Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is a slide sheet used to move a patient up the bed?

  1. AIt warms the patient during the move
  2. BIt lets one nurse lift the patient alone
  3. CIt keeps the bed clean during the move
  4. DIt reduces friction and shear on the skin
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AGive aspirin for any headaches
  2. BUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
  3. CEncourage contact sports to raise the count
  4. DUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?

  1. APlace it at the foot of the bed, facing away
  2. BLeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
  3. CPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
  4. DLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. AYellow (delayed)
  2. BRed (immediate)
  3. CBlack (expectant or dead)
  4. DGreen (minor)
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is admitted with diabetic ketoacidosis. Which prescribed treatment is usually started first?

  1. ASubcutaneous long-acting insulin only, given once
  2. BA high-carbohydrate meal
  3. CIV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
  4. DOral potassium tablets
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An adult choking on food is coughing forcefully and can speak a little. What should the nurse do?

  1. ASweep the mouth blindly with a finger
  2. BGive abdominal thrusts straight away until the food comes out
  3. CEncourage the patient to keep coughing and stay with them
  4. DGive the patient water to wash the food down
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. ABurst any blisters to release the fluid
  2. BSpread butter or oil over the burn
  3. CCool it under cool running water for about 20 minutes
  4. DApply ice directly to the burn until the pain stops completely
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient going home with a leg cast is taught about cast care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my leg raised on pillows for the first few days."
  2. B"I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
  3. C"I will keep the cast dry."
  4. D"I will come back if my toes go numb or turn blue."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5,6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BBananas
  3. CCabbage
  4. DWhite rice
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a large, fast-growing lymphoma will start chemotherapy tomorrow. Which plan best prevents tumor lysis syndrome?

  1. ACalcium supplements and a high-phosphate diet during treatment
  2. BIV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
  3. CFluid restriction and a high-potassium diet before the treatment
  4. DNo special measures, because the risk starts only after a week
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe verlaagt metformine vooral de bloedglucose?

  1. AHet vermindert de glucoseproductie door de lever
  2. BHet blokkeert de glucoseopname in de nier
  3. CHet vervangt ontbrekende insuline
  4. DHet stimuleert de insulineafgifte door de alvleesklier
12.FarmacologieMoeilijk

Een boer die is blootgesteld aan een organofosfaatbestrijdingsmiddel heeft kleine pupillen, sterke speekselvloed, zweten, bronchiale secreties en bradycardie. Wat is het mechanisme?

  1. ABlokkade van GABA-A-receptoren
  2. BRemming van acetylcholinesterase
  3. CBlokkade van muscarinereceptoren
  4. DOvermatige afgifte van noradrenaline
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met hartfalen begint naast een ACE-remmer met spironolacton. Welke bloeduitslag moet nauwlettend worden gecontroleerd?

  1. AKalium, omdat beide middelen het kunnen verhogen
  2. BGlucose, omdat beide middelen hypoglykemie kunnen veroorzaken
  3. CCalcium, omdat beide middelen het kunnen verlagen
  4. DHemoglobine, omdat beide middelen bloedingen kunnen veroorzaken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

During a cardiac arrest, the monitor shows an organised rhythm, but there is no pulse. What should the team do?

  1. ADeliver an unsynchronised shock at once and then check the pulse
  2. BContinue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
  3. CGive adenosine to slow the rhythm down
  4. DStop CPR, because an organised rhythm on the monitor means recovery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why are tacrolimus blood levels checked regularly?

  1. AThe levels show how much urine the kidney is making
  2. BThe drug only works if levels are as high as possible
  3. CThe levels show whether the patient has diabetes
  4. DToo high harms the kidney; too low risks rejection
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A 66-year-old smoker has had two episodes of painless red urine. Urine cultures are negative. Which plan is most appropriate?

  1. AAnother course of antibiotics for a UTI
  2. BReassure him, because the blood has stopped
  3. CAdvise more fluids and review in a year
  4. DUrgent referral for cystoscopy and imaging
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOnce a day at bedtime
  2. BWith every meal and snack
  3. COne hour after meals, on an empty stomach
  4. DOnly on days with abdominal pain
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met hepatische encefalopathie is 's nachts onrustig. Er wordt een benzodiazepine voor de slaap voorgesteld. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AHet geven, omdat de lever geen invloed heeft op sedativa
  2. BHet in dubbele dosis geven om te zorgen dat de patiënt slaapt
  3. CHet in twijfel trekken, omdat sedativa de encefalopathie kunnen verergeren
  4. DHet geven en de lactulose stoppen om diarree te voorkomen
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

When the Moro reflex is tested, the baby moves only one arm. What could this suggest?

  1. AA normal finding in all term babies
  2. BHearing loss in the ear on that side
  3. CA clavicle fracture or nerve injury
  4. DLow blood glucose only
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 40 weeks calls the unit. Her contractions are every 10 to 20 minutes and irregular, her membranes are intact and the baby is moving well. What is the best advice?

  1. ATake a laxative to stimulate labour
  2. BCome in immediately by ambulance
  3. CLie flat on her back and count the contractions for 4 hours
  4. DRest at home and come in if contractions become regular
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. AKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  2. BLift the weights off when the child is uncomfortable
  3. CRemove the traction tapes every hour to check the skin
  4. DLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. AShock is unlikely while the blood pressure is normal
  2. BNormal findings in a toddler who is upset
  3. CCompensated shock that needs urgent treatment
  4. DMild dehydration that only needs a drink
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  2. B"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  3. C"Everyone here knows you well, so don't worry."
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An older woman living with her son looks thin and unkempt. She says her son "looks after the money" and she is often hungry. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because family finances are a private matter
  2. BTalk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
  3. CTell her that she must move out of her son's home at once and stay with friends until the matter is sorted out
  4. DAsk the son in front of her whether he is stealing her money
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111223:10?1:10 PM11:10 AM10:10 PM11:10 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 23:10 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

23:10
  1. 11:10 PM
  2. 211:10 AM
  3. 310:10 PM
  4. 411:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tbsp · 3/dag · 14 d? mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tbsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 14 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tbsp = 15 mL?

1 tbspelke 8 uur14 dagen1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 35 kg krijgt 2 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

35 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 650 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

650 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL5 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 250 mL loopt op 5 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee240 mLsap200 mLwater240 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine175 mLurine475 mLurine450 mLurine225 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

thee: 240 mLsap: 200 mLwater: 240 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL300 mL ingelopen50 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 21:30 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL300 mL ingelopen50 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 104/min, alert, temperatuur 37,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 98%O₂SBP 222HR 104AT 37,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It reduces friction and shear on the skin

Waarom dit het antwoord is

Slide sheets let the patient glide rather than be dragged, protecting the skin from friction and shear and reducing strain on staff.

Antwoord

D · It reduces friction and shear on the skin
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Waarom dit het antwoord is

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Antwoord

D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side

Waarom dit het antwoord is

Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.

Antwoord

D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Red (immediate)

Waarom dit het antwoord is

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Antwoord

B · Red (immediate)
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride

Waarom dit het antwoord is

Patients with DKA are severely dehydrated, so IV isotonic fluid is started first. IV insulin follows, with close monitoring of potassium, which can fall quickly.

Antwoord

C · IV isotonic fluid such as 0,9% sodium chloride
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them

Waarom dit het antwoord is

A partial obstruction with a forceful cough is best cleared by the patient’s own coughing. The nurse stays and is ready to act if the cough becomes weak or the patient cannot speak or breathe.

Antwoord

C · Encourage the patient to keep coughing and stay with them
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Waarom dit het antwoord is

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Antwoord

C · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."

Waarom dit het antwoord is

Pushing objects under a cast can injure the skin and cause infection or pressure sores. Elevation, keeping the cast dry and reporting numbness, colour change or increasing pain are correct.

Antwoord

B · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Bananas

Waarom dit het antwoord is

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Gecontroleerd met: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Bananas
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes

Waarom dit het antwoord is

Prevention includes aggressive IV hydration, drugs such as allopurinol or rasburicase to lower uric acid, and frequent monitoring of potassium, phosphate, calcium, uric acid and creatinine. Tumor lysis usually begins within 1–3 days of starting treatment.Gecontroleerd met: Uric Acid Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

B · IV hydration, a uric acid-lowering drug and frequent electrolytes
11.Farmacologie

Antwoord: A · Het vermindert de glucoseproductie door de lever

Waarom dit het antwoord is

Metformine vermindert vooral de gluconeogenese in de lever en verbetert de insulinegevoeligheid. Omdat het de insulineafgifte niet stimuleert, is hypoglykemie als monotherapie zeldzaam.

Antwoord

A · Het vermindert de glucoseproductie door de lever
12.Farmacologie

Antwoord: B · Remming van acetylcholinesterase

Waarom dit het antwoord is

Organofosfaten remmen acetylcholinesterase, zodat acetylcholine zich ophoopt bij muscarinerge en nicotinerge receptoren. Atropine blokkeert de muscarinerge effecten en pralidoxim kan het enzym reactiveren als het vroeg wordt gegeven.

Antwoord

B · Remming van acetylcholinesterase
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Kalium, omdat beide middelen het kunnen verhogen

Waarom dit het antwoord is

ACE-remmers verminderen de aldosteronproductie en spironolacton blokkeert de receptor ervan, dus beide verminderen de kaliumuitscheiding. Samen kunnen ze gevaarlijke hyperkaliëmie veroorzaken, vooral bij verminderde nierfunctie. Kalium en nierfunctie worden gecontroleerd en kaliumsupplementen worden meestal vermeden.

Antwoord

A · Kalium, omdat beide middelen het kunnen verhogen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable

Waarom dit het antwoord is

Pulseless electrical activity is a non-shockable rhythm. Treatment is high-quality CPR, adrenaline as soon as possible and repeated, and a search for reversible causes (the 4 Hs and 4 Ts, such as hypoxia, hypovolaemia, tension pneumothorax and tamponade). Shocks are only for VF and pulseless VT.

Antwoord

B · Continue CPR and give adrenaline (epinephrine), as the rhythm is non-shockable
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Too high harms the kidney; too low risks rejection

Waarom dit het antwoord is

Tacrolimus has a narrow therapeutic range and many interactions. High levels can cause nephrotoxicity, tremor and high glucose, while low levels risk rejection. Trough levels are taken before the morning dose.

Antwoord

D · Too high harms the kidney; too low risks rejection
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Urgent referral for cystoscopy and imaging

Waarom dit het antwoord is

Painless visible haematuria in an older smoker, with no infection, must be investigated urgently for bladder or kidney cancer. Intermittent bleeding does not mean the cause has gone.

Antwoord

D · Urgent referral for cystoscopy and imaging
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · With every meal and snack

Waarom dit het antwoord is

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Antwoord

B · With every meal and snack
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Het in twijfel trekken, omdat sedativa de encefalopathie kunnen verergeren

Waarom dit het antwoord is

Benzodiazepinen en opioïden stapelen zich op bij leverfalen en kunnen encefalopathie uitlokken of verergeren. Zoek naar uitlokkers zoals infectie, obstipatie, maag-darmbloeding, uitdroging en elektrolytveranderingen. Benzodiazepinen bij alcoholonttrekking zijn een uitzondering en worden met zorg gebruikt.

Antwoord

C · Het in twijfel trekken, omdat sedativa de encefalopathie kunnen verergeren
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · A clavicle fracture or nerve injury

Waarom dit het antwoord is

The Moro reflex should be bilateral and symmetrical. An absent response on one side suggests clavicle fracture or brachial plexus palsy, both linked with shoulder dystocia and large babies.

Antwoord

C · A clavicle fracture or nerve injury
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Rest at home and come in if contractions become regular

Waarom dit het antwoord is

Irregular, infrequent contractions with intact membranes and good movements suggest early or false labour. She can rest at home and should come in if contractions become regular and stronger, the membranes rupture, she bleeds or movements decrease.

Antwoord

D · Rest at home and come in if contractions become regular
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Waarom dit het antwoord is

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Antwoord

A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Compensated shock that needs urgent treatment

Waarom dit het antwoord is

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Antwoord

C · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "You feel that people here don't really know you?"

Waarom dit het antwoord is

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Antwoord

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern

Waarom dit het antwoord is

Signs of financial abuse and neglect require a private conversation, careful documentation and reporting through safeguarding procedures. Confrontation could increase the risk to her.

Antwoord

B · Talk to her privately, document the findings and raise an adult safeguarding concern
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 11:10 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

23 − 12 = 11 → PM

Antwoord

11:10 PM

Antwoord

11:10 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 630 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Hele kuur

V = 15 mL × 3/dag × 14 = 630 mL

Antwoord

V = 630 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 2·35 = 70 mg

Volume

V = 70/10 = 7 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,13 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 650/5000 = 0,13 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,13 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 17 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Antwoord

R = 17 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 17 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 16,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dosis per uur

5·200 = 1000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 1000/60 = 16,67 mcg/min

Antwoord

D = 16,67 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 2280 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 200 + 240 = 680 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 2280 mL

Antwoord

I = 2280 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 14 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 300 = 700 mL

Tijd

t = 700/50 = 14 h

Antwoord

t = 14 h

Dat is ongeveer 14 h 00 min, dus de zak is rond 11:30 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 30

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 10 + 0 = 30

Antwoord

MFS = 30
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 104/min → 1
alert (A) → 0
T 37,2 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 1 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions