Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een patiënt spreekt weinig Engels. Wie moet tolken tijdens een belangrijk gesprek over toestemming?

  1. AElke medewerker die een paar woorden van de taal kent
  2. BHet jonge kind van de patiënt
  3. CEen bezoeker bij het bed ernaast
  4. DEen professionele medische tolk
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient's notes record a penicillin allergy with a rash. The new prescription is for amoxicillin. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and watch for a rash
  2. BGive the dose, as amoxicillin is a different drug from penicillin itself
  3. CGive an antihistamine first, then the amoxicillin
  4. DWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

In een patiëntenkamer ontstaat een kleine brand in een afvalbak terwijl de patiënt in bed ligt. Wat doet de verpleegkundige als eerste?

  1. ADe dichtstbijzijnde brandblusser gaan zoeken
  2. BDe ramen openen om de rook te laten verdwijnen
  3. CDe leidinggevende bellen om de brand te melden
  4. DDe patiënt uit het directe gevaar halen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is now allergic to naloxone
  2. BNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  3. CThe patient is simply tired after the event
  4. DNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will go for a short run to open up my lungs.”
  2. B“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  3. C“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
  4. D“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Two hours after a femoral cardiac catheterization, the nurse sees blood spreading from the puncture site. What is the first action?

  1. AAsk the patient to bend the leg at the hip to stop the bleeding
  2. BRemove the dressing and leave the site open to the air
  3. CRaise the head of the bed so the patient can sit up
  4. DApply firm, direct pressure just above the puncture site
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. ANot drinking enough water
  2. BTaking too many vitamins
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DToo much exercise
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"My stoma should look pink or red and moist."
  2. B"My output will be firm and formed like before."
  3. C"I will drink extra fluids when it is hot."
  4. D"I will empty the bag when it is about a third to half full."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ASave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  2. BHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
  3. CSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  4. DCollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's potassium is 7,2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AUrgent hemodialysis session
  2. BIV calcium gluconate (or chloride)
  3. CAn oral potassium binder dose
  4. DIV furosemide (a loop diuretic)
11.FarmacologieGemiddeld

When should a patient take a once-daily proton pump inhibitor such as omeprazole?

  1. AOnly when heartburn is severe
  2. BAbout 30–60 minutes before the first meal of the day
  3. CStraight after a large evening meal
  4. DWith a glass of milk at bedtime, when acid output is highest
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
  2. BThe drug stains the cornea blue
  3. CThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  4. DThe drug raises pressure inside the eye
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient has chest pain at rest in the early morning with brief ST elevation that resolves. Coronary arteries are later found to be clear. Which condition is most likely?

  1. AAortic stenosis
  2. BStable exertional angina from a fixed plaque
  3. CVasospastic (Prinzmetal) angina
  4. DAcute pericarditis
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient's blood gas shows pH 7,26, PaCO₂ 9,0 kPa (68 mmHg) and bicarbonate 25 mmol/L. What does this show?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DMetabolic acidosis with compensation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

An older patient with a long-term catheter has bacteria in the urine but no symptoms. What is usually appropriate?

  1. AAntibiotics for life to keep the urine sterile
  2. BNo antibiotics, as long as there are no symptoms
  3. CRemove the catheter permanently at once
  4. DA full course of antibiotics straight away
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Om 03:00 is de glucose van een patiënt 3,6 mmol/L, maar vóór het ontbijt is die hoog. De patiënt neemt 's avonds een langwerkende insuline. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AAlle insuline definitief stoppen en de glucose om de vier uur controleren
  2. BOm 03:00 extra insuline geven omdat de ochtendwaarde hoog zal zijn
  3. CDe nachtmeting negeren en alleen op de ochtendwaarde handelen
  4. DDe lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?

  1. AThey are the best long-term maintenance treatment
  2. BThey cure the disease after one course
  3. CThey are used to induce remission, not for maintenance
  4. DThey are given only as a one-off injection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met een epiduraal na een buikoperatie heeft een bloeddruk van 82/48 mmHg, een pols van 70/min en warme voeten. Bloeding is uitgesloten. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. AAnafylaxie voor het lokale anestheticum
  2. BHypovolemische shock door bloedverlies
  3. CSympathicusblokkade door het epiduraal
  4. DCardiogene shock na de operatie
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman in late pregnancy has numbness and tingling in her thumb and first fingers, worse at night. What is the most likely cause?

  1. AA stroke caused by pre-eclampsia
  2. BLow blood calcium
  3. CVitamin K deficiency
  4. DCarpal tunnel syndrome
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. ATeaching a first-time mother about breastfeeding
  2. BEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  3. CAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  4. DTaking vital signs of a stable woman
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which statement reflects current guidance about introducing allergenic foods, such as egg and peanut, to infants?

  1. AThey should be avoided until at least 3 years of age, because early contact is what causes most food allergies
  2. BThey should only be given after a skin prick test in every infant
  3. CThey should be given from 6 weeks, mixed into the baby's milk
  4. DThey can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 6 jaar met hemofilie valt en heeft een gezwollen, pijnlijke knie. Wat is de prioriteit?

  1. AHet kind aanmoedigen op de knie te lopen om het gewricht mobiel te houden en stijfheid te voorkomen
  2. BWarmte op de knie leggen
  3. CFactorvervanging geven volgens voorschrift en het gewricht laten rusten, koelen, comprimeren en omhoog leggen
  4. DAcetylsalicylzuur geven tegen de pijn
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. APut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
  2. BAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  3. CChange his daily routine often, to help him get used to change
  4. DKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die olanzapine gebruikt is in 3 maanden 8 kg aangekomen en meldt dorst en veelvuldig plassen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe olanzapine direct stoppen zonder de voorschrijver te informeren
  2. BHem adviseren minder water te drinken
  3. CHem geruststellen dat dit niets met het middel te maken heeft
  4. DEen bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
46,8360 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 46,8360 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

46,8360 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tbsp · 2/dag · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tbsp van een orale suspensie twee keer per dag gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tbsp = 15 mL?

½ tbsptwee keer per dag10 dagen1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg15 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 15 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg15 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 59,4 lb. Het voorschrift is 5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

59,4 lb5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL30 gtt/min12 h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 12 uur?

30 gtt/min15 gtt/mL12 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg500 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/500 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk240 mLsap100 mLijsschilfers100 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine250 mLurine400 mLurine325 mLwonddrain150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 52 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

52 kg8 hurine: 250 mLurine: 400 mLurine: 325 mLwonddrain: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 75 mL/hstart 17:30ttotaal​ = ? h125 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 17:30 met 125 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 75 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL125 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 99% met extra zuurstof, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 38,1 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 16SpO₂ 99%O₂SBP 78HR 58AT 38,1 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Een professionele medische tolk

Waarom dit het antwoord is

Professionele tolken vertalen nauwkeurig en bewaren de vertrouwelijkheid. Familieleden, vooral kinderen, kunnen dingen weglaten, hun eigen mening toevoegen of door de informatie worden belast.

Antwoord

D · Een professionele medische tolk
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Waarom dit het antwoord is

Amoxicillin is a penicillin and can cause the same allergic reaction, including anaphylaxis. The nurse withholds it and asks for an alternative.

Antwoord

D · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De patiënt uit het directe gevaar halen

Waarom dit het antwoord is

Redden komt eerst: breng de patiënt weg bij de brand. Sla daarna alarm, beperk de brand door deuren te sluiten en blus als dat veilig kan. Ramen openen voedt het vuur met zuurstof.

Antwoord

D · De patiënt uit het directe gevaar halen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Waarom dit het antwoord is

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Antwoord

D · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Waarom dit het antwoord is

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Antwoord

C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Apply firm, direct pressure just above the puncture site

Waarom dit het antwoord is

Direct manual pressure just above the puncture site compresses the femoral artery and stops bleeding. The patient keeps the leg straight, and the nurse checks vital signs and distal pulses and informs the provider.

Antwoord

D · Apply firm, direct pressure just above the puncture site
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Not drinking enough water

Waarom dit het antwoord is

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Antwoord

A · Not drinking enough water
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · "My output will be firm and formed like before."

Waarom dit het antwoord is

Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.

Antwoord

B · "My output will be firm and formed like before."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Waarom dit het antwoord is

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Gecontroleerd met: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · IV calcium gluconate (or chloride)

Waarom dit het antwoord is

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.Gecontroleerd met: High potassium level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · IV calcium gluconate (or chloride)
11.Farmacologie

Antwoord: B · About 30–60 minutes before the first meal of the day

Waarom dit het antwoord is

Proton pump inhibitors block pumps that are active, so they work best when taken before breakfast. Food then activates the pumps when the drug level is high.

Antwoord

B · About 30–60 minutes before the first meal of the day
12.Farmacologie

Antwoord: A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Waarom dit het antwoord is

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Antwoord

A · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Vasospastic (Prinzmetal) angina

Waarom dit het antwoord is

Vasospastic angina is caused by temporary coronary artery spasm, often at rest or at night, with transient ST elevation. It responds to calcium channel blockers and nitrates. Triggers include smoking, cold and cocaine.

Antwoord

C · Vasospastic (Prinzmetal) angina
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Acute respiratory acidosis

Waarom dit het antwoord is

A low pH with raised PaCO₂ is respiratory acidosis. A normal bicarbonate (about 22–26 mmol/L) shows the kidneys have not yet compensated, so the problem is acute, as in opioid toxicity, exhaustion or an acute COPD exacerbation. Treatment targets ventilation.

Antwoord

C · Acute respiratory acidosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · No antibiotics, as long as there are no symptoms

Waarom dit het antwoord is

Nearly all long-term catheters become colonised. Treating asymptomatic bacteriuria does not improve outcomes and promotes resistance. Antibiotics are reserved for symptomatic infection.

Antwoord

B · No antibiotics, as long as there are no symptoms
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · De lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien

Waarom dit het antwoord is

Nachtelijke hypoglykemie moet worden behandeld. Een hoge ochtendglucose na een lage waarde 's nachts kan rebound weerspiegelen (het Somogyi-effect) of een andere oorzaak hebben; in beide gevallen moet het avondschema voor insuline worden herzien. Extra insuline 's nachts geven zou de hypoglykemie verergeren.

Antwoord

D · De lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · They are used to induce remission, not for maintenance

Waarom dit het antwoord is

Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.

Antwoord

C · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Sympathicusblokkade door het epiduraal

Waarom dit het antwoord is

Epiduraal lokaal anestheticum kan de sympathische aansturing blokkeren, wat vasodilatatie en hypotensie veroorzaakt. De aanpak volgt het epiduraalprotocol: beoordelen, de patiënt plat leggen, vocht of vasopressoren geven zoals voorgeschreven en de anesthesioloog informeren. Bloeding moet altijd ook worden overwogen.

Antwoord

C · Sympathicusblokkade door het epiduraal
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Carpal tunnel syndrome

Waarom dit het antwoord is

Fluid retention in pregnancy can compress the median nerve in the carpal tunnel. A wrist splint at night often helps, and symptoms usually resolve after birth.

Antwoord

D · Carpal tunnel syndrome
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Taking vital signs of a stable woman

Waarom dit het antwoord is

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Antwoord

D · Taking vital signs of a stable woman
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy

Waarom dit het antwoord is

Delaying common allergens does not prevent allergy, and early introduction may reduce the risk of peanut allergy. Peanut is given as smooth butter or powder, never whole nuts; infants with severe eczema or known food allergy may need specialist advice first.

Antwoord

D · They can be introduced from around 6 months as part of solids, and delaying them does not prevent allergy
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Factorvervanging geven volgens voorschrift en het gewricht laten rusten, koelen, comprimeren en omhoog leggen

Waarom dit het antwoord is

Vroege factorvervanging stopt de bloeding. Rust, koude, lichte compressie en elevatie verminderen de zwelling. Acetylsalicylzuur en warmte zouden de bloeding vergroten. Herhaalde gewrichtsbloedingen beschadigen het gewricht.

Antwoord

C · Factorvervanging geven volgens voorschrift en het gewricht laten rusten, koelen, comprimeren en omhoog leggen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Waarom dit het antwoord is

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Antwoord

D · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Een bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten

Waarom dit het antwoord is

Olanzapine kan gewichtstoename, insulineresistentie en nieuw ontstane diabetes veroorzaken. Dorst en polyurie wijzen op hyperglykemie, dus de glucose wordt gecontroleerd en de voorschrijver beoordeelt de behandeling.

Antwoord

D · Een bloedglucosetest regelen en de voorschrijver inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 46,8 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

46.8360 → 8

Alleen het volgende cijfer beslist

46,8360 → 3
3 is 4 of minder, dus 8 blijft staan.
De cijfers daarna (6) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 46,8 kg

Antwoord

x = 46,8 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 150 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Hele kuur

V = 7,5 mL × 2/dag × 10 = 150 mL

Antwoord

V = 150 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 375 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

15·25 = 375 mg

Antwoord

D = 375 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,7 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

59,4/2,2 = 27 kg

Dosis

5·27 = 135 mg

Volume

V = (135/250)·5 = 2,7 mL

Antwoord

V = 2,7 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 1440 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

30·60/15 = 120 mL/h

Volume

V = 120·12 = 1440 mL

Antwoord

V = 1440 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 3 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/500 = 0,2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,2·15 = 3 mg/h

Antwoord

D = 3 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,34 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

250 + 400 + 325 = 975 mL

Per kilogram per uur

U = 975/(52·8) = 2,344 ≈ 2,34 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,34 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL over

Tweede deel

500/75 = 6,667 h

Totale tijd

t = 4 + 6,667 = 10,67 ≈ 10,7 h

Antwoord

t = 10,7 h

Dat is ongeveer 10 h 40 min, dus de zak is rond 04:10 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 99% → 0
met zuurstof → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 3 + 4 + 2 + 2 = 19

Risiconiveau

19 → geen risico

Antwoord

geen risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions