Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

De huid langs een perifere infuuscanule is rood, pijnlijk en gezwollen. Wat is de juiste actie?

  1. ADe infuussnelheid verhogen
  2. BEr een nieuw verband overheen doen en het infuus voortzetten zoals voorgeschreven
  3. CDe canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken
  4. DDe canule harder doorspuiten om hem vrij te maken
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een volwassen patiënt is wilsonbekwaam om over een behandeling te beslissen en heeft geen schriftelijke wilsverklaring (advance decision). Hoe moet de beslissing worden genomen (Engeland en Wales)?

  1. AIn het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
  2. BOp basis van wat het goedkoopst is voor het ziekenhuis
  3. CDoor de verpleegkundige alleen, zonder iemand anders te betrekken
  4. DDoor onbeperkt te wachten tot de patiënt weer wilsbekwaam is, hoe dringend of ernstig de behandelbehoefte ook is
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A woman who is pregnant asks for the MMR vaccine because she is not immune to rubella. What is correct?

  1. AMMR should be given as soon as possible in the first trimester to protect the baby
  2. BMMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
  3. CMMR is safe at any stage of pregnancy
  4. DMMR is only given to pregnant women who work in hospitals
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  2. BThat the patient wants to make new friends on the unit
  3. CThat the patient is now ready for discharge today
  4. DThat the depression has resolved and observation can be reduced
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A swimmer is found unresponsive after diving into shallow water. Which method should the nurse use to open the airway?

  1. ARaising the chin while bending the neck forward
  2. BTurning the head to the side to drain water
  3. CHead-tilt, chin-lift with full neck extension
  4. DJaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. AAtropine
  2. BMetoprolol
  3. CDiltiazem
  4. DDigoxin
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. ASpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
  2. BA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
  3. CA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  4. DA peak flow meter and a nebuliser
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has pain all over the abdomen, a rigid abdomen and a fever. What is most likely?

  1. AThe patient has developed gastroenteritis
  2. BThe appendicitis has resolved without treatment
  3. CThe analgesia has started working
  4. DThe appendix has perforated, causing peritonitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's eGFR has fallen to 24 mL/min/1,73 m². Which prescribed drug should the nurse question before giving it?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BMetformin
  3. CLevothyroxine
  4. DInsulin glargine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische hyponatriëmie (natrium 118 mEq/L) wordt behandeld. Waarom moet het natrium langzaam worden verhoogd?

  1. ALangzame correctie is alleen nodig om de ziekenhuiskosten te verlagen
  2. BSnelle correctie zorgt ervoor dat het natrium nog verder daalt
  3. CSnelle correctie veroorzaakt hypokaliëmie, wat het enige risico is
  4. DHet kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.FarmacologieGemiddeld

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it right before bed, only if you can sleep a full night
  2. BTake it with alcohol to make it act faster
  3. CTake it in the morning so that it is out of the system by night
  4. DDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
12.FarmacologieMoeilijk

Sommige receptoren zijn ook zonder agonist actief. Waarin verschilt een inverse agonist bij zulke receptoren van een neutrale antagonist?

  1. AHij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
  2. BHij heeft geen effect als hij alleen wordt gegeven
  3. CHij vernietigt de receptor blijvend
  4. DHij verhoogt de activiteit boven het basisniveau
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. ADiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
  2. BStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
  3. CContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
  4. DDouble the dose to protect the baby from high blood pressure
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. AGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  2. BGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
  3. CRestart the infusion at a slower rate
  4. DGive a nebulised salbutamol dose only
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with Alzheimer's disease starts donepezil. Which side effects should the nurse look for?

  1. ANausea, diarrhoea and a slow heart rate
  2. BA persistent dry cough and a raised potassium
  3. CWeight gain, high glucose and swollen ankles
  4. DDry mouth, constipation and a fast heart rate
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met chronische nierschade heeft een hemoglobine van 92 g/L en start met een erytropoëse-stimulerend middel (ESA). Waarop moet de verpleegkundige letten?

  1. ABloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt
  2. BLeverenzymen, omdat ESA's giftig zijn voor de lever
  3. CGehoor, omdat ESA's het binnenoor kunnen beschadigen
  4. DBloedglucose, omdat ESA's vaak hypoglykemie veroorzaken
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. ASteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
  2. BSteroids prevent all wound infections after surgery
  3. CThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  4. DSteroids make the anaesthetic drugs last much longer
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Which group of signs suggests that a patient is entering the last days of life?

  1. AClearer thinking and increased movement
  2. BHigh blood pressure and very fast weight gain
  3. CReduced intake, mottled skin and changes in breathing
  4. DRising appetite, more energy and normal skin colour and warmth
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke pasgeborene heeft in de eerste uren na de geboorte het grootste risico op hypoglykemie?

  1. AEen baby met een Apgarscore van 9 na 5 minuten
  2. BEen baby die geboren is via een geplande keizersnede bij een gezonde moeder
  3. CEen grote baby van een moeder met diabetes
  4. DEen voldragen baby van gemiddeld gewicht die goed borstvoeding krijgt
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 30 weeks reports a sudden gush of clear fluid from the vagina without contractions. What is the priority nursing action?

  1. AReassure her that it is urine and send her home
  2. BPerform a digital vaginal examination to check dilation
  3. CAdvise a warm bath to see whether the leaking stops
  4. DAssess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AWeight and urine dipstick for protein
  2. BHead circumference and fontanelle tension
  3. CPeak flow and oxygen saturation every morning
  4. DBlood glucose before and after every meal
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient's visitor who speaks the language
  2. BUse simple English and gestures only
  3. CLet the 10-year-old translate to save time
  4. DArrange a professional interpreter
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een jongere van 19 jaar is net met een antidepressivum gestart. Waar moet de verpleegkundige in de eerste weken vooral goed op letten?

  1. ANieuwe of verergerende suïcidale gedachten of gedrag
  2. BSnelle gewichtstoename
  3. CVeranderingen in oogkleur
  4. DHaarverlies
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient in a catatonic stupor has not eaten or drunk anything for 24 hours and does not respond to speech. What is the priority nursing concern?

  1. ATeaching him about his medicines
  2. BExploring the meaning of his silence with open questions
  3. CFluid and nutritional intake, and other physical needs
  4. DEncouraging him to join group therapy
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C98,6 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 98,6 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

98,6 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 3/dag · 7 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 7 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

½ tspdrie keer per dag7 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg2 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg en krijgt 2 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

15 kg2 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
81 kg173 cmBSA = √(h·w/3600)50 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 173 cm lang en weegt 81 kg. Het voorschrift is 50 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

173 cm81 kg50 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
410 mLover? mL/h4 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 410 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 6 hna 2 h: 410 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk100 mLgelatinepudding100 mLsoep150 mLijsschilfers200 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine225 mLurine325 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 100 mLgelatinepudding: 100 mLsoep: 150 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 225 mLurine: 325 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL150 mL/hstart 11:4513:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 11:45 gestart en loopt via een pomp met 150 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 13:15 nog in de zak?

500 mL150 mL/h11:45 → 13:15
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 11/min, SpO₂ 93% op kamerlucht, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 38,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 11SpO₂ 93%luchtSBP 92HR 64AT 38,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · De canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken

Waarom dit het antwoord is

Flebitis is een ontsteking van de ader. De canule moet worden verwijderd, de plaats vastgelegd en gevolgd, en alleen als het nog nodig is, wordt elders een nieuwe canule geplaatst.

Antwoord

C · De canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten

Waarom dit het antwoord is

Beslissingen voor wilsonbekwame mensen moeten in hun belang worden genomen, rekening houdend met hun eerdere en huidige wensen, waarden en overtuigingen, en in overleg met mantelzorgers en familie. De minst beperkende optie moet worden gekozen.

Antwoord

A · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines such as MMR and varicella are not given during pregnancy. A non-immune woman is vaccinated after delivery, and pregnancy is avoided for a period after vaccination.

Antwoord

B · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Waarom dit het antwoord is

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Antwoord

A · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line

Waarom dit het antwoord is

A diving injury may damage the cervical spine. A jaw thrust opens the airway with little neck movement; if it fails, the airway still takes priority.

Antwoord

D · Jaw thrust, keeping the head and neck in line
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Atropine

Waarom dit het antwoord is

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Antwoord

A · Atropine
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Waarom dit het antwoord is

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Antwoord

A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · The appendix has perforated, causing peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Perforation may briefly relieve the pain as pressure in the appendix falls, followed by generalised peritonitis. This needs urgent surgical review, IV fluids and antibiotics.

Antwoord

D · The appendix has perforated, causing peritonitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Metformin

Waarom dit het antwoord is

Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.

Antwoord

B · Metformin
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel

Waarom dit het antwoord is

Wanneer hyponatriëmie zich langzaam ontwikkelt, passen hersencellen zich aan. Het natrium te snel verhogen laat ze krimpen en kan het myeline van zenuwcellen beschadigen (osmotische demyelinisatie). Veel richtlijnen beperken de stijging tot ongeveer 8–10 mEq/L in 24 uur.Gecontroleerd met: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.Farmacologie

Antwoord: A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Waarom dit het antwoord is

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Antwoord

A · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmacologie

Antwoord: A · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau

Waarom dit het antwoord is

Een neutrale antagonist blokkeert alleen agonisten en laat de basisactiviteit ongemoeid. Een inverse agonist stabiliseert de inactieve toestand van de receptor, zodat de constitutieve activiteit onder het basisniveau daalt.

Antwoord

A · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Antwoord

A · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Waarom dit het antwoord is

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Antwoord

B · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Waarom dit het antwoord is

Donepezil is a cholinesterase inhibitor. Raised acetylcholine can cause nausea, vomiting, diarrhoea, vivid dreams and bradycardia, which can lead to dizziness or fainting.

Antwoord

A · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Bloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt

Waarom dit het antwoord is

ESA's kunnen hypertensie veroorzaken en, wanneer het hemoglobine te hoog wordt opgedreven, het risico op trombose en beroerte verhogen. Het hemoglobine wordt op een gematigd gebied gestuurd (gewoonlijk ongeveer 100–120 g/L). IJzervoorraden worden gecontroleerd omdat ijzertekort de respons beperkt.

Antwoord

A · Bloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Waarom dit het antwoord is

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Antwoord

C · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing

Waarom dit het antwoord is

Signs include increasing drowsiness, reduced intake, mottled cool peripheries, changes in breathing such as pauses, and noisy secretions. Recognising them allows care to focus on comfort and family support.

Antwoord

C · Reduced intake, mottled skin and changes in breathing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Een grote baby van een moeder met diabetes

Waarom dit het antwoord is

Een hoge glucose bij de moeder passeert de placenta en de foetus maakt extra insuline aan. Nadat de navelstreng is doorgeknipt, stopt de glucosetoevoer maar blijft de insuline hoog. Premature, kleine en onderkoelde baby's lopen ook risico.

Antwoord

C · Een grote baby van een moeder met diabetes
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination

Waarom dit het antwoord is

Preterm prelabour rupture of membranes is suspected. The nurse assesses the fetal heart rate and the fluid's colour, amount and odour, and avoids digital examinations, which raise the risk of infection.

Antwoord

D · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Weight and urine dipstick for protein

Waarom dit het antwoord is

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Antwoord

A · Weight and urine dipstick for protein
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Arrange a professional interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Antwoord

D · Arrange a professional interpreter
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Nieuwe of verergerende suïcidale gedachten of gedrag

Waarom dit het antwoord is

Bij kinderen en jongvolwassenen kunnen antidepressiva het suïcidale denken vroeg in de behandeling verhogen. Nauwlettende bewaking is nodig, vooral in de eerste weken en na dosisveranderingen.

Antwoord

A · Nieuwe of verergerende suïcidale gedachten of gedrag
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs

Waarom dit het antwoord is

In catatonic stupor, the patient may not eat, drink, move or pass urine normally. Dehydration, malnutrition, pressure injuries and blood clots are real risks, so physical care is the priority while medical treatment is started.

Antwoord

C · Fluid and nutritional intake, and other physical needs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 37 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

98,6 − 32 = 66,6

Vermenigvuldig met 5/9

T = 66,6·5/9 = 37 °C

Antwoord

T = 37 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 52,5 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Hele kuur

V = 2,5 mL × 3/dag × 7 = 52,5 mL

Antwoord

V = 52,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 30 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

2·15 = 30 mg

Antwoord

D = 30 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 98,65 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(173·81/3600) = √3,893 = 1,973 m²

Dosis

D = 50·1,973 = 98,65 mg

Antwoord

D = 98,65 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 28 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/720 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Antwoord

R = 28 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 28 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 23 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/6 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 410/4 = 102,5 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (102,5 − 83,33)/83,33·100% = 23%

Antwoord

Δ = 23%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 400 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 100 + 150 = 350 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 950 mL

Totale output

225 + 325 = 550 mL

Balans

B = 950 − 550 = 400 mL

Antwoord

B = 400 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 275 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:45 → 13:15 = 1,5 h

Toegediend volume

150·1,5 = 225 mL

Resterend volume

V = 500 − 225 = 275 mL

Antwoord

V = 275 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 4 + 3 + 4 + 3 = 16

Antwoord

B = 16
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 93% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 2 + 0 + 2 + 0 + 0 + 1 = 6
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions