Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. AOnly if the temperature rises above 40 °C
  2. BBefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  3. CAfter the patient has recovered from the infection
  4. DOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  2. BGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  3. CWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  4. DGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?

  1. AShaving with a razor just before the incision
  2. BClipping with electric clippers just before surgery
  3. CUsing wax strips on the morning of surgery
  4. DShaving with a disposable razor the night before surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
  2. BA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  3. CA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
  4. DA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of oxytocin straight away
  2. BAsk the patient to lie still for another hour
  3. CMassage the uterus firmly for ten minutes
  4. DHelp the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, less urine and tenderness over the new kidney. What should the nurse suspect?

  1. ADehydration from drinking too much
  2. BRejection of the transplant
  3. CA side effect of eating salty food
  4. DNormal healing of the transplant
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

In UK guidance, neutropenic sepsis is commonly defined by a temperature above 38 °C or signs of sepsis with a neutrophil count at or below:

  1. A15 × 109/L
  2. B150 × 109/L
  3. C0,5 × 109/L
  4. D5 × 109/L
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with long-standing COPD has an arterial blood gas with pH 7,37, a raised PaCO2 and a raised bicarbonate. How is this best described?

  1. AUncompensated metabolic alkalosis
  2. BMixed metabolic and respiratory alkalosis
  3. CAcute respiratory acidosis
  4. DCompensated respiratory acidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt heeft een absoluut aantal neutrofielen van 0,4 × 10³/µL. Welke maatregel is passend?

  1. AEen kamer delen met een andere patiënt die wordt behandeld voor een longontsteking
  2. BVerse bloemen in de kamer brengen om de stemming van de patiënt op te vrolijken
  3. CStrikte handhygiëne, temperatuurcontroles en geen bezoek met infecties
  4. DDe temperatuur rectaal opnemen omdat de metingen nauwkeuriger zijn
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt shows the nutrition is fully effective
  2. BIt raises the risk of acute pancreatitis
  3. CIt is a normal fasting value for adults
  4. DIt means the patient needs more lipid
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AAt any time, as the timing makes no difference
  2. BWhen started within 48 hours of the first symptoms
  3. COnly after symptoms have lasted at least one week
  4. DOnly after a bacterial pneumonia has developed
12.FarmacologieMoeilijk

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. AAnticholinergic toxidrome
  2. BSerotonin syndrome
  3. CCholinergic toxidrome
  4. DOpioid toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met hartfalen vraagt waarom zout wordt beperkt. Welke uitleg is juist?

  1. ANatrium voorkomt dat de plastabletten goed worden opgenomen
  2. BNatrium verhoogt de hartfrequentie tijdens de slaap
  3. CNatrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
  4. DNatrium verzwakt rechtstreeks de samentrekkende hartspier
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A ventilated patient with severe ARDS is to be turned prone. What is the main reason, and the key nursing risk?

  1. AIt treats infection; the risk is fever
  2. BIt lowers the blood pressure; the main risk is rebound hypertension
  3. CIt improves digestion and gut motility; the main risk is constipation
  4. DIt improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Several hours after a carotid endarterectomy, which finding needs the most urgent action?

  1. AA small amount of dried blood on the dressing
  2. BA blood pressure slightly above the baseline
  3. CAn expanding neck swelling with noisy breathing
  4. DMild pain at the incision site
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met chronische nierschade heeft een hemoglobine van 92 g/L en start met een erytropoëse-stimulerend middel (ESA). Waarop moet de verpleegkundige letten?

  1. ABloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt
  2. BGehoor, omdat ESA's het binnenoor kunnen beschadigen
  3. CLeverenzymen, omdat ESA's giftig zijn voor de lever
  4. DBloedglucose, omdat ESA's vaak hypoglykemie veroorzaken
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. ALie flat on their back for the first night
  2. BBring their CPAP machine to use after surgery
  3. CStop all pain relief for the first three days
  4. DAvoid sleeping at all on the night after surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 2 of nasogastric feeding, a severely malnourished patient becomes weak and breathless with ankle swelling. Phosphate is 0,4 mmol/L. What is most likely?

  1. ARefeeding syndrome
  2. BNormal adjustment to the new feed
  3. CAn allergy to the feed formula
  4. DToo little calorie intake
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AInternal rotation, descent, expulsion
  2. BRestitution, external rotation, expulsion
  3. CExternal rotation, flexion, expulsion
  4. DExpulsion, restitution, external rotation
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures stop when the limb is held
  2. BJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  3. CSeizures are always triggered by loud sounds
  4. DJitteriness stops when the limb is gently held
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
  2. BGive nothing by mouth for 24 hours
  3. CGive diluted fruit juice instead of breast milk
  4. DStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  2. B"Plain rice and potatoes are fine for him."
  3. C"We will check food labels for wheat, barley and rye."
  4. D"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"Why do you care what people at work think?"
  2. B"You should find a new job where people like you."
  3. C"I'm sure everybody likes you."
  4. D"What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

After a serious bus accident, the nurse is helping uninjured survivors. Which action reflects psychological first aid?

  1. AGive every survivor a benzodiazepine at the scene to prevent long-term psychological problems from developing
  2. BAsk each survivor to describe the accident in full detail straight away
  3. CTell survivors that they will definitely develop PTSD
  4. DProvide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,8 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 35,8 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

35,8 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
8,7 g/dL? g/L1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 8,7 g/dL. Druk die uit in g/L Hb.

8,7 g/dL1 L = 10 dL
Hb = g/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 250 mL van een 0,5% (w/v) oplossing maken uit een 50% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 50%C₂ = 0,5%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1 g500 mL? mL/h3 mg/min

Een zak bevat 1 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 3 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

1 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLgelatinepudding120 mLijsschilfers100 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine350 mLurine475 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 100 mLgelatinepudding: 120 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 350 mLurine: 475 mLbraaksel: 200 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL200 mL ingelopen80 mL/h18:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 80 mL/h. Om 18:00 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL200 mL ingelopen80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 70/min, een grimas bij prikkeling, actieve bewegingen en goede ademhaling met krachtig huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Waarom dit het antwoord is

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Antwoord

B · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Waarom dit het antwoord is

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Antwoord

D · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Clipping with electric clippers just before surgery

Waarom dit het antwoord is

Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.

Antwoord

B · Clipping with electric clippers just before surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Waarom dit het antwoord is

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Antwoord

C · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Help the patient empty her bladder

Waarom dit het antwoord is

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Antwoord

D · Help the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Rejection of the transplant

Waarom dit het antwoord is

Fever, falling urine output and graft tenderness are signs of possible rejection. The nurse reports promptly, because early treatment can save the kidney.

Antwoord

B · Rejection of the transplant
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · 0,5 × 109/L

Waarom dit het antwoord is

Neutropenic sepsis is defined by a neutrophil count of 0,5 × 109/L or lower with fever or other signs of sepsis. It needs empirical antibiotics within one hour.

Antwoord

C · 0,5 × 109/L
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Compensated respiratory acidosis

Waarom dit het antwoord is

Chronic CO2 retention is offset by the kidneys retaining bicarbonate, bringing the pH back to normal. A normal pH with high PaCO2 and high bicarbonate is a compensated respiratory acidosis.

Antwoord

D · Compensated respiratory acidosis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Strikte handhygiëne, temperatuurcontroles en geen bezoek met infecties

Waarom dit het antwoord is

Ernstige neutropenie brengt een hoog infectierisico met zich mee. Handhygiëne, vroege herkenning van koorts en bescherming tegen infectiebronnen zijn essentieel. Bloemen kunnen micro-organismen dragen, rectale handelingen kunnen het slijmvlies beschadigen en een kamergenoot met een longontsteking is een infectierisico.Gecontroleerd met: Low white blood cell count and cancer · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Strikte handhygiëne, temperatuurcontroles en geen bezoek met infecties
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · It raises the risk of acute pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Gecontroleerd met: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmacologie

Antwoord: B · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

B · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: A · Anticholinergic toxidrome

Waarom dit het antwoord is

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Antwoord

A · Anticholinergic toxidrome
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot

Waarom dit het antwoord is

Natriumretentie leidt tot waterretentie, waardoor het circulerend volume, de preload en de stuwing toenemen. Het beperken van natrium en bij sommige patiënten van vocht helpt oedeem en kortademigheid onder controle te houden. De precieze grenzen worden bepaald door de voorschrijver.

Antwoord

C · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement

Waarom dit het antwoord is

Prone positioning improves ventilation–perfusion matching and oxygenation and improves survival in severe ARDS. Turning needs a trained team. Risks include accidental extubation or line removal and pressure damage to the face, chest and knees, so careful positioning and skin checks are essential.

Antwoord

D · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · An expanding neck swelling with noisy breathing

Waarom dit het antwoord is

A neck haematoma after carotid surgery can compress the airway quickly. It needs immediate senior help and may need the wound opened. Neurological checks for new stroke and cranial nerve damage are also part of routine care.

Antwoord

C · An expanding neck swelling with noisy breathing
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Bloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt

Waarom dit het antwoord is

ESA's kunnen hypertensie veroorzaken en, wanneer het hemoglobine te hoog wordt opgedreven, het risico op trombose en beroerte verhogen. Het hemoglobine wordt op een gematigd gebied gestuurd (gewoonlijk ongeveer 100–120 g/L). IJzervoorraden worden gecontroleerd omdat ijzertekort de respons beperkt.

Antwoord

A · Bloeddruk en hemoglobine, omdat een te hoge waarde het stolselrisico verhoogt
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Bring their CPAP machine to use after surgery

Waarom dit het antwoord is

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Antwoord

B · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Refeeding syndrome

Waarom dit het antwoord is

Refeeding syndrome causes low phosphate, potassium and magnesium with fluid retention, heart failure and muscle weakness. The team slows the feed, replaces electrolytes, gives thiamine and monitors closely.

Antwoord

A · Refeeding syndrome
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Restitution, external rotation, expulsion

Waarom dit het antwoord is

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Antwoord

B · Restitution, external rotation, expulsion
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Jitteriness stops when the limb is gently held

Waarom dit het antwoord is

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Antwoord

D · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Waarom dit het antwoord is

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Antwoord

A · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Waarom dit het antwoord is

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Antwoord

D · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Waarom dit het antwoord is

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Antwoord

D · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support

Waarom dit het antwoord is

Psychological first aid focuses on safety, calming, practical needs, connection with others and information about support. Forcing people to describe the trauma in detail early on is not recommended.

Antwoord

D · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 96,4 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

35,8·9/5 = 64,44

Tel 32 op

T = 64,44 + 32 = 96,44 ≈ 96,4 °F

Antwoord

T = 96,4 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 87 g/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 8,7 g/dL × 10 dL/L = 87 g/L

Antwoord

Hb = 87 g/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 0,5·250/50 = 2,5 mL

Antwoord

V₁ = 2,5 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 90 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dosis per uur

3·60 = 180 mg/h

Pompsnelheid

R = 180/2 = 90 mL/h

Antwoord

R = 90 mL/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 95 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 120 = 220 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1120 mL

Totale output

350 + 475 + 200 = 1025 mL

Balans

B = 1120 − 1025 = 95 mL

Antwoord

B = 95 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 200 = 300 mL

Tijd

t = 300/80 = 3,75 ≈ 3,8 h

Antwoord

t = 3,8 h

Dat is ongeveer 3 h 45 min, dus de zak is rond 21:45 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 4 + 3 + 4 + 1 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geruststellend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 70/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: actieve bewegingen → 2
Respiration: goede ademhaling met krachtig huilen → 2

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 1 + 2 + 2 = 7

Interpretatie

7 → geruststellend

Antwoord

geruststellend

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions