pijn dat gedrag zoals de gezichtsuitdrukking scoort
2.Basisverpleegkunde
Antwoord: A · Ask for a full medication review
Waarom dit het antwoord is
Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.
Antwoord
A · Ask for a full medication review
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: D · Vaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik
Waarom dit het antwoord is
Vaste toiletmomenten en de oproepknop en hulpmiddelen binnen handbereik verminderen het aantal tochtjes zonder hulp. Het diureticum 's ochtends in plaats van voor het slapengaan geven helpt ook. Een nachtlampje is veiliger dan duisternis, en vochtbeperking zonder reden kan uitdroging veroorzaken.
Antwoord
D · Vaste toiletmomenten, met de oproepknop en het loophulpmiddel binnen handbereik
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid
Antwoord: A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
Waarom dit het antwoord is
A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.
Antwoord
A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Prioriteren en delegeren
Antwoord: A · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
Waarom dit het antwoord is
Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.
Antwoord
A · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Prioriteren en delegeren
Antwoord: B · Rood (onmiddellijk)
Waarom dit het antwoord is
Een frequentie onder 30/min doorstaat de ademhalingscontrole, maar een afwezige radialispols of een capillaire refill van meer dan 2 seconden faalt de perfusiecontrole, dus het slachtoffer is onmiddellijk (rood). Stoppen na de ademhalingscontrole is de valkuil.
Antwoord
B · Rood (onmiddellijk)
7.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · Peritonitis
Waarom dit het antwoord is
Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.
Antwoord
C · Peritonitis
8.Klinische verpleegkunde
Antwoord: C · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
Waarom dit het antwoord is
After a fluid challenge, a falling heart rate, rising blood pressure, better capillary refill, improving consciousness and urine output suggest fluid responsiveness. New crackles or breathlessness suggest fluid overload.
Antwoord
C · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten
Antwoord: D · Anti-HBs of 10 mIU/mL or more
Waarom dit het antwoord is
An anti-HBs level of at least 10 mIU/mL after vaccination indicates protection. HBsAg and IgM anti-HBc indicate infection, not immunity. Health care workers are often tested after vaccination.Gecontroleerd met:Hepatitis virus panel · MedlinePlus (NIH) (2024)
In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Gecontroleerd met:Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)
Antwoord
A · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.Farmacologie
Antwoord: C · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
Waarom dit het antwoord is
Bethanechol mimics acetylcholine at muscarinic receptors, contracting the detrusor muscle. It must not be used if there is mechanical obstruction to outflow.
Antwoord
C · It stimulates muscarinic receptors and contracts the bladder muscle
12.Farmacologie
Antwoord: C · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
Waarom dit het antwoord is
Tetracyclines chelate calcium and are deposited in growing teeth and bones. This can cause permanent yellow-brown staining of the teeth and may affect bone growth. Short courses of doxycycline are sometimes still used in younger children for specific serious infections.
Antwoord
C · They bind to growing teeth and bone and stain the teeth permanently
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: D · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
Waarom dit het antwoord is
LABA monotherapy in asthma is linked with severe attacks and asthma deaths because it relieves symptoms while airway inflammation continues. In asthma, LABAs are always given with an inhaled corticosteroid, often in one combination inhaler.
Antwoord
D · Without an inhaled steroid, it is linked with severe and fatal attacks
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir
Antwoord: A · A vasovagal reaction
Waarom dit het antwoord is
Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.
Antwoord
A · A vasovagal reaction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: B · Potassium
Waarom dit het antwoord is
Spironolactone is an aldosterone antagonist. It retains potassium, so hyperkalaemia can develop, especially with kidney disease or ACE inhibitors. Breast enlargement is another known side effect.
Antwoord
B · Potassium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren
Antwoord: C · Hypoglykemie; vaak de glucose controleren en het plan voor glucosedekking volgen
Waarom dit het antwoord is
Als een voeding stopt terwijl de insuline die ervoor werd gegeven nog werkt, kan de patiënt hypoglykemisch worden. De verpleegkundige controleert vaak de glucose, informeert het team, herstelt zo mogelijk de voeding en volgt het voorgeschreven plan (bijvoorbeeld intraveneuze glucose) totdat de voeding herstart. Basale insuline wordt bij diabetes type 1 niet zomaar gestopt.
Antwoord
C · Hypoglykemie; vaak de glucose controleren en het plan voor glucosedekking volgen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Damage to the heart muscle
Waarom dit het antwoord is
Anthracyclines can cause cumulative, dose-related cardiomyopathy and heart failure. Cardiac function is checked before and during treatment, and a lifetime dose limit is applied.
Antwoord
A · Damage to the heart muscle
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie
Antwoord: A · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
Waarom dit het antwoord is
Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.
Antwoord
A · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: D · Full flexion, with the chin on the chest
Waarom dit het antwoord is
When the head is fully flexed, the suboccipitobregmatic diameter of about 9,5 cm presents. Extension, as in brow and face presentations, presents larger diameters and can obstruct labour.
Antwoord
D · Full flexion, with the chin on the chest
20.Verloskundige verpleegkunde
Antwoord: B · It suggests clubfoot, treated early with casting
Waarom dit het antwoord is
A fixed foot that cannot be brought to neutral suggests congenital talipes equinovarus. Gentle casting and bracing (the Ponseti method) usually start in the first weeks. A positional foot that corrects easily is common and benign.
Antwoord
B · It suggests clubfoot, treated early with casting
21.Kinderverpleegkunde
Antwoord: D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
Waarom dit het antwoord is
Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.
Antwoord
D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Kinderverpleegkunde
Antwoord: A · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
Waarom dit het antwoord is
Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.
Antwoord
A · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: B · Bloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
Waarom dit het antwoord is
Carbamazepine kan agranulocytose en aplastische anemie, hyponatriëmie en het syndroom van Stevens-Johnson veroorzaken. Het is een sterke enzyminductor en heeft interacties met veel geneesmiddelen.
Antwoord
B · Bloedaandoeningen zoals agranulocytose, en ernstige huidreacties
24.Psychiatrische verpleegkunde
Antwoord: B · Hulp roepen, de luchtweg openen en de ademhaling ondersteunen, en naloxon geven volgens voorschrift of protocol
Waarom dit het antwoord is
Ondersteuning van luchtweg en ademhaling komt eerst, met naloxon om de opioïdeffecten op te heffen. De patiënt wordt nauwlettend bewaakt omdat naloxon kan uitwerken voordat het opioïd is uitgewerkt.
Antwoord
B · Hulp roepen, de luchtweg openen en de ademhaling ondersteunen, en naloxon geven volgens voorschrift of protocol
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: h = 67,3 in
Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.
Centimeters naar inches
h = 171/2,54 = 67,32 ≈ 67,3 in
Antwoord
h = 67,3 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen
Antwoord: N = 1
Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.
Totaal volume
2,5 mL × 3 × 14 = 105 mL
Flessen
105/150 = 0,7 → N = 1
Antwoord
N = 1
27.Dosisberekeningen
Antwoord: V = 0,5 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Concentratie
1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL
Volume
V = 0,5/1 = 0,5 mL
Antwoord
V = 0,5 mL
Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.
28.Dosisberekeningen
Antwoord: R = 20 mL/h
Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.
Concentratie
50000/500 = 100 stuks/mL
Pompsnelheid
R = 2000/100 = 20 mL/h
Antwoord
R = 20 mL/h
29.Infuussnelheden
Antwoord: R = 21 gtt/min
Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.
Tijd in minuten
12·60 = 720 min
Druppelsnelheid
R = 1500·10/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min
Antwoord
R = 21 gtt/min
Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.
30.Infuussnelheden
Antwoord: Δ = 6,667 %
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Oorspronkelijke snelheid
1500/10 = 150 mL/h
Nieuwe snelheid
R = 480/3 = 160 mL/h
Procentuele verandering
Δ = (160 − 150)/150·100% = 6,667%
Antwoord
Δ = 6,667%
Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: B = 505 mL
Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Totale intake
oraal: 150 + 100 = 250 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1350 mL
Totale output
425 + 300 + 120 = 845 mL
Balans
B = 1350 − 845 = 505 mL
Antwoord
B = 505 mL
Positief: er ging meer vocht in dan eruit.
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans
Antwoord: t = 5 h
Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.
Resterend volume
500 − 200 = 300 mL
Tijd
t = 300/60 = 5 h
Antwoord
t = 5 h
Dat is ongeveer 5 h 00 min, dus de zak is rond 19:00 leeg.
33.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: B = 8
Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.
Score elke subschaal
sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1
Optellen
Totaal Braden = 2 + 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 8
Antwoord
B = 8
34.Klinische beoordelingsscores
Antwoord: laag-matig
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.
Score elke parameter
RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 37,4 °C → 0
Totaal en rode scores
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.
Risicogroep
laag-matig
Antwoord
laag-matig
Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.
Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.