Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe patient's favourite food
  2. BWhether the patient's bills had all been paid
  3. CThe family's religious and cultural wishes
  4. DThe patient's blood group
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. ALock them in a side room until the morning for their own safety
  2. BLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  3. CGive a sedative without asking anyone
  4. DAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke beoordeling is het belangrijkst terwijl een patiënt polsfixatie heeft?

  1. ADoorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
  2. BDe lengte en het gewicht van de patiënt
  3. CHet gehoor van de patiënt in beide oren met een horlogetest
  4. DDe eet- en drinkvoorkeuren van de patiënt voor die dag
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?

  1. AAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
  2. BStop giving the patient any care until they agree to wear the band
  3. CForce the band onto the patient’s wrist
  4. DExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a blood pressure of 210/120 mmHg. Which finding would make this a hypertensive emergency?

  1. AMild anxiety about the high reading on the monitor
  2. BNew chest pain or confusion suggesting organ damage
  3. CA history of high blood pressure for ten years
  4. DForgetting to take the blood pressure tablet this morning
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. AArgue with the visitor to persuade them to leave
  2. BTry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
  3. CMove away to safety, keep others away and call security or the police
  4. DIgnore the visitor and carry on with patient care
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo measure the patient's kidney function
  2. BTo stop blood clots from blocking the catheter
  3. CTo stretch the bladder back to its normal size
  4. DTo give antibiotics directly into the kidneys
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a patient with hypertension about their medicines. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll keep taking my tablets even if I feel well."
  2. B"I'll stop my tablets once my readings are normal."
  3. C"I'll get up slowly from sitting."
  4. D"I'll have my blood pressure checked regularly."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient takes high-dose biotin supplements for hair and nails. Why should the nurse report this before blood tests?

  1. ABiotin makes the blood clot in the tube before testing
  2. BBiotin causes a true rise in blood glucose in all patients
  3. CBiotin lowers the hemoglobin by destroying the red cells
  4. DBiotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?

  1. ALow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
  2. BLow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
  3. CLow hemoglobin, low reticulocytes, low MCV, low ferritin
  4. DLow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with heart failure starts furosemide. Which self-monitoring instruction is most useful?

  1. AWeigh daily at the same time on the same scales
  2. BCheck the blood glucose before every meal
  3. CMeasure the temperature twice a day and record it in a diary
  4. DCount the respiratory rate each evening
12.FarmacologieMoeilijk

Welke klasse middelen kan samen met een ACE-remmer een levensgevaarlijke hyperkaliëmie geven?

  1. AProtonpompremmers
  2. BLisdiuretica zoals furosemide in hoge dosis intraveneus
  3. CThiazidediuretica
  4. DKaliumsparende diuretica zoals spironolacton
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ACPAP is given only through a tracheostomy
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CBilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  4. DCPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een beademde patiënt op de intensive care loopt risico op beademingsgerelateerde pneumonie. Welke verpleegkundige maatregel helpt dit risico te verminderen?

  1. ADe beademingsslangen om de paar uur verwisselen
  2. BDe patiënt plat houden om de endotracheale tube te beschermen
  3. CMondzorg vermijden om tandvleesbloedingen te voorkomen
  4. DHet hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt met primaire bijnierinsufficiëntie heeft koorts. Wat is het gebruikelijke ziektedagenadvies voor steroïdsuppletie?

  1. ADe dosis halveren om de bijwerkingen te verminderen
  2. BDe glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen
  3. CDe gebruikelijke dosis aanhouden en voorlopig geen extra vocht drinken
  4. DDe steroïd stoppen tot de koorts is verdwenen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The nurse has four renal patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a creatinine slightly above their usual level
  2. BA patient with CKD asking about their phosphate binder
  3. CA patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
  4. DA patient with mild itching from uraemia who wants a cream
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice may help reduce the risk of a parastomal hernia after stoma surgery?

  1. ADo intensive sit-ups from the first week
  2. BKeep the stoma bag as full as possible
  3. CAvoid heavy lifting early on and use support garments as advised
  4. DStrain hard on the toilet each day to strengthen the abdominal muscles
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Welke patiënt loopt het hoogste risico op ademhalingsdepressie door een postoperatieve opioïd-PCA?

  1. AEen patiënt met een pijnscore van 8/10 die klaarwakker en alert is
  2. BEen patiënt zonder andere medische problemen die paracetamol krijgt
  3. CEen jonge patiënt die al vele maanden regelmatig opioïden gebruikt
  4. DEen oudere, opioïdnaïeve patiënt met slaapapneu die ook een sedativum gebruikt
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. ASome results, such as PKU, need milk feeds first
  2. BThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  3. CThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  4. DEarlier testing always gives false negatives for all conditions
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. AStop the drug today because it causes birth defects
  2. BHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  3. CDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  4. DContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which presentation is typical of coeliac disease in a toddler some months after cereals are introduced?

  1. AHigh fever with a stiff neck and a purple rash
  2. BChronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
  3. CSudden projectile vomiting with a palpable olive-shaped mass
  4. DEpisodes of crying with red-currant jelly stools
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind met cystic fibrosis heeft volumineuze, vettige, stinkende ontlasting en komt niet aan ondanks een goede eetlust. Wat wijst dit het meest waarschijnlijk aan?

  1. ASlechte vetopname; de dosis of timing van de pancreasenzymen moet worden herzien
  2. BEen teken dat de longen verbeteren
  3. CEen normale bevinding waarvoor geen actie nodig is
  4. DHet kind eet te veel vet, dus alle vet moet uit het dieet worden gehaald
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  2. BIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  3. CIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  4. DIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with somatic symptom disorder calls the nurse many times each shift to report different aches. Which approach is most helpful?

  1. AAsk the doctor to order new tests every time she reports a symptom
  2. BArrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
  3. CTell her that her symptoms are all in her mind, so there is no need to assess them or treat them in any way
  4. DStop answering her calls, because the symptoms are imaginary
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 40,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

40,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
5 mcg/kg/min? mg/h59 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 5 mcg/kg/min voor een patiënt die 59 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

5 mcg/kg/min59 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
63 kgBSA = 1,54 m²250 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 63 kg heeft een lichaamsoppervlak van 1,54 m². Het voorschrift is 250 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

63 kgBSA = 1,54 m²250 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 180 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

180 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLmelk100 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine400 mLurine425 mLwonddrain50 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

sap: 100 mLmelk: 100 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 400 mLurine: 425 mLwonddrain: 50 mLbraaksel: 150 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 80 mL/hstart 14:30ttotaal​ = ? h125 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 14:30 met 125 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 114/min, alert, temperatuur 37,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 98%luchtSBP 142HR 114AT 37,5 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The family's religious and cultural wishes

Waarom dit het antwoord is

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Antwoord

C · The family's religious and cultural wishes
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Waarom dit het antwoord is

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Antwoord

D · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie

Waarom dit het antwoord is

Gefixeerde patiënten worden vaak gecontroleerd op doorbloeding, gevoel, huidtoestand, comfort, vochtinname en toiletgang, en de fixatie wordt volgens het beleid met regelmatige tussenpozen losgemaakt om te kunnen bewegen.

Antwoord

A · Doorbloeding, gevoel en huid voorbij de fixatie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document

Waarom dit het antwoord is

The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.

Antwoord

D · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · New chest pain or confusion suggesting organ damage

Waarom dit het antwoord is

Severe hypertension becomes an emergency when there is acute organ damage, such as chest pain, neurological changes or kidney injury. It needs urgent, controlled lowering of the blood pressure.

Antwoord

B · New chest pain or confusion suggesting organ damage
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Waarom dit het antwoord is

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Antwoord

C · Move away to safety, keep others away and call security or the police
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · To stop blood clots from blocking the catheter

Waarom dit het antwoord is

Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.

Antwoord

B · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · "I'll stop my tablets once my readings are normal."

Waarom dit het antwoord is

Hypertension usually needs long-term treatment; stopping because readings are normal often makes blood pressure rise again. Patients should discuss any changes with their prescriber.

Antwoord

B · "I'll stop my tablets once my readings are normal."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH

Waarom dit het antwoord is

Many immunoassays use biotin-streptavidin binding, and high blood biotin levels can give falsely high or low results, for example a falsely low troponin or abnormal thyroid tests. The laboratory and prescriber should know about biotin use.Gecontroleerd met: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Biotin Interference with Troponin Lab Tests - Assays Subject to Biotin Interference · U.S. FDA (2022)

Antwoord

D · Biotin can distort some immunoassays, such as troponin or TSH
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

Waarom dit het antwoord is

When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.Gecontroleerd met: Hemolytic anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024); Bilirubin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
11.Farmacologie

Antwoord: A · Weigh daily at the same time on the same scales

Waarom dit het antwoord is

Daily weight is the best home measure of fluid balance. A rapid gain suggests fluid retention, and a rapid loss suggests overdiuresis and dehydration, both of which should be reported.

Antwoord

A · Weigh daily at the same time on the same scales
12.Farmacologie

Antwoord: D · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton

Waarom dit het antwoord is

ACE-remmers verlagen aldosteron en spironolacton blokkeert de receptor; samen verminderen ze de kaliumuitscheiding en kunnen ze het kalium gevaarlijk verhogen.

Antwoord

D · Kaliumsparende diuretica zoals spironolacton
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Waarom dit het antwoord is

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Antwoord

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Het hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden

Waarom dit het antwoord is

Beademingsbundels omvatten het hoofdeinde 30–45° omhoog, regelmatige mondzorg, dagelijkse beoordeling of de patiënt klaar is om af te bouwen (sedatiepauzes) en drainage van subglottische secreties waar beschikbaar. Vaak het circuit verwisselen wordt niet aanbevolen tenzij de slangen vuil of defect zijn.

Antwoord

D · Het hoofdeinde van het bed 30–45° omhoog houden
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · De glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen

Waarom dit het antwoord is

Tijdens ziekte hebben mensen met steroïdsuppletie meer glucocorticoïd nodig. Ziektedagenregels adviseren meestal de dosis tijdens koorts te verdubbelen en noodinjecteerbaar hydrocortison te gebruiken of dringend zorg te zoeken als ze braken en de tabletten niet binnen kunnen houden, om een bijniercrisis te voorkomen.

Antwoord

B · De glucocorticoïddosis verhogen, vaak verdubbelen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations

Waarom dit het antwoord is

Severe hyperkalaemia with palpitations may lead to life-threatening arrhythmias and needs an urgent ECG, cardiac monitoring and treatment. The other problems are stable or less urgent.

Antwoord

C · A patient with a potassium of 6,8 mmol/L who reports palpitations
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised

Waarom dit het antwoord is

Avoiding heavy lifting in the early months, supporting the abdomen when coughing, gentle core exercises as advised by the stoma team and a healthy weight may reduce risk.

Antwoord

C · Avoid heavy lifting early on and use support garments as advised
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Een oudere, opioïdnaïeve patiënt met slaapapneu die ook een sedativum gebruikt

Waarom dit het antwoord is

Risicofactoren zijn onder meer opioïdnaïviteit, hogere leeftijd, obstructief slaapapneu, obesitas, nier- of leverfunctiestoornis, longziekte en gelijktijdige sedativa (benzodiazepinen, gabapentinoïden). Deze patiënten hebben nauwere bewaking van sedatie, ademfrequentie en saturatie nodig, soms continu.

Antwoord

D · Een oudere, opioïdnaïeve patiënt met slaapapneu die ook een sedativum gebruikt
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Waarom dit het antwoord is

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Antwoord

A · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Waarom dit het antwoord is

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Antwoord

C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain

Waarom dit het antwoord is

Gluten damages the small bowel lining in coeliac disease, causing malabsorption with chronic diarrhoea, bulky stools, abdominal distension, irritability and faltering growth. Diagnosis uses blood antibody tests and often a bowel biopsy while still eating gluten.

Antwoord

B · Chronic diarrhoea, a swollen abdomen, irritability and poor weight gain
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Slechte vetopname; de dosis of timing van de pancreasenzymen moet worden herzien

Waarom dit het antwoord is

Steatorroe en slechte groei wijzen op malabsorptie. Het team herziet de enzymdosis, de timing bij de maaltijden en de therapietrouw. Kinderen met cystic fibrosis hebben meestal een energierijk, vetrijk dieet nodig.

Antwoord

A · Slechte vetopname; de dosis of timing van de pancreasenzymen moet worden herzien
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Waarom dit het antwoord is

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Antwoord

D · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping

Waarom dit het antwoord is

Scheduled contact reduces the need to report symptoms to get attention. New symptoms must still be assessed, because physical illness can occur, but the focus shifts towards stress, feelings and coping skills.

Antwoord

B · Arrange regular, planned contacts, assess any new symptoms and focus conversations on feelings and coping
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 105,1 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

40,6·9/5 = 73,08

Tel 32 op

T = 73,08 + 32 = 105,1 °F

Antwoord

T = 105,1 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 17,7 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 5 mcg/kg/min × 59 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 5·59·60/1000 = 17,7 mg/h

Antwoord

D = 17,7 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 385 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 250·1,54 = 385 mg

Antwoord

D = 385 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,18 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 180/1000 = 0,18 mL

Antwoord

V = 0,18 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 33 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Antwoord

R = 33 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 33 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

1,5·60 = 90 mg/h

Pompsnelheid

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −5 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 100 = 200 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1020 mL

Totale output

400 + 425 + 50 + 150 = 1025 mL

Balans

B = 1020 − 1025 = −5 mL

Antwoord

B = −5 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL over

Tweede deel

250/80 = 3,125 h

Totale tijd

t = 2 + 3,125 = 5,125 ≈ 5,1 h

Antwoord

t = 5,1 h

Dat is ongeveer 5 h 08 min, dus de zak is rond 19:38 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 114/min → 2
alert (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2

Antwoord

NEWS2 = 2
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 2 + 1 + 1 + 3 + 1 = 9

Risiconiveau

9 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions