Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which of these is one of the five rights of delegation?

  1. AThe right time of year
  2. BThe right uniform
  3. CThe right salary
  4. DThe right supervision
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AA vitamin D supplement
  2. BRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
  3. CAn emollient cream for dry skin
  4. DA night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

The laboratory calls with a critical lab result by phone. What should the nurse do?

  1. AWait for the printed report to arrive before telling the provider about it
  2. BTell the patient the result first and then call the provider
  3. CWrite it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
  4. DRemember the value and enter it in the chart at the end of the shift
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AAn acute bacterial infection
  2. BA typical viral infection
  3. CA long-standing parasitic infection
  4. DAn allergic reaction
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  2. BA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
  3. CA parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
  4. DAn adult asking for a repeat prescription for a statin
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After handover on a medical unit, which patient should the nurse see first?

  1. ADeep vein thrombosis on a heparin infusion, aPTT in the target range
  2. BNew atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
  3. CPneumonia on 2 L/min oxygen, SpO₂ 93%, talking in full sentences
  4. DDay 2 after a hernia repair, pain 6/10, oral analgesic due in 20 minutes, wants it now
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt has no risk of bleeding
  2. BIt is safe in all patients with severe kidney failure
  3. CIt does not need routine INR monitoring
  4. DIt never interacts with other drugs
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?

  1. AThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
  2. BTheir blood pressure is always very low
  3. CAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
  4. DThey lose most of their platelets in the urine every day
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt die warfarine gebruikt voor boezemfibrilleren heeft een INR van 1,4. Wat betekent dit?

  1. ADe patiënt hoeft geen warfarine meer te nemen
  2. BDe antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker
  3. CDe dosis is precies goed en hoeft niet te worden aangepast
  4. DDe patiënt heeft een hoog bloedingsrisico en heeft onmiddellijk vitamine K nodig
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?

  1. AA very high creatine kinase (CK)
  2. BA very high serum lithium
  3. CA very low serum sodium
  4. DA very low white cell count
11.FarmacologieGemiddeld

Welk middel is het tegengif bij een opioïdoverdosis?

  1. ANaloxon
  2. BAtropine
  3. CFlumazenil
  4. DAcetylcysteïne
12.FarmacologieMoeilijk

Welke klasse middelen kan samen met een ACE-remmer een levensgevaarlijke hyperkaliëmie geven?

  1. AThiazidediuretica
  2. BProtonpompremmers
  3. CKaliumsparende diuretica zoals spironolacton
  4. DLisdiuretica zoals furosemide in hoge dosis intraveneus
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why are IV fluids given cautiously to a patient with heart failure?

  1. AIV fluids lower the blood pressure dangerously
  2. BExtra volume can quickly cause pulmonary oedema
  3. CIV fluids stop diuretics from being absorbed
  4. DIV fluids directly damage the heart valves
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

On day 2 after a surgical tracheostomy, the tube falls out. The patient is breathing but distressed. What should the nurse do first?

  1. ACall for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
  2. BForce the tube back through the stoma immediately with firm pressure
  3. CCover the stoma completely with a sealed dressing and wait for help
  4. DLeave the patient alone while fetching a new tube
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

For which patient with migraine would the nurse question an order for sumatriptan?

  1. AA patient with well-controlled hypothyroidism
  2. BA patient with a history of angina
  3. CA patient who also has asthma
  4. DA patient with an allergy to penicillin
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AAdvice to rest at home and take stronger painkillers
  2. BA laxative and review in the clinic in a month
  3. CA routine physiotherapy appointment next week
  4. DUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AThiazide diuretics
  2. BNon-selective beta-blockers
  3. CCalcium supplements
  4. DProton pump inhibitors
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient has an implanted port for chemotherapy. Which needle is used to access it?

  1. AA standard hollow needle used for venepuncture
  2. BA wide-bore cannula with a steel stylet
  3. CAn intramuscular injection needle
  4. DA non-coring (Huber) needle
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?

  1. AThe fetus breaks down maternal red blood cells
  2. BPlasma volume rises more than red cell mass
  3. CIron is lost in the urine because kidney filtration rises
  4. DThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Why does the foramen ovale close soon after birth?

  1. AThe umbilical vein carries more blood to the heart
  2. BBlood flow to the lungs decreases after birth
  3. CLeft atrial pressure rises above right atrial pressure
  4. DProstaglandin levels rise in the newborn's blood
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Er is een verdovende crème (lidocaïne-prilocaïne) gepland vóór het inbrengen van een canule. Wat is belangrijk?

  1. AOp beschadigde huid aanbrengen voor een sneller effect
  2. BStevig in de huid inwrijven en na ongeveer 1 minuut afvegen, zonder verband
  3. CSlechts enkele seconden voor de naald aanbrengen
  4. DRuim van tevoren aanbrengen, meestal ongeveer 60 minuten, onder een occlusief verband
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A parent asks why the HPV vaccine is offered in early adolescence (at about 11 to 13 years, depending on the country). Which answer is best?

  1. AIt is given at this age because it prevents chickenpox in adolescence
  2. BChildren of this age are already likely to have the virus, so it treats the infection
  3. CIt is only effective if given in the first year of secondary school, before exams start
  4. DIt works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke combinatie van bevindingen wijst op het serotoninesyndroom?

  1. ALage temperatuur en trage hartslag
  2. BAgitatie, zweten, tremor, hyperreflexie en clonus die binnen uren na een medicatiewijziging beginnen
  3. CLangzaam ontstane rigiditeit met lage reflexen en hoge koorts gedurende meerdere dagen na een antipsychoticum
  4. DGewichtstoename en droge mond
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a family member how to use a naloxone kit. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll stay with him, because the overdose can come back."
  2. B"If he doesn't respond, I may need to give a second dose."
  3. C"I'll check his breathing and put him in the recovery position if he is breathing but still not awake."
  4. D"Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5,8876 mL? mLafronden op 0,1 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een injectie geeft 5,8876 mL. De regel in deze oefening is dat volumes van 1 mL of meer worden afgerond op tienden van een mL. Welke waarde x noteer je?

5,8876 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
10 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 10 mcg/min. Druk deze doseersnelheid D uit in mg/h.

10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
45 kg15 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 45 kg. De voorgeschreven dosis is 15 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

45 kg15 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
41 kg156 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 156 cm lang en weegt 41 kg. Het voorschrift is 100 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

156 cm41 kg100 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g1000 mL? mL/h0,5 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 0,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/1000 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk200 mLwater300 mLsoep180 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine150 mLurine350 mLurine375 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 62 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

62 kg8 hurine: 150 mLurine: 350 mLurine: 375 mLbraaksel: 200 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL100 mL/hstart 06:0012:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 06:00 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 12:00 nog in de zak?

1000 mL100 mL/h06:00 → 12:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), zegt ongepaste, willekeurige woorden en vertoont als beste motorische reactie: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 36,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 32SpO₂ 96%luchtSBP 150HR 70AT 36,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · The right supervision

Waarom dit het antwoord is

The five rights of delegation are the right task, circumstance, person, direction or communication, and supervision or evaluation. The registered nurse stays accountable for the decision to delegate.

Antwoord

D · The right supervision
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Waarom dit het antwoord is

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Antwoord

D · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly

Waarom dit het antwoord is

Writing down and reading back critical results confirms they were heard correctly. The nurse then reports them promptly to the responsible provider and documents who was told and when.

Antwoord

C · Write it down, read it back to confirm and report it to the provider promptly
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · An acute bacterial infection

Waarom dit het antwoord is

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Antwoord

A · An acute bacterial infection
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C

Waarom dit het antwoord is

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Antwoord

C · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38,3 °C
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy

Waarom dit het antwoord is

Rapid atrial fibrillation with hypotension and dizziness means the heart is not pumping enough blood; the patient is unstable. The other patients are within target or have predictable needs.

Antwoord

B · New atrial fibrillation, heart rate 150/min, blood pressure 86/50 mmHg, dizzy
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · It does not need routine INR monitoring

Waarom dit het antwoord is

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Antwoord

C · It does not need routine INR monitoring
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise

Waarom dit het antwoord is

Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.

Antwoord

C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · De antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker

Waarom dit het antwoord is

Een INR onder het streefbereik betekent dat het bloed voor deze indicatie te gemakkelijk stolt. De voorschrijver wordt geïnformeerd en de dosis en mogelijke oorzaken, zoals gemiste doses of interacties, worden beoordeeld.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · De antistolling ligt onder de streefwaarde, dus stolsels en een beroerte zijn waarschijnlijker
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · A very high creatine kinase (CK)

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.

Antwoord

A · A very high creatine kinase (CK)
11.Farmacologie

Antwoord: A · Naloxon

Waarom dit het antwoord is

Naloxon heft de door opioïden veroorzaakte ademdepressie op. Flumazenil werkt tegen benzodiazepinen, acetylcysteïne bij paracetamolvergiftiging en atropine bij bradycardie of organofosfaatvergiftiging.

Antwoord

A · Naloxon
12.Farmacologie

Antwoord: C · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton

Waarom dit het antwoord is

ACE-remmers verlagen aldosteron en spironolacton blokkeert de receptor; samen verminderen ze de kaliumuitscheiding en kunnen ze het kalium gevaarlijk verhogen.

Antwoord

C · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema

Waarom dit het antwoord is

In heart failure, the ventricle cannot cope with large increases in preload, so IV fluids can raise filling pressures and cause pulmonary oedema. When fluids are needed, smaller volumes are given with close reassessment of breathing, crackles, JVP, weight and fluid balance.

Antwoord

B · Extra volume can quickly cause pulmonary oedema
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma

Waarom dit het antwoord is

In the first days after a tracheostomy, the tract is immature and the tube can easily be misplaced into the tissues. Emergency guidance is to call for an airway expert, apply oxygen to face and stoma and assess breathing. Reinsertion is done only by trained staff.

Antwoord

A · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · A patient with a history of angina

Waarom dit het antwoord is

Triptans constrict blood vessels, including the coronary arteries. They are contraindicated in coronary artery disease, previous stroke and uncontrolled hypertension.

Antwoord

B · A patient with a history of angina
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Waarom dit het antwoord is

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Antwoord

D · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Non-selective beta-blockers

Waarom dit het antwoord is

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Antwoord

B · Non-selective beta-blockers
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · A non-coring (Huber) needle

Waarom dit het antwoord is

Implanted ports have a silicone septum that reseals after access with a non-coring needle. Aseptic technique, checking blood return before use and flushing according to policy keep the device working safely.

Antwoord

D · A non-coring (Huber) needle
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Plasma volume rises more than red cell mass

Waarom dit het antwoord is

Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.

Antwoord

B · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Left atrial pressure rises above right atrial pressure

Waarom dit het antwoord is

With the first breaths, pulmonary resistance falls and more blood returns to the left atrium, while cord clamping lowers right-sided pressure. The higher left atrial pressure pushes the flap of the foramen ovale shut.

Antwoord

C · Left atrial pressure rises above right atrial pressure
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Ruim van tevoren aanbrengen, meestal ongeveer 60 minuten, onder een occlusief verband

Waarom dit het antwoord is

Verdovende crèmes hebben tijd nodig om volledig te werken, meestal ongeveer een uur, onder een occlusief verband. Plan vooruit zodat het kind er baat bij heeft.

Antwoord

D · Ruim van tevoren aanbrengen, meestal ongeveer 60 minuten, onder een occlusief verband
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly

Waarom dit het antwoord is

HPV is passed on through sexual contact, so vaccination is most effective before any exposure. Younger adolescents also produce a strong antibody response. The vaccine protects against HPV types that cause cervical and other cancers and genital warts.

Antwoord

D · It works best before any exposure to the virus, and young adolescents respond strongly
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Agitatie, zweten, tremor, hyperreflexie en clonus die binnen uren na een medicatiewijziging beginnen

Waarom dit het antwoord is

Het serotoninesyndroom ontstaat snel na een nieuw serotonerg geneesmiddel, een hogere dosis of een interactie. Neuromusculaire overprikkeling (hyperreflexie, clonus), autonome tekenen en agitatie zijn typisch.

Antwoord

B · Agitatie, zweten, tremor, hyperreflexie en clonus die binnen uren na een medicatiewijziging beginnen
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."

Waarom dit het antwoord is

Naloxone is short-acting, so the opioid effect can return. Emergency services must always be called, and the person must be watched until help arrives.

Antwoord

D · "Once I've given the naloxone, I don't need to call an ambulance."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 5,9 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

5.8876 → 8

Alleen het volgende cijfer beslist

5,8876 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 8 naar boven af.
De cijfers daarna (76) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 5,9 mL

Antwoord

x = 5,9 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 0,6 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 10·60/1000 = 0,6 mg/h

Antwoord

D = 0,6 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 337,5 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

15·45 = 675 mg

Per gift

D = 675/2 = 337,5 mg

Antwoord

D = 337,5 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 133,3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(156·41/3600) = √1,777 = 1,333 m²

Dosis

D = 100·1,333 = 133,3 mg

Antwoord

D = 133,3 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

0,5·60 = 30 mg/h

Pompsnelheid

R = 30/4 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,76 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

150 + 350 + 375 = 875 mL

Per kilogram per uur

U = 875/(62·8) = 1,764 ≈ 1,76 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,76 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 400 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:00 → 12:00 = 6 h

Toegediend volume

100·6 = 600 mL

Resterend volume

V = 1000 − 600 = 400 mL

Antwoord

V = 400 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: zegt ongepaste, willekeurige woorden → 3
M: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding) → 3

Optellen

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Ernst

GCS 8 → ernstig

Antwoord

ernstig
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions