Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  2. BThey make the anaesthetic work less well
  3. CThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  4. DThey are a common cause of wound infection
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which measure is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. ATaking the temperature every hour
  2. BGiving the patient a high-protein diet with extra vitamin supplements
  3. CKeeping the room door open for fresh air
  4. DStrict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A person in scrubs without a hospital ID badge asks to take a newborn to the nursery. What should the nurse do?

  1. ALet the parents decide whether to hand the baby over
  2. BHand over the baby if the person seems confident
  3. CRefuse, keep the baby with the mother and alert security
  4. DAsk the person their name and then give them the baby
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has a needlestick from a patient known to have hepatitis C. Which statement about management is correct?

  1. AThere is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
  2. BThe hepatitis C vaccine series is started at once, with a booster dose six months later
  3. CNo follow-up is needed because hepatitis C does not spread by needles
  4. DHepatitis C immune globulin is given within 24 hours, followed by a booster dose
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient with mild dysphagia after a stroke is eating. Which technique helps make swallowing safer?

  1. ALying flat with the head tilted back
  2. BSitting upright with the chin tucked down while swallowing
  3. CDrinking thin fluids quickly through a straw between bites
  4. DTalking while eating to stay alert
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After a vaginal birth, the uterus is firm and central, but bright red blood keeps trickling steadily. What should the nurse suspect?

  1. ANormal lochia for the first hour
  2. BA tear in the birth canal or cervix
  3. CUterine atony that needs more massage
  4. DA full bladder pushing the uterus aside
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Welke beoordeling spoort een compartimentsyndroom na het gipsen van een gebroken been het best op?

  1. ALichte jeuk onder het gips
  2. BEen warme, roze voet
  3. CEen krachtige pols in de voet
  4. DPijn die niet in verhouding staat tot het letsel, vooral bij passief rekken
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is recognised by the team as being in the last days of life. Which approach is correct?

  1. AContinue all routine blood tests and observations four-hourly
  2. BReview and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
  3. CAvoid talking with the family about what is happening
  4. DStop all medicines, including pain relief and anti-sickness drugs
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient who is breathless during a transfusion has hypotension, fever and bilateral lung infiltrates, with no signs of fluid overload. Which complication is most likely?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BTransfusion-related acute lung injury (TRALI)
  3. CA simple allergic reaction with hives
  4. DA mild febrile nonhemolytic reaction
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8,2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. ASudden massive internal bleeding
  2. BA sample taken from the wrong patient
  3. CAcute bone marrow failure overnight
  4. DA normal day-to-day variation in Hb
11.FarmacologieGemiddeld

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 20 drops per minute
  2. BAbout 33 drops per minute
  3. CAbout 100 drops per minute
  4. DAbout 67 drops per minute
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. ATell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
  2. BAdvise stopping warfarin without telling anyone
  3. CIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  4. DAdvise taking extra supplements to improve healing
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Suspected pulmonary TB is being investigated. How are sputum samples usually collected?

  1. AA single sample after the first week of treatment
  2. BA swab from the nose only
  3. CSeveral samples, ideally including early-morning sputum
  4. DOne sample of saliva collected at any time of the day
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Which method best confirms that an endotracheal tube is in the trachea?

  1. AThe chest rising on one side only
  2. BMisting inside the tube
  3. CThe patient's skin colour improving
  4. DA sustained waveform on capnography
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

For which patient would the nurse question an order for pioglitazone?

  1. AA patient with asthma
  2. BA patient with an allergy to latex
  3. CA patient with hypothyroidism
  4. DA patient with heart failure
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with acute glomerulonephritis has a BP of 190/115 mmHg, a severe headache and blurred vision. Which is the priority?

  1. ARecheck the BP at the next routine round
  2. BUrgent escalation for BP control and close neuro checks
  3. CEncourage a walk to relieve the headache
  4. DGive extra oral fluids to correct the low urine output
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

What is achalasia?

  1. AFailure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
  2. BA tear at the junction of the oesophagus and the stomach
  3. CWeakness of the lower oesophageal sphincter that allows reflux
  4. DInflammation of the oesophagus caused by a fungal infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met een ileostoma heeft 6 uur geen output gehad, met krampende pijn, opgezette buik, misselijkheid en een gezwollen stoma. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AEen normale rustige periode bij een nieuw ileostoma
  2. BEen stomaverstopping, vaak door voeding, die beoordeling vraagt
  3. CUitdroging door zeer hoge ileostoma-output
  4. DEen lichte huiduitslag rond het stoma
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is a copper intrauterine device a good contraceptive option for many breastfeeding mothers?

  1. AIt must be replaced every month
  2. BIt protects against sexually transmitted infections
  3. CIt increases milk production
  4. DIt is hormone-free and very effective
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw van 36 weken met pre-eclampsie meldt nieuwe pijn onder de rechterribben en misselijkheid. Hoe moet de verpleegkundige reageren?

  1. AHet noteren voor de visite van de volgende ochtend
  2. BHet dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
  3. CHaar aanmoedigen te gaan lopen om de klachten te verlichten
  4. DEen antacidum geven en haar geruststellen dat maagzuur laat in de zwangerschap vaak voorkomt
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A15 to 20 seconds
  2. B8 to 10 seconds
  3. C2 seconds or less
  4. D5 seconds or less
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The parent of a child on chemotherapy calls to say the child has a temperature of 38,5 °C (101,3 °F). What is the correct advice?

  1. AWait until the next clinic visit, as fever is common
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and call back if the fever lasts more than 2 days
  3. CGive a cool bath and keep the child at home
  4. DBring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AThe corridor, so that the interview can be done quickly
  2. BA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  3. CA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
  4. DThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die sertraline gebruikt krijgt tramadol tegen pijn. Enkele uren later is hij geagiteerd, bezweet, trillerig en heeft hij clonus in zijn enkels. Wat is het meest waarschijnlijke probleem?

  1. AMaligne neurolepticasyndroom
  2. BAlcoholontwenning
  3. COpioïdontwenning
  4. DSerotoninesyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111216:15?4:15 PM3:15 PM6:15 PM4:15 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 16:15 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

16:15
  1. 14:15 PM
  2. 23:15 PM
  3. 36:15 PM
  4. 44:15 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:0006:55t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:00 en eindigt om 06:55 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

19:0006:55
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 13 kg krijgt 2 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

13 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks1000 mL? mL/h500 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 500 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/1000 mL500 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 30 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg500 mL20 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 20 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/500 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater350 mLsoep250 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine350 mLurine300 mLurine225 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 350 mLsoep: 250 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 125 mL/hstart 14:30ttotaal​ = ? h100 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 14:30 met 100 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL100 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Waarom dit het antwoord is

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Antwoord

A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room

Waarom dit het antwoord is

A neutropenic patient cannot fight infection well, and hand hygiene is the key protective measure. Other steps include a single room and keeping away visitors who are unwell.

Antwoord

D · Strict hand hygiene by everyone who enters the room
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Refuse, keep the baby with the mother and alert security

Waarom dit het antwoord is

Infants are only handed to staff with proper identification, as set out in the infant security policy. Suspicious behavior is reported to security at once, and parents are taught to do the same.

Antwoord

C · Refuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early

Waarom dit het antwoord is

There is no vaccine or post-exposure prophylaxis for hepatitis C. The exposure is reported, baseline tests are taken and follow-up testing identifies infection early, because effective treatment is available.

Antwoord

A · There is no preventive drug, so baseline and follow-up testing are done to detect infection early
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing

Waarom dit het antwoord is

Sitting upright and tucking the chin narrows the airway entrance and helps food pass into the esophagus. The nurse follows the speech therapist’s plan, which may include thickened fluids.

Antwoord

B · Sitting upright with the chin tucked down while swallowing
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · A tear in the birth canal or cervix

Waarom dit het antwoord is

Continuous bright red bleeding with a firm uterus suggests a laceration of the cervix, vagina or perineum. The nurse reports it so it can be found and repaired.

Antwoord

B · A tear in the birth canal or cervix
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Pijn die niet in verhouding staat tot het letsel, vooral bij passief rekken

Waarom dit het antwoord is

Toenemende pijn die niet reageert op pijnstilling en verergert bij passief rekken is het vroegste teken. Bleekheid, gevoelloosheid en afwezige pulsaties zijn late tekenen.

Antwoord

D · Pijn die niet in verhouding staat tot het letsel, vooral bij passief rekken
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort

Waarom dit het antwoord is

When dying is recognised, non-beneficial interventions are stopped and anticipatory medicines for symptoms such as pain, agitation and secretions are prescribed. Clear communication with the patient and family is essential.

Antwoord

B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)

Waarom dit het antwoord is

TRALI is acute lung injury within 6 hours of transfusion, caused by donor antibodies activating neutrophils in the lungs. It causes hypoxia, bilateral infiltrates and often hypotension and fever. TACO, in contrast, causes hypertension and signs of fluid overload.

Antwoord

B · Transfusion-related acute lung injury (TRALI)
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · A sample taken from the wrong patient

Waarom dit het antwoord is

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Antwoord

B · A sample taken from the wrong patient
11.Farmacologie

Antwoord: D · About 67 drops per minute

Waarom dit het antwoord is

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Antwoord

D · About 67 drops per minute
12.Farmacologie

Antwoord: A · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Waarom dit het antwoord is

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Antwoord

A · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Several samples, ideally including early-morning sputum

Waarom dit het antwoord is

Usually three sputum samples, including an early-morning sample, are sent for smear microscopy, culture and molecular testing. Deep coughed sputum, not saliva, is needed. Samples are collected before treatment where possible and in a way that limits exposure to others.

Antwoord

C · Several samples, ideally including early-morning sputum
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A sustained waveform on capnography

Waarom dit het antwoord is

A sustained exhaled carbon dioxide waveform confirms tracheal placement. Misting and chest movement can be misleading, and skin colour changes late. A chest X-ray shows the depth of the tube but does not prove it is in the trachea.

Antwoord

D · A sustained waveform on capnography
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · A patient with heart failure

Waarom dit het antwoord is

Pioglitazone can cause fluid retention and oedema, which can worsen heart failure. It is contraindicated in patients with heart failure. Weight gain and an increased fracture risk are other effects.

Antwoord

D · A patient with heart failure
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks

Waarom dit het antwoord is

Severe hypertension with headache and visual change suggests hypertensive encephalopathy. This needs urgent medical treatment and neurological monitoring. Seizures can occur.

Antwoord

B · Urgent escalation for BP control and close neuro checks
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing

Waarom dit het antwoord is

In achalasia, peristalsis is lost and the lower oesophageal sphincter does not relax, causing dysphagia to both solids and liquids, regurgitation and weight loss. Treatments include dilatation and surgical myotomy.

Antwoord

A · Failure of the lower oesophageal sphincter to relax on swallowing
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Een stomaverstopping, vaak door voeding, die beoordeling vraagt

Waarom dit het antwoord is

Afwezige output met krampen, opgezette buik, misselijkheid of braken en een gezwollen stoma wijst op obstructie, vaak door vezelrijke voeding. De patiënt moet worden beoordeeld; er kan vocht worden gegeven en er wordt specialistisch advies gevraagd. Laxeermiddelen worden niet gegeven zonder medisch advies.

Antwoord

B · Een stomaverstopping, vaak door voeding, die beoordeling vraagt
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It is hormone-free and very effective

Waarom dit het antwoord is

The copper IUD contains no hormones, does not affect milk supply and is highly effective for many years. It does not protect against sexually transmitted infections.

Antwoord

D · It is hormone-free and very effective
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom

Waarom dit het antwoord is

Pijn in de rechterbovenbuik of bovenbuik bij pre-eclampsie wijst op leverzwelling of HELLP-syndroom en is een ernstig kenmerk. Het vraagt om dringende medische beoordeling, bloedonderzoek (bloedplaatjes, leverenzymen) en nauwe bewaking.

Antwoord

B · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 2 seconds or less

Waarom dit het antwoord is

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Antwoord

C · 2 seconds or less
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Fever during chemotherapy is treated as possible neutropenic sepsis. The child needs urgent assessment, blood tests and cultures, and IV antibiotics within the target time set by local policy; delay can be fatal.

Antwoord

D · Bring the child to hospital straight away for assessment and IV antibiotics
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Waarom dit het antwoord is

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Antwoord

C · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Serotoninesyndroom

Waarom dit het antwoord is

Tramadol heeft serotonerge effecten, en combinatie met een SSRI kan serotoninesyndroom veroorzaken. De serotonerge middelen worden gestopt en de patiënt wordt ondersteunend behandeld; ernstige gevallen hebben intensive care nodig.

Antwoord

D · Serotoninesyndroom
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 4:15 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

16 − 12 = 4 → PM

Antwoord

4:15 PM

Antwoord

4:15 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 11,92 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:00 → 24:00 = 300 min

Na middernacht

00:00 → 06:55 = 415 min

Totaal

300 + 415 = 715 min
t = 715/60 = 11,92 h

Antwoord

t = 11,92 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 2·13 = 26 mg

Volume

V = 26/10 = 2,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 20 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/1000 = 25 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 500/25 = 20 mL/h

Antwoord

R = 20 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

30/60 = 0,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 0,5·20 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 4 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/500 = 0,2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,2·20 = 4 mg/h

Antwoord

D = 4 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1650 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 350 + 250 = 600 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1650 mL

Antwoord

I = 1650 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL over

Tweede deel

600/125 = 4,8 h

Totale tijd

t = 4 + 4,8 = 8,8 h

Antwoord

t = 8,8 h

Dat is ongeveer 8 h 48 min, dus de zak is rond 23:18 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 13

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 2 + 3 + 4 + 1 + 2 = 13

Antwoord

B = 13
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 15 = 30

Risiconiveau

30 → matig risico

Antwoord

matig risico

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions