Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. ALet the patient do what they can and help with the rest
  2. BWash the patient completely yourself to save time and effort
  3. CAsk the patient to wait until a relative visits
  4. DLeave the back and feet unwashed
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Het saturatiedoel van een patiënt is 88–92%. Welke aandoening verklaart dit lagere doel het best?

  1. ACOPD met risico op hypercapnie
  2. BKoolmonoxidevergiftiging
  3. CAstma-aanval bij een jonge volwassene
  4. DLongontsteking bij een eerder gezonde patiënt zonder chronische longziekte
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo decide which family members may visit
  2. BTo make a list of valuable items for insurance
  3. CTo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
  4. DTo remove items that could be used to harm self or others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse calls a provider using SBAR about a patient with falling blood pressure. Which statement is the “Recommendation”?

  1. A“His blood pressure has fallen from 130/80 to 88/50 over the last two hours.”
  2. B“He is 72 and had a bowel resection yesterday.”
  3. C“I am calling about Mr. Jansen in room 12, who is hypotensive.”
  4. D“I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with schizophrenia says voices are telling him to hurt his roommate. What is the priority?

  1. AKeep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
  2. BTell him the voices are not real and leave him alone
  3. CAsk the roommate to stay in the room with him and help calm him down
  4. DIgnore the comment, because voices are part of his illness
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. ADisseminated intravascular coagulation (DIC)
  2. BAn allergic reaction to the adhesive tape
  3. CVitamin C deficiency
  4. DNormal bruising from blood tests
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving enteral feeding through a nasogastric tube. How should they be positioned during feeding?

  1. AIn any position, as long as the feed runs slowly
  2. BWith the head of the bed raised to at least 30 degrees
  3. CLying on the left side with the head down to help the feed drain
  4. DLying completely flat
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. AAcute angle-closure glaucoma
  2. BSimple conjunctivitis from a viral infection
  3. CDry eye syndrome
  4. DA stye
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A healthy patient's result is slightly outside the laboratory reference range, and all other results are normal. Which statement best explains why this can happen?

  1. AAny result outside the range always means disease is present
  2. BReference ranges are the same in every laboratory worldwide
  3. CRanges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
  4. DReference ranges include every healthy person without exception
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has a sodium of 150 mEq/L, a glucose of 180 mg/dL and a BUN of 28 mg/dL. Using the formula 2 × Na + glucose/18 + BUN/2,8, what is the calculated serum osmolality?

  1. AAbout 320 mOsm/kg, which is high
  2. BAbout 358 mOsm/kg, which is high
  3. CAbout 300 mOsm/kg, which is normal
  4. DAbout 285 mOsm/kg, which is normal
11.FarmacologieGemiddeld

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors cause the patient to retain too much fluid
  2. BVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  3. CVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
  4. DFluids stop the vasopressor causing a fever
12.FarmacologieMoeilijk

A patient took a doxycycline tablet with a sip of water just before lying down. Now swallowing is very painful. What is the most likely cause?

  1. AGastric ulcer caused by doxycycline
  2. BPill-induced oesophagitis
  3. CAn allergic reaction to the tablet coating
  4. DOral candidiasis from the antibiotic
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AWhen the gag and cough reflexes have returned
  2. BImmediately after the scope is removed
  3. COnly after a chest X-ray has been reported
  4. DAfter a full 24 hours without food
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met COPD is kortademig met een SpO₂ van 84% zonder zuurstof. Een bloedgas toont pH 7,30 en een verhoogde PaCO₂ ondanks optimale medische behandeling. Welke behandeling wordt waarschijnlijk overwogen?

  1. AIntraveneuze sedatie om de ademfrequentie te vertragen
  2. BHet staken van de vernevelde luchtwegverwijders
  3. CHooggeconcentreerde zuurstof via een non-rebreathingmasker
  4. DNiet-invasieve beademing (NIV)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with multiple sclerosis says their symptoms get worse after a hot bath. What should the nurse explain?

  1. AThey should take very cold baths to reverse the damage
  2. BHot baths cause new areas of damage in the brain
  3. CHeat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
  4. DThis shows that the disease has entered a new progressive stage
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After removal of a cortisol-producing adrenal adenoma, why may the patient need hydrocortisone for months?

  1. AThe other adrenal gland has been suppressed
  2. BThe operation always removes both adrenal glands
  3. CHydrocortisone helps the wound to heal
  4. DThe tumour will grow back quickly without it
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Naar welk kruidensupplement wordt vóór een operatie vaak gevraagd omdat het bloedingen kan vergroten?

  1. ACranberry
  2. BGinkgo biloba
  3. CPepermuntolie
  4. DKamille
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with cirrhosis and ascites has a falling urine output and a rising creatinine. They have not received nephrotoxic drugs and are not dehydrated. Which complication is likely?

  1. AHepatorenal syndrome
  2. BNephrotic syndrome
  3. CPolycystic kidney disease
  4. DUrinary tract infection
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A30 compressions to 2 breaths
  2. B3 compressions to 1 breath
  3. C5 compressions to 1 breath
  4. D15 compressions to 2 breaths
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een student-verpleegkundige verzorgt een pasgeborene die lichttherapie krijgt voor icterus. Welke handeling moet worden gecorrigeerd?

  1. ADe ogen van de baby tijdens de lichttherapie afdekken met oogbeschermers
  2. BBabyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet
  3. CRegelmatig de temperatuur en hydratatie van de baby controleren
  4. DDe oogbeschermers tijdens het voeden verwijderen wanneer de lampen uit zijn
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke voorzorgsmaatregel geldt voor een kind met hemofilie?

  1. AIntramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
  2. BContactsporten zoals rugby aanmoedigen om gewrichten en spieren te versterken
  3. CAcetylsalicylzuur geven tegen pijn
  4. DWarmte toepassen op een bloedend gewricht
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 2-year-old has had three febrile urinary tract infections. Which underlying condition should be considered?

  1. AHypospadias
  2. BTesticular torsion on both sides
  3. CVesicoureteral reflux
  4. DNephrotic syndrome
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wanneer moet bloed worden afgenomen om de lithiumspiegel van een patiënt te meten?

  1. A1 uur na de laatste dosis
  2. BOngeveer 12 uur na de laatste dosis
  3. COp elk moment van de dag, omdat het geen verschil maakt
  4. DDirect na de ochtenddosis
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A new nurse asks why the therapeutic relationship is different from a social relationship. Which statement is correct?

  1. AThe patient is responsible for setting the boundaries of the relationship
  2. BIt is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
  3. CIt has no fixed end, and it can continue as a friendship after discharge if both the nurse and the patient want it to
  4. DBoth people share their needs equally, as in any friendship
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C96,2 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 96,2 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

96,2 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
8 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 8 mcg/min. Druk deze doseersnelheid D uit in mg/h.

8 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
70 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 70 kg en krijgt 7,5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

70 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
125 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 16 kg krijgt 15 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 125 mg in 5 mL. Welk volume V geef je?

16 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min8 h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 8 uur?

30 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 200 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep250 mLthee240 mLsap150 mLijsschilfers120 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine300 mLurine250 mLurine500 mLurine425 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 250 mLthee: 240 mLsap: 150 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 75 mL/hstart 19:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 19:00 met 80 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 75 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 114/min, nieuw verward, temperatuur 37,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 7SpO₂ 98%luchtSBP 84HR 114CT 37,6 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Let the patient do what they can and help with the rest

Waarom dit het antwoord is

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Antwoord

A · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · COPD met risico op hypercapnie

Waarom dit het antwoord is

Bij COPD-patiënten met risico op hypercapnisch respiratoir falen kan te veel zuurstof het CO₂ verhogen; daarom geldt een doel van 88–92%.

Antwoord

A · COPD met risico op hypercapnie
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · To remove items that could be used to harm self or others

Waarom dit het antwoord is

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Antwoord

D · To remove items that could be used to harm self or others
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”

Waarom dit het antwoord is

In SBAR, the situation names the problem, the background gives the history, the assessment shares the nurse’s findings and judgement, and the recommendation states a clear request with a time frame.

Antwoord

D · “I think he needs to be assessed now. Can you come within the next 15 minutes?”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high

Waarom dit het antwoord is

Command hallucinations to harm others are a serious safety risk. The nurse keeps the patient and others safe, for example by separating them, and informs the team at once.

Antwoord

A · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Antwoord

A · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · With the head of the bed raised to at least 30 degrees

Waarom dit het antwoord is

Keeping the head raised to at least 30–45° during feeding and for a period afterwards lowers the risk of aspiration pneumonia.

Antwoord

B · With the head of the bed raised to at least 30 degrees
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Acute angle-closure glaucoma

Waarom dit het antwoord is

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Antwoord

A · Acute angle-closure glaucoma
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside

Waarom dit het antwoord is

A reference range is usually the central 95% of results from a healthy population, so about 1 in 20 healthy people will have a value just outside it. The result is interpreted with the clinical picture and previous values, and repeated if needed.Gecontroleerd met: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · About 320 mOsm/kg, which is high

Waarom dit het antwoord is

Osmolality = 300 + 10 + 10 = 320 mOsm/kg, above the typical range of about 275–295 mOsm/kg. The high sodium is the main cause, which points to water loss or too little water intake.Gecontroleerd met: Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · About 320 mOsm/kg, which is high
11.Farmacologie

Antwoord: C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Waarom dit het antwoord is

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Antwoord

C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmacologie

Antwoord: B · Pill-induced oesophagitis

Waarom dit het antwoord is

Doxycycline can cause oesophageal ulceration if it stays in the oesophagus. It is taken with a full glass of water while upright, and the patient stays upright for at least 30 minutes.

Antwoord

B · Pill-induced oesophagitis
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · When the gag and cough reflexes have returned

Waarom dit het antwoord is

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Antwoord

A · When the gag and cough reflexes have returned
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Niet-invasieve beademing (NIV)

Waarom dit het antwoord is

Bij een acute COPD-exacerbatie met respiratoire acidose (pH < 7,35 en verhoogde PaCO₂) die aanhoudt ondanks optimale medische therapie, verlaagt NIV de sterfte en de noodzaak van intubatie. Gecontroleerde zuurstof wordt voortgezet met een streefwaarde van 88–92%. Ongecontroleerde zuurstof met hoog debiet en sedativa kunnen de CO₂-retentie verergeren.

Antwoord

D · Niet-invasieve beademing (NIV)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down

Waarom dit het antwoord is

Heat sensitivity (Uhthoff's phenomenon) is common in MS. A rise in body temperature slows conduction in demyelinated nerves and temporarily worsens symptoms. It is not a relapse, and the symptoms settle with cooling.

Antwoord

C · Heat can briefly worsen MS symptoms, which settle when they cool down
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · The other adrenal gland has been suppressed

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol from the adenoma suppressed ACTH, so the remaining adrenal gland is shrunken and underactive. Steroid replacement is needed until it recovers, which can take months. Stopping too early risks adrenal crisis.

Antwoord

A · The other adrenal gland has been suppressed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Ginkgo biloba

Waarom dit het antwoord is

Ginkgo, knoflook, ginseng, visolie en andere kunnen het bloedingsrisico verhogen; sint-janskruid heeft interacties met veel geneesmiddelen. Patiënten moeten alle supplementen melden, en het chirurgisch team adviseert of ze vóór de operatie moeten worden gestopt.

Antwoord

B · Ginkgo biloba
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Hepatorenal syndrome

Waarom dit het antwoord is

In hepatorenal syndrome, severe vasodilation in advanced liver disease reduces kidney perfusion, causing kidney failure without another cause. It carries a poor prognosis and is managed by specialists, often with albumin and vasoconstrictors.

Antwoord

A · Hepatorenal syndrome
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · 3 compressions to 1 breath

Waarom dit het antwoord is

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Antwoord

B · 3 compressions to 1 breath
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Babyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet

Waarom dit het antwoord is

Oliën en lotions kunnen onder lichttherapielampen brandwonden veroorzaken en mogen niet worden aangebracht. Oogbeschermers beschermen het netvlies, temperatuur en hydratatie worden bewaakt vanwege het verhoogde vochtverlies, en voedingen zijn een gelegenheid voor oogcontact zonder de oogbeschermers.

Antwoord

B · Babyolie op de huid aanbrengen voordat de lampen worden aangezet
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden

Waarom dit het antwoord is

Vermijd handelingen en geneesmiddelen die bloedingen veroorzaken: intramusculaire injecties, rectale temperaturen, acetylsalicylzuur en NSAID's. Een gewrichtsbloeding wordt behandeld met factorvervanging, rust, ijs, compressie en elevatie.

Antwoord

A · Intramusculaire injecties en rectale temperaturen zo mogelijk vermijden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Vesicoureteral reflux

Waarom dit het antwoord is

Vesicoureteral reflux allows urine to flow back from the bladder into the ureters and kidneys, causing recurrent UTIs and possible kidney scarring. Children with repeated febrile UTIs are investigated with imaging.

Antwoord

C · Vesicoureteral reflux
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Ongeveer 12 uur na de laatste dosis

Waarom dit het antwoord is

Lithiumspiegels worden ongeveer 12 uur na de laatste dosis bepaald, meestal 's ochtends vóór de volgende dosis, zodat de uitslagen met het streefbereik kunnen worden vergeleken.

Antwoord

B · Ongeveer 12 uur na de laatste dosis
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries

Waarom dit het antwoord is

A therapeutic relationship has a clear purpose, focuses on the patient's needs and has a planned end. The nurse, not the patient, is responsible for keeping professional boundaries.

Antwoord

B · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 35,7 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

96,2 − 32 = 64,2

Vermenigvuldig met 5/9

T = 64,2·5/9 = 35,67 ≈ 35,7 °C

Antwoord

T = 35,7 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 0,48 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 8 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 8·60/1000 = 0,48 mg/h

Antwoord

D = 0,48 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 525 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

7,5·70 = 525 mg

Antwoord

D = 525 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9,6 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

15·16 = 240 mg

Volume

V = (240/125)·5 = 9,6 mL

Antwoord

V = 9,6 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Volume

V = 30·8 = 240 mL

Antwoord

V = 240 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 1,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Resterende tijd

t = 200/126 = 1,587 ≈ 1,6 h

Antwoord

t = 1,6 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1710 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 250 + 240 + 150 = 640 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 80·12 = 960 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1710 mL

Antwoord

I = 1710 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL over

Tweede deel

340/75 = 4,533 h

Totale tijd

t = 2 + 4,533 = 6,533 ≈ 6,5 h

Antwoord

t = 6,5 h

Dat is ongeveer 6 h 32 min, dus de zak is rond 01:32 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 114/min → 2
nieuw verward (C) → 3
T 37,6 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 2 + 3 + 0 = 11

Antwoord

NEWS2 = 11
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 3 + 1 + 1 + 1 + 2 = 11

Risiconiveau

11 → hoog risico

Antwoord

hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions