Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe injured leg
  2. BBoth legs together
  3. CThe unaffected leg
  4. DThe crutches always go first
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has been taught to walk with underarm crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
  2. B"I'll keep the crutch tips about a step out to the side and front."
  3. C"I'll check the rubber tips regularly for wear."
  4. D"I'll take my weight through my hands on the hand grips."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

De geneesmiddelenbibliotheek van een infuuspomp waarschuwt dat de ingestelde dosis boven de veilige grens ligt. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AEerst het voorschrift, de berekening en de pompinstellingen opnieuw controleren
  2. BDe waarschuwing negeren, omdat pompwaarschuwingen vaak onjuist zijn
  3. CDe geneesmiddelenbibliotheek voor dit infuus uitschakelen
  4. DHet infuus voortzetten en de pomp aan het einde van de dienst opnieuw controleren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Shortly after a patient falls, the team holds a brief “post-fall huddle”. What is its main purpose?

  1. ATo complete the patient’s discharge paperwork
  2. BTo decide which staff member was to blame for the fall
  3. CTo agree on what the team will tell the patient’s lawyer and the family
  4. DTo find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

One day after surgery, a patient walked safely with the RN this morning. The RN now asks a nursing assistant to walk her again. Which instruction is most important?

  1. A“Stop and call me at once if she feels dizzy or short of breath.”
  2. B“Make sure she wears her own slippers if she has them.”
  3. C“Try to finish the walk before the lunch trays arrive.”
  4. D“Walk her to the end of the corridor and back twice before lunch.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?

  1. ALevel 5
  2. BLevel 2
  3. CLevel 1
  4. DLevel 4
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. AInfective endocarditis
  2. BPericarditis
  3. CRheumatic fever
  4. DMyocardial infarction
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?

  1. AIrritable bowel syndrome
  2. BA perforated peptic ulcer
  3. CIndigestion that will settle with antacids
  4. DConstipation
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A tired patient with heavy menstrual periods has a normal hemoglobin and MCV but a ferritin of 8 ng/mL. What does this show?

  1. AIron overload from too much iron
  2. BVitamin B12 deficiency anemia
  3. CIron deficiency without anemia yet
  4. DA completely normal iron status
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a heart murmur and fever has three sets of blood cultures, taken hours apart, all growing the same Streptococcus species. What does this suggest?

  1. AA urinary tract infection that has spread to the skin
  2. BA normal finding in patients with heart murmurs
  3. CPersistent bacteremia, as in infective endocarditis
  4. DContamination of all three samples during collection
11.FarmacologieGemiddeld

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AMix or flush it only with normal saline and give it slowly
  2. BMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  3. CGive it as a rapid push to stop seizures faster
  4. DGive it in the same line as other drugs without flushing
12.FarmacologieMoeilijk

A patient who has had several courses of bleomycin develops a dry cough and worsening breathlessness. What should the nurse suspect?

  1. APulmonary fibrosis from bleomycin
  2. BA normal effect that will pass in a day
  3. CAsthma caused by anxiety
  4. DHeart failure from bleomycin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient on ramipril is to start sacubitril/valsartan for heart failure. What is the key safety point?

  1. AThe ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
  2. BSacubitril/valsartan is safe to start on the same morning
  3. CBoth drugs should be taken together each day for the best effect
  4. DThe ACE inhibitor dose should be doubled during the change
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. APulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
  2. BAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
  3. CWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  4. DNormal recovery; no action is needed
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient's potassium stays low despite replacement. Which other level should be checked?

  1. AFerritin
  2. BBilirubin
  3. CAmylase
  4. DMagnesium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient arrives five hours after the onset of a stroke. A CT angiogram shows a blockage of a large artery in the brain. What is the most appropriate next step?

  1. AUrgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
  2. BStart IV alteplase immediately without further imaging
  3. CGive aspirin and plan a review on the ward tomorrow
  4. DNo treatment, because the time for any reperfusion has passed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about fatigue during radiotherapy is correct?

  1. AIt occurs only after the first session and then disappears completely
  2. BIt often builds during the course and can last for weeks
  3. CIt is caused by the patient becoming radioactive
  4. DIt means the radiotherapy has failed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
  2. BFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  3. CTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  4. DA raised serum lipase three times the upper limit
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Methylergometrine bij een postpartumbloeding mag niet worden gegeven aan een vrouw met:

  1. AHoge bloeddruk
  2. BDiabetes type 1
  3. CBloedarmoede
  4. DAstma
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures are always triggered by loud sounds
  2. BJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  3. CSeizures stop when the limb is held
  4. DJitteriness stops when the limb is gently held
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  2. BPut a tongue depressor between the child's teeth
  3. CWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
  4. DHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 9-year-old with Down syndrome has new neck pain, clumsy walking and changes in bladder control. What should the nurse suspect?

  1. AAtlantoaxial instability with spinal cord compression
  2. BThe normal low muscle tone of Down syndrome getting worse with age
  3. CGrowing pains in the legs
  4. DA simple urinary infection causing tiredness
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welk effect is te verwachten en tijdelijk na elektroconvulsietherapie (ECT)?

  1. AVerlamming van de benen
  2. BSpraakverlies gedurende maanden
  3. CKortdurende verwardheid en geheugenverlies rond het moment van de behandeling
  4. DBlijvend verlies van alle langetermijnherinneringen van vóór de behandeling
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding helpt het best om het serotoninesyndroom te onderscheiden van het maligne neurolepticasyndroom?

  1. AZweten komt alleen voor bij maligne neurolepticasyndroom
  2. BKoorts is alleen aanwezig bij serotoninesyndroom
  3. CHyperreflexie en clonus met een snel begin wijzen op serotoninesyndroom
  4. DVerwardheid komt alleen voor bij maligne neurolepticasyndroom, nooit bij serotoninesyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C101,5 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 101,5 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

101,5 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 3/dag · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 14 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 8 uur14 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
37 kgBSA = 1,09 m²135 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 37 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,09 m². Het voorschrift is 135 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

37 kgBSA = 1,09 m²135 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
10 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 85,8 lb. Het voorschrift is 1 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 10 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

85,8 lb1 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 28 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

28 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLsoep180 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine425 mLurine350 mLurine400 mLurine150 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 62 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

62 kg8 hurine: 425 mLurine: 350 mLurine: 400 mLurine: 150 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL800 mL ingelopen150 mL/h19:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 19:30 is er al 800 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL800 mL ingelopen150 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 8/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 37,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 8SpO₂ 96%luchtSBP 142HR 58AT 37,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The unaffected leg

Waarom dit het antwoord is

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Antwoord

C · The unaffected leg
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."

Waarom dit het antwoord is

Leaning on the armpits can damage the brachial plexus and cause crutch palsy. Weight is taken through the hands, with a gap of a few finger-widths between the crutch top and the armpit.

Antwoord

A · "I'll rest my weight on the tops of the crutches under my arms."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Eerst het voorschrift, de berekening en de pompinstellingen opnieuw controleren

Waarom dit het antwoord is

De limieten van slimme pompen zijn bedoeld om programmeer- en rekenfouten op te vangen. De verpleegkundige controleert het voorschrift, de concentratie, de dosis en de snelheid voordat wordt besloten of negeren echt verantwoord is.

Antwoord

A · Eerst het voorschrift, de berekening en de pompinstellingen opnieuw controleren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another

Waarom dit het antwoord is

A post-fall huddle brings the team together soon after the fall to identify causes such as toileting, medication or footwear and to update the plan. It supports a just culture rather than blame.

Antwoord

D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · “Stop and call me at once if she feels dizzy or short of breath.”

Waarom dit het antwoord is

Clear delegation includes what to watch for and when to report. Dizziness or breathlessness may mean low blood pressure, bleeding or a pulmonary embolism, so the nurse must know at once.

Antwoord

A · “Stop and call me at once if she feels dizzy or short of breath.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Level 2

Waarom dit het antwoord is

Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.

Antwoord

B · Level 2
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Infective endocarditis

Waarom dit het antwoord is

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Antwoord

A · Infective endocarditis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · A perforated peptic ulcer

Waarom dit het antwoord is

Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.

Antwoord

B · A perforated peptic ulcer
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Iron deficiency without anemia yet

Waarom dit het antwoord is

Iron stores (ferritin) are depleted before the hemoglobin falls. A low ferritin with a normal hemoglobin indicates iron deficiency without anemia, and it is usually treated, along with the cause of blood loss.Gecontroleerd met: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Iron deficiency without anemia yet
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis

Waarom dit het antwoord is

Several positive cultures with the same organism, taken at different times, show continuous bacteremia, typical of infective endocarditis. Echocardiography is done and prolonged IV antibiotics are started. Contamination usually affects only one bottle.Gecontroleerd met: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Persistent bacteremia, as in infective endocarditis
11.Farmacologie

Antwoord: A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Waarom dit het antwoord is

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Antwoord

A · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmacologie

Antwoord: A · Pulmonary fibrosis from bleomycin

Waarom dit het antwoord is

Bleomycin can cause pneumonitis and pulmonary fibrosis, especially at higher cumulative doses. New respiratory symptoms are reported, and lung function may be monitored.

Antwoord

A · Pulmonary fibrosis from bleomycin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting

Waarom dit het antwoord is

Combining an ACE inhibitor with sacubitril/valsartan greatly increases the risk of angioedema. The ACE inhibitor is stopped and a washout period (usually 36 hours) is observed before starting. Blood pressure, potassium and renal function are monitored.

Antwoord

A · The ACE inhibitor must be stopped first, with a gap before starting
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Waarom dit het antwoord is

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Antwoord

B · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Hypomagnesaemia increases potassium loss in the urine and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium is checked and replaced as well.

Antwoord

D · Magnesium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy

Waarom dit het antwoord is

IV thrombolysis is usually given within 4,5 hours of onset. Mechanical thrombectomy for a large vessel occlusion can be done later, typically up to 6 hours and in selected patients up to 24 hours, based on imaging. Time still matters, so referral is urgent.

Antwoord

A · Urgent referral for assessment for mechanical thrombectomy
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · It often builds during the course and can last for weeks

Waarom dit het antwoord is

Radiotherapy fatigue usually increases as treatment continues and may persist for weeks or months afterwards. Pacing, light exercise and good sleep and nutrition help.

Antwoord

B · It often builds during the course and can last for weeks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Waarom dit het antwoord is

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Antwoord

B · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Hoge bloeddruk

Waarom dit het antwoord is

Ergotalkaloïden veroorzaken vasoconstrictie en kunnen de bloeddruk gevaarlijk verhogen, dus ze worden vermeden bij hypertensie en pre-eclampsie. Carboprost is het middel dat bij astma wordt vermeden.

Antwoord

A · Hoge bloeddruk
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Jitteriness stops when the limb is gently held

Waarom dit het antwoord is

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Antwoord

D · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Waarom dit het antwoord is

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Antwoord

A · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Atlantoaxial instability with spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Children with Down syndrome can have instability between the first two cervical vertebrae. Neck pain, changes in gait, weakness and bladder or bowel changes suggest cord compression and need urgent assessment.

Antwoord

A · Atlantoaxial instability with spinal cord compression
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Kortdurende verwardheid en geheugenverlies rond het moment van de behandeling

Waarom dit het antwoord is

Korte verwardheid, hoofdpijn en geheugenhiaten rond de behandelperiode komen vaak voor. Verpleegkundigen oriënteren de patiënt opnieuw, bewaken tijdens het herstel de vitale functies en de luchtweg en zorgen voor veiligheid.

Antwoord

C · Kortdurende verwardheid en geheugenverlies rond het moment van de behandeling
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Hyperreflexie en clonus met een snel begin wijzen op serotoninesyndroom

Waarom dit het antwoord is

Beide kunnen koorts, verwardheid en autonome instabiliteit veroorzaken. Het serotoninesyndroom begint binnen uren en veroorzaakt neuromusculaire overprikkeling (hyperreflexie, clonus). NMS ontwikkelt zich over dagen met "loodpijp"-rigiditeit en vertraagde reflexen.

Antwoord

C · Hyperreflexie en clonus met een snel begin wijzen op serotoninesyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 38,6 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

101,5 − 32 = 69,5

Vermenigvuldig met 5/9

T = 69,5·5/9 = 38,61 ≈ 38,6 °C

Antwoord

T = 38,6 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 420 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Hele kuur

V = 10 mL × 3/dag × 14 = 420 mL

Antwoord

V = 420 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 147,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 135·1,09 = 147,2 mg

Antwoord

D = 147,2 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3,9 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

85,8/2,2 = 39 kg

Dosis

1·39 = 39 mg

Volume

V = (39/10)·1 = 3,9 mL

Antwoord

V = 3,9 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 13 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/600 = 12,5 ≈ 13 gtt/min

Antwoord

R = 13 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 13 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 7,1 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Resterende tijd

t = 600/84 = 7,143 ≈ 7,1 h

Antwoord

t = 7,1 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,67 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

425 + 350 + 400 + 150 = 1325 mL

Per kilogram per uur

U = 1325/(62·8) = 2,671 ≈ 2,67 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,67 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 1,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 800 = 200 mL

Tijd

t = 200/150 = 1,333 ≈ 1,3 h

Antwoord

t = 1,3 h

Dat is ongeveer 1 h 20 min, dus de zak is rond 20:50 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 45

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 45

Antwoord

MFS = 45
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 37,0 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions