Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
  2. BMove the stick and the right leg together, then the left leg
  3. CMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  4. DMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A severely malnourished patient is about to start feeding. Which complication is a particular risk?

  1. ARefeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
  2. BSudden weight gain of several kilograms of fat in the first week
  3. CImmediate allergic reaction to the feed
  4. DVery high blood sodium in the first hour
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. AClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  2. BNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
  3. CSterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
  4. DClean technique, reusing the catheter during the shift
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on a general ward for two days is found to have smear-positive pulmonary TB. What should the nurse do besides moving the patient to an airborne isolation room?

  1. ATell all the exposed patients to start TB drugs at once, before any testing
  2. BNothing more, because the patient has now been isolated
  3. CInform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
  4. DClose the ward to all new admissions for a full year
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AThiamine (vitamin B1)
  2. BVitamin D (calciferol)
  3. CVitamin C (ascorbic acid)
  4. DVitamin K (phytonadione)
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with anorexia nervosa is admitted. Which finding is the priority?

  1. ARefuses to eat in front of other people
  2. BHas fine, downy hair on her arms
  3. CHeart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L
  4. DSays she feels fat although she is very thin
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What should a patient starting oral iron tablets be told?

  1. ATheir stools may turn dark or black
  2. BThey must take the tablets with strong tea
  3. CTheir urine will turn bright green
  4. DThe tablets will cause weight loss
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will change the injection site each time."
  2. B"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
  3. C"I will rub the area firmly after the injection."
  4. D"I will report any unusual bleeding or bruising."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een vancomycine-dalspiegel ligt boven het streefbereik. Welke bijwerking is de grootste zorg?

  1. ANierbeschadiging (nefrotoxiciteit)
  2. BEen verhoogd aantal bloedplaatjes (trombocytose)
  3. CObstipatie en een opgeblazen gevoel
  4. DLage bloedglucose (hypoglykemie)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AIV calcium gluconate (or chloride)
  2. BIV furosemide (a loop diuretic)
  3. CAn oral potassium binder dose
  4. DUrgent hemodialysis session
11.FarmacologieGemiddeld

Een partiële agonist wordt samen met een hoge dosis van een volle agonist gegeven. Wat gebeurt er met de respons?

  1. ADie stijgt boven het maximum van de volle agonist
  2. BDie verdubbelt, omdat beide middelen de receptor activeren
  3. CDie daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren
  4. DDie blijft precies gelijk aan die met alleen de hoge dosis volle agonist
12.FarmacologieMoeilijk

Een patiënt krijgt een anafylactische reactie op de eerste dosis amoxicilline. Hoe wordt deze bijwerking ingedeeld in het gangbare A/B-systeem?

  1. AType A, omdat de dosis te hoog was
  2. BType B, omdat ze onvoorspelbaar is en los staat van de normale werking van het middel
  3. CType A, omdat ze dosisafhankelijk is en voorspelbaar uit de farmacologie van het middel
  4. DType B, omdat ze alleen na langdurig gebruik optreedt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AVasospastic (Prinzmetal) angina
  2. BAcute pericarditis
  3. CAortic stenosis
  4. DStable exertional angina from a fixed plaque
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AWithhold analgesia to avoid depressing breathing
  2. BEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
  3. CKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  4. DStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. ALow pH and low bicarbonate
  2. BHigh pH and high bicarbonate
  3. CHigh pH and low carbon dioxide
  4. DLow pH and high carbon dioxide only
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep a record of any seizures I have."
  2. B"I will take a shower rather than a bath."
  3. C"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  4. D"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which patient is at highest risk of refeeding syndrome?

  1. AA patient who missed one lunch because of a scan
  2. BA patient with a normal BMI eating three meals a day
  3. CA healthy adult after an overnight fast for minor surgery
  4. DAn underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. ARub the stoma to improve its colour
  2. BReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  3. CRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
  4. DCut a smaller hole in the pouch
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Lochia met een vieze geur op dag 3 na de geboorte wijzen het meest waarschijnlijk op:

  1. AEen volle blaas die op de baarmoeder drukt
  2. BNormale lochia
  3. CEen baarmoederinfectie (endometritis)
  4. DUitdroging
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Na fundusmassage blijft de baarmoeder slap en is het bloedverlies fors. Wat is de eerstvolgende prioriteit?

  1. ADe vrouw rechtop zetten in hoge Fowler-houding
  2. BZelf 30 minuten stevig de fundus blijven masseren voordat het team wordt geroepen
  3. CHulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen
  4. DOrale vloeistoffen aanbieden en over een uur opnieuw controleren
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which instruction about preparing powdered infant formula is correct?

  1. AAdd an extra scoop of powder to each bottle to help a small baby gain weight faster
  2. BFollow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
  3. CWarm bottles in the microwave, as long as they are shaken first
  4. DAdd extra water in hot weather so the baby gets more fluid
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 4-year-old says it is wrong to hit his sister "because then I get a time-out". Which level of Kohlberg's moral development does this reflect?

  1. AFormal operational level
  2. BConventional level
  3. CPreconventional level
  4. DPostconventional level
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wanneer begint delirium tremens het waarschijnlijkst na het laatste glas?

  1. AOngeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
  2. BNa 2 weken
  3. CNa 2 maanden
  4. DBinnen 1 tot 2 uur
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A young man spends hours a day checking his nose in mirrors and has asked for several operations, although others see nothing unusual about it. What is the most likely diagnosis?

  1. AIllness anxiety disorder
  2. BDelusional disorder, jealous type
  3. CAnorexia nervosa
  4. DBody dysmorphic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,5 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 40,5 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

40,5 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0017:0001:35t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 17:00 en eindigt om 01:35 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

17:0001:35
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 40 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

40 kg3 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 0,86 mg. De ampul bevat 2000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

0,86 mg2000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
530 mLover? mL/h3 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 530 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 3 h: 530 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
960 mLover? mL/h6 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 960 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1000 mL / 8 hna 2 h: 960 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLwater350 mLmelk200 mLijsschilfers100 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine475 mLurine150 mLurine225 mLwonddrain150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 71 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

71 kg8 hurine: 500 mLurine: 475 mLurine: 150 mLurine: 225 mLwonddrain: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL300 mL ingelopen125 mL/h08:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 08:00 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL300 mL ingelopen125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 84HR 88AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Waarom dit het antwoord is

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Antwoord

A · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium

Waarom dit het antwoord is

When feeding restarts after starvation, insulin release drives phosphate, potassium and magnesium into the cells. Low levels can cause heart failure and arrhythmias, so feeding starts slowly and bloods are monitored.

Antwoord

A · Refeeding syndrome with low phosphate, potassium and magnesium
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Waarom dit het antwoord is

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Antwoord

C · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up

Waarom dit het antwoord is

Infection prevention and public health carry out a contact investigation to identify and screen people exposed while the patient was not isolated. Treatment of contacts depends on their test results.

Antwoord

C · Inform infection prevention so exposed patients and staff can be identified and followed up
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Thiamine (vitamin B1)

Waarom dit het antwoord is

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Antwoord

A · Thiamine (vitamin B1)
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Heart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L

Waarom dit het antwoord is

Severe bradycardia and low potassium can cause fatal arrhythmias. The body-image beliefs and eating behaviors matter, but physiological safety comes first.

Antwoord

C · Heart rate 38/min and potassium 2,8 mEq/L
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Their stools may turn dark or black

Waarom dit het antwoord is

Oral iron commonly darkens the stool and can cause constipation or stomach upset. Tea and antacids reduce absorption, while vitamin C may increase it.

Antwoord

A · Their stools may turn dark or black
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · "I will rub the area firmly after the injection."

Waarom dit het antwoord is

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Antwoord

C · "I will rub the area firmly after the injection."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Nierbeschadiging (nefrotoxiciteit)

Waarom dit het antwoord is

Hoge vancomycinespiegels worden in verband gebracht met acuut nierletsel en, minder vaak, gehoorschade. De verpleegkundige meldt de uitslag vóór de volgende dosis en controleert het creatinine en de urineproductie.

Antwoord

A · Nierbeschadiging (nefrotoxiciteit)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · IV calcium gluconate (or chloride)

Waarom dit het antwoord is

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Gecontroleerd met: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Farmacologie

Antwoord: C · Die daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren

Waarom dit het antwoord is

Een partiële agonist heeft een lagere werkzaamheid. Als hij een volle agonist van de receptoren verdringt, daalt de totale respons. Daarom kan buprenorfine onthoudingsverschijnselen uitlokken bij mensen die volle opioïdagonisten gebruiken.

Antwoord

C · Die daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren
12.Farmacologie

Antwoord: B · Type B, omdat ze onvoorspelbaar is en los staat van de normale werking van het middel

Waarom dit het antwoord is

Type A-reacties (augmented) zijn voorspelbaar uit de farmacologie van het middel en dosisafhankelijk. Type B-reacties (bizarre), zoals immuungemedieerde allergie, zijn niet dosisafhankelijk en moeilijk te voorspellen.

Antwoord

B · Type B, omdat ze onvoorspelbaar is en los staat van de normale werking van het middel
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Waarom dit het antwoord is

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Antwoord

A · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Waarom dit het antwoord is

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Antwoord

B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Low pH and low bicarbonate

Waarom dit het antwoord is

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Antwoord

A · Low pH and low bicarbonate
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Waarom dit het antwoord is

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Antwoord

C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · An underweight patient who has eaten very little for 10 days

Waarom dit het antwoord is

Risk factors include a low BMI, little or no intake for over 5 days, significant weight loss, alcohol misuse and low electrolytes before feeding. These patients start nutrition slowly with electrolyte monitoring.

Antwoord

D · An underweight patient who has eaten very little for 10 days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Waarom dit het antwoord is

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Antwoord

B · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Een baarmoederinfectie (endometritis)

Waarom dit het antwoord is

Stinkende lochia, vooral met koorts, drukpijn van de baarmoeder en tachycardie, wijst op endometritis. Dit moet worden gemeld.

Antwoord

C · Een baarmoederinfectie (endometritis)
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Hulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen

Waarom dit het antwoord is

Aanhoudend bloedverlies met slechte tonus vraagt om onmiddellijke opschaling en uterotonica, terwijl de massage wordt voortgezet, de blaas wordt geleegd, de vitale functies worden bewaakt, de intraveneuze toegang wordt behouden en het bloedverlies wordt gemeten. Het uitstellen van hulp is de gevaarlijke keuze.

Antwoord

C · Hulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave

Waarom dit het antwoord is

Formula that is too concentrated can cause dehydration and kidney strain, and over-diluted formula can cause poor growth and low sodium. Microwaves heat unevenly and can leave hot spots that burn the mouth.

Antwoord

B · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Preconventional level

Waarom dit het antwoord is

At the preconventional level, typical of young children, right and wrong are judged by punishment and reward. Formal operational is one of Piaget's cognitive stages, not a Kohlberg level.

Antwoord

C · Preconventional level
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)

Waarom dit het antwoord is

Typisch verloop: tremor en angst vanaf ongeveer 6–24 uur, ontwenningsaanvallen vanaf ongeveer 12–48 uur en delirium tremens vanaf ongeveer 48–96 uur. Het tijdsverloop verschilt per patiënt.

Antwoord

A · Ongeveer 2 tot 4 dagen (48 tot 96 uur)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Body dysmorphic disorder

Waarom dit het antwoord is

Body dysmorphic disorder is a preoccupation with perceived defects in appearance, with repetitive behaviours such as mirror checking or seeking reassurance. It is related to OCD, and cosmetic surgery rarely relieves it.

Antwoord

D · Body dysmorphic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 104,9 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

40,5·9/5 = 72,9

Tel 32 op

T = 72,9 + 32 = 104,9 °F

Antwoord

T = 104,9 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 515 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

17:00 → 24:00 = 420 min

Na middernacht

00:00 → 01:35 = 95 min

Totaal

t = 420 + 95 = 515 min

Antwoord

t = 515 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·40 = 120 mg

Volume

V = 120/50 = 2,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,43 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,86 mg = 860 mcg

Volume

V = 860/2000 = 0,43 mL

Antwoord

V = 0,43 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 176,7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 530/3 = 176,7 mL/h

Antwoord

R = 176,7 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 28 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/8 = 125 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 960/6 = 160 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (160 − 125)/125·100% = 28%

Antwoord

Δ = 28%

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,38 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 475 + 150 + 225 = 1350 mL

Per kilogram per uur

U = 1350/(71·8) = 2,377 ≈ 2,38 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,38 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 1,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 300 = 200 mL

Tijd

t = 200/125 = 1,6 h

Antwoord

t = 1,6 h

Dat is ongeveer 1 h 36 min, dus de zak is rond 09:36 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: is georiënteerd in persoon, plaats en tijd → 5
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 3 + 5 + 4 = 12

Ernst

GCS 12 → matig

Antwoord

matig
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions