Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke maatregelen helpen obstipatie bij ziekenhuispatiënten te voorkomen?

  1. ADe aandrang tot ontlasting ophouden
  2. BVocht beperken en in bed blijven om de darm te laten rusten
  3. CGroente en fruit vermijden
  4. DVoldoende vocht, voedingsvezels en beweging
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. ANo precautions are needed outside the ward
  2. BThe patient wears a respirator and staff wear nothing
  3. CThe patient wears a surgical mask during transport
  4. DThe patient cannot leave the room under any circumstances
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een verpleegkundige krijgt een prikaccident van een patiënt van wie bekend is dat die hiv heeft. Waarom is het belangrijk dit direct te melden?

  1. AMelden is alleen nodig bij verwondingen door infuusnaalden
  2. BMelden is alleen nodig als de wond bloedt of diep is
  3. CPostexpositieprofylaxe werkt het best wanneer binnen enkele uren wordt gestart
  4. DMelden kan binnen een maand op elk moment zonder dat het risico verandert
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches the daughter of a patient with moderate Alzheimer’s disease about home safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I keep her medicines locked away and give each dose to her myself.”
  2. B“We put locks high up on the outside doors.”
  3. C“I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
  4. D“She wears an ID bracelet in case she gets lost.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is booked for a CT scan with iodinated contrast. Which of the patient’s medications may need to be held according to protocol?

  1. AMetformin
  2. BLevothyroxine
  3. CAcetaminophen (paracetamol)
  4. DOmeprazole
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient at 32 weeks of pregnancy feels dizzy and faint while lying flat on her back. What should the nurse do first?

  1. ARaise her legs while she stays on her back
  2. BSit her upright with her head between her knees
  3. CTurn her onto her left side
  4. DGive her a sugary drink and keep her flat
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping causes severe low blood pressure
  2. BStopping causes immediate kidney failure
  3. CThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
  4. DStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een oudere patiënt met een heupfractuur wordt twee dagen na het letsel kortademig en verward, met petechiën op de borst. Aan welke complicatie moet je denken?

  1. AVetembolie-syndroom
  2. BCompartimentsyndroom
  3. CDecubitus
  4. DUrineweginfectie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met een ventriculaire ritmestoornis toont een draaiend patroon (torsades de pointes) op de monitor. Welke elektrolyt wordt gewoonlijk intraveneus als behandeling gegeven?

  1. ACalciumcarbonaat
  2. BMagnesiumsulfaat
  3. CKaliumfosfaat
  4. DNatriumbicarbonaat
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AAmiodarone-induced hypothyroidism
  2. BAmiodarone-induced hyperthyroidism
  3. CA normal response to amiodarone needing no action
  4. DSecondary hypothyroidism from pituitary failure
11.FarmacologieGemiddeld

Long-term use of metformin can cause a deficiency of which vitamin?

  1. AVitamin K
  2. BVitamin D
  3. CVitamin A
  4. DVitamin B12
12.FarmacologieMoeilijk

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. AAnticholinergic toxidrome
  2. BSerotonin syndrome
  3. CCholinergic toxidrome
  4. DOpioid toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient in cardiac rehabilitation asks how hard to exercise. Which simple guide is commonly taught?

  1. AExercise until chest pain starts, then stop
  2. BExercise until they are too breathless to speak at all
  3. CExercise so they are a little breathless but can still talk
  4. DExercise only until the heart rate rises even slightly
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die bisoprolol en diltiazem gebruikt, is duizelig, met een hartfrequentie van 38/min en een bloeddruk van 82/50 mmHg. Wat is de meest geschikte eerste reactie?

  1. ADe volgende doses van beide middelen vroeg geven om de hartfrequentie stabiel te houden
  2. BDe patiënt over de afdeling laten lopen om de hartfrequentie te verhogen
  3. CDe waarnemingen noteren en over vier uur opnieuw controleren
  4. DDringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with asthma
  2. BA patient with hypothyroidism
  3. CA patient with heart failure
  4. DA patient with an allergy to latex
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Na een totale thyreoïdectomie wordt een patiënt angstig, met stridor en een gespannen zwelling in de nek. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe patiënt vragen zoveel mogelijk te praten om de stem te testen
  2. BSpoedhulp inroepen: een hematoom kan de luchtweg afknellen
  3. CPijnstilling geven en de zwelling over een uur opnieuw beoordelen
  4. DEen ijskompres op de nek leggen en de patiënt plat leggen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why is thiamine given to patients with alcohol dependence admitted to hospital?

  1. ATo prevent Wernicke's encephalopathy
  2. BTo prevent bleeding from varices
  3. CTo treat the cirrhosis directly
  4. DTo reduce the craving for alcohol
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met dunnedarmobstructie heeft een neus-maagsonde die 2 L per dag afvoert. Welk verpleegkundig aandachtspunt is het belangrijkst?

  1. ADe sonde lange tijd afklemmen om het maagvocht te sparen
  2. BDe sonde verwijderen zodra 1 L is afgevoerd om verliezen te voorkomen
  3. CNauwkeurige vochtbalans met intraveneuze aanvulling en elektrolytcontroles
  4. DRuim orale vloeistoffen geven om te vervangen wat de sonde verwijdert
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. AThey produce no oxytocin after birth
  2. BTheir uterus is always infected
  3. CThey have a smaller uterus than first-time mothers
  4. DTheir uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AGive the baby water instead of milk
  2. BContinue feeding more slowly
  3. CPlace the baby on its back to sleep
  4. DStop feeding and report it urgently
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which diet is usually advised for a child with nephrotic syndrome while there is oedema?

  1. AA protein-free diet to rest the kidneys completely
  2. BNo added salt
  3. CA carbohydrate-free diet to reduce fluid retention
  4. DA high-salt diet to replace losses in the urine
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which long-term problems should be monitored in a child with a repaired cleft palate?

  1. AKidney function and blood pressure
  2. BMiddle ear infections, hearing, speech and teeth
  3. CBone density and fracture risk in the teenage years
  4. DGrowth hormone levels and puberty timing
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A 4-year-old asks when her grandmother, who died last week, will come back. How should the nurse explain this to the parents?

  1. AThe child is in denial and needs psychiatric treatment
  2. BYoung children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
  3. CThe child does not care about her grandmother and has not been affected by the death
  4. DThe child should not be told anything about the death until she is older
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse is teaching a patient who has started haloperidol for schizophrenia. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can stop taking it as soon as the voices go away."
  2. B"I should get up slowly if I feel dizzy."
  3. C"I'll avoid alcohol while I'm taking this medicine."
  4. D"I should tell the nurse if my neck or jaw muscles feel stiff."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 6 lb 3 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

6 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
7,5 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 7,5 g/dL. Druk die uit in g/L Hb.

7,5 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Een flacon bevat 2 g poeder. Op het etiket staat: voeg 9,2 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 10 mL. Het voorschrift is 300 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL300 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
62 kg168 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 168 cm lang en weegt 62 kg. Het voorschrift is 25 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

168 cm62 kg25 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL60 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL3 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 25 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater300 mLsap100 mLmelk100 mLijsschilfers240 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine225 mLurine175 mLurine200 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 300 mLsap: 100 mLmelk: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL150 mL ingelopen80 mL/h15:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 80 mL/h. Om 15:30 is er al 150 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL150 mL ingelopen80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Voldoende vocht, voedingsvezels en beweging

Waarom dit het antwoord is

Vocht en vezels maken de ontlasting zachter en activiteit stimuleert de darmbeweging. Privacy en gehoor geven aan de aandrang helpen ook. Opioïden en immobiliteit verhogen het risico.

Antwoord

D · Voldoende vocht, voedingsvezels en beweging
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The patient wears a surgical mask during transport

Waarom dit het antwoord is

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Antwoord

C · The patient wears a surgical mask during transport
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Postexpositieprofylaxe werkt het best wanneer binnen enkele uren wordt gestart

Waarom dit het antwoord is

Na het wassen van de wond met water en zeep meldt de verpleegkundige het direct, zodat de blootstelling kan worden beoordeeld. Hiv-postexpositieprofylaxe moet zo snel mogelijk worden gestart, bij voorkeur binnen enkele uren en uiterlijk binnen 72 uur.

Antwoord

C · Postexpositieprofylaxe werkt het best wanneer binnen enkele uren wordt gestart
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”

Waarom dit het antwoord is

People with moderate dementia may forget a lit stove, causing fires or burns. Cooking should be supervised, or stove knobs removed or controls disabled. The other statements show good safety planning.

Antwoord

C · “I let Mom cook alone on the gas stove because she enjoys it.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Metformin

Waarom dit het antwoord is

If contrast causes kidney injury, metformin can build up and cause lactic acidosis. Protocols often hold metformin around the procedure, especially when kidney function is reduced.

Antwoord

A · Metformin
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Turn her onto her left side

Waarom dit het antwoord is

Lying on the back lets the uterus compress the inferior vena cava, reducing blood return to the heart. Turning to the left side relieves the pressure and restores the blood pressure.

Antwoord

C · Turn her onto her left side
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Waarom dit het antwoord is

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Antwoord

D · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Vetembolie-syndroom

Waarom dit het antwoord is

Vetembolie treedt meestal 24–72 uur na een fractuur van een pijpbeen of het bekken op, met de trias van ademnood, neurologische veranderingen en petechiën.

Antwoord

A · Vetembolie-syndroom
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Magnesiumsulfaat

Waarom dit het antwoord is

Intraveneus magnesiumsulfaat is de standaard medicamenteuze behandeling van torsades de pointes, ook als het serummagnesium normaal is. Laag magnesium en laag kalium verlengen beide het QT-interval en verhogen het risico.

Antwoord

B · Magnesiumsulfaat
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Amiodarone-induced hypothyroidism

Waarom dit het antwoord is

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Gecontroleerd met: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmacologie

Antwoord: D · Vitamin B12

Waarom dit het antwoord is

Metformin reduces vitamin B12 absorption in the ileum. Deficiency can cause anaemia and neuropathy, so levels may be checked in long-term users.

Antwoord

D · Vitamin B12
12.Farmacologie

Antwoord: A · Anticholinergic toxidrome

Waarom dit het antwoord is

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Antwoord

A · Anticholinergic toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Exercise so they are a little breathless but can still talk

Waarom dit het antwoord is

Moderate-intensity exercise makes the patient slightly breathless but able to hold a conversation. Programmes start gently and progress. Patients stop and seek help if they get chest pain, severe breathlessness or dizziness.

Antwoord

C · Exercise so they are a little breathless but can still talk
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Dringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten

Waarom dit het antwoord is

Bètablokkers en frequentieverlagende calciumantagonisten hebben een additief effect op de sinus- en AV-knoop. Symptomatische bradycardie met hypotensie is een noodsituatie: roep hulp in, bewaak de patiënt, houd de middelen achter en verwacht atropine en eventueel pacing volgens het bradycardie-algoritme.

Antwoord

D · Dringend hulp inroepen, ABCDE beoordelen en een hartmonitor aansluiten
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A patient with heart failure

Waarom dit het antwoord is

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Antwoord

C · A patient with heart failure
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Spoedhulp inroepen: een hematoom kan de luchtweg afknellen

Waarom dit het antwoord is

Een snel groter wordend nekhematoom met stridor is een luchtwegspoedgeval. Er wordt dringend hulp ingeroepen; op veel afdelingen worden de nietjes of hechtingen aan het bed verwijderd om het hematoom te ontlasten (volgens lokale noodprocedures) vóór definitief luchtwegbeheer en chirurgie.

Antwoord

B · Spoedhulp inroepen: een hematoom kan de luchtweg afknellen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · To prevent Wernicke's encephalopathy

Waarom dit het antwoord is

Thiamine deficiency is common in alcohol dependence and can cause Wernicke's encephalopathy (confusion, ataxia, eye signs). Thiamine is given early, ideally before or with glucose, as glucose can worsen deficiency.

Antwoord

A · To prevent Wernicke's encephalopathy
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Nauwkeurige vochtbalans met intraveneuze aanvulling en elektrolytcontroles

Waarom dit het antwoord is

Grote verliezen via de maagsonde veroorzaken uitdroging, hypokaliëmie en een hypochloremische metabole alkalose. Het aspiraat wordt gemeten en genoteerd, intraveneus aangevuld zoals voorgeschreven (vaak met een kaliumhoudende kristalloïde), en ureum, creatinine en elektrolyten worden minstens dagelijks gecontroleerd. Orale vloeistoffen zouden de verliezen en het risico op braken vergroten.

Antwoord

C · Nauwkeurige vochtbalans met intraveneuze aanvulling en elektrolytcontroles
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Waarom dit het antwoord is

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Antwoord

D · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Stop feeding and report it urgently

Waarom dit het antwoord is

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Antwoord

D · Stop feeding and report it urgently
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · No added salt

Waarom dit het antwoord is

During the oedematous phase, salt is limited to reduce fluid retention, and fluids may be restricted if advised. Protein is not stopped; a normal, balanced intake for age is usually recommended.

Antwoord

B · No added salt
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth

Waarom dit het antwoord is

Children with cleft palate often have middle ear effusions and hearing loss because of Eustachian tube dysfunction, and may need speech therapy and orthodontic or dental care. A multidisciplinary cleft team follows them through childhood.

Antwoord

B · Middle ear infections, hearing, speech and teeth
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help

Waarom dit het antwoord is

Preschool children often see death as temporary or reversible. Clear, simple language, such as "her body stopped working", and avoiding phrases like "gone to sleep" help the child understand.

Antwoord

B · Young children often do not yet see death as permanent, so simple, honest words help
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."

Waarom dit het antwoord is

Antipsychotics are continued after symptoms improve, because stopping them early is a major cause of relapse. Any change should be discussed with the prescriber.

Antwoord

A · "I can stop taking it as soon as the voices go away."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 2,81 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

3 oz/16 = 0,1875 lb
6 + 0,1875 = 6,188 lb

Pond naar kilogram

m = 6,188/2,2 = 2,812 ≈ 2,81 kg

Antwoord

m = 2,81 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 75 g/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 7,5 g/dL × 10 dL/L = 75 g/L

Antwoord

Hb = 75 g/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Volume

V = 300/200 = 1,5 mL

Antwoord

V = 1,5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 42,52 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(168·62/3600) = √2,893 = 1,701 m²

Dosis

D = 25·1,701 = 42,52 mg

Antwoord

D = 42,52 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 250·60/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 50 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/50 = 2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2·25 = 50 mg/h

Antwoord

D = 50 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1460 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 300 + 100 + 100 = 500 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 80·8 = 640 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1460 mL

Antwoord

I = 1460 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 150 = 350 mL

Tijd

t = 350/80 = 4,375 ≈ 4,4 h

Antwoord

t = 4,4 h

Dat is ongeveer 4 h 23 min, dus de zak is rond 19:53 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 50

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 50

Antwoord

MFS = 50
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 0 → 0
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretatie

0 → laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions