Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een verpleegkundige geeft een patiënt pijnstilling. Wat is de volgende belangrijke stap?

  1. ADe dosis noteren en aannemen dat de pijn weg is tenzij de patiënt klaagt
  2. BDe pijn opnieuw beoordelen nadat het middel tijd heeft gehad om te werken
  3. CWachten tot de volgende dag om naar de pijn te vragen
  4. DDirect een tweede dosis geven
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll put on the gown and gloves before I go in."
  2. B"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
  3. C"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  4. D"I'll clean my hands as I leave the room."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een patiënt met actieve longtuberculose moet naar de afdeling radiologie. Hoe moet de patiënt worden vervoerd?

  1. AMet een N95-ademhalingsmasker dat niet op pasvorm is getest
  2. BMet een chirurgisch mondmasker, nadat radiologie vooraf is gewaarschuwd
  3. CMet handschoenen en een schort, zonder mondmasker
  4. DZonder mondmasker, omdat de gang goed geventileerd en kort is
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. AEstimating the legal costs for the hospital
  2. BFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  3. CIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  4. DDeciding whether to tell the family about the error
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige krijgt vier oproepen tegelijk. Naar welke patiënt gaat de verpleegkundige als eerste?

  1. AEen patiënt die om pijnstilling vraagt voor pijn van 4/10
  2. BEen patiënt die vraagt hoe laat de dokter komt
  3. CEen patiënt van wie de infuuspomp alarmeert omdat een zak onderhoudsvloeistof leeg is
  4. DEen patiënt die zegt: "Ik krijg geen adem."
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. ADigoxin
  2. BDiltiazem
  3. CAtropine
  4. DMetoprolol
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping causes immediate kidney failure
  2. BStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
  3. CStopping causes severe low blood pressure
  4. DThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a patient with reflux disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
  2. B"I will try to lose some weight over the next months."
  3. C"I will raise the head of my bed with blocks."
  4. D"I will cut down on alcohol."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Welke groep bevindingen past bij hypercalciëmie?

  1. AObstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen
  2. BAlleen spitse T-toppen en spierzwakte
  3. CTetanie, spierkrampen en een positief teken van Chvostek
  4. DDorst met zeer verdunde urine als enige tekenen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's total calcium is 7,6 mg/dL and the albumin is 2,0 g/dL. Using the common correction (add 0,8 mg/dL for each 1 g/dL that albumin is below 4,0), what is the corrected calcium?

  1. A9,2 mg/dL, within the normal range
  2. B7,6 mg/dL, below the normal range
  3. C6,0 mg/dL, well below the normal range
  4. D11,6 mg/dL, above the normal range
11.FarmacologieGemiddeld

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo prevent breast cancer completely
  2. BTo lower the risk of blood clots to zero
  3. CTo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
  4. DTo protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom kan een ACE-remmer acute nierschade veroorzaken bij een patiënt met bilaterale nierarteriestenose?

  1. AACE-remmers zijn rechtstreeks toxisch voor de cellen van de proximale tubulus in de nier
  2. BHet middel kristalliseert in de niertubuli
  3. CDe GFR hangt af van angiotensine II dat de efferente arteriole vernauwt
  4. DACE-remmers vernauwen de afferente arteriole
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

What is the main problem in heart failure with preserved ejection fraction?

  1. AA stiff ventricle that fills poorly in diastole
  2. BA leaking aortic valve
  3. CA dilated ventricle that cannot contract strongly
  4. DA blocked pulmonary artery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A conscious adult in the dining room is suddenly unable to speak, cough or breathe after a mouthful of food. What should the nurse do first?

  1. ASweep blindly in the mouth with a finger
  2. BEncourage them to drink a glass of water to wash the food down
  3. CUp to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
  4. DLie them down on the floor and start chest compressions immediately
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why should antiepileptic drugs not be stopped suddenly?

  1. AThe drugs build up in the body and become toxic after stopping
  2. BSudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
  3. CStopping them suddenly causes a dangerous rise in blood pressure
  4. DStopping them suddenly causes permanent damage to the liver and kidneys
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with lung cancer is confused, dehydrated and constipated, with a corrected calcium of 3,4 mmol/L (about 13,6 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AIV calcium gluconate and vitamin D
  2. BA fluid restriction
  3. CIV fluids to rehydrate the patient
  4. DOral calcium tablets
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke elektrolytstoornis kan bijdragen aan een postoperatieve ileus?

  1. AHypokaliëmie
  2. BHyperfosfatemie
  3. CHyperkaliëmie
  4. DHypernatriëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt should be done only for patients with chronic pain
  2. BIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
  3. CIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  4. DDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding wijst op een postpartumdepressie in plaats van op de babyblues?

  1. AZich moe voelen na een nacht met een huilende baby
  2. BSombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden
  3. CHuilbuien en stemmingswisselingen op dag 3 die binnen enkele dagen zonder behandeling verdwijnen
  4. DZich emotioneel voelen als bezoek weggaat
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A pregnant woman involved in a car crash asks how to wear a seat belt. Which instruction is correct?

  1. ADo not wear a seat belt in pregnancy
  2. BPut the lap belt across the top of the bump, above the uterus
  3. CLap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
  4. DWear only the shoulder part of the belt
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AA small bowl of popcorn
  2. BA handful of whole peanuts
  3. CWhole grapes from the fruit bowl
  4. DSmall pieces of soft cooked vegetables
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 10 jaar met vermoedelijke appendicitis heeft ernstige buikpijn gehad, maar die wordt plotseling veel minder. Wat kan dit betekenen?

  1. ADe appendicitis is verdwenen en het kind kan naar huis
  2. BHet is een normale verandering die geen opvolging nodig heeft
  3. CDe pijnstilling heeft het probleem genezen
  4. DDe appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wat wordt bij het psychiatrisch onderzoek onder "ziekte-inzicht" beoordeeld?

  1. ADe oriëntatie van de patiënt in tijd en plaats
  2. BDe snelheid van de spraak van de patiënt
  3. COf de patiënt veilige dagelijkse beslissingen kan nemen over geld, maaltijden en zelfzorg
  4. DOf de patiënt begrijpt dat hij een psychisch probleem heeft en hulp nodig heeft
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. ALet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
  2. BAllow him to stay at home until he wants to go back
  3. CTell him that he is being silly and must go
  4. DSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,56966 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,56966 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,56966 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4 mcg/kg/min? mg/h86 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 4 mcg/kg/min voor een patiënt die 86 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

4 mcg/kg/min86 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 11 kg krijgt 5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

11 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 1750 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

1750 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg100 mL8 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 8 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/100 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLwater300 mLthee240 mLijsschilfers100 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine400 mLurine400 mLurine475 mLwonddrain100 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 100 mLwater: 300 mLthee: 240 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 400 mLurine: 400 mLurine: 475 mLwonddrain: 100 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL550 mL ingelopen80 mL/h17:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 80 mL/h. Om 17:00 is er al 550 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL550 mL ingelopen80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 38,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 97%luchtSBP 222HR 64AT 38,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De pijn opnieuw beoordelen nadat het middel tijd heeft gehad om te werken

Waarom dit het antwoord is

Pijn moet opnieuw worden beoordeeld na een interval dat past bij het middel en de toedieningsweg. Zo zie je of de behandeling werkt en of bijwerkingen zoals sedatie zijn opgetreden.

Antwoord

B · De pijn opnieuw beoordelen nadat het middel tijd heeft gehad om te werken
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Waarom dit het antwoord is

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Antwoord

B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Met een chirurgisch mondmasker, nadat radiologie vooraf is gewaarschuwd

Waarom dit het antwoord is

Tijdens het transport draagt de patiënt een chirurgisch mondmasker om respiratoire deeltjes tegen te houden, en de ontvangende afdeling wordt hiervan op de hoogte gesteld zodat zij personeel en andere patiënten kan beschermen. Personeel dat de patiënt verzorgt, draagt op pasvorm geteste ademhalingsmaskers.

Antwoord

B · Met een chirurgisch mondmasker, nadat radiologie vooraf is gewaarschuwd
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Waarom dit het antwoord is

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Antwoord

B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt die zegt: "Ik krijg geen adem."

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe ademhalingsmoeilijkheden zijn een mogelijke bedreiging voor het leven en vragen eerst om beoordeling. Een lege onderhoudszak, matige pijn en een vraag kunnen daarna worden afgehandeld.

Antwoord

D · Een patiënt die zegt: "Ik krijg geen adem."
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Atropine

Waarom dit het antwoord is

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Antwoord

C · Atropine
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Waarom dit het antwoord is

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Antwoord

B · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."

Waarom dit het antwoord is

Large late meals increase reflux even when a PPI is taken. Raising the head of the bed, losing weight and reducing alcohol are correct measures.

Antwoord

A · "A big meal just before bed is fine if I take my tablet."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Obstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen

Waarom dit het antwoord is

Hoog calcium vermindert de prikkelbaarheid van zenuwen en spieren, met vermoeidheid, obstipatie, verwardheid, botpijn en nierstenen als gevolg. Tetanie en het teken van Chvostek zijn tekenen van laag calcium.Gecontroleerd met: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Obstipatie, vermoeidheid, verwardheid en nierstenen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · 9,2 mg/dL, within the normal range

Waarom dit het antwoord is

Corrected calcium = 7,6 + 0,8 × (4,0 − 2,0) = 9,2 mg/dL, which is normal. Low albumin lowers the bound fraction of calcium; the correction is only an estimate, and an ionized calcium is more accurate when it matters.Gecontroleerd met: Calcium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · 9,2 mg/dL, within the normal range
11.Farmacologie

Antwoord: D · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Waarom dit het antwoord is

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Antwoord

D · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Farmacologie

Antwoord: C · De GFR hangt af van angiotensine II dat de efferente arteriole vernauwt

Waarom dit het antwoord is

Als de nierperfusie laag is, vernauwt angiotensine II de efferente arteriole om de glomerulaire druk te handhaven. Blokkade daarvan laat de druk en de GFR dalen, zodat de nierfunctie sterk kan teruglopen.

Antwoord

C · De GFR hangt af van angiotensine II dat de efferente arteriole vernauwt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A stiff ventricle that fills poorly in diastole

Waarom dit het antwoord is

In HFpEF, the left ventricle is stiff and relaxes poorly, so filling pressures rise and cause congestion even though the ejection fraction is normal. It is common in older people with hypertension, diabetes and obesity. HFrEF is mainly a problem of contraction.

Antwoord

A · A stiff ventricle that fills poorly in diastole
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed

Waarom dit het antwoord is

For a conscious adult with severe choking, current UK, European and AHA (2025) guidance teach up to five back blows, then up to five abdominal thrusts, repeated until the obstruction clears; some older courses used abdominal thrusts alone. If the person becomes unconscious, CPR is started. Blind finger sweeps can push the object further in.

Antwoord

C · Up to five back blows, then up to five abdominal thrusts if needed
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus

Waarom dit het antwoord is

Stopping antiepileptics abruptly can cause rebound seizures, which may be prolonged. Changes are made gradually under medical supervision, and missed doses should be avoided.

Antwoord

B · Sudden withdrawal can trigger seizures, including status epilepticus
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · IV fluids to rehydrate the patient

Waarom dit het antwoord is

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, which worsen the high calcium. IV fluids are the first step, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium is rechecked regularly.

Antwoord

C · IV fluids to rehydrate the patient
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Hypokaliëmie

Waarom dit het antwoord is

Laag kalium verstoort de samentrekking van gladde spieren en is een veelvoorkomende corrigeerbare bijdrager aan ileus. Magnesium en andere elektrolyten worden ook gecontroleerd en gecorrigeerd.

Antwoord

A · Hypokaliëmie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Waarom dit het antwoord is

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Antwoord

D · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Sombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden

Waarom dit het antwoord is

Een postpartumdepressie duurt langer dan 2 weken en belemmert de zorg voor zichzelf of de baby. Screening, bijvoorbeeld met de Edinburgh Postnatal Depression Scale, en verwijzing zijn nodig.

Antwoord

B · Sombere stemming en verlies van interesse die langer dan 2 weken duren en het dagelijks leven beïnvloeden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts

Waarom dit het antwoord is

The lap belt should sit low under the abdomen across the hips and thighs, with the shoulder belt across the chest and to the side of the bump. Wearing a seat belt greatly reduces maternal and fetal injury.

Antwoord

C · Lap belt under the bump, shoulder belt between the breasts
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Small pieces of soft cooked vegetables

Waarom dit het antwoord is

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Antwoord

D · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · De appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge pijnverlichting bij appendicitis kan perforatie aanduiden, gevolgd door peritonitis met toenemende pijn, koorts en rigiditeit. Het moet dringend worden gemeld.

Antwoord

D · De appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Of de patiënt begrijpt dat hij een psychisch probleem heeft en hulp nodig heeft

Waarom dit het antwoord is

Ziekte-inzicht is het besef van de patiënt van zijn ziekte en de gevolgen ervan. Oordeelsvermogen is het vermogen om verstandige beslissingen te nemen, bijvoorbeeld wat te doen als hij een verloren portemonnee vindt.

Antwoord

D · Of de patiënt begrijpt dat hij een psychisch probleem heeft en hulp nodig heeft
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Waarom dit het antwoord is

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Antwoord

D · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,57 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,56966 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

0,56966 → 9
9 is 5 of meer, dus rond 6 naar boven af.
De cijfers daarna (66) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,57 mL

Antwoord

x = 0,57 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 20,64 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 4 mcg/kg/min × 86 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 4·86·60/1000 = 20,64 mg/h

Antwoord

D = 20,64 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 5·11 = 55 mg

Volume

V = 55/25 = 2,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,35 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 1750/5000 = 0,35 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,35 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 47 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1500·15/480 = 46,88 ≈ 47 gtt/min

Antwoord

R = 47 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 47 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 20 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/100 = 2,5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2,5·8 = 20 mg/h

Antwoord

D = 20 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 315 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 300 + 240 = 640 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1790 mL

Totale output

400 + 400 + 475 + 100 + 100 = 1475 mL

Balans

B = 1790 − 1475 = 315 mL

Antwoord

B = 315 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 550 = 450 mL

Tijd

t = 450/80 = 5,625 ≈ 5,6 h

Antwoord

t = 5,6 h

Dat is ongeveer 5 h 38 min, dus de zak is rond 22:38 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 2 + 4 + 2 + 4 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions