Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A student nurse is asked to carry out a procedure they have not been trained to do. What should they do?

  1. ADo it anyway, carefully, to avoid upsetting the team or delaying care
  2. BAsk the patient to talk them through it
  3. CExplain that they have not been trained and ask for supervision
  4. DWatch a video and then do it alone
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An infusion pump alarms "occlusion". What should the nurse check first?

  1. AThe battery level of the pump
  2. BThe patient's blood glucose level
  3. CThe clamps, the tubing for kinks and the cannula site
  4. DThe fluid prescription chart and the infusion rate written on it
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
  2. BTo keep the infant from rolling over in the crib
  3. CTo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
  4. DTo prevent the infant from sucking a pacifier
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. ANo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  2. BHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
  3. CThe nurse must stop all patient care for six months
  4. DNo reporting is needed because the nurse is immune
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige ziet een zorgassistent een bloeddruk meten met een manchet die duidelijk te klein is. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe assistent voor de rest van de dag van de patiëntenzorg halen
  2. BNu ingrijpen, de techniek tactvol corrigeren en opnieuw meten
  3. CHet negeren, want één hoge meting maakt niet uit
  4. DHet later noemen bij het volgende jaarlijkse beoordelingsgesprek van de assistent
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige houdt toezicht op een nieuwe zorgassistent. Wanneer moet de verpleegkundige het werk van de assistent het nauwst controleren?

  1. AWanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
  2. BAlleen aan het einde van de dienst, wanneer de documentatie wordt nagekeken
  3. CAlleen wanneer de assistent hulp vraagt bij een taak die hij moeilijk vindt
  4. DNooit, omdat de assistent een certificaat voor de rol heeft
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why can a very low serum albumin contribute to oedema?

  1. AIt makes the kidneys retain potassium
  2. BIt raises the blood pressure in the capillaries and pushes fluid out
  3. CIt lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
  4. DIt increases the number of red cells
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with type 1 diabetes is nil by mouth before surgery. Why must their insulin not simply be stopped?

  1. AInsulin is needed for the anaesthetic to work
  2. BStopping insulin causes immediate hypoglycaemia during the operation
  3. CWithout any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
  4. DInsulin prevents wound infection on its own
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient starts lisinopril (an ACE inhibitor). Which laboratory values should the nurse expect to be monitored?

  1. APotassium and creatinine
  2. BALT and bilirubin
  3. CTSH and free T4
  4. DCalcium and phosphate
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt zonder nierproblemen en met een normaal ECG heeft een kalium van 6,2 mEq/L. Het laboratorium merkt op dat het monster gehemolyseerd was. Wat is de beste interpretatie?

  1. ADe patiënt heeft nierfalen
  2. BDe uitslag kan vals hoog zijn; beoordeel de patiënt en regel een herhaalmonster
  3. CDirect behandelen met insuline en glucose zonder verdere controles
  4. DHet kalium is zeker normaal en vraagt geen opvolging
11.FarmacologieGemiddeld

Welk teken is typisch voor een opioïdintoxicatie?

  1. ASnelle, diepe ademhaling
  2. BSpeldenknoppupillen
  3. CHoge lichaamstemperatuur
  4. DSterk verwijde pupillen
12.FarmacologieMoeilijk

Een intraveneuze dosis van 500 mg geeft een initiële plasmaconcentratie van 10 mg/L. Wat is het verdelingsvolume?

  1. A5 L
  2. B500 L
  3. C50 L
  4. D5000 L
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient has a prosthetic heart valve. Which teaching best reduces the risk of infective endocarditis?

  1. AKeep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
  2. BAvoid eating dairy products and raw vegetables
  3. CTake a daily antibiotic tablet indefinitely
  4. DAvoid all physical exercise for the rest of their life
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient on a morphine PCA after surgery is very drowsy, with a respiratory rate of 7/min and pinpoint pupils. SpO₂ is 89%. What should the nurse do first?

  1. AGive a sedative to keep the patient comfortable
  2. BEncourage the patient to keep pressing the PCA button for comfort
  3. CStop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
  4. DLeave the patient to sleep and recheck the observations in an hour
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThis proves a serious kidney infection
  2. BThe kidneys have stopped working properly after surgery
  3. CThis is normal, because the conduit is made from bowel
  4. DThis is a sign that the stoma is dying
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will weigh myself every morning."
  2. B"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  3. C"I will report any headaches or confusion."
  4. D"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Patients on immune checkpoint inhibitors may develop immune-related side effects. Which symptom should they report promptly?

  1. AA small bruise after a knock
  2. BMild tiredness after a busy day
  3. CSlight hair thinning over months
  4. DNew diarrhoea or abdominal pain
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient up and give a drink of water
  2. BCall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
  3. CGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
  4. DWait a few minutes to see if it passes
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Na het breken van de vliezen is het vruchtwater groen. Wat wijst dit aan?

  1. AHet vruchtwater is normaal à terme
  2. BEr is bloedverlies vanuit de placenta
  3. CDe moeder heeft een infectie met groep B-streptokokken
  4. DDe foetus heeft meconium geloosd
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

At 18 weeks, a woman's maternal serum alpha-fetoprotein is well above the normal range for her dates. Which condition does this result most suggest?

  1. ADown syndrome (trisomy 21)
  2. BPre-eclampsia
  3. CGestational diabetes
  4. DAn open neural tube defect
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which signs suggest digoxin toxicity in a child?

  1. AIncreased appetite, extra energy and rapid weight gain over a few days
  2. BHigh fever with a spreading red rash
  3. CNausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
  4. DFast heart rate with high blood pressure
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 10-year-old has vomiting, abdominal pain, deep rapid breathing and a fruity smell on the breath. His blood glucose is very high. What is the most likely diagnosis?

  1. ADiabetic ketoacidosis
  2. BAcute asthma attack with hyperventilation
  3. CGastroenteritis
  4. DAppendicitis
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. AMild bloating the day before a period, without any mood changes
  2. BLow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
  3. CMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  4. DMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt is net fysiek gefixeerd na gewelddadig gedrag. Welke beoordeling heeft de hoogste prioriteit?

  1. AAdemhaling en circulatie, met continue observatie
  2. BOf de patiënt begrijpt waarom fixatie is toegepast
  3. COf de patiënt klaar is om weer aan groepsactiviteiten deel te nemen
  4. DDe voedingsvoorkeuren van de patiënt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,77056 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,77056 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,77056 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 5 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg25 mg/kg/dag3× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg. De voorgeschreven dosis is 25 mg/kg per dag, verdeeld over 3 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

18 kg25 mg/kg/dag3× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks1000 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/1000 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min3 h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 3 uur?

50 gtt/min15 gtt/mL3 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 200 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLwater300 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine275 mLurine275 mLurine250 mLwonddrain40 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

melk: 240 mLwater: 300 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 275 mLurine: 275 mLurine: 250 mLwonddrain: 40 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL75 mL/hstart 06:0011:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 06:00 gestart en loopt via een pomp met 75 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 11:00 nog in de zak?

1000 mL75 mL/h06:00 → 11:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Explain that they have not been trained and ask for supervision

Waarom dit het antwoord is

Nurses and students must only practise within their competence. Saying so, and asking to observe or be supervised, protects the patient and the student.

Antwoord

C · Explain that they have not been trained and ask for supervision
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site

Waarom dit het antwoord is

An occlusion alarm means the flow is blocked, for example by a closed clamp, kinked tubing, a bent arm or a blocked cannula. The nurse checks from the bag to the patient.

Antwoord

C · The clamps, the tubing for kinks and the cannula site
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Waarom dit het antwoord is

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Antwoord

C · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Waarom dit het antwoord is

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Antwoord

A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Nu ingrijpen, de techniek tactvol corrigeren en opnieuw meten

Waarom dit het antwoord is

Toezicht omvat het direct en op respectvolle wijze corrigeren van fouten en het verkrijgen van een juiste waarde. Een te kleine manchet overschat de bloeddruk. Negeren of maanden wachten laat schade voortduren.

Antwoord

B · Nu ingrijpen, de techniek tactvol corrigeren en opnieuw meten
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is

Waarom dit het antwoord is

Het toezicht is groter wanneer de gedelegeerde minder ervaring heeft, de toestand van de patiënt minder voorspelbaar is of de taak meer risico met zich meebrengt. Passieve controle of controle aan het einde van de dienst kan problemen missen terwijl ze nog te verhelpen zijn.

Antwoord

A · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels

Waarom dit het antwoord is

Albumin creates oncotic pressure, drawing fluid into the capillaries. When it is low, as in liver disease, nephrotic syndrome or malnutrition, fluid leaks into the tissues.

Antwoord

C · It lowers the oncotic pressure that holds fluid in the blood vessels
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis

Waarom dit het antwoord is

People with type 1 diabetes make no insulin, so stopping it causes ketosis and DKA. Basal insulin is usually continued, often with a variable-rate insulin infusion and glucose monitoring.

Antwoord

C · Without any insulin they can develop diabetic ketoacidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Potassium and creatinine

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors reduce aldosterone, so potassium can rise, and they lower the filtration pressure in the kidney, so creatinine can rise. Both are checked before and soon after starting or increasing the dose.Gecontroleerd met: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

A · Potassium and creatinine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · De uitslag kan vals hoog zijn; beoordeel de patiënt en regel een herhaalmonster

Waarom dit het antwoord is

Rode bloedcellen zijn rijk aan kalium. Wanneer ze in de buis kapotgaan (door een strakke stuwband, vuist ballen of een dunne naald), lekt kalium eruit en is de uitslag vals hoog. De verpleegkundige beoordeelt de patiënt toch en herhaalt de test, omdat echte hyperkaliëmie niet gemist mag worden.Gecontroleerd met: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · De uitslag kan vals hoog zijn; beoordeel de patiënt en regel een herhaalmonster
11.Farmacologie

Antwoord: B · Speldenknoppupillen

Waarom dit het antwoord is

Een opioïdintoxicatie veroorzaakt klassiek speldenknoppupillen, een trage of oppervlakkige ademhaling en een verlaagd bewustzijn. Naloxon heft deze effecten op.

Antwoord

B · Speldenknoppupillen
12.Farmacologie

Antwoord: C · 50 L

Waarom dit het antwoord is

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Dit ligt dicht bij het totale lichaamswater, dus het middel verspreidt zich buiten het plasma maar wordt niet sterk in weefsels opgeslagen.

Antwoord

C · 50 L
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups

Waarom dit het antwoord is

Oral bacteria often enter the blood and can settle on prosthetic valves. Good oral hygiene and regular dental care are key. Patients should also report unexplained fever and avoid body piercing or tattoos where possible. Antibiotic prophylaxis policies differ between countries.

Antwoord

A · Keep teeth and gums healthy with regular dental check-ups
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone

Waarom dit het antwoord is

Sedation and slow breathing are warning signs of opioid toxicity. The nurse stops the opioid, stimulates the patient, opens the airway, gives oxygen, calls for help and gives naloxone per protocol. Naloxone is short-acting, so the patient is monitored for recurrence.

Antwoord

C · Stop the PCA, support breathing, give oxygen and get naloxone
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · This is normal, because the conduit is made from bowel

Waarom dit het antwoord is

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Antwoord

C · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Waarom dit het antwoord is

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Antwoord

B · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · New diarrhoea or abdominal pain

Waarom dit het antwoord is

Checkpoint inhibitors can cause immune-mediated colitis, pneumonitis, hepatitis, skin reactions and endocrine problems. Early reporting allows grading and treatment, often with corticosteroids.

Antwoord

D · New diarrhoea or abdominal pain
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Waarom dit het antwoord is

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Antwoord

B · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · De foetus heeft meconium geloosd

Waarom dit het antwoord is

Groen vruchtwater betekent dat er meconium in de baarmoeder is geloosd. Dit komt vaker voor na de uitgerekende datum en kan optreden bij foetale stress, dus de foetale hartfrequentie wordt nauwlettend gevolgd en het team bereidt zich voor op de geboorte.

Antwoord

D · De foetus heeft meconium geloosd
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · An open neural tube defect

Waarom dit het antwoord is

High AFP is linked to open neural tube defects and abdominal wall defects, but also to wrong dates or twins. Low AFP is associated with trisomy 21. A detailed ultrasound is the next step.

Antwoord

D · An open neural tube defect
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate

Waarom dit het antwoord is

Early signs of digoxin toxicity in children include anorexia, nausea, vomiting and bradycardia or other arrhythmias. Low potassium increases the risk of toxicity, so potassium levels are monitored.

Antwoord

C · Nausea, vomiting, poor feeding and a slow heart rate
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Diabetic ketoacidosis

Waarom dit het antwoord is

Without insulin the body burns fat, producing ketones that cause metabolic acidosis. Deep, rapid (Kussmaul) breathing, a fruity breath smell, vomiting and abdominal pain with high glucose point to DKA, an emergency.

Antwoord

A · Diabetic ketoacidosis
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Waarom dit het antwoord is

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Antwoord

C · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Ademhaling en circulatie, met continue observatie

Waarom dit het antwoord is

Sterfgevallen tijdens fixatie worden vaak veroorzaakt door ademhalingsproblemen. Een nabespreking over de redenen volgt later, wanneer de patiënt kalm is. Continue bewaking van ademhaling, luchtweg, circulatie, huid en mentale toestand is essentieel, en de fixatie eindigt zodra het veilig is.

Antwoord

A · Ademhaling en circulatie, met continue observatie
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,77 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,77056 → 7

Alleen het volgende cijfer beslist

0,77056 → 0
0 is 4 of minder, dus 7 blijft staan.
De cijfers daarna (56) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,77 mL

Antwoord

x = 0,77 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 83,3 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 5000/60 = 83,33 ≈ 83,3 mcg/min

Antwoord

D = 83,3 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 150 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

25·18 = 450 mg

Per gift

D = 450/3 = 150 mg

Antwoord

D = 150 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/1000 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/40 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Volume

V = 200·3 = 600 mL

Antwoord

V = 600 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 1,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Resterende tijd

t = 200/126 = 1,587 ≈ 1,6 h

Antwoord

t = 1,6 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 1150 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 240 + 300 = 540 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 2090 mL

Totale output

275 + 275 + 250 + 40 + 100 = 940 mL

Balans

B = 2090 − 940 = 1150 mL

Antwoord

B = 1150 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 625 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:00 → 11:00 = 5 h

Toegediend volume

75·5 = 375 mL

Resterend volume

V = 1000 − 375 = 625 mL

Antwoord

V = 625 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 9

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 3 = 9

Antwoord

B = 9
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 3 + 4 + 1 + 1 + 3 = 16

Risiconiveau

16 → licht risico

Antwoord

licht risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions