Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een patiënt heeft een temperatuur van 38,6 °C, hartfrequentie 118/min, ademhalingsfrequentie 24/min en is nieuw verward. Waaraan moet je als eerste denken?

  1. ASepsis
  2. BAlleen aan hypoglykemie
  3. CNormaal postoperatief herstel
  4. DAlleen aan uitdroging door te weinig drinken
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt is the best way to stop older patients from falling
  2. BIt never needs to be documented if it is used only overnight
  3. CIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
  4. DIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AHold the cane in the left hand, on the weaker side
  2. BMove the cane and the right leg forward together
  3. CHold the cane in the right hand, on the stronger side
  4. DKeep the cane well out to the side, away from the body
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A child with fever, cough, red eyes and a spreading rash is in a clinic waiting room. Measles is suspected. What should the nurse do first?

  1. ASend the child home to rest without an assessment
  2. BGive the child an antipyretic and continue triage
  3. CAsk the family to wait in the main waiting room until the child is called in
  4. DPut a mask on the child and move them into an airborne isolation room
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
  3. CTreat it as an emergency and escalate at once
  4. DApply a soothing cream to the rash
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back pain, a pulsing mass in the abdomen and a falling blood pressure. What should the nurse do?

  1. ACall for emergency help at once and prepare for urgent surgery
  2. BPalpate the mass firmly to check its size and spread
  3. CGive an oral analgesic and reassess the patient in about one hour
  4. DEncourage the patient to walk to ease the back pain
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. ABeing male
  2. BBeing a smoker
  3. CA short operation under local anaesthetic
  4. DUse of opioids after surgery
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with a small leg wound has severe pain out of proportion to the skin changes, rapidly spreading redness and signs of sepsis. What should be suspected?

  1. ANecrotising fasciitis
  2. BSimple cellulitis that will settle with oral antibiotics
  3. CAn allergic reaction to the dressing
  4. DA superficial bruise
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on a heparin infusion has blood in the urine and an aPTT far above the target. The nurse stops the infusion and informs the provider. Which antidote should the nurse anticipate?

  1. ANaloxone
  2. BCalcium gluconate
  3. CVitamin K (phytonadione)
  4. DProtamine sulfate
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. ATrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  2. BHyponatremia caused by drinking far too much water
  3. CPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
  4. DHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
11.FarmacologieGemiddeld

Wat beschrijft de klaring van een geneesmiddel?

  1. ADe hoeveelheid middel die in één dialysesessie wordt verwijderd
  2. BHet deel van de dosis dat wordt opgenomen
  3. CDe tijd die nodig is om het middel volledig uit het plasma te laten verdwijnen
  4. DHet volume plasma dat per tijdseenheid van het middel wordt gezuiverd
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. AAdvise taking extra supplements to improve healing
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CAdvise stopping warfarin without telling anyone
  4. DTell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke beoordeling is essentieel voordat compressietherapie wordt toegepast bij een veneus beenulcus?

  1. AEen volledig bloedbeeld en CRP
  2. BEen wonduitstrijk voor kweek en gevoeligheid
  3. CEen enkel-armindex (ABPI)
  4. DEen thoraxfoto en ECG
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with a COPD exacerbation has been on NIV for two hours. They are now more drowsy, and the pH has fallen further despite a good mask fit. What should the nurse do?

  1. AContinue NIV unchanged and repeat the blood gas tomorrow morning
  2. BEscalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
  3. CRemove the mask and give nebulised bronchodilators only from now on
  4. DGive a sedative to help the patient tolerate the mask
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Bij een patiënt met een acute dwarslaesie op C6, welk beeld wijst op neurogene shock?

  1. ALage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid
  2. BHoge bloeddruk, trage pols en bonzende hoofdpijn
  3. CLage bloeddruk, snelle pols en koude, klamme huid
  4. DNormale bloeddruk, snelle pols en hoge koorts
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which patient on a stroke unit is most at risk of falling?

  1. AA patient with a left-hemisphere stroke who has expressive aphasia and waits for help
  2. BA patient with mild dysarthria who walks steadily with a frame
  3. CA patient with a TIA whose symptoms resolved completely yesterday
  4. DA patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?

  1. ANo mouth care, to avoid disturbing the patient
  2. BFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
  3. CLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
  4. DBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV dantrolene
  2. BIV glucose 50%
  3. CIV lipid emulsion
  4. DIV naloxone
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

How does a port-wine stain differ from a "stork bite" (salmon patch)?

  1. AA stork bite is a raised tumour that grows quickly
  2. BA stork bite only occurs in preterm babies
  3. CA port-wine stain always disappears within a year
  4. DA port-wine stain does not fade with time
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AComplete miscarriage
  2. BThreatened miscarriage
  3. CMissed miscarriage
  4. DIncomplete miscarriage
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which factors can trigger a sickle cell crisis?

  1. ADehydration, infection, cold and low oxygen
  2. BDrinking plenty of water during hot weather
  3. CSleeping for long periods in a warm room
  4. DEating a high-iron diet and taking daily multivitamins
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe is copying behaviour from other children in his class
  2. BHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  3. CHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
  4. DIt is unrelated to the illness and is normal for his age
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AThe corridor, so that the interview can be done quickly
  2. BA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  3. CThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
  4. DA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with depression answers every question with one or two words and looks at the floor. Which approach is most helpful?

  1. AEncourage him to cheer up and think about the good things in his life
  2. BAsk several open questions in quick succession to keep the conversation going
  3. CUse simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
  4. DEnd the conversation quickly, because the patient clearly does not want to talk
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 5 ft 5 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp? mL¼ kopje? mL1 tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt ½ tsp van hoestdrank, ¼ kopje van thee, 1 tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg2 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg en krijgt 2 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

15 kg2 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks1000 mL? mL/h2000 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/1000 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 150 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

150 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg250 mL8 mL/h? mg/h

Een zak bevat 200 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 8 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

200 mg/250 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee200 mLwater120 mLsap200 mLijsschilfers120 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine375 mLurine450 mLurine475 mLwonddrain100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 200 mLwater: 120 mLsap: 200 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 375 mLurine: 450 mLurine: 475 mLwonddrain: 100 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 50 mL/hstart 13:00ttotaal​ = ? h75 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 13:00 met 75 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL75 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 30/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 110/min, alert, temperatuur 37,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 30SpO₂ 96%luchtSBP 130HR 110AT 37,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Sepsis

Waarom dit het antwoord is

Koorts, tachycardie, tachypneu en een veranderd bewustzijn wijzen op sepsis. Dat vraagt om directe opschaling en behandeling, zoals de "sepsis six"-bundel.

Antwoord

A · Sepsis
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Waarom dit het antwoord is

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Antwoord

C · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Waarom dit het antwoord is

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Antwoord

C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room

Waarom dit het antwoord is

Measles is highly contagious through airborne spread. The child is masked and placed in an airborne infection isolation room, or a closed single room if none is available, and exposed people may need follow-up.

Antwoord

D · Put a mask on the child and move them into an airborne isolation room
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Treat it as an emergency and escalate at once

Waarom dit het antwoord is

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Antwoord

C · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery

Waarom dit het antwoord is

Sudden severe back or abdominal pain with hypotension in a patient with an aneurysm suggests rupture, which is fatal without urgent surgery. The mass should not be palpated firmly.

Antwoord

A · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Use of opioids after surgery

Waarom dit het antwoord is

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Antwoord

D · Use of opioids after surgery
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Necrotising fasciitis

Waarom dit het antwoord is

Necrotising fasciitis spreads rapidly along fascia; severe pain, systemic toxicity and fast progression are key warning signs. It is a surgical emergency needing urgent debridement and IV antibiotics.

Antwoord

A · Necrotising fasciitis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Protamine sulfate

Waarom dit het antwoord is

Protamine sulfate binds heparin and reverses its effect quickly. Unfractionated heparin has a short half-life, so stopping the infusion is the first step. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.Gecontroleerd met: Heparin Sodium Injection (Carpuject) prescribing information - Overdosage · Pfizer (FDA-approved labeling); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Protamine sulfate
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Waarom dit het antwoord is

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Antwoord

C · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.Farmacologie

Antwoord: D · Het volume plasma dat per tijdseenheid van het middel wordt gezuiverd

Waarom dit het antwoord is

Klaring is het volume plasma waaruit het middel per tijdseenheid wordt verwijderd. Samen met de doseersnelheid bepaalt ze de steady-stateconcentratie.

Antwoord

D · Het volume plasma dat per tijdseenheid van het middel wordt gezuiverd
12.Farmacologie

Antwoord: D · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Waarom dit het antwoord is

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Antwoord

D · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Een enkel-armindex (ABPI)

Waarom dit het antwoord is

Compressie helpt de veneuze terugvoer, maar kan weefselnecrose veroorzaken als de arteriële aanvoer onvoldoende is. De enkel-armindex vergelijkt de systolische druk aan enkel en arm; een waarde onder ongeveer 0,8 (of boven ongeveer 1,3, wat op verkalkte vaten wijst) vraagt beoordeling door een specialist voordat compressie wordt toegepast.

Antwoord

C · Een enkel-armindex (ABPI)
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care

Waarom dit het antwoord is

Worsening acidosis and consciousness on NIV mean treatment is failing. Senior review is needed to decide on intubation and ventilation or, if agreed in advance, a ceiling of care. Ideally the plan for NIV failure is documented when NIV is started. Sedation would depress breathing further.

Antwoord

B · Escalate urgently for review of intubation or a ceiling of care
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Lage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid

Waarom dit het antwoord is

Neurogene shock volgt op een laesie op T6 of hoger. Verlies van sympathische tonus veroorzaakt vasodilatatie (warme, droge huid) en onbeteugelde vagale activiteit (bradycardie). Hypovolemische shock veroorzaakt tachycardie en koude, klamme huid; een traumapatiënt kan beide hebben, dus er moet nog steeds naar bloedingen worden gezocht.

Antwoord

A · Lage bloeddruk, trage pols en warme, droge huid
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness

Waarom dit het antwoord is

Right-hemisphere strokes often cause left-sided neglect, poor judgement, impulsivity and denial of the deficit. These patients may try to get up alone. Patients with left-hemisphere strokes are often more cautious.

Antwoord

D · A patient with a right-hemisphere stroke who is impulsive and denies having weakness
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips

Waarom dit het antwoord is

Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.

Antwoord

B · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · IV lipid emulsion

Waarom dit het antwoord is

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Antwoord

C · IV lipid emulsion
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · A port-wine stain does not fade with time

Waarom dit het antwoord is

Stork bites on the neck or eyelids are flat pink capillary marks that usually fade. A port-wine stain is a permanent vascular malformation; on the face it may be linked with Sturge–Weber syndrome.

Antwoord

D · A port-wine stain does not fade with time
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Incomplete miscarriage

Waarom dit het antwoord is

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Antwoord

D · Incomplete miscarriage
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Dehydration, infection, cold and low oxygen

Waarom dit het antwoord is

Low oxygen, dehydration, acidosis, cold, infection and stress promote sickling and blocked blood vessels. Families are taught to keep the child well hydrated and warm and to seek help early with fever or pain.

Antwoord

A · Dehydration, infection, cold and low oxygen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Waarom dit het antwoord is

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Antwoord

C · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Waarom dit het antwoord is

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Antwoord

D · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence

Waarom dit het antwoord is

Psychomotor slowing makes answering hard. Short, simple communication, patience and a calm presence show acceptance, while pressure or forced cheerfulness can increase feelings of failure.

Antwoord

C · Use simple statements, allow extra time for answers and stay with the patient even in silence
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 165 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

5·12 + 5 = 65 in

Inches naar centimeters

h = 65·2,54 = 165,1 ≈ 165 cm

Antwoord

h = 165 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 77,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
¼ kopje = 0,25·240 = 60 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Optellen

V = 2,5 + 60 + 15 = 77,5 mL

Antwoord

V = 77,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 30 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

2·15 = 30 mg

Antwoord

D = 30 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 50 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/1000 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2000/40 = 50 mL/h

Antwoord

R = 50 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 150 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

150/60 = 2,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2,5·60 = 150 gtt/min

Antwoord

R = 150 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 6,4 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

200/250 = 0,8 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,8·8 = 6,4 mg/h

Antwoord

D = 6,4 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −130 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 200 + 120 + 200 = 520 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 80·8 = 640 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1270 mL

Totale output

375 + 450 + 475 + 100 = 1400 mL

Balans

B = 1270 − 1400 = −130 mL

Antwoord

B = −130 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 19 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL over

Tweede deel

850/50 = 17 h

Totale tijd

t = 2 + 17 = 19 h

Antwoord

t = 19 h

Dat is ongeveer 19 h 00 min, dus de zak is rond 08:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 12

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 3 + 1 + 2 + 4 + 1 = 12

Antwoord

B = 12
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 110/min → 1
alert (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions