Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When giving several medicines through a feeding tube, what is correct?

  1. AGive each medicine separately and flush with water between them
  2. BCrush every tablet, including modified-release ones
  3. CGive them without flushing to save time
  4. DMix them all together in the feed so they are given at the same time
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Two days after surgery a patient has a temperature of 37,9 °C and reduced breath sounds at the lung bases. What is the most helpful nursing action, alongside reporting it?

  1. AEncourage deep breathing, coughing and getting out of bed
  2. BKeep the patient lying flat in bed so they can rest and save energy
  3. CStop all pain relief so the patient stays alert
  4. DRestrict all fluids to dry the secretions
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Waarom worden orale vloeibare geneesmiddelen toegediend met orale of enterale spuiten in plaats van met gewone intraveneuze spuiten?

  1. AEr is geen veiligheidsreden; het is alleen traditie
  2. BOrale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen
  3. COrale spuiten meten intraveneuze doses nauwkeuriger
  4. DIntraveneuze spuiten kunnen kleine volumes orale vloeistof niet nauwkeurig afmeten
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. AKeep the restraints until the next provider visit
  2. BRemove the restraints, because the reason for them has ended
  3. CRemove one restraint each day to test the patient’s behavior
  4. DKeep the restraints until the order expires
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt kan de verpleegkundige veilig als laatste zien?

  1. AEen patiënt met COPD op 1 L/min zuurstof, SpO₂ 90% (streefwaarde 88–92%), die in volledige zinnen praat
  2. BEen patiënt met een plotselinge ernstige hoofdpijn
  3. CEen patiënt met nieuwe crepitaties en roze, schuimend sputum
  4. DEen patiënt twee uur na een operatie met een hartfrequentie die stijgt van 88 naar 118/min
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA patient admitted for a planned scan, feeling well
  2. BA young adult waiting for discharge tomorrow
  3. CA confused older adult at high risk of falls
  4. DA patient with stable diabetes who walks independently
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are patients asked to fast before a general anaesthetic?

  1. ATo reduce the risk of aspirating stomach contents
  2. BTo lower the blood glucose before surgery
  3. CTo prevent postoperative constipation and abdominal bloating
  4. DTo make the surgery shorter
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ASinusitis
  2. BSubarachnoid haemorrhage
  3. CMigraine with aura in a known migraine sufferer
  4. DTension headache
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AAbout 3 days after the change
  2. BOnly after the infusion is stopped
  3. CAbout 30 minutes after the change
  4. DAbout 6 hours after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?

  1. AA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
  2. BA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
  3. CA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
  4. DProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe verlagen ACE-remmers de bloeddruk?

  1. AZe remmen de omzetting van angiotensine I in angiotensine II
  2. BZe verhogen de natriumterugresorptie in de nier
  3. CZe blokkeren bèta-1-receptoren in het hart
  4. DZe blokkeren L-type-calciumkanalen in de gladde spiercellen van de vaatwand
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  2. BLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  3. CInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
  4. DPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Virchow's triad describes three factors that promote venous thrombosis. Which patient factor represents venous stasis?

  1. AAn inherited clotting disorder
  2. BDamage to a vein during hip surgery
  3. CImmobility after major surgery
  4. DTaking an oestrogen-containing pill
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient on spironolactone and an ACE inhibitor has a potassium of 6,8 mmol/L (6,8 mEq/L) with peaked T waves. What is usually given first to protect the heart?

  1. AIntravenous calcium gluconate or chloride
  2. BA dose of digoxin
  3. COral potassium supplements
  4. DAn IV furosemide bolus as the only treatment
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo measure kidney function
  2. BTo help diagnose Cushing's syndrome
  3. CTo diagnose diabetes insipidus
  4. DTo check thyroid function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met centrale diabetes insipidus begint met desmopressine. Op welke complicatie moet de verpleegkundige letten?

  1. AHyperglykemie
  2. BHyperkaliëmie
  3. CHyponatriëmie
  4. DErnstige diarree
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

After laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the right shoulder. What is the most likely cause?

  1. AAn allergy to the dressing on the wound
  2. BA heart attack during the operation
  3. CA dislocated shoulder from patient positioning
  4. DGas used during surgery irritating the diaphragm
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  2. BIt causes the surgical wound to bleed more
  3. CIt makes the patient's potassium dangerously high
  4. DIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which nursing measure is used during phototherapy?

  1. ATurn the baby often and monitor hydration
  2. BLimit feeds to reduce stooling
  3. CRemove the eye shields while the lights are on
  4. DKeep the baby fully clothed under the lights
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AGive the baby a bath to free the mother's time
  2. BMassage the fundus and look for the source
  3. CWeigh the used pads and record the total
  4. DDocument the estimated blood loss in the notes
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AWhole grapes from the fruit bowl
  2. BA small bowl of popcorn
  3. CA handful of whole peanuts
  4. DSmall pieces of soft cooked vegetables
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind krijgt intraveneus kaliumchloride. De verpleegkundige vindt de canuleplaats gezwollen en bleek en het kind huilt. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe infusie stoppen en de plaats beoordelen
  2. BEen strak verband over de plaats leggen
  3. CHet kind geruststellen en de infusie voortzetten
  4. DDe infusiesnelheid verhogen om sneller klaar te zijn
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A young person who took LSD at a festival is frightened by what he is seeing. What is the most helpful nursing approach?

  1. AShine a bright light in his eyes every few minutes to check his pupils and keep him alert until it wears off
  2. BArgue with him that what he sees is not real until he accepts it
  3. CStay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass
  4. DLeave him alone in a dark room so that he can sleep it off
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient who was admitted after a serious suicide attempt says, "I'm angry they saved me. Next time I'll do it properly." What should the nurse do?

  1. ATell him that he should be grateful to be alive and think about how his family would feel
  2. BMaintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
  3. CReduce observation because he is talking openly about his feelings
  4. DChange the subject to something more positive, such as his family and his plans for after discharge
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,3 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 38,3 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

38,3 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:1508:25t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:15 en eindigt om 08:25 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

19:1508:25
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 34 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

34 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 3680 microgram. De ampul bevat 4 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

3680 mcg4 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep250 mLmelk100 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine275 mLurine275 mLurine200 mLurine475 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 85 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

85 kg12 hurine: 275 mLurine: 275 mLurine: 200 mLurine: 475 mLwonddrain: 60 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 80 mL/hstart 18:30ttotaal​ = ? h125 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 18:30 met 125 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL125 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 38/min, alert, temperatuur 37,6 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 98%luchtSBP 112HR 38AT 37,6 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Give each medicine separately and flush with water between them

Waarom dit het antwoord is

Each drug is prepared and given separately, with water flushes before, between and after, to prevent tube blockage and drug interactions. A pharmacist advises on suitable forms.

Antwoord

A · Give each medicine separately and flush with water between them
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest atelectasis or early chest infection. Deep breathing, coughing, adequate pain relief and mobilisation help re-expand the lungs.

Antwoord

A · Encourage deep breathing, coughing and getting out of bed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Orale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen

Waarom dit het antwoord is

Orale en enterale spuiten hebben aansluitingen die niet op intraveneuze poorten passen, zodat een orale vloeistof niet per ongeluk in een ader kan worden gespoten. Fouten met de verkeerde toedieningsweg bij orale vloeistoffen zijn dodelijk geweest.

Antwoord

B · Orale spuiten passen niet op infuuslijnen, waardoor fouten met de verkeerde toedieningsweg worden voorkomen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Waarom dit het antwoord is

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Antwoord

B · Remove the restraints, because the reason for them has ended
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een patiënt met COPD op 1 L/min zuurstof, SpO₂ 90% (streefwaarde 88–92%), die in volledige zinnen praat

Waarom dit het antwoord is

De COPD-patiënt zit binnen de voorgeschreven streefwaarde en voelt zich comfortabel, dus deze patiënt is stabiel. Een stijgende hartfrequentie na een operatie, tekenen van longoedeem en een plotselinge ernstige hoofdpijn vragen alle om snelle beoordeling.

Antwoord

A · Een patiënt met COPD op 1 L/min zuurstof, SpO₂ 90% (streefwaarde 88–92%), die in volledige zinnen praat
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A confused older adult at high risk of falls

Waarom dit het antwoord is

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Antwoord

C · A confused older adult at high risk of falls
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · To reduce the risk of aspirating stomach contents

Waarom dit het antwoord is

Under general anaesthesia the airway reflexes are lost, so food or fluid in the stomach could be regurgitated and inhaled. Fasting reduces the risk of aspiration pneumonitis.

Antwoord

A · To reduce the risk of aspirating stomach contents
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Subarachnoid haemorrhage

Waarom dit het antwoord is

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Antwoord

B · Subarachnoid haemorrhage
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · About 6 hours after the change

Waarom dit het antwoord is

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Antwoord

D · About 6 hours after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern

Waarom dit het antwoord is

Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.

Antwoord

C · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
11.Farmacologie

Antwoord: A · Ze remmen de omzetting van angiotensine I in angiotensine II

Waarom dit het antwoord is

ACE-remmers (zoals ramipril) verlagen angiotensine II, wat vaatverwijding en minder aldosteron geeft. Ze remmen ook de afbraak van bradykinine, wat de droge hoest verklaart.

Antwoord

A · Ze remmen de omzetting van angiotensine I in angiotensine II
12.Farmacologie

Antwoord: C · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Waarom dit het antwoord is

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Antwoord

C · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Immobility after major surgery

Waarom dit het antwoord is

Virchow's triad is stasis of blood, vessel wall injury and hypercoagulability. Immobility, long journeys and heart failure cause stasis. Surgery and trauma injure vessel walls. Oestrogen, cancer, pregnancy and inherited thrombophilias increase coagulability.

Antwoord

C · Immobility after major surgery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Intravenous calcium gluconate or chloride

Waarom dit het antwoord is

Severe hyperkalaemia with ECG changes is an emergency. IV calcium stabilises the myocardium within minutes. Insulin with glucose and nebulised salbutamol shift potassium into cells, and the cause (here spironolactone and the ACE inhibitor) is stopped. Cardiac monitoring is essential.

Antwoord

A · Intravenous calcium gluconate or chloride
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · To help diagnose Cushing's syndrome

Waarom dit het antwoord is

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Antwoord

B · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Hyponatriëmie

Waarom dit het antwoord is

Desmopressine is een synthetisch ADH-analoog. Als de patiënt grote hoeveelheden blijft drinken, kan waterretentie hyponatriëmie veroorzaken, met hoofdpijn, verwardheid of aanvallen. Patiënten wordt geadviseerd te drinken naar dorst, en natrium, gewicht en vochtbalans worden bewaakt.

Antwoord

C · Hyponatriëmie
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Gas used during surgery irritating the diaphragm

Waarom dit het antwoord is

Carbon dioxide used to inflate the abdomen irritates the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days; walking and simple analgesia help.

Antwoord

D · Gas used during surgery irritating the diaphragm
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Waarom dit het antwoord is

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Antwoord

D · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Turn the baby often and monitor hydration

Waarom dit het antwoord is

The baby is undressed except for a small nappy, eyes are shielded, position is changed and temperature and hydration are monitored. Frequent feeds help excrete bilirubin through stools.

Antwoord

A · Turn the baby often and monitor hydration
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Massage the fundus and look for the source

Waarom dit het antwoord is

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Antwoord

B · Massage the fundus and look for the source
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Small pieces of soft cooked vegetables

Waarom dit het antwoord is

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Antwoord

D · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · De infusie stoppen en de plaats beoordelen

Waarom dit het antwoord is

Zwelling, bleekheid en pijn wijzen op extravasatie of infiltratie. Stop de infusie, beoordeel de plaats, volg het lokale extravasatieprotocol en informeer de voorschrijver. Irriterende infusies kunnen weefsel beschadigen.

Antwoord

A · De infusie stoppen en de plaats beoordelen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Stay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass

Waarom dit het antwoord is

For a frightening hallucinogen experience, a calm setting, a supportive person and simple reassurance usually help. The nurse also monitors vital signs and watches for injury or other substances.

Antwoord

C · Stay with him in a calm, quiet place and reassure him that the effects are from the drug and will pass
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team

Waarom dit het antwoord is

Anger at surviving and stated future intent show high, ongoing risk. Close observation continues, the team reassesses the risk, and the nurse explores his feelings without judging him.

Antwoord

B · Maintain close observation, report the statement and reassess the risk with the team
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 100,9 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

38,3·9/5 = 68,94

Tel 32 op

T = 68,94 + 32 = 100,9 °F

Antwoord

T = 100,9 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 790 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:15 → 24:00 = 285 min

Na middernacht

00:00 → 08:25 = 505 min

Totaal

t = 285 + 505 = 790 min

Antwoord

t = 790 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·34 = 136 mg

Volume

V = 136/40 = 3,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 3,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,92 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Volume

V = 3680/4000 = 0,92 mL

Antwoord

V = 0,92 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/600 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 2,5 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/500 = 0,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,5·5 = 2,5 mg/h

Antwoord

D = 2,5 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,2 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

275 + 275 + 200 + 475 = 1225 mL

Per kilogram per uur

U = 1225/(85·12) = 1,201 ≈ 1,2 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,2 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL over

Tweede deel

500/80 = 6,25 h

Totale tijd

t = 4 + 6,25 = 10,25 ≈ 10,3 h

Antwoord

t = 10,3 h

Dat is ongeveer 10 h 15 min, dus de zak is rond 04:45 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 40

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 40

Antwoord

MFS = 40
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 38/min → 3
alert (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions