Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. ARestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  2. BLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
  3. CAn ice bath until the patient shivers
  4. DExtra blankets to make the patient sweat it out
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt makes the muscles weaker for several weeks
  2. BIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  3. CIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  4. DIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat moet een verpleegkundige doen na een onopzettelijke spat bloed van een patiënt in de ogen?

  1. AEerst voorzichtig de ogen deppen met een schoon, droog zakdoekje om het bloed te verwijderen
  2. BDe handeling afmaken en het de volgende dag melden
  3. CAntibiotische oogdruppels gebruiken en het aan niemand vertellen
  4. DDe ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

In a US hospital (CMS rules), a patient keeps pulling at an endotracheal tube, and alternatives have failed. The nurse applies wrist restraints in an emergency. What must happen next?

  1. AKeep the restraints on without an order until the patient is calm
  2. BAsk the provider for a PRN restraint order to use as needed
  3. CAsk the family to sign a consent form instead of an order
  4. DObtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nursing assistant offers to suction a patient’s new tracheostomy. Which response from the RN is best?

  1. A“Leave the suctioning until the next shift arrives.”
  2. B“Ask the patient’s family to do the suctioning today.”
  3. C“Thank you, please suction him as needed and tell me how it went.”
  4. D“Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient taking an MAO inhibitor antidepressant is taught about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will avoid tap beer and red wine.”
  2. B“A sudden severe headache is a warning sign.”
  3. C“I will check with the pharmacist before cold remedies.”
  4. D“I can still eat aged cheese and cured salami.”
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What should a patient be told before using sublingual glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) spray for angina?

  1. ASwallow the spray rather than leaving it under the tongue
  2. BSit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
  3. CTake it with a large glass of milk to protect the stomach lining
  4. DUse it only after the pain has lasted over an hour, with the patient lying flat
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met een tracheostoma kan plotseling niet ademen en de canule lijkt verstopt. Wat is de eerste actie?

  1. ADe cuff leeg laten lopen en de patiënt alleen laten
  2. BDe binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is
  3. CAlleen via de mond zuurstof geven
  4. DOp de arts wachten voordat je iets doet
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Wanneer moet een patiënt met chronische nierziekte een fosfaatbinder zoals calciumacetaat of sevelameer innemen?

  1. AAlleen wanneer de patiënt zich ziek voelt
  2. BVoor het slapengaan op een lege maag
  3. CBij de maaltijden
  4. DSlechts eenmaal per week
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische hyponatriëmie (natrium 118 mEq/L) wordt behandeld. Waarom moet het natrium langzaam worden verhoogd?

  1. AHet kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
  2. BLangzame correctie is alleen nodig om de ziekenhuiskosten te verlagen
  3. CSnelle correctie veroorzaakt hypokaliëmie, wat het enige risico is
  4. DSnelle correctie zorgt ervoor dat het natrium nog verder daalt
11.FarmacologieGemiddeld

1000 mL of IV fluid is to be given over 8 hours with a pump. What rate should be set?

  1. A250 mL/h
  2. B100 mL/h
  3. C80 mL/h
  4. D125 mL/h
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol develops a painful swollen big toe. Which drug is most likely responsible?

  1. AIsoniazid
  2. BRifampicin
  3. CPyrazinamide
  4. DEthambutol
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with a regular narrow-complex tachycardia of 180/min is alert with a normal blood pressure. What is usually tried first?

  1. AVagal manoeuvres such as a modified Valsalva
  2. BA large oral dose of digoxin
  3. CChest compressions until the rate slows
  4. DAn immediate unsynchronised shock with the defibrillator
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

De thoraxdrain van een patiënt wordt per ongeluk eruit getrokken. Wat is de onmiddellijke handeling?

  1. AHet gat onbedekt laten zodat ingesloten lucht kan ontsnappen
  2. BDe patiënt vragen hard te hoesten om de long te laten ontplooien
  3. CDe plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen
  4. DDe drain terug in de borstkas duwen en vastzetten met tape
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Hoe wordt de cerebrale perfusiedruk (CPP) berekend?

  1. AGemiddelde arteriële druk min intracraniële druk
  2. BSystolische arteriële druk plus intracraniële druk
  3. CGemiddelde arteriële druk gedeeld door hartfrequentie
  4. DDiastolische druk min centraal veneuze druk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

On day 6 after a subarachnoid haemorrhage, a patient becomes newly confused and develops weakness in one arm. The aneurysm was secured on day 1. What is the most likely cause?

  1. AHypoglycaemia from reduced eating
  2. BRe-bleeding from the secured aneurysm
  3. CNormal tiredness after major surgery
  4. DDelayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which pain pattern classically suggests a duodenal rather than a gastric ulcer?

  1. APain in the right lower abdomen with fever and vomiting
  2. BPain straight after eating that is worsened by food
  3. CPain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
  4. DPain only on deep breathing that eases when sitting forwards
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll watch for dizziness and dark urine."
  2. B"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  3. C"I'll report if my output becomes very watery and high."
  4. D"I'll chew my food well to avoid blockages."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is it important that the uterus relaxes fully between contractions?

  1. ABlood flow to the placenta is restored between contractions
  2. BIt reduces the mother's need for fluids
  3. CIt prevents the membranes from rupturing
  4. DIt allows the cervix to close again between contractions
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met vroeggeboorte-vliesbreuk bij 31 weken heeft nu een temperatuur van 38,3 °C, een basale foetale hartfrequentie van 175 slagen/min en een drukpijnlijke baarmoeder. Wat is het meest waarschijnlijk?

  1. AVena-cavacompressiesyndroom
  2. BIntra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
  3. CNormale bevindingen na vliesbreuk
  4. DPlacenta praevia
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. AWaist size compared with the parents' waist size
  2. BBMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
  3. CBMI compared with the adult cut-off points
  4. DWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 7 jaar heeft drie weken na keelpijn koorts, van gewricht naar gewricht trekkende gewrichtspijn en een nieuw hartgeruis. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AGroeipijn
  2. BJuveniele idiopathische artritis zonder verband met de keelpijn
  3. CAcuut reuma (acute rheumatic fever)
  4. DDe ziekte van Kawasaki
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"You should find a new job where people like you."
  2. B"I'm sure everybody likes you."
  3. C"Why do you care what people at work think?"
  4. D"What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with OCD asks the nurse many times an hour, "Are you sure the door is locked?" What is the most helpful approach in his care plan?

  1. ATell him firmly that if he asks about the door again, he will lose his privileges on the ward for the day
  2. BLock and unlock the door in front of him each time he asks
  3. CAnswer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
  4. DReassure him every time he asks, as often as he needs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
95,1353 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 95,1353 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

95,1353 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
20 mL/h? L/dag1 dag = 24 h1 L = 1000 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 20 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?

20 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 38 kg krijgt 2 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

38 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
95 kg184 cmBSA = √(h·w/3600)135 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 184 cm lang en weegt 95 kg. Het voorschrift is 135 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

184 cm95 kg135 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 250 mL loopt op 12 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLmelk100 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine350 mLurine350 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 83 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

83 kg8 hurine: 350 mLurine: 350 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 10:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 10:00 met 80 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: volgt opdrachten. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 37,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 97%O₂SBP 88HR 48AT 37,9 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Waarom dit het antwoord is

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Antwoord

B · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Waarom dit het antwoord is

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Antwoord

D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden

Waarom dit het antwoord is

Slijmvliezen worden direct gespoeld met veel water of fysiologisch zout, bijvoorbeeld bij een oogdouche. De blootstelling wordt onmiddellijk gemeld zodat het risico kan worden beoordeeld en postexpositiebehandeling kan worden overwogen.

Antwoord

D · De ogen direct spoelen met veel water of fysiologisch zout en daarna melden
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy

Waarom dit het antwoord is

Under US CMS rules, a nurse may apply a restraint first in an emergency, but an order from a licensed provider must be obtained promptly according to policy. PRN restraint orders are not allowed, and family consent does not replace an order. Other countries use different legal frameworks, but restraint is always a last resort that must be authorized, reviewed and documented.

Antwoord

D · Obtain a time-limited order for the restraint promptly, following policy
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”

Waarom dit het antwoord is

Care of a new tracheostomy, including suctioning, involves airway risk and assessment, so the RN keeps it. Leaving it to the family or the next shift is unsafe.

Antwoord

D · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · “I can still eat aged cheese and cured salami.”

Waarom dit het antwoord is

MAO inhibitors with tyramine-rich foods, such as aged cheese and cured meats, can cause a hypertensive crisis. Patients avoid these foods, check medicines with a pharmacist and report a severe headache.

Antwoord

D · “I can still eat aged cheese and cured salami.”
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure

Waarom dit het antwoord is

GTN causes vasodilation, which can lead to headache, flushing, dizziness and hypotension. Patients should sit, and seek emergency help if the pain does not settle after the advised doses.

Antwoord

B · Sit down before using it, as it can cause dizziness and low blood pressure
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · De binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is

Waarom dit het antwoord is

Volgens de spoedalgoritmes verwijder je eerst de binnencanule, probeer je uit te zuigen en vraag je om hulp. Lukt dat niet, dan volgen het leegmaken van de cuff en het wisselen van de canule.

Antwoord

B · De binnencanule verwijderen en controleren of die verstopt is
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Bij de maaltijden

Waarom dit het antwoord is

Fosfaatbinders werken in de darm door fosfaat uit voedsel te binden, dus ze worden bij de maaltijden ingenomen. Tussen de maaltijden ingenomen hebben ze weinig effect.

Antwoord

C · Bij de maaltijden
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel

Waarom dit het antwoord is

Wanneer hyponatriëmie zich langzaam ontwikkelt, passen hersencellen zich aan. Het natrium te snel verhogen laat ze krimpen en kan het myeline van zenuwcellen beschadigen (osmotische demyelinisatie). Veel richtlijnen beperken de stijging tot ongeveer 8–10 mEq/L in 24 uur.Gecontroleerd met: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · Het kan osmotische demyelinisatie veroorzaken, een ernstig hersenletsel
11.Farmacologie

Antwoord: D · 125 mL/h

Waarom dit het antwoord is

1000 mL ÷ 8 h = 125 mL/h. Infusion pumps are set in mL per hour.

Antwoord

D · 125 mL/h
12.Farmacologie

Antwoord: C · Pyrazinamide

Waarom dit het antwoord is

Pyrazinamide reduces uric acid excretion and can cause hyperuricaemia and gout. It is also hepatotoxic, like isoniazid and rifampicin.

Antwoord

C · Pyrazinamide
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva

Waarom dit het antwoord is

In stable supraventricular tachycardia, vagal manoeuvres slow AV node conduction and can stop the rhythm. If they fail, IV adenosine is usually next. Electrical cardioversion is for patients with adverse features such as shock or chest pain.

Antwoord

A · Vagal manoeuvres such as a modified Valsalva
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · De plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen

Waarom dit het antwoord is

De plek wordt onmiddellijk afgedekt met een steriel occlusief verband om te voorkomen dat er lucht in de borstkas komt. De patiënt wordt beoordeeld op een terugkerende of spanningspneumothorax (toenemende kortademigheid, dalende saturatie, tachycardie, trachea-verplaatsing) en het medisch team wordt ingelicht. Een drain wordt nooit opnieuw ingebracht.

Antwoord

C · De plek afsluiten met een steriel occlusief verband en hulp inroepen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Gemiddelde arteriële druk min intracraniële druk

Waarom dit het antwoord is

CPP = MAP − ICP. Bij volwassenen met hersenletsel wordt meestal een CPP van minstens ongeveer 60 mmHg nagestreefd. Als de ICP stijgt of de MAP daalt, daalt de CPP en raken de hersenen ischemisch.

Antwoord

A · Gemiddelde arteriële druk min intracraniële druk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm

Waarom dit het antwoord is

Vasospasm of cerebral arteries typically occurs several days after a subarachnoid haemorrhage and causes new focal deficits or confusion. It needs urgent medical review. Normal fluid balance is maintained, and nimodipine is continued.

Antwoord

D · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating

Waarom dit het antwoord is

Classically, duodenal ulcer pain occurs when the stomach is empty and at night, and food or antacids ease it. Gastric ulcer pain is often brought on by eating. Patterns overlap, so endoscopy makes the diagnosis.

Antwoord

C · Pain 2–3 hours after meals and at night, eased by eating
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Waarom dit het antwoord is

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Antwoord

B · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Blood flow to the placenta is restored between contractions

Waarom dit het antwoord is

During contractions, blood flow to the intervillous space falls. Relaxation between contractions restores oxygen delivery to the fetus. Short rest periods, as in tachysystole, can cause fetal hypoxia.

Antwoord

A · Blood flow to the placenta is restored between contractions
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)

Waarom dit het antwoord is

Koorts bij de moeder, foetale tachycardie, drukpijn van de baarmoeder en soms stinkend vruchtwater wijzen op een intra-amniotische infectie. Dit moet snel worden gemeld, met antibiotica volgens voorschrift en een plan voor de geboorte.

Antwoord

B · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Waarom dit het antwoord is

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Antwoord

B · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Acuut reuma (acute rheumatic fever)

Waarom dit het antwoord is

Acuut reuma volgt op faryngitis door groep A-streptokokken en veroorzaakt migrerende polyartritis, carditis, huiduitslag en chorea. Carditis kan leiden tot reumatische hartziekte. Het behandelen van streptokokkenangina voorkomt het.

Antwoord

C · Acuut reuma (acute rheumatic fever)
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Waarom dit het antwoord is

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Antwoord

D · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance

Waarom dit het antwoord is

Seeking reassurance relieves anxiety only briefly and keeps the OCD cycle going. In line with exposure and response prevention, the team agrees to limit reassurance and support the patient to tolerate the anxiety.

Antwoord

C · Answer once, then follow the agreed plan to limit repeated reassurance
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 95,1 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

95.1353 → 1

Alleen het volgende cijfer beslist

95,1353 → 3
3 is 4 of minder, dus 1 blijft staan.
De cijfers daarna (53) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 95,1 kg

Antwoord

x = 95,1 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 0,48 L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume in een dag

20 mL/h × 24 h = 480 mL

In liters

V = 480/1000 = 0,48 L

Antwoord

V = 0,48 L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 2·38 = 76 mg

Volume

V = 76/10 = 7,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 297,5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(184·95/3600) = √4,856 = 2,204 m²

Dosis

D = 135·2,204 = 297,5 mg

Antwoord

D = 297,5 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 100 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·60/600 = 100 gtt/min

Antwoord

R = 100 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dosis per uur

12·200 = 2400 mcg/h

Dosis per minuut

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Antwoord

D = 40 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,05 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

350 + 350 = 700 mL

Per kilogram per uur

U = 700/(83·8) = 1,054 ≈ 1,05 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,05 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL over

Tweede deel

180/150 = 1,2 h

Totale tijd

t = 4 + 1,2 = 5,2 h

Antwoord

t = 5,2 h

Dat is ongeveer 5 h 12 min, dus de zak is rond 15:12 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: is georiënteerd in persoon, plaats en tijd → 5
M: volgt opdrachten → 6

Optellen

GCS = 3 + 5 + 6 = 14

Ernst

GCS 14 → licht

Antwoord

licht
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions