Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

In England and Wales, what does it mean if a child under 16 is "Gillick competent"?

  1. AThey are old enough to vote and drive
  2. BTheir parents must always make every decision for them
  3. CThey have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
  4. DThey can refuse all treatment, whatever the risk, until they reach the age of 18
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has been taught how to prevent constipation. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll go to the toilet when I first feel the urge."
  2. B"I'll drink plenty of fluids during the day."
  3. C"I'll take a strong laxative every day just in case."
  4. D"I'll eat more fruit, vegetables and wholegrains."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

When should a nurse call the rapid response team?

  1. AOnly when the patient’s family makes a complaint
  2. BOnly when the provider has written an order for a rapid response call in the chart
  3. CWhen a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
  4. DOnly after a patient has had a cardiac or respiratory arrest on the ward
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Patients contaminated with radioactive dust arrive at the hospital. Which step removes most of the external contamination?

  1. AGiving the patient potassium iodide
  2. BWrapping the patient in a blanket
  3. CRemoving the patient’s clothing
  4. DScrubbing the skin until it is red
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke geplande medicatie is het meest tijdkritisch?

  1. AEen dagelijks laxeermiddel bij het ontbijt
  2. BSnelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort
  3. CEen dagelijkse multivitaminetablet om 08:00
  4. DEen dagelijkse cholesterolverlagende statinetablet bij het ontbijt om 08:00
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. ASlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
  2. BStop the infusion and inform the provider at once
  3. CGive a dose of aspirin for the headache
  4. DContinue the infusion, because headache is expected
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AWeekly temperature and a single blood glucose reading
  2. BPeak flow readings
  3. CMonthly HbA1c
  4. DFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt na een grote operatie heeft een dalende bloeddruk, een stijgende hartfrequentie en een gezwollen, gespannen buik, hoewel het wondverband droog is. Waaraan moet je denken?

  1. AObstipatie
  2. BUrineweginfectie
  3. CNormale postoperatieve zwelling zonder reden tot zorg
  4. DInwendige bloeding
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
  2. BAn overfull tube is needed to measure the potassium level
  3. CUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  4. DThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?

  1. ADiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
  2. BRestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
  3. CFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it
  4. DKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.FarmacologieGemiddeld

Why is propranolol usually avoided in patients with asthma?

  1. AIt stimulates alpha-1 receptors in the airways and raises blood pressure
  2. BIt causes tolerance to inhaled corticosteroids
  3. CIt blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
  4. DIt increases mucus production by blocking histamine
12.FarmacologieMoeilijk

A patient has SIADH with mild hyponatraemia and no neurological symptoms. What is usually the first-line treatment?

  1. ALarge volumes of IV glucose 5%
  2. BFluid restriction
  3. CDesmopressin
  4. DA rapid bolus of hypertonic saline
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous adenosine
  2. BIntravenous potassium chloride as a bolus
  3. COral digoxin
  4. DIntravenous magnesium sulfate
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After four days of antibiotics for pneumonia, a patient still has fever and pleuritic pain. There is dullness and reduced breath sounds at the right base. What complication should be suspected?

  1. ANormal recovery from pneumonia
  2. BA parapneumonic effusion or empyema
  3. CAn allergic reaction to the antibiotic
  4. DAsthma triggered by the infection
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which symptoms are typical of hypokalaemia?

  1. ATingling lips and facial twitching
  2. BExcess thirst and very high glucose
  3. CMuscle weakness, cramps and palpitations
  4. DHeat intolerance and weight loss
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Tijdens hemodialyse daalt de bloeddruk van een patiënt tot 80/50 mmHg en voelt hij zich duizelig en misselijk. Wat is de meest geschikte eerste verpleegkundige handeling?

  1. ADe patiënt rechtop zetten en een korte wandeling aanmoedigen
  2. BDe patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen
  3. CDe vochtonttrekking verhogen zodat de sessie eerder eindigt
  4. DDirect de gebruikelijke dosis antihypertensivum van de patiënt geven
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are antimotility drugs such as loperamide avoided in C. difficile infection?

  1. AThey kill the normal bowel bacteria
  2. BThey make the stool sample test positive falsely
  3. CThey cause serious liver failure in most patients who take them
  4. DThey may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BDelirium tremens from alcohol withdrawal
  3. CHepatitis A caught on the ward
  4. DAn allergic reaction to hospital food
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which finding in a term newborn's first hours is normal?

  1. AA respiratory rate of 80 at rest with retractions
  2. BCentral cyanosis of the lips and tongue
  3. CShort breathing pauses with no colour change
  4. DPauses in breathing of 30 seconds with bradycardia
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. AA breast abscess needing drainage
  2. BAn allergic reaction to the antibiotic
  3. CNormal engorgement
  4. DA blocked duct needing only massage
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke verpleegkundige handeling beschermt de hechtlijn na een operatie van een hazenlip (cheiloschisis)?

  1. ADe hechtlijn meerdere keren per dag met een droge, ruwe doek schoonmaken om korsten te verwijderen
  2. BDe baby op de rug of zij leggen en geen voorwerpen in de mond stoppen
  3. CDe baby meteen op een fopspeen laten zuigen
  4. DDe baby op de buik laten slapen
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?

  1. AArthritis drugs always cause cataracts within a year
  2. BUveitis can develop without symptoms and damage vision
  3. CThe joints of the eye socket are affected by arthritis
  4. DEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt is against the law in mental health settings
  2. BIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
  3. CIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
  4. DIt shows that the nurse is not listening at all
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. AMajor depressive disorder
  2. BBipolar II disorder
  3. CBipolar I disorder
  4. DCyclothymic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111221:20?11:20 PM8:20 PM9:20 PM9:20 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 21:20 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

21:20
  1. 111:20 PM
  2. 28:20 PM
  3. 39:20 PM
  4. 49:20 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0022:4008:50t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 22:40 en eindigt om 08:50 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

22:4008:50
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:1000ampulV = ? mL

Een ampul adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:1000 (1 mg/mL). Het voorschrift is 0,5 mg IM bij anafylaxie. Welk volume V zuig je op?

1:10000,5 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
125 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 20 kg krijgt 10 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 125 mg in 5 mL. Welk volume V geef je?

20 kg10 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
380 mLover? mL/h4 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 380 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

500 mL / 6 hna 2 h: 380 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g500 mL? mL/h1,5 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/500 mL1,5 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding100 mLwater120 mLsap150 mLijsschilfers120 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine400 mLurine400 mLurine400 mLurine500 mLwonddrain80 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 100 mLwater: 120 mLsap: 150 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 400 mLurine: 400 mLurine: 400 mLurine: 500 mLwonddrain: 80 mLbraaksel: 200 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen100 mL/h13:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 13:00 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen100 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves

Waarom dit het antwoord is

A Gillick-competent young person under 16 has enough maturity and understanding to consent to a specific treatment. Competence is judged for each decision.

Antwoord

C · They have enough understanding to consent to a particular treatment themselves
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · "I'll take a strong laxative every day just in case."

Waarom dit het antwoord is

Fluids, fibre, activity and responding to the urge prevent constipation. Taking stimulant laxatives every day without need is not advised and can lead to dependence and electrolyte problems.

Antwoord

C · "I'll take a strong laxative every day just in case."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs

Waarom dit het antwoord is

Rapid response teams bring critical care skills to a patient who is getting worse, with the aim of preventing cardiac arrest or ICU transfer. Any nurse who is worried about an acute change can call them.

Antwoord

C · When a patient shows an acute decline, such as new confusion or a sharp change in vital signs
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Removing the patient’s clothing

Waarom dit het antwoord is

Removing clothing, then gently washing the skin, gets rid of most external radioactive contamination. Hard scrubbing damages the skin, and potassium iodide only protects the thyroid from radioactive iodine.

Antwoord

C · Removing the patient’s clothing
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Snelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort

Waarom dit het antwoord is

Snelwerkende insuline wordt bij een maaltijd gegeven; te laat of zonder voedsel geven kan hoge of lage bloedglucose veroorzaken. De andere dagelijkse geneesmiddelen kunnen zonder schade wat later worden gegeven.

Antwoord

B · Snelwerkende insuline die bij een zojuist gebracht ontbijt hoort
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Stop the infusion and inform the provider at once

Waarom dit het antwoord is

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Antwoord

B · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Waarom dit het antwoord is

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Antwoord

D · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Inwendige bloeding

Waarom dit het antwoord is

Hemodynamische tekenen van shock met een opgezette buik wijzen op een intra-abdominale bloeding, ook zonder zichtbaar bloedverlies. Dringende chirurgische beoordeling is vereist.

Antwoord

D · Inwendige bloeding
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Waarom dit het antwoord is

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Antwoord

D · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Gecontroleerd met: Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
11.Farmacologie

Antwoord: C · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm

Waarom dit het antwoord is

Non-selective beta blockers block both beta-1 and beta-2 receptors. Blocking beta-2 receptors in the bronchi removes their relaxing effect and can trigger severe bronchospasm.

Antwoord

C · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
12.Farmacologie

Antwoord: B · Fluid restriction

Waarom dit het antwoord is

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water. Restricting fluid intake raises sodium gradually; hypertonic saline is kept for severe symptomatic cases, and hypotonic fluids and desmopressin would worsen it.

Antwoord

B · Fluid restriction
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Intravenous magnesium sulfate

Waarom dit het antwoord is

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Antwoord

D · Intravenous magnesium sulfate
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · A parapneumonic effusion or empyema

Waarom dit het antwoord is

Persistent fever and signs of pleural fluid suggest a parapneumonic effusion, which may become infected (empyema). Ultrasound and diagnostic pleural aspiration are needed, and an infected collection usually needs a chest drain in addition to antibiotics.

Antwoord

B · A parapneumonic effusion or empyema
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Muscle weakness, cramps and palpitations

Waarom dit het antwoord is

Low potassium causes muscle weakness, cramps, constipation and arrhythmias. ECG changes include flattened T waves and U waves. Tingling and twitching suggest low calcium.

Antwoord

C · Muscle weakness, cramps and palpitations
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · De patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen

Waarom dit het antwoord is

Intradialytische hypotensie komt vaak voor. Positioneren, ultrafiltratie verminderen of pauzeren en een kleine zoutbolus geven volgens protocol herstelt meestal de bloeddruk. Antihypertensiva worden bij patiënten die gevoelig zijn voor hypotensie vaak voor de dialyse achtergehouden, zoals voorgeschreven.

Antwoord

B · De patiënt plat leggen, de vochtonttrekking verminderen en hulp halen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon

Waarom dit het antwoord is

Slowing the bowel can increase toxin contact and the risk of colonic dilatation (toxic megacolon). Treatment is an oral antibiotic such as vancomycin or fidaxomicin, stopping unnecessary antibiotics and replacing fluids.

Antwoord

D · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Waarom dit het antwoord is

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Antwoord

B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Short breathing pauses with no colour change

Waarom dit het antwoord is

Newborns breathe irregularly, with short pauses of a few seconds and no change in colour or heart rate. Apnoea of 20 seconds or more, or any pause with cyanosis or bradycardia, is abnormal.

Antwoord

C · Short breathing pauses with no colour change
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · A breast abscess needing drainage

Waarom dit het antwoord is

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Antwoord

A · A breast abscess needing drainage
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · De baby op de rug of zij leggen en geen voorwerpen in de mond stoppen

Waarom dit het antwoord is

Vermijd na een lipoperatie de buikligging en alles wat over de hechtlijn wrijft. Armspalken kunnen worden gebruikt volgens de instructies van de chirurg. Voed met de methode die het team aanbeveelt.

Antwoord

B · De baby op de rug of zij leggen en geen voorwerpen in de mond stoppen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision

Waarom dit het antwoord is

Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.

Antwoord

B · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Waarom dit het antwoord is

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Antwoord

C · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Cyclothymic disorder

Waarom dit het antwoord is

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Antwoord

D · Cyclothymic disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 9:20 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

21 − 12 = 9 → PM

Antwoord

9:20 PM

Antwoord

9:20 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 610 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

22:40 → 24:00 = 80 min

Na middernacht

00:00 → 08:50 = 530 min

Totaal

t = 80 + 530 = 610 min

Antwoord

t = 610 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Volume

V = 0,5/1 = 0,5 mL

Antwoord

V = 0,5 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 8 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

10·20 = 200 mg

Volume

V = (200/125)·5 = 8 mL

Antwoord

V = 8 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 95 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/6 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 380/4 = 95 mL/h

Antwoord

R = 95 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

1,5·60 = 90 mg/h

Pompsnelheid

R = 90/4 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −450 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 120 + 150 = 370 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1530 mL

Totale output

400 + 400 + 400 + 500 + 80 + 200 = 1980 mL

Balans

B = 1530 − 1980 = −450 mL

Antwoord

B = −450 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/100 = 4 h

Antwoord

t = 4 h

Dat is ongeveer 4 h 00 min, dus de zak is rond 17:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 85

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 85

Antwoord

MFS = 85
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 3 + 4 + 2 + 3 = 20

Risiconiveau

20 → geen risico

Antwoord

geen risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions