Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is an IV giving set primed before connecting it to the patient?

  1. ATo warm the fluid to body temperature
  2. BTo check the speed of the pump
  3. CTo test whether the patient is allergic to the fluid
  4. DTo remove air from the line
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

According to the gate control theory, why can rubbing a bumped elbow ease the pain?

  1. ARubbing increases the release of pain chemicals so the nerves tire out
  2. BRubbing makes the elbow numb by stopping its blood supply
  3. CRubbing removes the damaged tissue from the elbow
  4. DTouch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AOnly doctors may call the rapid response team
  2. BThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
  3. CThe family should call emergency services from outside the hospital
  4. DThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AThe previous result was wrong, so it is deleted
  2. BA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  3. CA laboratory machine fault, so no action is needed
  4. DA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Tijdens START-triage op een plaats van massaal letsel kan een slachtoffer naar het aangewezen gebied lopen als hem dat wordt gevraagd. Welke categorie krijgt het slachtoffer?

  1. ARood (onmiddellijk)
  2. BGroen (licht)
  3. CZwart (afwachtend)
  4. DGeel (uitgesteld)
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  2. BGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
  3. CWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  4. DRapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo lower the blood pressure
  2. BTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  3. CTo convert the rhythm back to normal
  4. DTo slow the heart rate directly and prevent palpitations
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

De urineproductie van een patiënt is al 12 uur zeer laag en het creatinine is sterk gestegen. Welk middel op de medicatielijst moet het waarschijnlijkst worden herzien?

  1. AParacetamol in gebruikelijke doses
  2. BEen NSAID zoals ibuprofen
  3. CEen vitaminesupplement
  4. DEen verzachtende crème
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has started parenteral nutrition (PN) through a central line. Which test is monitored most frequently in the first days?

  1. AHemoglobin A1c
  2. BSerum lipase
  3. CThyroid hormones
  4. DBlood glucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with thalassemia major has received regular red cell transfusions for years. The ferritin is now very high. What does this most likely show, and what treatment is used?

  1. ALiver failure, treated with a liver transplant at once
  2. BIron overload, treated with iron chelation therapy
  3. CAcute infection, treated with broad-spectrum antibiotics
  4. DIron deficiency, treated with IV iron supplements
11.FarmacologieGemiddeld

Aciclovir wordt vooral gebruikt voor infecties veroorzaakt door:

  1. AHiv
  2. BBacteriën die bètalactamase maken
  3. CInfluenza A-virus
  4. DHerpesvirussen zoals herpes simplex en varicellazoster
12.FarmacologieMoeilijk

Welke eigenschap maakt het waarschijnlijker dat een middel de bloed-hersenbarrière passeert?

  1. APositieve lading bij fysiologische pH
  2. BGroot molecuulgewicht en sterke eiwitbinding
  3. CHoge wateroplosbaarheid en sterke ionisatie
  4. DHoge vetoplosbaarheid en kleine omvang
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  2. BHold a pillow firmly against the wound while coughing
  3. CLie flat on the back with the legs straight
  4. DHold the breath for as long as possible
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?

  1. ASeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
  2. BCover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
  3. CLeave it open and give a nebuliser
  4. DPack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has Cushing's syndrome. Which nursing assessment is especially important?

  1. AMonitoring for a high potassium
  2. BChecking for low blood pressure
  3. CWatching for weight loss
  4. DRegular blood glucose checks
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo prevent hypoglycaemia while insulin is running
  2. BTo replace the potassium lost from the cells
  3. CTo speed up the action of the insulin in the muscles
  4. DTo stop the insulin sticking to the IV tubing
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  2. BRub the site firmly afterwards to help absorption
  3. CLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  4. DInject into a vein in the back of the hand
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On the ward after surgery, a patient has a red, blistered area of skin under where the diathermy plate was. What should the nurse do?

  1. AWash it with alcohol and leave it uncovered
  2. BApply a hot water bottle to improve the circulation
  3. CIgnore it because skin changes after surgery are normal and expected to fade
  4. DTreat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

After birth of the baby, the placenta has not been delivered after a long time despite active management. What is this called?

  1. APlacental abruption
  2. BUterine inversion
  3. CRetained placenta
  4. DPlacenta praevia
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which newborn finding should prompt checks for kidney and other anomalies?

  1. AA single umbilical artery
  2. BMilia on the nose
  3. CMild moulding of the head
  4. DAcrocyanosis in the first hours
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is "assent" in children's care?

  1. AThe legal consent signed by the parent for surgery
  2. BA form that lets the hospital treat any child without parental consent
  3. CThe child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
  4. DThe doctor's decision about which treatment is best
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  2. BA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
  3. CA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  4. DA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Flumazenil reverses benzodiazepine sedation. Why is it used with caution in patients who take benzodiazepines long-term?

  1. AIt causes permanent memory loss after a single dose
  2. BIt causes a dangerous rise in blood sugar
  3. CIt can cause sudden withdrawal and seizures
  4. DIt makes the benzodiazepine effect much stronger
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte die een jaar lang dagelijks een hoge dosis benzodiazepine nam, vertelt je dat ze er 2 dagen geleden plotseling mee is gestopt. Wat is het grootste risico?

  1. AHaarverlies
  2. BHypoglykemie
  3. CGewichtstoename
  4. DOntwenningsaanvallen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C95,2 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 95,2 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

95,2 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
6 fl oz? mL1 kopje? mL1 tbsp? mL1½ tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 6 fl oz van sap, 1 kopje van thee, 1 tbsp van vloeibare aanvulling, 1½ tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 24 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

24 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks1000 mL? mL/h1200 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1200 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/1000 mL1200 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mg500 mL30 mL/h? mcg/min

Een infuus van 400 mg in 500 mL loopt op 30 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

400 mg/500 mL30 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLgelatinepudding100 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine400 mLurine300 mLurine425 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

sap: 120 mLgelatinepudding: 100 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 75 mL/hstart 18:00ttotaal​ = ? h125 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 18:00 met 125 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 75 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL125 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 39,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 98%luchtSBP 78HR 92AT 39,6 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 94% met extra zuurstof, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 58/min, alert, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 94%O₂SBP 78HR 58AT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · To remove air from the line

Waarom dit het antwoord is

Priming fills the line with fluid and removes air, which could otherwise enter the vein and cause an air embolism.

Antwoord

D · To remove air from the line
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord

Waarom dit het antwoord is

The gate control theory proposes that input from touch fibres "closes the gate" in the dorsal horn of the spinal cord, reducing pain transmission. This underlies massage and TENS.

Antwoord

D · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Waarom dit het antwoord is

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Antwoord

D · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Waarom dit het antwoord is

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Antwoord

B · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Groen (licht)

Waarom dit het antwoord is

Slachtoffers die kunnen lopen krijgen groen en worden als eerste weggestuurd. Ze worden later opnieuw beoordeeld, omdat sommigen letsel kunnen hebben dat verslechtert.

Antwoord

B · Groen (licht)
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Waarom dit het antwoord is

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Antwoord

D · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Waarom dit het antwoord is

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Antwoord

B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Een NSAID zoals ibuprofen

Waarom dit het antwoord is

Bij acute nierschade worden nefrotoxische middelen (zoals NSAID's en aminoglycosiden) en middelen die de nierperfusie verminderen (zoals ACE-remmers en diuretica) herzien en vaak gestopt.

Antwoord

B · Een NSAID zoals ibuprofen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Blood glucose

Waarom dit het antwoord is

PN contains concentrated dextrose, so hyperglycemia is common, especially at the start; glucose is checked frequently and insulin may be needed. Electrolytes, including phosphate, magnesium and potassium, are also monitored for refeeding syndrome.

Antwoord

D · Blood glucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Iron overload, treated with iron chelation therapy

Waarom dit het antwoord is

The body has no active way to excrete iron, so repeated transfusions cause iron overload, which can damage the heart, liver and endocrine glands. A very high ferritin reflects this, and iron chelators are used to remove the excess.Gecontroleerd met: Thalassemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Iron overload, treated with iron chelation therapy
11.Farmacologie

Antwoord: D · Herpesvirussen zoals herpes simplex en varicellazoster

Waarom dit het antwoord is

Aciclovir wordt in geïnfecteerde cellen door viraal thymidinekinase gefosforyleerd en blokkeert daarna het virale DNA-polymerase. Het wordt gebruikt bij koortslippen, genitale herpes, waterpokken en gordelroos.

Antwoord

D · Herpesvirussen zoals herpes simplex en varicellazoster
12.Farmacologie

Antwoord: D · Hoge vetoplosbaarheid en kleine omvang

Waarom dit het antwoord is

Kleine, lipofiele, niet-geïoniseerde moleculen diffunderen door de membranen van endotheelcellen. Geladen of grote, eiwitgebonden middelen blijven meestal buiten.

Antwoord

D · Hoge vetoplosbaarheid en kleine omvang
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Waarom dit het antwoord is

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Antwoord

B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

Waarom dit het antwoord is

An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.

Antwoord

B · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Regular blood glucose checks

Waarom dit het antwoord is

Cortisol raises blood glucose, so hyperglycaemia and diabetes are common. Hypertension, hypokalaemia, infection and fragile skin are other problems to watch for.

Antwoord

D · Regular blood glucose checks
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Waarom dit het antwoord is

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Antwoord

A · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Waarom dit het antwoord is

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Antwoord

C · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form

Waarom dit het antwoord is

A blister under the return electrode suggests a diathermy burn. The nurse assesses and dresses it, informs the team, and reports it as an incident so that the cause can be investigated.

Antwoord

D · Treat it as a possible burn, report it and complete an incident form
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Retained placenta

Waarom dit het antwoord is

A retained placenta is one that has not been delivered within the expected time, usually about 30 minutes with active management. It increases the risk of haemorrhage and may need manual removal.

Antwoord

C · Retained placenta
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · A single umbilical artery

Waarom dit het antwoord is

A two-vessel cord can be associated with renal, cardiac and other anomalies. Milia, moulding and acrocyanosis are normal findings.

Antwoord

A · A single umbilical artery
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent

Waarom dit het antwoord is

Assent is the child's own agreement, in language suited to their age, alongside the legal consent given by parents. Seeking assent respects the child and builds cooperation and trust.

Antwoord

C · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Waarom dit het antwoord is

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Antwoord

D · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · It can cause sudden withdrawal and seizures

Waarom dit het antwoord is

Flumazenil is a benzodiazepine antagonist. In dependent patients, or in mixed overdoses with drugs that lower the seizure threshold, it can trigger acute withdrawal and seizures.

Antwoord

C · It can cause sudden withdrawal and seizures
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Ontwenningsaanvallen

Waarom dit het antwoord is

Abrupt stoppen na langdurig gebruik van hoge doses kan ernstige angst, tremor, waarnemingsstoornissen en aanvallen veroorzaken. De voorschrijver moet worden geïnformeerd en een begeleide afbouw overwogen.

Antwoord

D · Ontwenningsaanvallen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 35,1 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

95,2 − 32 = 63,2

Vermenigvuldig met 5/9

T = 63,2·5/9 = 35,11 ≈ 35,1 °C

Antwoord

T = 35,1 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 442,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

6 fl oz = 6·30 = 180 mL
1 kopje = 1·240 = 240 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL

Optellen

V = 180 + 240 + 15 + 7,5 = 442,5 mL

Antwoord

V = 442,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·24 = 96 mg

Volume

V = 96/40 = 2,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 30 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/1000 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1200/40 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 56 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/360 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Antwoord

R = 56 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 56 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 400 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

400000 mcg/500 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

30·800 = 24000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 24000/60 = 400 mcg/min

Antwoord

D = 400 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1220 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 120 + 100 = 220 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1220 mL

Antwoord

I = 1220 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL over

Tweede deel

125/75 = 1,667 h

Totale tijd

t = 3 + 1,667 = 4,667 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h

Dat is ongeveer 4 h 40 min, dus de zak is rond 22:40 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 2 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 94% → 1
met zuurstof → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 58/min → 0
alert (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 3 + 0 + 0 + 1 = 7
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions