Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de belangrijkste reden om zorg te rapporteren op het moment dat ze wordt gegeven?

  1. ADan gaat de dienst sneller voorbij
  2. BRapportage is alleen nodig voor de facturering
  3. CRapporteren is optioneel zolang de zorg zelf goed en veilig is gegeven
  4. DNauwkeurige rapportage ondersteunt veilige continuïteit van zorg en is een juridisch document
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ARemove any oxygen because the reading must be wrong
  2. BRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  3. CIgnore the reading because the patient looks well
  4. DCheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

During routine handwashing with soap and water (medical asepsis), how are the hands held?

  1. ALevel with the shoulders, away from the sink
  2. BLower than the elbows, so water runs off the fingertips
  3. CTouching the inside of the sink for support
  4. DHigher than the elbows, so water runs down the arms
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Shortly after a patient falls, the team holds a brief “post-fall huddle”. What is its main purpose?

  1. ATo find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
  2. BTo decide which staff member was to blame for the fall
  3. CTo complete the patient’s discharge paperwork
  4. DTo agree on what the team will tell the patient’s lawyer and the family
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient receiving chemotherapy has a temperature of 38,3 °C and a very low neutrophil count. What should the nurse do?

  1. ARecheck the temperature in four hours before telling anyone
  2. BReport it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
  3. CDocument the reading and mention it at the next handover
  4. DGive a cool shower and offer extra fluids, then wait and see what happens
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

At the end of a shift, the nurse’s relief has not arrived and the patients are acutely ill. What should the nurse do?

  1. ALeave on time, because the shift has officially ended
  2. BAsk a nursing assistant to watch the patients until someone comes
  3. CLeave a written note at the station and go home
  4. DStay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which side effect of regular opioids usually needs preventive treatment from the start?

  1. AHigh blood pressure
  2. BDiarrhoea
  3. CConstipation
  4. DExcessive hunger
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An arterial blood gas shows a low PaO2 with a low or normal PaCO2. How is this classified?

  1. ANormal blood gas
  2. BMetabolic acidosis
  3. CType 2 respiratory failure
  4. DType 1 respiratory failure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  2. BA positive ANA means the patient has a viral infection
  3. CA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  4. DA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

An 82-year-old woman without a catheter has a urine culture growing bacteria, but no fever, urinary symptoms or change in mental state. What is the best interpretation?

  1. AAsymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
  2. BContamination, so the culture must be repeated every week
  3. CPyelonephritis, which needs admission and IV fluids today
  4. DA urinary tract infection that needs urgent IV antibiotics
11.FarmacologieGemiddeld

Why are many drugs started at lower doses in older adults?

  1. AOlder adults always weigh more than younger adults, so drugs last longer
  2. BOlder adults absorb no drugs from the stomach
  3. CKidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
  4. DLower doses are cheaper for older patients
12.FarmacologieMoeilijk

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey cause severe hypoglycaemia in older people
  2. BThey are linked to a higher risk of stroke and death
  3. CThey are not absorbed in people over 65
  4. DThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a raised serum lactate concerning in a patient with shock?

  1. AIt suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
  2. BIt confirms a bacterial infection is present
  3. CIt shows only that the patient has eaten a large meal in the past hour
  4. DIt means the kidneys are working harder than normal to clear fluid
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Two adults with cystic fibrosis are admitted to the same ward. What is the correct infection-control plan?

  1. ANurse them in separate single rooms and keep them apart
  2. BUse standard precautions only, as CF is not infectious
  3. CLet them share physiotherapy sessions and equipment
  4. DPut them in the same bay so they can support each other
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why might a patient taking a beta-blocker not notice a hypoglycaemic episode?

  1. ABeta-blockers raise blood glucose, so hypos cannot happen
  2. BBeta-blockers make the patient sleep through every hypo
  3. CBeta-blockers block the effect of all diabetes medicines
  4. DBeta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A kidney transplant recipient has had vomiting and diarrhoea for two days. Why should the transplant team be contacted?

  1. AThe patient may not be absorbing their immunosuppressants
  2. BThe tablets will make the vomiting stop
  3. CThe kidney will start to produce far too much urine
  4. DVomiting proves that rejection has already happened
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AIV fluids followed by an IV bisphosphonate
  2. BOral calcium tablets and vitamin D
  3. CA high-calcium diet with extra milk
  4. DFluid restriction and a thiazide diuretic
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a carer about overnight tube feeding at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll flush the tube with water before and after his medicines."
  2. B"I'll stop the feed and call if he coughs or struggles to breathe."
  3. C"I'll check the external length mark on the tube every day."
  4. D"I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman received an opioid shortly before giving birth, and the baby is born with poor breathing effort. Which statement about the baby's care is correct?

  1. AFlumazenil is given to reverse the opioid
  2. BNo support is needed because the effect lasts only seconds
  3. CEffective ventilation comes first; naloxone is not routine
  4. DNaloxone is given before any ventilation is started
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

An ultrasound at 30 weeks shows polyhydramnios and no visible fetal stomach bubble. Which fetal condition should be considered?

  1. ARenal agenesis
  2. BOesophageal atresia
  3. CPost-term pregnancy
  4. DFetal growth from maternal diabetes only
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A toddler with hand, foot and mouth disease refuses to drink because of painful mouth sores. What is the priority?

  1. ATreating the rash with steroid cream
  2. BPreventing hair loss
  3. CStarting antibiotics
  4. DPreventing dehydration
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 4-year-old chokes on a sweet but is coughing forcefully and can speak. What should the nurse do?

  1. ADo a finger sweep of the mouth to find the sweet
  2. BEncourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
  3. CGive back blows straight away to dislodge the sweet
  4. DGive her a large drink of water to try to wash the sweet down
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

In families of people with schizophrenia, which pattern of "high expressed emotion" is linked to a higher rate of relapse?

  1. AFrequent criticism, hostility and emotional over-involvement
  2. BCalm, supportive and warm communication
  3. CRegular contact with the care team and other families
  4. DEncouraging the patient to take part in activities
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AStop the medicine so that there is no risk of sharing
  2. BSharing is fine as long as the friends are the same age
  3. CGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
  4. DStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111200:50?11:50 AM12:50 AM12:50 PM2:50 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 00:50 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

00:50
  1. 111:50 AM
  2. 212:50 AM
  3. 312:50 PM
  4. 42:50 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
10 mcg/kg/min? mg/h102 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 10 mcg/kg/min voor een patiënt die 102 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

10 mcg/kg/min102 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 500 mg poeder. Op het etiket staat: voeg 4,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 5 mL. Het voorschrift is 300 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL300 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks500 mL? mL/h1500 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/500 mL1500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min8 h

Een infuus loopt met 20 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 8 uur?

20 gtt/min20 gtt/mL8 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
950 mLover? mL/h5 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 5 uur zie je dat er nog 950 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 10 hna 5 h: 950 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater350 mLmelk240 mLijsschilfers100 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine350 mLurine275 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 350 mLmelk: 240 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL650 mL ingelopen50 mL/h19:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 19:00 is er al 650 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL650 mL ingelopen50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 9/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 35,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 9SpO₂ 96%luchtSBP 222HR 58AT 35,8 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Nauwkeurige rapportage ondersteunt veilige continuïteit van zorg en is een juridisch document

Waarom dit het antwoord is

Directe rapportage informeert het team over de toestand van de patiënt, ondersteunt beslissingen en dient als juridisch bewijs van de gegeven zorg.

Antwoord

D · Nauwkeurige rapportage ondersteunt veilige continuïteit van zorg en is een juridisch document
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Waarom dit het antwoord is

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Antwoord

D · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips

Waarom dit het antwoord is

For routine handwashing, hands are held lower than the elbows so dirty water flows off the fingertips into the sink, not up the arms. For a surgical scrub, the opposite applies.

Antwoord

B · Lower than the elbows, so water runs off the fingertips
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another

Waarom dit het antwoord is

A post-fall huddle brings the team together soon after the fall to identify causes such as toileting, medication or footwear and to update the plan. It supports a just culture rather than blame.

Antwoord

A · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly

Waarom dit het antwoord is

Neutropenic fever is a medical emergency. The patient may have few other signs of infection, so the nurse reports it immediately so that cultures can be taken and IV antibiotics started.

Antwoord

B · Report it at once, because cultures and antibiotics are needed quickly
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving

Waarom dit het antwoord is

The nurse must not leave patients without handing over to another qualified nurse. Telling the charge nurse allows staffing to be arranged safely.

Antwoord

D · Stay and tell the charge nurse, and hand over before leaving
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Constipation

Waarom dit het antwoord is

Opioids slow gut movement, and constipation persists with long-term use. A regular laxative is usually prescribed together with the opioid.

Antwoord

C · Constipation
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Type 1 respiratory failure

Waarom dit het antwoord is

Type 1 respiratory failure is hypoxaemia without hypercapnia, as in pneumonia or pulmonary embolism. Type 2 includes a raised PaCO2 from inadequate ventilation, as in COPD exacerbations.

Antwoord

D · Type 1 respiratory failure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Waarom dit het antwoord is

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Gecontroleerd met: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Asymptomatic bacteriuria is common in older adults and usually should not be treated, because treatment brings adverse effects and resistance without benefit. Exceptions include pregnancy and some urological procedures.Gecontroleerd met: Asymptomatic Bacteriuria · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

A · Asymptomatic bacteriuria, usually not treated with antibiotics
11.Farmacologie

Antwoord: C · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases

Waarom dit het antwoord is

Ageing reduces kidney function, changes body composition and often slows liver metabolism. Many drugs also have stronger effects on the ageing brain, so doses are started low and increased slowly.

Antwoord

C · Kidney and liver clearance often decline, and sensitivity to drugs increases
12.Farmacologie

Antwoord: B · They are linked to a higher risk of stroke and death

Waarom dit het antwoord is

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Antwoord

B · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism

Waarom dit het antwoord is

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate is a marker of tissue hypoperfusion and severity in sepsis and shock. Repeated measurements show whether treatment is working.

Antwoord

A · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart

Waarom dit het antwoord is

People with CF are colonised with organisms such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia complex that can pass between patients and worsen outcomes. They are cared for in single rooms and kept apart, without sharing equipment or sessions.

Antwoord

A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo

Waarom dit het antwoord is

Beta-blockers blunt adrenergic warning symptoms such as palpitations and tremor. Sweating is often preserved. Patients should check their glucose when they feel unwell, rather than relying on symptoms alone.

Antwoord

D · Beta-blockers can mask the tremor and racing heart of a hypo
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · The patient may not be absorbing their immunosuppressants

Waarom dit het antwoord is

Vomiting and diarrhoea can reduce absorption of immunosuppressants, raising the risk of rejection, and dehydration can harm the graft. Tacrolimus levels can also rise with diarrhoea. The team may check levels and kidney function.

Antwoord

A · The patient may not be absorbing their immunosuppressants
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Waarom dit het antwoord is

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Antwoord

A · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · "I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."

Waarom dit het antwoord is

The head should stay raised by at least 30–45° during feeding and for a while afterwards. Flushing, checking the tube length and stopping for breathing problems are all correct.

Antwoord

D · "I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine

Waarom dit het antwoord is

Opioids cross the placenta and can depress newborn breathing. Resuscitation guidelines put effective ventilation first; naloxone is not part of routine newborn resuscitation and should be avoided if the mother uses opioids long term, as it can cause acute withdrawal and seizures. Flumazenil reverses benzodiazepines, not opioids.

Antwoord

C · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Oesophageal atresia

Waarom dit het antwoord is

If the fetus cannot swallow, as in oesophageal atresia, amniotic fluid builds up and the stomach is not seen. Renal agenesis causes the opposite, severe oligohydramnios.

Antwoord

B · Oesophageal atresia
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Preventing dehydration

Waarom dit het antwoord is

Hand, foot and mouth disease, usually caused by coxsackievirus, is self-limiting. The main risk is dehydration from painful mouth ulcers, so cool fluids, soft foods and analgesia are given and wet nappies are monitored.

Antwoord

D · Preventing dehydration
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely

Waarom dit het antwoord is

A child who can cough effectively and speak has a partly open airway. Back blows or thrusts are not started, and blind finger sweeps can push the object further in. If the cough becomes ineffective, back blows and abdominal thrusts are given.

Antwoord

B · Encourage her to keep coughing and stay with her, watching closely
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement

Waarom dit het antwoord is

High expressed emotion, including criticism, hostility and over-involvement, is associated with relapse. Family psychoeducation and support can reduce it.

Antwoord

A · Frequent criticism, hostility and emotional over-involvement
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Waarom dit het antwoord is

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Antwoord

D · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 12:50 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

00 → 12 AM

Antwoord

12:50 AM

Antwoord

12:50 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 61,2 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 10 mcg/kg/min × 102 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 10·102·60/1000 = 61,2 mg/h

Antwoord

D = 61,2 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Volume

V = 300/100 = 3 mL

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/500 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1500/100 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 480 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Volume

V = 60·8 = 480 mL

Antwoord

V = 480 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 26,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/10 = 150 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 950/5 = 190 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (190 − 150)/150·100% = 26,67%

Antwoord

Δ = 26,67%

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1340 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 350 + 240 = 590 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1340 mL

Antwoord

I = 1340 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 650 = 350 mL

Tijd

t = 350/50 = 7 h

Antwoord

t = 7 h

Dat is ongeveer 7 h 00 min, dus de zak is rond 02:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 35,8 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 5

Antwoord

NEWS2 = 5
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 0 → 0
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretatie

0 → laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions