Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep warm
  2. BKeep moving
  3. CKeep clean
  4. DKeep dry
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient taking furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Why is this important?

  1. ALow potassium only causes mild thirst
  2. BLoop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
  3. CThe level is normal and needs no action
  4. DFurosemide raises potassium, so this level is falsely low and can be ignored
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. AA surgical mask and no gloves
  2. BA reusable cloth gown and one pair of gloves
  3. CTwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  4. DOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

During a procedure, a nurse sees that the team is about to start without a time-out. What should the nurse do?

  1. AReport it to the manager at the end of the week
  2. BWait and raise the issue after the procedure is finished
  3. CSay nothing, because the surgeon is responsible for the procedure
  4. DSpeak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is in skeletal traction. Which finding needs the nurse to act?

  1. AThe patient’s body is in line with the traction
  2. BThe ropes are in the pulleys
  3. CThe weights are resting on the floor
  4. DThe weights are hanging freely
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient in labor is receiving oxytocin, and the fetal monitor shows repeated late decelerations. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the oxytocin rate
  2. BStop the oxytocin infusion
  3. CPlace the patient flat on her back
  4. DEncourage the patient to start pushing
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?

  1. ABlood cultures
  2. BA fasting cholesterol level
  3. CA stool sample for occult blood
  4. DA 24-hour urine collection
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een postoperatieve patiënt heeft een hartfrequentie van 115/min, temperatuur 38,6 °C, ademfrequentie 26/min en een bloeddruk van 85/50 mmHg ondanks een vochtbolus. Waar wijst dit het meest waarschijnlijk op?

  1. AAngst voor het ontslag
  2. BSeptische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is
  3. CEen normale ontstekingsreactie in de eerste dagen na een operatie
  4. DAlleen lichte uitdroging
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?

  1. AOnce a day before breakfast
  2. BOnly if symptoms occur
  3. CAbout every hour
  4. DOnce every 12 hours
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0,4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AGive the next dose and recheck the ANC next month
  2. BGive the dose with food to protect the stomach
  3. CHold the clozapine and report the result at once
  4. DHalve the dose and give it with a throat lozenge
11.FarmacologieGemiddeld

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
  2. B"Have you eaten anything in the last two hours?"
  3. C"Have you taken paracetamol today?"
  4. D"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.FarmacologieMoeilijk

Bij een middel met eerste-orde-eliminatie zorgt een verdubbeling van de dosis (met hetzelfde interval) ervoor dat:

  1. Ade steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft
  2. Bde halfwaardetijd verdubbelt
  3. Cde tijd tot de steady state halveert
  4. Dde steady-state-spiegel gelijk blijft maar de tijd tot het bereiken ervan halveert
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  2. BIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
  3. CIt thickens airway mucus by drying the airways
  4. DIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with small-cell lung cancer becomes confused. Sodium is 122 mmol/L (122 mEq/L) with concentrated urine, and there are no signs of dehydration. What is the most likely cause?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH secretion
  2. BCranial diabetes insipidus from brain metastases
  3. CExcess salt in the diet over several weeks
  4. DSevere dehydration from poor oral intake
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welke score op de Glasgow Coma Scale wijst er meestal op dat een patiënt mogelijk zijn eigen luchtweg niet kan beschermen?

  1. A15
  2. B13 of lager
  3. C8 of lager
  4. D11 of hoger
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a patient with Hashimoto's thyroiditis about levothyroxine. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will have regular blood tests to check my dose."
  2. B"I can stop the tablets once I feel back to normal."
  3. C"I will take the tablets at the same time each day."
  4. D"I will report palpitations or chest pain."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient has taken oral prednisolone daily for many months. Why is this important before surgery?

  1. AThey may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
  2. BSteroids must always be stopped a full week before any type of surgery
  3. CSteroids prevent all wound infections after surgery
  4. DSteroids make the anaesthetic drugs last much longer
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AUse a heat pad to speed healing
  2. BApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
  3. CReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  4. DScrub the area with soap to prevent infection
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A pregnant woman taking iron says her stools have turned black. What is the best response?

  1. ATell her to stop the iron immediately
  2. BAdvise her to go to the emergency department now
  3. CTell her to double the dose of the tablets
  4. DExplain that this is an expected effect of iron
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  2. B"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
  3. C"I should change my pads regularly and wash my hands."
  4. D"I should report a painful, swollen calf straight away."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with type 1 diabetes has a stomach bug and is eating very little. What is the correct advice about insulin?

  1. AGive insulin only if the child is vomiting
  2. BStop all insulin until the child is eating normally again, then restart at the usual dose
  3. CGive double the usual insulin to prevent ketones
  4. DKeep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child on chemotherapy for leukaemia was in close contact with a classmate who has chickenpox. What should the nurse do?

  1. AWait to see whether a rash develops before acting
  2. BReassure the family, as chickenpox is mild in all children
  3. CGive the live varicella vaccine to the child that same day to boost immunity
  4. DTell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A woman with advanced dementia keeps asking for her mother, who died many years ago. Which response is most appropriate?

  1. A"Please stop asking about her now and finish your lunch before it gets cold."
  2. B"Your mother will visit you later this afternoon."
  3. C"You're thinking about your mother. Tell me about her."
  4. D"Your mother died 30 years ago. You know that."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. ATell the parents that they caused his illness
  2. BAdvise the parents to stop all contact with their son
  3. CDischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  4. DFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
155 cm1 in = 2,54 cmh = ? in

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 155 cm lang. Bepaal met 1 in = 2,54 cm de lengte h in inches. Rond af op één decimaal.

155 cm1 in = 2,54 cm
h = in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 fl oz? mL1 tbsp? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2 fl oz van sap, 1 tbsp van vloeibare aanvulling, 1 tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 23 kg krijgt 20 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

23 kg20 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25%voorraadwater = ? mL

Je moet 250 mL van een 5% (w/v) oplossing maken uit een 25% (w/v) voorraadoplossing. Hoeveel water W moet er bij de voorraadoplossing worden gevoegd?

C₁ = 25%C₂ = 5%V₂ = 250 mL
W = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
20 gtt/mL60 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 60 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

60 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep150 mLmelk100 mLgelatinepudding100 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine225 mLurine450 mLwonddrain30 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

soep: 150 mLmelk: 100 mLgelatinepudding: 100 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL250 mL ingelopen60 mL/h13:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 13:30 is er al 250 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL250 mL ingelopen60 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 94% op kamerlucht, bloeddruk 100/60 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 94%luchtSBP 100HR 88AT 36,6 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Keep moving

Waarom dit het antwoord is

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Antwoord

B · Keep moving
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias

Waarom dit het antwoord is

Furosemide increases potassium loss in the urine. Hypokalaemia causes muscle weakness and cardiac arrhythmias, so the result is reported and replacement considered.

Antwoord

B · Loop diuretics cause potassium loss, and low levels can cause arrhythmias
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Waarom dit het antwoord is

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Antwoord

C · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done

Waarom dit het antwoord is

The time-out is a key step to prevent wrong-patient, wrong-site and wrong-procedure errors. Any team member who sees it being skipped should speak up and halt the procedure until it is done.

Antwoord

D · Speak up clearly and stop the start until the time-out is done
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · The weights are resting on the floor

Waarom dit het antwoord is

Traction weights must hang freely to keep a constant pull. Weights resting on the floor stop the traction working; they are never removed without a prescription.

Antwoord

C · The weights are resting on the floor
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Stop the oxytocin infusion

Waarom dit het antwoord is

Late decelerations point to reduced blood flow through the placenta. Stopping oxytocin reduces contractions; the nurse then turns the patient onto her side, gives IV fluids as prescribed and informs the provider.

Antwoord

B · Stop the oxytocin infusion
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Blood cultures

Waarom dit het antwoord is

Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.

Antwoord

A · Blood cultures
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Septische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is

Waarom dit het antwoord is

Tekenen van infectie met hypotensie die niet op vocht reageert, wijzen op septische shock. Waarschijnlijk zijn vasopressoren en inbreng van de intensive care nodig, naast antibiotica en bronbestrijding.

Antwoord

B · Septische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · About every hour

Waarom dit het antwoord is

IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.

Antwoord

C · About every hour
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Hold the clozapine and report the result at once

Waarom dit het antwoord is

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Antwoord

C · Hold the clozapine and report the result at once
11.Farmacologie

Antwoord: D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Waarom dit het antwoord is

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Antwoord

D · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Farmacologie

Antwoord: A · de steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft

Waarom dit het antwoord is

Bij eerste-orde-kinetiek is de steady-state-concentratie evenredig met de doseersnelheid, maar die wordt nog steeds pas na ongeveer 4–5 halfwaardetijden bereikt.

Antwoord

A · de steady-state-spiegel verdubbelt, maar de tijd tot de steady state gelijk blijft
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Waarom dit het antwoord is

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Antwoord

D · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Syndrome of inappropriate ADH secretion

Waarom dit het antwoord is

Small-cell lung cancer can secrete ADH, causing water retention and dilutional hyponatraemia (normal sodium about 135–145 mmol/L). Urine is inappropriately concentrated and the patient is not dry. Fluid restriction and treating the cancer are the main measures; sodium is corrected slowly to avoid osmotic demyelination.

Antwoord

A · Syndrome of inappropriate ADH secretion
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · 8 of lager

Waarom dit het antwoord is

Een GCS van 8 of lager wijst meestal op coma en het risico dat de patiënt de luchtweg niet kan openhouden of beschermen, dus dringende beoordeling door een senior en een anesthesioloog is nodig. De score loopt van 3 tot 15, en de onderdelen (E, V, M) moeten apart worden gerapporteerd.

Antwoord

C · 8 of lager
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · "I can stop the tablets once I feel back to normal."

Waarom dit het antwoord is

In Hashimoto's thyroiditis the gland is permanently damaged, so levothyroxine is usually lifelong. Feeling well shows that the dose is right, not that the disease is cured. Stopping causes symptoms to return.

Antwoord

B · "I can stop the tablets once I feel back to normal."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis

Waarom dit het antwoord is

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so they cannot raise cortisol in response to surgical stress. Extra steroid cover may be prescribed, and steroids are not stopped suddenly. Healing may also be slower.

Antwoord

A · They may need extra steroid cover to prevent an adrenal crisis
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Waarom dit het antwoord is

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Antwoord

C · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Explain that this is an expected effect of iron

Waarom dit het antwoord is

Iron supplements commonly make stools dark green or black. This is harmless, unlike tarry stools with signs of bleeding such as dizziness.

Antwoord

D · Explain that this is an expected effect of iron
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Waarom dit het antwoord is

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Antwoord

A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan

Waarom dit het antwoord is

Stress hormones during illness raise blood glucose and the risk of ketoacidosis. Insulin is never stopped; glucose and ketones are checked more often, fluids are encouraged and doses are adjusted according to the sick-day rules.

Antwoord

D · Keep giving insulin, check glucose and ketones more often and follow the sick-day plan
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed

Waarom dit het antwoord is

In immunosuppressed children, chickenpox can cause severe pneumonia, hepatitis and encephalitis. After exposure, the team may give varicella-zoster immunoglobulin or antivirals. Live varicella vaccine is not given during chemotherapy.

Antwoord

D · Tell the oncology team at once, as preventive treatment may be needed
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · "You're thinking about your mother. Tell me about her."

Waarom dit het antwoord is

In advanced dementia, repeatedly correcting the facts can cause fresh grief each time. Validation responds to the feelings and need behind the words, such as comfort or security, without lying.

Antwoord

C · "You're thinking about your mother. Tell me about her."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Waarom dit het antwoord is

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Antwoord

D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 61 in

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Centimeters naar inches

h = 155/2,54 = 61,02 ≈ 61 in

Antwoord

h = 61 in
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 80 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2 fl oz = 2·30 = 60 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Optellen

V = 60 + 15 + 5 = 80 mL

Antwoord

V = 80 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 20·23 = 460 mg

Volume

V = 460/50 = 9,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 9,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: W = 200 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 5·250/25 = 50 mL

Toe te voegen water

W = 250 − 50 = 200 mL

Antwoord

W = 200 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

60/60 = 1 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1·20 = 20 gtt/min

Antwoord

R = 20 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 14,3 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/60 = 42 mL/h

Resterende tijd

t = 600/42 = 14,29 ≈ 14,3 h

Antwoord

t = 14,3 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1250 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 150 + 100 + 100 = 350 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1250 mL

Antwoord

I = 1250 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 250 = 250 mL

Tijd

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Antwoord

t = 4,2 h

Dat is ongeveer 4 h 10 min, dus de zak is rond 17:40 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 94% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions