Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. APalpation, inspection, auscultation, percussion
  2. BAuscultation, palpation, inspection, percussion
  3. CInspection, palpation, percussion, auscultation
  4. DInspection, auscultation, percussion, palpation
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt heeft acute diarree en er is verdenking op Clostridioides difficile. Welke combinatie van maatregelen is juist?

  1. AOp de laboratoriumuitslag wachten voordat je voorzorgsmaatregelen neemt
  2. BDe patiënt isoleren, handschoenen en schort gebruiken en de handen wassen met water en zeep
  3. CAlleen handalcohol gebruiken en de patiënt met gesloten gordijnen op een meerpersoonskamer houden
  4. DAlleen een ademhalingsbeschermingsmasker dragen en geen handschoenen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. ADiscard it, because its contents cannot be confirmed
  2. BLabel it with the most likely drug name
  3. CAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
  4. DGive it to the patient whose medication is due
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

An 84-year-old resident with an indwelling catheter suddenly becomes confused but has no fever. What should the nurse consider?

  1. AA sedative is needed to keep the resident calm
  2. BThe confusion is part of normal aging at this age and needs no further action
  3. CAn infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
  4. DInfection can be ruled out because there is no fever
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een zorgassistent rapporteert over vier patiënten. Welk bericht vraagt als eerste de aandacht van de verpleegkundige?

  1. AEen patiënt heeft de afgelopen 6 uur 300 mL urine geproduceerd
  2. BEen patiënt één dag na een buikoperatie is nieuw onrustig en heeft een hartfrequentie van 124/min
  3. CEen patiënt vraagt om een extra kussen
  4. DEen patiënt met COPD heeft in rust een SpO₂ van 90%, wat overeenkomt met zijn gebruikelijke waarden
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. AAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
  2. BPhysical restraint until the spasm passes
  3. CA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
  4. DNo action, because the spasm is a sign of improvement
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

De NEWS2-score van een patiënt is gestegen tot 7. Wat is de juiste reactie?

  1. ASpoedbeoordeling door een klinisch team met vaardigheden in intensieve zorg
  2. BEen kalmeringsmiddel geven en later opnieuw controleren
  3. CDoorgaan met controles om de 12 uur
  4. DDe score noteren, vaker controleren en wachten op de ochtendvisite
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding wijst bij een postoperatieve patiënt het sterkst op een longembolie?

  1. ATrage pols met hoge bloeddruk
  2. BGeleidelijk begin van hoest met geel sputum en lichte koorts gedurende een week
  3. CPiepen dat verbetert met salbutamol
  4. DPlotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt heeft een natrium van 152 mEq/L. Welke bevindingen verwacht de verpleegkundige?

  1. ASpiertrekkingen met een positief teken van Trousseau
  2. BGewichtstoename met gezwollen enkels
  3. CBradycardie met spitse T-toppen
  4. DDorst, droge slijmvliezen en onrust
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AHemophilia A
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CImmune thrombocytopenia
  4. DVitamin K deficiency
11.FarmacologieGemiddeld

Benzathine benzylpenicillin (penicillin G benzathine) is ordered. Which route is correct?

  1. ASubcutaneous in the abdomen
  2. BDeep intramuscular only
  3. CIntravenous infusion over 30 minutes
  4. DIntravenous push
12.FarmacologieMoeilijk

A nurse gives 2 mg from a 4 mg ampoule of morphine. What should happen to the remaining 2 mg?

  1. AIt is kept labelled in the patient's drawer for the next dose
  2. BIt is poured down the sink without telling anyone
  3. CIt is discarded in front of a witness, and both sign the record
  4. DIt is given to the next patient who needs morphine
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Wat is longrevalidatie bij COPD?

  1. AEen longfunctietest die elke zes maanden wordt herhaald
  2. BEen kuur met orale steroïden en antibiotica die elke winter thuis wordt gegeven
  3. CEen operatie om de meest beschadigde delen van de long te verwijderen
  4. DBegeleide lichaamsbeweging en voorlichting die kortademigheid verlichten
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse receives handover on four patients. Which patient should be seen first?

  1. AA patient with COPD on 1 L/min whose SpO₂ has been 89% and stable throughout the night
  2. BA patient with pneumonia on IV antibiotics who now has a temperature of 38,2 °C
  3. CA patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
  4. DA patient with asthma who wants a reliever inhaler before a walk
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with atrial fibrillation has had an ischaemic stroke. Which long-term medicine type most reduces the risk of another stroke?

  1. AA loop diuretic
  2. BAn oral anticoagulant
  3. CA proton pump inhibitor
  4. DA beta-agonist inhaler
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA previous episode of migraine
  2. BA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  3. CEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  4. DA history of high blood pressure
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom kan het ureum veel sterker stijgen dan het creatinine bij een patiënt met een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal?

  1. ACreatinine gaat verloren uit het lichaam via het braaksel
  2. BUreum wordt aangemaakt door het bloedende maagslijmvlies
  3. CDe bloeding beschadigt altijd direct de niertubuli
  4. DVerteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt die langdurig een opioïd gebruikt voor chronische pijn wordt opgenomen voor een operatie. Welke bewering is juist?

  1. AAlle opioïden moeten bij opname worden gestopt om verslaving te voorkomen
  2. BZe mogen na de operatie alleen paracetamol krijgen
  3. CZe hebben lagere postoperatieve opioïddoses nodig dan opioïdnaïeve patiënten
  4. DHet gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A newborn baby girl has a small amount of blood-tinged vaginal discharge on day 3. What should the nurse tell the parents?

  1. AIt is a sign of sexual abuse
  2. BIt is caused by maternal hormones
  3. CIt means the baby has a bleeding disorder
  4. DIt shows a urinary tract infection
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding moet op een kraamafdeling onmiddellijk worden gemeld?

  1. ALichte zwelling van het perineum op dag 1
  2. BEen fundus 2 cm onder de navel op dag 2
  3. CLochia rubra op dag 2
  4. DDe vrouw doorweekt binnen 15 minuten een groot verband
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. ACover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
  2. BApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
  3. CStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  4. DKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 7-year-old has a high fever, refuses to bear weight and has a warm, very tender area over the lower tibia. Which plan is most likely?

  1. ABlood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
  2. BRest, ice and an elastic bandage for a sprained ankle, with review in a week
  3. CMassage and physiotherapy to loosen the muscle
  4. DA plaster cast and discharge home the same day
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who has started chlorpromazine feels dizzy when she gets out of bed. What should the nurse teach her?

  1. AGet up quickly to get the blood flowing to the brain
  2. BStop the medicine if the dizziness happens more than once
  3. CDrink a cup of strong coffee before getting out of bed each morning
  4. DSit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The nurse receives handover for four patients. Which patient should she see first?

  1. AA woman with bipolar disorder who wants to talk about her discharge plans for next week
  2. BA man with schizophrenia who is asking for his PRN laxative
  3. CA newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
  4. DA woman with anorexia nervosa who is due to be weighed and have her blood taken in two hours
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
31,6614 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 31,6614 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

31,6614 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
0,5 mcg/kg/min? mg/h55 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 0,5 mcg/kg/min voor een patiënt die 55 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

0,5 mcg/kg/min55 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 3,4 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 3,4 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 4 mL. Het voorschrift is 200 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 3,4 mL → 4 mL200 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 2800 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

2800 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Een zak bevat 1000 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 20 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

1000 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater300 mLthee240 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine450 mLurine200 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 45 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

45 kg8 hurine: 450 mLurine: 200 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL75 mL/hstart 10:1514:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 10:15 gestart en loopt via een pomp met 75 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 14:15 nog in de zak?

1000 mL75 mL/h10:15 → 14:15
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 94% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 98/min, alert, temperatuur 36,5 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 94%O₂SBP 124HR 98AT 36,5 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Waarom dit het antwoord is

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Antwoord

D · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · De patiënt isoleren, handschoenen en schort gebruiken en de handen wassen met water en zeep

Waarom dit het antwoord is

Bij verdenking op C. difficile is snelle isolatie met contactmaatregelen nodig. Sporen worden niet door alcohol gedood, dus handen worden gewassen met water en zeep, en de omgeving wordt gereinigd met een sporendodend middel zoals chloor.

Antwoord

B · De patiënt isoleren, handschoenen en schort gebruiken en de handen wassen met water en zeep
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Waarom dit het antwoord is

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Antwoord

A · Discard it, because its contents cannot be confirmed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report

Waarom dit het antwoord is

In older adults, infections such as urinary tract infection may present with new confusion, falls or reduced appetite rather than fever. Sudden confusion is assessed and reported, not dismissed as aging.

Antwoord

C · An infection may present as confusion in older adults, so assess further and report
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een patiënt één dag na een buikoperatie is nieuw onrustig en heeft een hartfrequentie van 124/min

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe onrust met een snelle hartslag na een operatie kan wijzen op een bloeding, sepsis of hypoxie. Een SpO₂ van 90% is voor deze COPD-patiënt te verwachten, en 300 mL in 6 uur (50 mL/uur) is een adequate urineproductie.

Antwoord

B · Een patiënt één dag na een buikoperatie is nieuw onrustig en heeft een hartfrequentie van 124/min
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Antwoord

A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Spoedbeoordeling door een klinisch team met vaardigheden in intensieve zorg

Waarom dit het antwoord is

Bij NEWS2 leidt een score van 7 of meer tot een spoedreactie, meestal continue bewaking en dringende beoordeling door een team dat bekwaam is in de zorg voor kritiek zieke patiënten.

Antwoord

A · Spoedbeoordeling door een klinisch team met vaardigheden in intensieve zorg
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Plotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie

Waarom dit het antwoord is

Een longembolie geeft meestal plotselinge dyspneu, pijn op de borst bij ademen, tachycardie, lage zuurstofsaturatie en soms bloed ophoesten of collaps.

Antwoord

D · Plotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Dorst, droge slijmvliezen en onrust

Waarom dit het antwoord is

Hypernatriëmie betekent meestal een watertekort, met dorst, droge mond, onrust, agitatie en, als het ernstig is, aanvallen. Het wordt langzaam gecorrigeerd om hersenoedeem te voorkomen.

Antwoord

D · Dorst, droge slijmvliezen en onrust
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Vitamin K deficiency

Waarom dit het antwoord is

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Gecontroleerd met: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Vitamin K deficiency
11.Farmacologie

Antwoord: B · Deep intramuscular only

Waarom dit het antwoord is

Benzathine penicillin is a depot suspension given deep IM. Accidental intravenous injection can cause cardiorespiratory arrest and death.

Antwoord

B · Deep intramuscular only
12.Farmacologie

Antwoord: C · It is discarded in front of a witness, and both sign the record

Waarom dit het antwoord is

Unused controlled drugs are wasted in front of a witness according to policy, and both staff document the waste. This prevents diversion and keeps the stock count accurate.

Antwoord

C · It is discarded in front of a witness, and both sign the record
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Begeleide lichaamsbeweging en voorlichting die kortademigheid verlichten

Waarom dit het antwoord is

Longrevalidatie combineert individueel afgestemde training, voorlichting en ademhalingstechnieken. Het verbetert het inspanningsvermogen, de kortademigheid en de kwaliteit van leven en vermindert ziekenhuisopnamen. Het wordt aanbevolen voor mensen met COPD die door kortademigheid beperkt zijn en na een exacerbatie.

Antwoord

D · Begeleide lichaamsbeweging en voorlichting die kortademigheid verlichten
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min

Waarom dit het antwoord is

New restlessness, tachypnoea and hypoxaemia despite oxygen suggest acute deterioration such as a PE, pneumonia or bleeding, so this patient is seen first. SpO₂ 89% is within target for a stable COPD patient, a mild fever on antibiotics is expected, and the asthma patient is well.

Antwoord

C · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · An oral anticoagulant

Waarom dit het antwoord is

In AF the main cause of stroke is a clot from the left atrium. Oral anticoagulants such as a DOAC or warfarin prevent this far better than antiplatelets. The start date after a stroke depends on its size and bleeding risk.

Antwoord

B · An oral anticoagulant
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Waarom dit het antwoord is

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Antwoord

C · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Verteerd bloed is een grote eiwitbelasting, dus het ureum stijgt, vaak onevenredig ten opzichte van het creatinine. Hypovolemie kan het ureum ook verhogen. Een hoog ureum maakt deel uit van risicoscores zoals de Glasgow-Blatchford-score.

Antwoord

D · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Het gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie

Waarom dit het antwoord is

Patiënten die langdurig opioïden gebruiken hebben tolerantie en lichamelijke afhankelijkheid. Stoppen met hun gebruikelijke opioïd riskeert onttrekking en onbeheerste pijn. Hun basisdosis wordt voortgezet (of omgezet naar een andere toedieningsweg) en multimodale pijnstilling wordt toegevoegd; ze hebben vaak meer opioïd nodig dan opioïdnaïeve patiënten, met zorgvuldige bewaking.

Antwoord

D · Het gebruikelijke opioïd wordt voortgezet, plus extra pijnstilling, vanwege tolerantie
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · It is caused by maternal hormones

Waarom dit het antwoord is

Pseudomenstruation is caused by withdrawal of maternal hormones after birth and resolves within days. Swollen breasts in either sex have the same cause.

Antwoord

B · It is caused by maternal hormones
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · De vrouw doorweekt binnen 15 minuten een groot verband

Waarom dit het antwoord is

Een verband doorweken in 15 minuten is excessief bloedverlies en vraagt om onmiddellijke beoordeling en opschaling. De andere bevindingen zijn normaal in het vroege kraambed.

Antwoord

D · De vrouw doorweekt binnen 15 minuten een groot verband
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Waarom dit het antwoord is

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Antwoord

A · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis

Waarom dit het antwoord is

Acute osteomyelitis in children is most often caused by Staphylococcus aureus. Blood cultures are taken and IV antibiotics started promptly, followed by a long course to prevent bone damage and chronic infection.

Antwoord

A · Blood cultures and prompt IV antibiotics for possible osteomyelitis
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly

Waarom dit het antwoord is

Many antipsychotics cause orthostatic hypotension through alpha-1 blockade. Rising slowly reduces dizziness and the risk of falls; the nurse also checks lying and standing blood pressure.

Antwoord

D · Sit on the edge of the bed for a moment and then stand up slowly
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children

Waarom dit het antwoord is

Giving away pets or possessions and writing goodbye letters are warning signs of a suicide plan. This patient needs immediate assessment; the others have needs that can safely wait a little.

Antwoord

C · A newly admitted man with depression who says he has given away his dog and written letters to his children
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 31,7 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

31.6614 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

31,6614 → 6
6 is 5 of meer, dus rond 6 naar boven af.
De cijfers daarna (14) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 31,7 kg

Antwoord

x = 31,7 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 1,65 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 0,5 mcg/kg/min × 55 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 0,5·55·60/1000 = 1,65 mg/h

Antwoord

D = 1,65 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/4 mL = 250 mg/mL

Volume

V = 200/250 = 0,8 mL

Antwoord

V = 0,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,28 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 2800/10000 = 0,28 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,28 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 16 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·15/240 = 15,63 ≈ 16 gtt/min

Antwoord

R = 16 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 16 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2·20 = 40 mg/h

Antwoord

D = 40 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,81 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

450 + 200 = 650 mL

Per kilogram per uur

U = 650/(45·8) = 1,806 ≈ 1,81 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,81 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 700 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

10:15 → 14:15 = 4 h

Toegediend volume

75·4 = 300 mL

Resterend volume

V = 1000 − 300 = 700 mL

Antwoord

V = 700 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 94% → 1
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 98/min → 1
alert (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4

Antwoord

NEWS2 = 4
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 50

Risiconiveau

50 → hoog risico

Antwoord

hoog risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions