Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AThrow the tablets away without telling anyone
  2. BHide the tablets in their food
  3. CExplore the reason for refusing
  4. DInsist until the patient takes them
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding wijst op beginnende decubitus categorie 1?

  1. AVolledig huidverlies met zichtbaar vet maar zonder blootliggend bot
  2. BIntacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel
  3. CEen open blaar met rode bodem
  4. DBlootliggend bot of pees
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AA chest x-ray every month for the first year
  2. BNo screening, because BCG prevents all TB
  3. CA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
  4. DAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse sees a doctor about to insert a central line without a sterile gown, and a polite comment was ignored. Which TeamSTEPPS phrase helps to stop the procedure?

  1. A“Let’s talk about it after you have finished.”
  2. B“I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
  3. C“I will mention this to the manager at the next staff meeting.”
  4. D“I am sure you know what you are doing.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with severe neutropenia needs a room. Which roommate is the safest choice?

  1. AA patient with influenza
  2. BA patient with an infected, draining leg wound
  3. CA patient after a knee replacement with no signs of infection
  4. DA patient with C. difficile diarrhea
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige na de overdracht als eerste beoordelen?

  1. ACOPD op 2 L/min zuurstof: SpO₂ 90%, ademhalingsfrequentie 22/min, op het gebruikelijke uitgangsniveau
  2. BDag 2 na galblaasoperatie: pijn 6/10, volgende pijnstilling over 30 minuten
  3. C1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg
  4. DDiabetes type 2: glucose 210 mg/dL (11,7 mmol/L) vóór de lunch, geen klachten
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. AA diet rich in protein
  2. BAdequate fluid intake
  3. CGood blood glucose control
  4. DSmoking
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with a central venous catheter develops fever and rigors shortly after the line is flushed, with no other obvious source. What should be suspected?

  1. ANormal response to line use
  2. BA pulmonary embolism
  3. CA catheter-related bloodstream infection
  4. DAn allergic reaction to the saline flush
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom kan een patiënt met leverfalen een verhoogde INR hebben zonder warfarine te gebruiken?

  1. AAlbumine is een stollingsfactor, en de spiegel daalt
  2. BBilirubine vernietigt de stollingsfactoren direct
  3. CDe nieren ruimen de stollingsfactoren niet meer uit het bloed op
  4. DDe lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Het kalium van een patiënt ligt al maanden op 3,4–3,6 mEq/L, en een enkele uitslag van vandaag is 5,4 mEq/L. De patiënt voelt zich goed en het ECG is normaal. Wat is de beste volgende stap?

  1. ADirect een kaliumbinder starten zonder verdere controles
  2. BAlle vaste geneesmiddelen van de patiënt stoppen
  3. CControleren hoe het monster is afgenomen, de patiënt beoordelen en de test herhalen
  4. DDe uitslag negeren, omdat de patiënt zich goed voelt
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AOnly after a bacterial pneumonia has developed
  2. BWhen started within 48 hours of the first symptoms
  3. COnly after symptoms have lasted at least one week
  4. DAt any time, as the timing makes no difference
12.FarmacologieMoeilijk

Codeïne wordt door CYP2D6 omgezet in morfine. Wat gebeurt er bij een patiënt die een ultrasnelle CYP2D6-metaboliseerder is?

  1. AEr wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt
  2. BCodeïne wordt onveranderd met de urine uitgescheiden
  3. CCodeïne geeft vrijwel geen pijnstilling omdat er weinig morfine wordt gevormd
  4. DCodeïne wordt alleen omgezet in een inactieve verbinding
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met hartfalen vraagt waarom zout wordt beperkt. Welke uitleg is juist?

  1. ANatrium voorkomt dat de plastabletten goed worden opgenomen
  2. BNatrium verhoogt de hartfrequentie tijdens de slaap
  3. CNatrium verzwakt rechtstreeks de samentrekkende hartspier
  4. DNatrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ASternal wound infection with an unstable sternum
  2. BCostochondritis caused by forceful coughing
  3. CPericarditis from the operation
  4. DNormal wound healing with some expected discharge
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which lifestyle advice best helps a patient with epilepsy reduce their seizures?

  1. AKeep regular sleep and take every dose on time
  2. BDrink coffee in the evening to stay alert
  3. CAvoid all physical exercise and stay indoors
  4. DSkip a dose on days without any warning signs
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met een ernstig hoofdletsel opent de ogen niet en reageert op pijn met gestrekte en naar binnen gedraaide armen en gestrekte benen. Wat wijst dit aan?

  1. AEen normale terugtrekreactie op een pijnprikkel
  2. BFlexiehouding (decorticatie), een teken van licht corticaal letsel
  3. CEen focale aanval die zonder behandeling zal stoppen
  4. DExtensiehouding (decerebratie): ernstig hersenstamletsel
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welk voedingsadvies verkleint het risico op verstopping bij een nieuw ileostoma?

  1. AGoed kauwen en vezelrijke voeding langzaam introduceren
  2. BVoedsel snel doorslikken zonder veel te kauwen
  3. CVanaf dag één veel noten en zaden eten
  4. DHeel weinig drinken om de output dik te houden
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Just after extubation in recovery, a patient develops a high-pitched noise on breathing in, with falling SpO₂. What should the nurse do first?

  1. AWait a few minutes to see if it passes
  2. BGive an opioid to calm the patient's breathing and reduce anxiety
  3. CSit the patient up and give a drink of water
  4. DCall for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which behaviour shows positive early bonding between mother and newborn?

  1. AAvoiding holding the baby during the first day
  2. BFace-to-face eye contact and talking to the baby
  3. CCalling the baby "it" and not looking at it
  4. DAsking staff to keep the baby in the nursery at all times
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman 5 hours after birth had a large blood loss and now has a heart rate of 128/min, blood pressure of 88/50 mmHg and cold hands. Which action is most important?

  1. ACall for urgent help and start fluid resuscitation
  2. BGive her a hot drink and recheck in an hour
  3. CEncourage her to breastfeed to contract the uterus
  4. DAsk her to walk to improve circulation
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
  2. BGive insulin only if the child is vomiting
  3. CGive double the usual insulin to prevent ketones
  4. DKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a child with sickle cell disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We'll call the hospital straight away if she has a fever."
  2. B"In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
  3. C"We'll dress her warmly before she goes out in cold weather."
  4. D"We'll learn how to feel her tummy for an enlarged spleen."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. ALeave her alone until the episode has passed on its own
  2. BAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
  3. CAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  4. DAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A school nurse is teaching about inhalant use such as sniffing glue or aerosols. Which risk should be stressed?

  1. AInhalants cause only a mild headache and nothing else
  2. BThere is no physical risk, because the substances are legal
  3. CInhalants are only dangerous if they are mixed with alcohol
  4. DSudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
57,3818 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 57,3818 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

57,3818 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 2 mcg/min. Druk deze doseersnelheid D uit in mg/h.

2 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
60 kg15 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 60 kg. De voorgeschreven dosis is 15 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

60 kg15 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks1000 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/1000 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 30 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding120 mLsap100 mLmelk100 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine500 mLurine400 mLurine175 mLurine300 mLwonddrain100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 110 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

110 kg12 hurine: 500 mLurine: 400 mLurine: 175 mLurine: 300 mLwonddrain: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL/hstart 09:0013:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 09:00 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 13:00 nog in de zak?

500 mL50 mL/h09:00 → 13:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen helemaal niet, maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 36,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 97%luchtSBP 136HR 70AT 36,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Explore the reason for refusing

Waarom dit het antwoord is

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Antwoord

C · Explore the reason for refusing
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel

Waarom dit het antwoord is

Categorie 1 is intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid. Categorie 2 is gedeeltelijk huidverlies zoals een blaar; categorieën 3 en 4 gaan dieper.

Antwoord

B · Intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Waarom dit het antwoord is

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Antwoord

D · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”

Waarom dit het antwoord is

CUS words (Concerned, Uncomfortable, Safety issue) are agreed language that signals the need to stop and listen. Maximal barrier precautions are part of the central line bundle, so the concern is valid.

Antwoord

B · “I am concerned, I am uncomfortable, this is a safety issue.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A patient after a knee replacement with no signs of infection

Waarom dit het antwoord is

A neutropenic patient cannot fight infection well, so the roommate must not have a transmissible infection. A clean postoperative patient is the safest choice; ideally the neutropenic patient has a single room.

Antwoord

C · A patient after a knee replacement with no signs of infection
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · 1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Rugpijn, tachycardie en hypotensie na een femorale punctie wijzen op een retroperitoneale bloeding, die verborgen en fataal kan zijn. De COPD-patiënt zit op zijn uitgangsniveau, de pijn is te verwachten en wordt behandeld, en de glucose is hoog maar geen noodgeval.

Antwoord

C · 1 uur na een femorale hartkatheterisatie: nieuwe rugpijn, pols 118/min, BD 92/58 mmHg
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Smoking

Waarom dit het antwoord is

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Antwoord

D · Smoking
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · A catheter-related bloodstream infection

Waarom dit het antwoord is

Rigors after flushing suggest bacteria colonising the catheter. Blood cultures are taken (often from the line and a peripheral vein) and the team decides whether to remove the line.

Antwoord

C · A catheter-related bloodstream infection
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt

Waarom dit het antwoord is

De lever maakt de meeste stollingsfactoren, inclusief de vitamine K-afhankelijke. Bij ernstige leverziekte daalt hun productie, dus de INR stijgt. Een verhoogde INR is een van de markers voor de ernst van leverfalen.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Controleren hoe het monster is afgenomen, de patiënt beoordelen en de test herhalen

Waarom dit het antwoord is

Een plotselinge geïsoleerde stijging kan een echte verandering zijn, bijvoorbeeld door een nieuw geneesmiddel of nierletsel, of een probleem met het monster, zoals hemolyse of vertraging vóór verwerking. De verpleegkundige beoordeelt de patiënt, informeert de zorgverlener en regelt een herhaaltest.Gecontroleerd met: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

C · Controleren hoe het monster is afgenomen, de patiënt beoordelen en de test herhalen
11.Farmacologie

Antwoord: B · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

B · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: A · Er wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Ultrasnelle metaboliseerders zetten meer codeïne om in morfine, wat ademdepressie kan veroorzaken. Trage metaboliseerders vormen weinig morfine en krijgen slechte pijnstilling. Dit is een klassiek voorbeeld van farmacogenetica.

Antwoord

A · Er wordt meer morfine gevormd, wat het risico op opioïdintoxicatie verhoogt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot

Waarom dit het antwoord is

Natriumretentie leidt tot waterretentie, waardoor het circulerend volume, de preload en de stuwing toenemen. Het beperken van natrium en bij sommige patiënten van vocht helpt oedeem en kortademigheid onder controle te houden. De precieze grenzen worden bepaald door de voorschrijver.

Antwoord

D · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Sternal wound infection with an unstable sternum

Waarom dit het antwoord is

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Antwoord

A · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Keep regular sleep and take every dose on time

Waarom dit het antwoord is

Missed doses and lack of sleep are among the most common seizure triggers. Excess alcohol and, in some people, flashing lights are others. Most people can exercise safely, with sensible precautions such as not swimming alone.

Antwoord

A · Keep regular sleep and take every dose on time
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Extensiehouding (decerebratie): ernstig hersenstamletsel

Waarom dit het antwoord is

Abnormale extensie op pijn (GCS-motorscore 2) wijst op ernstig letsel in of nabij de hersenstam en heeft een slechtere prognose dan abnormale flexie (decorticatiehouding, motorscore 3). Elke nieuwe abnormale houding vraagt onmiddellijke escalatie.

Antwoord

D · Extensiehouding (decerebratie): ernstig hersenstamletsel
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Goed kauwen en vezelrijke voeding langzaam introduceren

Waarom dit het antwoord is

Vezelrijke voeding zoals noten, maïs, gedroogd fruit en fruitschillen kan een prop vormen die het nauwe stoma verstopt. Grondig kauwen, deze voeding langzaam introduceren en voldoende drinken verkleinen het risico. Verschijnselen van verstopping zijn krampen, een gezwollen stoma en geen output.

Antwoord

A · Goed kauwen en vezelrijke voeding langzaam introduceren
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust

Waarom dit het antwoord is

Stridor after extubation suggests laryngospasm or another upper airway obstruction. The nurse calls for help, applies high-flow oxygen and airway manoeuvres, and the anaesthetist may give drugs or reintubate.

Antwoord

D · Call for help, give 100% oxygen and use a jaw thrust
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Face-to-face eye contact and talking to the baby

Waarom dit het antwoord is

En face positioning, touching, talking in a high-pitched voice and calling the baby by name are positive bonding behaviours. Persistent avoidance needs further assessment and support.

Antwoord

B · Face-to-face eye contact and talking to the baby
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Call for urgent help and start fluid resuscitation

Waarom dit het antwoord is

Tachycardia, hypotension and cool peripheries indicate hypovolaemic shock. Help is called, IV access secured, fluids and blood given as prescribed, and the cause of bleeding treated.

Antwoord

A · Call for urgent help and start fluid resuscitation
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Waarom dit het antwoord is

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Antwoord

D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."

Waarom dit het antwoord is

Dehydration promotes sickling, so children with sickle cell disease need plenty of fluids, especially in hot weather and during exercise. Seeking help for fever, avoiding cold and checking the spleen are correct.

Antwoord

B · "In summer she can drink less so she doesn't need the toilet at school."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Waarom dit het antwoord is

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Antwoord

B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use

Waarom dit het antwoord is

Inhalants can sensitise the heart to adrenaline and cause fatal arrhythmias ("sudden sniffing death"), even in first-time users. They can also cause suffocation and brain, liver and kidney damage.

Antwoord

D · Sudden death from a heart arrhythmia, even on the first use
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 57,4 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

57.3818 → 3

Alleen het volgende cijfer beslist

57,3818 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 3 naar boven af.
De cijfers daarna (18) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 57,4 kg

Antwoord

x = 57,4 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 0,12 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 2 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 2·60/1000 = 0,12 mg/h

Antwoord

D = 0,12 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 225 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

15·60 = 900 mg

Per gift

D = 900/4 = 225 mg

Antwoord

D = 225 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 50 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/1000 = 20 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/20 = 50 mL/h

Antwoord

R = 50 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 75 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/100 = 2,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2,5·30 = 75 mg/h

Antwoord

D = 75 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,04 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 400 + 175 + 300 = 1375 mL

Per kilogram per uur

U = 1375/(110·12) = 1,042 ≈ 1,04 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,04 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 300 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

09:00 → 13:00 = 4 h

Toegediend volume

50·4 = 200 mL

Resterend volume

V = 500 − 200 = 300 mL

Antwoord

V = 300 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen helemaal niet → 1
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 1 + 2 + 2 = 5

Ernst

GCS 5 → ernstig

Antwoord

ernstig
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 36,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions