Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AVomit
  2. BUrine output from a catheter
  3. CIntravenous fluids
  4. DWound drainage
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. AFrom the sampling port, using aseptic technique
  2. BFrom the drainage bag tap
  3. CBy disconnecting the catheter from the bag
  4. DBy removing the catheter and collecting the next void
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Twee patiënten met dezelfde ziekteverwekker worden opgenomen en er is geen eenpersoonskamer beschikbaar. Wat is een aanvaardbare optie?

  1. AHen in de gang plaatsen
  2. BElk bij een patiënt met een verminderde afweer plaatsen
  3. CDe contactisolatie stoppen
  4. DHen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?

  1. ALock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
  2. BKeep the patient in a chair with a vest restraint
  3. CUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
  4. DGive a sedative each time the patient goes to the door
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. APlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  2. BWait for the provider to arrive before doing anything else
  3. CRemove the tube and cover the site
  4. DClamp the tube for the rest of the shift
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with septic shock remains hypotensive, with a mean arterial pressure of 58 mmHg, after adequate IV fluids. What should the nurse anticipate?

  1. AA loop diuretic to remove the extra fluid that has been given
  2. BAn oral fluid challenge with a sports drink
  3. CA beta-blocker to slow the heart rate
  4. DA vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A0,5 × 109/L
  2. B5 × 109/L
  3. C150 × 109/L
  4. D15 × 109/L
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een verpleegkundige twijfelt of een voorgeschreven dosis van een hoogrisicomiddel juist is. Wat is de veiligste actie?

  1. ADe patiënt vragen of de dosis er hetzelfde uitziet als anders en hem dan geven
  2. BDe dosis inhouden en eerst overleggen met de voorschrijver of apotheker
  3. CDe dosis geven omdat de arts het voorschrift heeft ondertekend
  4. DAls compromis de helft geven tot de arts beschikbaar is
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A urine culture is ordered for a patient with an indwelling urinary catheter. How should the nurse collect the sample?

  1. APour urine from the drainage bag into a sterile cup
  2. BRemove the catheter and culture the catheter tip
  3. CDisconnect the catheter from the tubing and let it drain
  4. DAspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AStrict fluid restriction
  2. BAn IV bolus of sodium bicarbonate
  3. COral glucose-lowering tablets
  4. DLarge-volume IV fluid replacement
11.FarmacologieGemiddeld

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with a glass of milk
  2. BTake it with a cup of strong tea
  3. CTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  4. DTake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.FarmacologieMoeilijk

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
  2. BIt works by blocking the reuptake of serotonin only
  3. CIt has no effect on dopamine and acts only on histamine
  4. DIt is a full dopamine agonist that increases dopamine activity
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which skin changes around the ankles are typical of chronic venous insufficiency?

  1. APale, shiny, hairless skin with weak pulses
  2. BA sharply defined red patch with fever
  3. CBrown staining, swelling and dry, itchy skin
  4. DA cold, white foot with no pulse
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with both COPD and heart disease is more breathless, with bilateral basal crackles, raised JVP, ankle swelling and a markedly raised NT-proBNP. Which problem is most likely driving this episode?

  1. AHyperventilation from anxiety
  2. BA primary spontaneous pneumothorax
  3. CAn asthma attack
  4. DDecompensated heart failure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. AStop drinking fluids while taking the drug
  2. BDouble the dose during illness to control the glucose
  3. CPause the drug during illness with vomiting or poor intake
  4. DKeep taking it as normal, whatever the illness
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ATo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  2. BTo save money on blood tests and drugs
  3. CBecause older people cannot use any glucose medicines
  4. DBecause diabetes cannot damage older people
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

After a spinal anaesthetic, which nursing check is particularly important?

  1. APupil reaction every five minutes for the next full day
  2. BReturn of leg sensation and movement, and passing urine
  3. CPeak flow before and after each meal
  4. DBlood glucose every 15 minutes overnight
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

After surgery, a patient says they have "no pain" but grimaces, breathes shallowly and refuses to move or cough. What should the nurse do?

  1. AAccept the statement and record a pain score of 0
  2. BTell the patient firmly that they must stop hiding their pain from staff
  3. CExplore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
  4. DInsist they walk without any analgesia
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AExpulsion, restitution, external rotation
  2. BInternal rotation, descent, expulsion
  3. CRestitution, external rotation, expulsion
  4. DExternal rotation, flexion, expulsion
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

After birth of the head, the nurse feels the umbilical cord loosely around the baby's neck. What is the appropriate action?

  1. APush the baby's head back into the vagina
  2. BSlip the loop over the head or let the body deliver through it
  3. CClamp and cut the cord before the shoulders deliver in every case
  4. DAsk the woman to stop pushing for 30 minutes
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind van 9 maanden heeft aanvallen van hevig huilen met opgetrokken knieën en heeft ontlasting die eruitziet als aalbessengelei. Wat is de waarschijnlijke oorzaak?

  1. AInvaginatie
  2. BObstipatie
  3. CCoeliakie
  4. DPylorusstenose
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Only one negative-pressure room is available. Which child should be placed in it?

  1. AA child with norovirus gastroenteritis and vomiting
  2. BA child with suspected measles
  3. CA child with impetigo
  4. DA child with RSV bronchiolitis
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Enkele uren na de eerste dosis haloperidol draait de nek van een jonge man naar één kant en rollen zijn ogen omhoog. Wat is dit?

  1. AMaligne neurolepticasyndroom
  2. BTardieve dyskinesie
  3. CSerotoninesyndroom
  4. DAcute dystonie
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Op de derde dag van de herinvoering van voeding ontwikkelt een patiënte met ernstige anorexia nervosa gezwollen enkels, een laag fosfaat en een onregelmatige pols. Wat is het meest waarschijnlijk?

  1. AEen allergische reactie op het voedsel
  2. BSerotoninesyndroom
  3. CNormale gewichtstoename
  4. DRefeedingsyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 5 ft 5 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

5 ft 5 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 1 mg/dL. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in µmol/L, op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1 mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = µmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
55 kgBSA = 1,42 m²135 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 55 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,42 m². Het voorschrift is 135 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

55 kgBSA = 1,42 m²135 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
40 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 22 lb. Het voorschrift is 2 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 40 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

22 lb2 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mLover? mL/h9 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 400 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 12 hna 3 h: 400 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLwater350 mLmelk240 mLijsschilfers200 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine175 mLurine300 mLurine375 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 100 mLwater: 350 mLmelk: 240 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 200 mLurine: 175 mLurine: 300 mLurine: 375 mLbraaksel: 150 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL120 mL/hstart 10:3014:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 10:30 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 14:00 nog in de zak?

1000 mL120 mL/h10:30 → 14:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 88% met extra zuurstof, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 140/min, reageert alleen op pijn, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 88%O₂SBP 118HR 140PT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Intravenous fluids

Waarom dit het antwoord is

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Antwoord

C · Intravenous fluids
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · From the sampling port, using aseptic technique

Waarom dit het antwoord is

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Antwoord

A · From the sampling port, using aseptic technique
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Hen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie

Waarom dit het antwoord is

Bij een tekort aan eenpersoonskamers kunnen patiënten met dezelfde ziekteverwekker (en zonder andere infecties) een kamer delen (cohortering), waarbij de maatregelen worden voortgezet. Het team infectiepreventie adviseert hierover.

Antwoord

D · Hen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity

Waarom dit het antwoord is

Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.

Antwoord

C · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Waarom dit het antwoord is

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Antwoord

A · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure

Waarom dit het antwoord is

If hypotension continues after fluid resuscitation, a vasopressor such as norepinephrine is started to keep the MAP at least 65 mmHg. Diuretics and beta-blockers would worsen perfusion.

Antwoord

D · A vasopressor, such as norepinephrine, to raise the pressure
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · 0,5 × 109/L

Waarom dit het antwoord is

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Antwoord

A · 0,5 × 109/L
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · De dosis inhouden en eerst overleggen met de voorschrijver of apotheker

Waarom dit het antwoord is

Verpleegkundigen moeten elk middel dat ze toedienen begrijpen. Als een dosis verkeerd lijkt, overleggen ze met de voorschrijver of apotheker en documenteren ze de actie.

Antwoord

B · De dosis inhouden en eerst overleggen met de voorschrijver of apotheker
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe

Waarom dit het antwoord is

The catheter sampling port is cleaned and urine is aspirated with a sterile syringe, keeping the system closed. Urine in the drainage bag has been standing and can contain bacteria that multiplied there; opening the system raises the risk of infection.

Antwoord

D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Large-volume IV fluid replacement

Waarom dit het antwoord is

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Gecontroleerd met: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmacologie

Antwoord: D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Waarom dit het antwoord is

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Antwoord

D · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmacologie

Antwoord: A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Waarom dit het antwoord is

Aripiprazole is a D2 partial agonist, reducing dopamine activity where it is high and providing some where it is low. It causes less weight gain and prolactin rise than many antipsychotics, but akathisia is common.

Antwoord

A · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Brown staining, swelling and dry, itchy skin

Waarom dit het antwoord is

High venous pressure causes oedema and leakage of red cells, depositing haemosiderin (brown staining), with venous eczema and lipodermatosclerosis. Pale, shiny, hairless skin suggests arterial disease. Venous ulcers often form above the medial malleolus.

Antwoord

C · Brown staining, swelling and dry, itchy skin
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Decompensated heart failure

Waarom dit het antwoord is

Basal crackles, raised JVP, oedema and a high natriuretic peptide point to heart failure rather than a COPD exacerbation alone. Distinguishing them matters, because treatment (diuretics and HF drugs versus bronchodilators and steroids) is different. Both may occur together.

Antwoord

D · Decompensated heart failure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Waarom dit het antwoord is

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Antwoord

C · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Waarom dit het antwoord is

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Antwoord

A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Return of leg sensation and movement, and passing urine

Waarom dit het antwoord is

The nurse monitors the level of the block, recovery of leg movement and sensation, BP and bladder function. Urinary retention is common, and early mobilisation is only safe once motor function returns.

Antwoord

B · Return of leg sensation and movement, and passing urine
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery

Waarom dit het antwoord is

Patients may under-report pain because of beliefs, fear of addiction or not wanting to bother staff. Exploring these concerns and explaining that good analgesia helps breathing and mobility supports a shared plan.

Antwoord

C · Explore their beliefs and explain how analgesia aids recovery
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Restitution, external rotation, expulsion

Waarom dit het antwoord is

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Antwoord

C · Restitution, external rotation, expulsion
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Slip the loop over the head or let the body deliver through it

Waarom dit het antwoord is

A loose nuchal cord can usually be slipped over the head or the baby can be born through it (somersault manoeuvre). Clamping and cutting before birth is reserved for a tight cord that prevents delivery.

Antwoord

B · Slip the loop over the head or let the body deliver through it
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Invaginatie

Waarom dit het antwoord is

Invaginatie veroorzaakt intermitterende koliekachtige pijn, braken, een worstvormige massa en ontlasting met bloed en slijm. Het is een noodgeval.

Antwoord

A · Invaginatie
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · A child with suspected measles

Waarom dit het antwoord is

Negative-pressure rooms are for airborne infections such as measles, chickenpox and tuberculosis. RSV mainly needs contact (and often droplet) precautions, impetigo contact precautions and norovirus contact precautions with strict hand hygiene.

Antwoord

B · A child with suspected measles
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Acute dystonie

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonie treedt binnen uren tot dagen na het starten of verhogen van een antipsychoticum op, vooral bij jonge mannen. Het wordt behandeld met een anticholinergicum (zoals benzatropine of procyclidine) of difenhydramine volgens voorschrift.

Antwoord

D · Acute dystonie
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Refeedingsyndroom

Waarom dit het antwoord is

Herstarten van voeding na uithongering veroorzaakt insulineafgifte die fosfaat, kalium en magnesium de cellen in drijft, met hartfalen, oedeem, ritmestoornissen en verwardheid als gevolg. Elektrolyten worden nauwlettend bewaakt en aangevuld, en de voeding wordt geleidelijk opgebouwd.

Antwoord

D · Refeedingsyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 165 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

5·12 + 5 = 65 in

Inches naar centimeters

h = 65·2,54 = 165,1 ≈ 165 cm

Antwoord

h = 165 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 88 µmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 1·88,4 = 88,4 ≈ 88 µmol/L

Antwoord

c = 88 µmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 191,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 135·1,42 = 191,7 mg

Antwoord

D = 191,7 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

22/2,2 = 10 kg

Dosis

2·10 = 20 mg

Volume

V = (20/40)·1 = 0,5 mL

Antwoord

V = 0,5 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 8 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Antwoord

R = 8 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 8 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 6,667 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/12 = 41,67 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 400/9 = 44,44 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (44,44 − 41,67)/41,67·100% = 6,667%

Antwoord

Δ = 6,667%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 690 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 350 + 240 = 690 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1890 mL

Totale output

200 + 175 + 300 + 375 + 150 = 1200 mL

Balans

B = 1890 − 1200 = 690 mL

Antwoord

B = 690 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 580 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

10:30 → 14:00 = 3,5 h

Toegediend volume

120·3,5 = 420 mL

Resterend volume

V = 1000 − 420 = 580 mL

Antwoord

V = 580 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 60

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 60

Antwoord

MFS = 60
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
met zuurstof → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 140/min → 3
reageert alleen op pijn (P) → 3
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 3 + 3 + 1 = 12
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions