Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know the price of each medicine and where to buy it
  2. BThat they know the chemical name of each drug
  3. CThat they know how and when to take them and what to report
  4. DThat they know which company makes each drug
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welk kenmerk helpt het best een delier van dementie te onderscheiden?

  1. ADementie begint binnen enkele uren na een infectie
  2. BDementie verbetert altijd zodra de onderliggende oorzaak is behandeld
  3. CEen delier duurt altijd vele jaren
  4. DEen delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een patiënt met vermoedelijke tuberculose ligt in een kamer met onderdruk. Welke handelwijze is juist?

  1. ADe ventilatie van de kamer 's nachts uitzetten
  2. BBezoekers zonder enige bescherming binnen laten
  3. CDe deur open houden zodat het personeel de patiënt altijd kan zien
  4. DDe deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  2. BStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
  3. COnly tell each provider about the drugs they prescribed
  4. DKeep each provider’s medicines in separate bags
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke geplande medicatie is het meest tijdkritisch?

  1. ASnelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort
  2. BEen dagelijks laxeermiddel bij het ontbijt
  3. CEen dagelijkse cholesterolverlagende statinetablet bij het ontbijt om 08:00
  4. DEen dagelijkse multivitaminetablet om 08:00
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BNeurogenic shock
  3. CCardiac tamponade
  4. DSeptic shock
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient with sickle cell disease is admitted with a painful crisis. What is a key early nursing priority?

  1. ARestricting oral fluids
  2. BGiving prompt, effective analgesia
  3. CDelaying pain relief until a diagnosis is confirmed
  4. DApplying cold packs to the painful areas
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is admitted with suspected meningococcal disease. Which infection control measure is usually needed?

  1. AIsolation only after the patient has gone home
  2. BNo precautions, because it is not contagious
  3. CAirborne precautions with a negative-pressure room for the whole hospital stay
  4. DDroplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Wanneer moet een patiënt met chronische nierziekte een fosfaatbinder zoals calciumacetaat of sevelameer innemen?

  1. AVoor het slapengaan op een lege maag
  2. BAlleen wanneer de patiënt zich ziek voelt
  3. CBij de maaltijden
  4. DSlechts eenmaal per week
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Ten days after chemotherapy, a patient has a platelet count of 9 × 10³/µL and reports a sudden severe headache and blurred vision. What is the priority?

  1. AEncourage the patient to drink more fluids and check the blood pressure later
  2. BAssess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) for the headache and reassess in 1 hour
  4. DDim the lights and encourage rest, as headaches are common after chemotherapy
11.FarmacologieGemiddeld

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. ASevere hypoglycaemia caused by the drug
  2. BA sign that the drug has been given into an artery
  3. CA sign that the fungal infection is cured
  4. DA common infusion reaction to amphotericin B
12.FarmacologieMoeilijk

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  2. BA single dose of an antibiotic given intravenously
  3. CAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
  4. DAn H2 blocker taken only when pain occurs
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke beoordeling is essentieel voordat compressietherapie wordt toegepast bij een veneus beenulcus?

  1. AEen volledig bloedbeeld en CRP
  2. BEen thoraxfoto en ECG
  3. CEen enkel-armindex (ABPI)
  4. DEen wonduitstrijk voor kweek en gevoeligheid
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

The monitor of a patient with a permanent pacemaker shows pacing spikes, but none of them is followed by a QRS complex. What does this mean?

  1. ANormal pacemaker function
  2. BFailure to sense
  3. CFailure to capture
  4. DAtrial fibrillation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AInsulin should be kept on a sunny windowsill to stay warm
  2. BAll insulin must be stored in the freezer to keep it stable
  3. CUnopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
  4. DInsulin that has been frozen can be used once it has thawed
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The nurse has four renal patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with mild itching from uraemia who wants a cream
  2. BA patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
  3. CA patient with a creatinine slightly above their usual level
  4. DA patient with CKD asking about their phosphate binder
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. ANo food at all until the confusion settles
  2. BNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
  3. COnly clear fluids for several weeks
  4. DA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  2. B"I won't put a hot water bottle over the patch."
  3. C"I'll put the new patch on a different area of skin."
  4. D"I can cut the patch in half if I need less."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?

  1. AAvoiding holding the baby during the first day
  2. BCalling the baby "it" and not looking at it
  3. CAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
  4. DFace-to-face eye contact and talking to the baby
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. ATell her to feed only every 6 hours to build hunger
  2. BObserve a full feed to assess latch and milk transfer
  3. CReassure her that slow weight gain is normal
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which newborn problem may be the first sign of cystic fibrosis?

  1. AErythema toxicum
  2. BMeconium ileus
  3. CPhysiological jaundice
  4. DUmbilical hernia
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een gezonde baby van 12 maanden heeft de avond na vaccinatie lichte koorts en is humeurig. De ouder vraagt of toekomstige vaccinaties moeten worden gestopt. Wat is het juiste antwoord?

  1. AHet kind moet voor elk toekomstig vaccin antibiotica nemen om te voorkomen dat koorts en humeurigheid opnieuw optreden
  2. BJa; elke reactie betekent dat het kind allergisch is
  3. CNee; lichte koorts en humeurigheid zijn veelvoorkomende, te verwachten reacties en vormen geen reden om te stoppen met vaccineren
  4. DJa; het kind mag nooit meer vaccins krijgen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How does memantine work in Alzheimer's disease?

  1. AIt increases serotonin by blocking its reuptake
  2. BIt inhibits the breakdown of acetylcholine
  3. CIt blocks NMDA glutamate receptors
  4. DIt blocks dopamine D2 receptors
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A new nurse delegates several tasks to a healthcare assistant. Which delegation shows a need for further teaching?

  1. AAsking the assistant to help a patient with personal hygiene
  2. BAsking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
  3. CAsking the assistant to take routine vital signs of a stable patient
  4. DAsking the assistant to sit with a calm patient during a group art activity and report any concerns
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
9 lb 11 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 9 lb 11 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

9 lb 11 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3,6 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 3,6 mg/dL. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in µmol/L, op het dichtstbijzijnde gehele getal.

3,6 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 13 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

13 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
10 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 46,2 lb. Het voorschrift is 0,5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 10 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb? Rond af op één decimaal.

46,2 lb0,5 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg500 mL6 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 500 mL loopt op 6 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/500 mL6 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap200 mLwater350 mLmelk240 mLijsschilfers100 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine450 mLurine500 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 200 mLwater: 350 mLmelk: 240 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 50 mL/hstart 13:30ttotaal​ = ? h100 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 13:30 met 100 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL100 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 90/54 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 35,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 99%luchtSBP 90HR 70AT 35,8 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 60/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · That they know how and when to take them and what to report

Waarom dit het antwoord is

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Antwoord

C · That they know how and when to take them and what to report
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag

Waarom dit het antwoord is

Een delier ontstaat in uren tot dagen met wisselende aandacht en bewustzijn, vaak door een lichamelijke oorzaak. Dementie ontwikkelt zich geleidelijk over maanden of jaren. Mensen met dementie hebben een hoger risico op een delier.

Antwoord

D · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer

Waarom dit het antwoord is

De deur blijft dicht zodat de luchtstroom naar de kamer toe behouden blijft. Bezoekers worden beperkt en volgens het beleid geïnstrueerd over bescherming van de luchtwegen.

Antwoord

D · De deur gesloten houden, behalve bij het binnengaan of verlaten van de kamer
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Waarom dit het antwoord is

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Antwoord

A · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Snelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort

Waarom dit het antwoord is

Snelwerkende insuline wordt bij een maaltijd gegeven; te laat of zonder voedsel geven kan hoge of lage bloedglucose veroorzaken. De andere dagelijkse geneesmiddelen kunnen zonder schade wat later worden gegeven.

Antwoord

A · Snelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Neurogenic shock

Waarom dit het antwoord is

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Antwoord

B · Neurogenic shock
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Giving prompt, effective analgesia

Waarom dit het antwoord is

A sickle cell crisis needs rapid analgesia, often opioids, within a short target time, plus hydration, oxygen if hypoxic, warmth and monitoring for complications. Cold can trigger more sickling.

Antwoord

B · Giving prompt, effective analgesia
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given

Waarom dit het antwoord is

Neisseria meningitidis spreads through droplets and close contact. Droplet precautions are used until 24 hours of effective antibiotics, and public health arranges prophylaxis for close contacts.

Antwoord

D · Droplet precautions until 24 hours of effective antibiotics have been given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Bij de maaltijden

Waarom dit het antwoord is

Fosfaatbinders werken in de darm door fosfaat uit voedsel te binden, dus ze worden bij de maaltijden ingenomen. Tussen de maaltijden ingenomen hebben ze weinig effect.

Antwoord

C · Bij de maaltijden
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding

Waarom dit het antwoord is

Platelet counts usually reach their lowest point (nadir) about 7–14 days after chemotherapy. With a count below 10 × 10³/µL, a sudden severe headache or visual change may signal intracranial bleeding, which is an emergency. The nurse assesses neurological status and reports it immediately.Gecontroleerd met: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022); Pancytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
11.Farmacologie

Antwoord: D · A common infusion reaction to amphotericin B

Waarom dit het antwoord is

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Antwoord

D · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmacologie

Antwoord: A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Waarom dit het antwoord is

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Antwoord

A · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Een enkel-armindex (ABPI)

Waarom dit het antwoord is

Compressie helpt de veneuze terugvoer, maar kan weefselnecrose veroorzaken als de arteriële aanvoer onvoldoende is. De enkel-armindex vergelijkt de systolische druk aan enkel en arm; een waarde onder ongeveer 0,8 (of boven ongeveer 1,3, wat op verkalkte vaten wijst) vraagt beoordeling door een specialist voordat compressie wordt toegepast.

Antwoord

C · Een enkel-armindex (ABPI)
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Failure to capture

Waarom dit het antwoord is

Failure to capture means the pacing stimulus does not depolarise the myocardium, so no QRS follows the spike. Causes include lead displacement, a raised threshold or battery problems. It can cause bradycardia or asystole, so the patient is assessed and the team informed urgently.

Antwoord

C · Failure to capture
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen

Waarom dit het antwoord is

Unopened insulin is kept in a fridge at about 2–8 °C. Freezing or heat destroys it, so frozen insulin must be thrown away. In-use pens can usually be kept at room temperature for the time stated by the manufacturer.

Antwoord

C · Unopened insulin goes in the fridge and must never be frozen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations

Waarom dit het antwoord is

Severe hyperkalaemia with palpitations may lead to life-threatening arrhythmias and needs an urgent ECG, cardiac monitoring and treatment. The other problems are stable or less urgent.

Antwoord

B · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Waarom dit het antwoord is

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Antwoord

B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · "I can cut the patch in half if I need less."

Waarom dit het antwoord is

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Antwoord

D · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Face-to-face eye contact and talking to the baby

Waarom dit het antwoord is

En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.

Antwoord

D · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Waarom dit het antwoord is

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Antwoord

B · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Meconium ileus

Waarom dit het antwoord is

In about 10–20% of babies with CF, thick, sticky meconium blocks the small bowel (meconium ileus), causing distension and vomiting. Newborn screening also helps detect CF early.

Antwoord

B · Meconium ileus
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Nee; lichte koorts en humeurigheid zijn veelvoorkomende, te verwachten reacties en vormen geen reden om te stoppen met vaccineren

Waarom dit het antwoord is

Lichte koorts, humeurigheid en lokale pijn komen vaak voor na vaccinatie en verdwijnen binnen een dag of twee. Alleen ernstige reacties zoals anafylaxie zijn contra-indicaties. Ouders kan worden uitgelegd hoe ze milde klachten kunnen behandelen en wanneer ze hulp moeten zoeken.

Antwoord

C · Nee; lichte koorts en humeurigheid zijn veelvoorkomende, te verwachten reacties en vormen geen reden om te stoppen met vaccineren
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · It blocks NMDA glutamate receptors

Waarom dit het antwoord is

Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.

Antwoord

C · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative

Waarom dit het antwoord is

Evaluating the effect of a medicine and deciding on further doses require clinical assessment and cannot be delegated. The other tasks are routine and suitable for a trained assistant.

Antwoord

B · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,4 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

11 oz/16 = 0,6875 lb
9 + 0,6875 = 9,688 lb

Pond naar kilogram

m = 9,688/2,2 = 4,403 ≈ 4,4 kg

Antwoord

m = 4,4 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 318 µmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 3,6·88,4 = 318,2 ≈ 318 µmol/L

Antwoord

c = 318 µmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 5·13 = 65 mg

Volume

V = 65/25 = 2,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

46,2/2,2 = 21 kg

Dosis

0,5·21 = 10,5 mg

Volume

V = (10,5/10)·1 = 1,05 ≈ 1,1 mL

Antwoord

V = 1,1 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 10 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dosis per uur

6·100 = 600 mcg/h

Dosis per minuut

D = 600/60 = 10 mcg/min

Antwoord

D = 10 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1610 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 200 + 350 + 240 = 790 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1610 mL

Antwoord

I = 1610 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 18 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL over

Tweede deel

800/50 = 16 h

Totale tijd

t = 2 + 16 = 18 h

Antwoord

t = 18 h

Dat is ongeveer 18 h 00 min, dus de zak is rond 07:30 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 60/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 2 = 6

Interpretatie

6 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions