Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AShaving with a razor the night before
  2. BHair removal cream applied in theatre
  3. CPlucking the hairs with tweezers
  4. DElectric clippers on the day of surgery
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
  2. BEncourage contact sports to raise the count
  3. CGive aspirin for any headaches
  4. DUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A cup of water is spilled over an infusion pump plugged into the wall. What should the nurse do?

  1. ALeave it running and place a towel over it until it dries
  2. BTurn the pump upside down to drain it while running
  3. CSwitch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
  4. DWipe it dry quickly with a towel and keep using it for the infusion
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  2. B“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  3. C“I had grab bars put in next to the toilet.”
  4. D“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which newborn finding needs prompt reporting?

  1. ABluish hands and feet in the first hours
  2. BJaundice that appears within the first 24 hours
  3. CMild jaundice that first appears on the third day
  4. DMilia (small white spots) on the nose
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AAsk the patient’s family to call the provider
  2. BDocument the concern and continue routine care
  3. CActivate the rapid response team
  4. DWait another hour and call the provider again
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why must levodopa for Parkinson's disease be given at the exact times prescribed in hospital?

  1. ALate doses cause dangerous high potassium
  2. BDelays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
  3. CThe drug only works if taken at midnight
  4. DEarly doses cause severe low blood glucose and sweating attacks
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. AChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  2. BIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
  3. CPre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
  4. DPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13,0 to 11,4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. AIncreased red cell production
  2. BA sudden failure of the bone marrow
  3. CDilution of the blood by the IV fluid
  4. DA laboratory error in the first sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een natrium van 132 mEq/L en een bloedglucose van 600 mg/dL (33,3 mmol/L) wordt opgenomen. Waarom wordt de natriumwaarde met zorg geïnterpreteerd?

  1. AHoge glucose verhoogt het gemeten natrium vals, dus het is in werkelijkheid lager
  2. BGlucose heeft geen effect op het gemeten natrium
  3. CHoge glucose trekt water het bloed in, waardoor het natrium wordt verdund
  4. DDe natriumuitslag moet een laboratoriumfout zijn
11.FarmacologieGemiddeld

A woman taking tamoxifen should report which symptom promptly?

  1. ASlightly dry skin
  2. BMild tiredness in the afternoon
  3. CUnusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
  4. DMild hot flushes, especially at night, in the first months
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom is de thalidomide-ramp van eind jaren 1950 en begin jaren 1960 vooral bekend, en waartoe leidde ze?

  1. AHartinfarcten bij ouderen; het begin van generieke geneesmiddelen
  2. BErnstige ledemaatafwijkingen bij baby's; strengere geneesmiddeltests en regelgeving
  3. CLeverfalen bij volwassenen; het verbod op alle kalmeringsmiddelen
  4. DDoofheid bij kinderen; het einde van dierproeven
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. ARaised above the level of the heart when resting
  2. BCrossed at the knees while sitting
  3. CKept still in a standing position for long periods
  4. DHanging down over the side of the bed
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with rheumatoid arthritis is due to start an anti-TNF biologic drug. Which screening is essential beforehand?

  1. AAn exercise ECG test on a treadmill
  2. BA peak flow diary for a month
  3. CA sweat chloride test
  4. DScreening for latent tuberculosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welke bewering over het geven van intraveneus fenytoïne is juist?

  1. AHet wordt gegeven in 0,9% natriumchloride met hartbewaking
  2. BHet vraagt geen bewaking van het hartritme of de bloeddruk
  3. CHet moet snel in enkele seconden worden ingespoten
  4. DHet kan in elk glucose-infuus worden gemengd
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A man with chronic urinary retention is catheterised. Over the next hours he passes very large volumes of urine. What is the main nursing concern?

  1. ARupture of the bladder from the catheter
  2. BFluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
  3. CA urinary infection caused by the high flow of urine
  4. DA rise in blood glucose from the urine
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
  2. BThe drug no longer has any side effects
  3. CThe patient is allergic to opioids
  4. DThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

After forearm fracture surgery, a patient has severe pain not eased by opioids, made worse by passively moving the fingers. What should the nurse do?

  1. ARaise the arm as high as possible and give a further dose of opioid
  2. BApply ice and a tighter bandage to reduce the swelling
  3. CLoosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
  4. DReassure the patient that this pain is expected
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke fundushoogte past bij 30 weken zwangerschap bij een verwachte groei?

  1. A29 cm
  2. B36 cm
  3. C22 cm
  4. D18 cm
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een foetaal hartfrequentiepatroon toont afwezige baselinevariabiliteit met terugkerende late deceleraties. Hoe wordt dit ingedeeld en wat vraagt het?

  1. ACategorie I: normaal, routinezorg
  2. BCategorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt
  3. CEen normaal patroon tijdens de slaap van de foetus
  4. DCategorie II: een onbepaald patroon dat alleen voortgezette routinebewaking en documentatie nodig heeft
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which finding suggests repeated self-induced vomiting?

  1. AA butterfly rash on the cheeks and patchy hair loss
  2. BSwelling of the ankles and puffy eyes
  3. CCalluses on the knuckles and loss of tooth enamel
  4. DYellow skin, itching and dark urine
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AThe disease has resolved itself
  2. BOrdinary viral gastroenteritis
  3. COveruse of laxatives at home
  4. DEnterocolitis, an emergency
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking sertraline wants to take ibuprofen regularly for arthritis. What should the nurse teach?

  1. AIbuprofen will make the sertraline work faster
  2. BThe combination is completely safe because they act on different systems
  3. CIbuprofen should be taken instead of sertraline on the days when the arthritis pain is bad, to avoid any interaction
  4. DThe combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Kort na het krijgen van haloperidol is het hoofd van een patiënt naar één kant gedraaid, zijn ogen zijn omhoog gericht en hij klaagt dat zijn keel strak aanvoelt. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ANog een dosis haloperidol geven
  2. BHem geruststellen dat dit angst voor het nieuwe middel is en hem alleen rustig laten rusten
  3. CDringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
  4. DHem aanmoedigen zijn nek te rekken
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C102 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 102 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

102 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 mcg/kg/min? mg/h83 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 1 mcg/kg/min voor een patiënt die 83 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

1 mcg/kg/min83 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg30 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg en krijgt 30 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

12 kg30 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 4900 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

4900 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
870 mLover? mL/h4 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 870 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 2 h: 870 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 60 gtt/mL. Het voorschrift is 100 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/500 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep150 mLwater350 mLijsschilfers100 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine250 mLurine200 mLurine250 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 150 mLwater: 350 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 250 mLurine: 200 mLurine: 250 mLbraaksel: 200 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL/hstart 08:3012:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 08:30 gestart en loopt via een pomp met 100 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 12:30 nog in de zak?

500 mL100 mL/h08:30 → 12:30
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: geen beperking; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 23/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 34,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 23SpO₂ 90%luchtSBP 150HR 64AT 34,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Electric clippers on the day of surgery

Waarom dit het antwoord is

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Antwoord

D · Electric clippers on the day of surgery
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible

Waarom dit het antwoord is

A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.

Antwoord

A · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse

Waarom dit het antwoord is

Liquid on electrical equipment can cause shock or failure. The device is turned off and unplugged without touching wet parts, the patient’s infusion is managed with another device, and the pump is checked by the biomedical team.

Antwoord

C · Switch it off and unplug it safely, then have it checked before reuse
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Waarom dit het antwoord is

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Antwoord

B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Jaundice that appears within the first 24 hours

Waarom dit het antwoord is

Jaundice in the first 24 hours is not physiological and may point to hemolysis or infection. Mild jaundice after the first day, milia and acrocyanosis are common, expected findings.

Antwoord

B · Jaundice that appears within the first 24 hours
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Activate the rapid response team

Waarom dit het antwoord is

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Antwoord

C · Activate the rapid response team
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing

Waarom dit het antwoord is

Levodopa has a short effect, so missed or late doses can lead to severe stiffness, falls, swallowing problems and, rarely, a dangerous hyperpyrexia-like state. Parkinson's medicines are treated as time-critical.

Antwoord

B · Delays can quickly worsen rigidity, immobility and swallowing
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Waarom dit het antwoord is

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Antwoord

C · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Dilution of the blood by the IV fluid

Waarom dit het antwoord is

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Antwoord

C · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Hoge glucose trekt water het bloed in, waardoor het natrium wordt verdund

Waarom dit het antwoord is

Hoge glucose trekt water uit de cellen het bloed in, waardoor het gemeten natrium daalt. Als de glucose wordt behandeld, stijgt het natrium meestal. Een gangbare correctie telt ongeveer 1,6–2,4 mEq/L natrium op voor elke 100 mg/dL glucose boven 100 mg/dL.

Antwoord

C · Hoge glucose trekt water het bloed in, waardoor het natrium wordt verdund
11.Farmacologie

Antwoord: C · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg

Waarom dit het antwoord is

Tamoxifen has oestrogen-like effects on the uterus and clotting, increasing the risk of endometrial cancer and venous thromboembolism. Hot flushes are common and expected.

Antwoord

C · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.Farmacologie

Antwoord: B · Ernstige ledemaatafwijkingen bij baby's; strengere geneesmiddeltests en regelgeving

Waarom dit het antwoord is

Thalidomide veroorzaakte ledemaatmisvormingen (focomelie) bij duizenden baby's. De ramp leidde tot strengere regels voor het testen van de veiligheid van geneesmiddelen, ook in de zwangerschap, en tot systemen voor het melden van bijwerkingen.

Antwoord

B · Ernstige ledemaatafwijkingen bij baby's; strengere geneesmiddeltests en regelgeving
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Raised above the level of the heart when resting

Waarom dit het antwoord is

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Antwoord

A · Raised above the level of the heart when resting
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Screening for latent tuberculosis

Waarom dit het antwoord is

TNF-alpha is essential for containing TB in granulomas. Anti-TNF drugs can reactivate latent TB, sometimes as severe disseminated disease. Patients are screened (history, chest X-ray, IGRA) and treated for latent TB before starting.

Antwoord

D · Screening for latent tuberculosis
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Het wordt gegeven in 0,9% natriumchloride met hartbewaking

Waarom dit het antwoord is

Fenytoïne slaat neer in glucosehoudende oplossingen en wordt gegeven in 0,9% natriumchloride, meestal via een in-line filter. Te snel infunderen kan hypotensie, bradycardie en ritmestoornissen veroorzaken, dus de snelheid wordt beperkt en ECG en bloeddruk worden bewaakt.

Antwoord

A · Het wordt gegeven in 0,9% natriumchloride met hartbewaking
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis

Waarom dit het antwoord is

After relief of chronic obstruction, the kidneys may pass large volumes of urine and salt. Hypovolaemia and electrolyte problems can follow. Strict fluid balance, blood pressure checks and electrolyte monitoring are needed.

Antwoord

B · Fluid and electrolyte loss from post-obstructive diuresis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Waarom dit het antwoord is

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Antwoord

A · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate

Waarom dit het antwoord is

These are early signs of compartment syndrome, where raised pressure in a muscle compartment reduces blood flow. Constrictive dressings are released, the limb is kept at heart level and urgent surgical review is needed, as fasciotomy may be required.

Antwoord

C · Loosen any tight dressing, keep the arm at heart level and escalate
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · 29 cm

Waarom dit het antwoord is

De verwachte fundushoogte bij 30 weken is ongeveer 28–32 cm. Een verschil van meer dan 2–3 cm met de zwangerschapsduur moet worden vervolgd, meestal met een echo.

Antwoord

A · 29 cm
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Categorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt

Waarom dit het antwoord is

In het driedelige systeem is afwezige variabiliteit met terugkerende late of variabele deceleraties, of met bradycardie, categorie III. Intra-uteriene reanimatie begint direct, het team wordt erbij geroepen en de geboorte wordt bespoedigd als het patroon niet verdwijnt.

Antwoord

B · Categorie III: een abnormaal patroon dat snelle interventie en voorbereiding op een bespoedigde geboorte vraagt
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel

Waarom dit het antwoord is

Calluses on the knuckles (Russell's sign) from inducing vomiting, enamel erosion, swollen salivary glands and low potassium are signs of repeated vomiting, as in bulimia nervosa.

Antwoord

C · Calluses on the knuckles and loss of tooth enamel
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Enterocolitis, an emergency

Waarom dit het antwoord is

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Antwoord

D · Enterocolitis, an emergency
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber

Waarom dit het antwoord is

SSRIs reduce serotonin uptake into platelets, which impairs clotting. Combined with NSAIDs, aspirin or anticoagulants, the risk of gastrointestinal bleeding rises.

Antwoord

D · The combination increases the risk of bleeding, especially in the stomach, so discuss it with the prescriber
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonie kan het strottenhoofd betreffen en levensbedreigend zijn. Een anticholinergicum zoals benzatropine of procyclidine, of difenhydramine, wordt gegeven volgens opdracht (vaak parenteraal), en de luchtweg wordt bewaakt.

Antwoord

C · Dringend medische hulp halen en het voorgeschreven anticholinergicum geven, terwijl de luchtweg wordt bewaakt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 38,9 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

102 − 32 = 70

Vermenigvuldig met 5/9

T = 70·5/9 = 38,89 ≈ 38,9 °C

Antwoord

T = 38,9 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 4,98 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 1 mcg/kg/min × 83 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 1·83·60/1000 = 4,98 mg/h

Antwoord

D = 4,98 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 360 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

30·12 = 360 mg

Antwoord

D = 360 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,49 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 4900/10000 = 0,49 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,49 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 217,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 870/4 = 217,5 mL/h

Antwoord

R = 217,5 mL/h

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Volume per uur

100/2 = 50 mL/h

Druppelsnelheid

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Antwoord

R = 50 gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 1200 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 150 + 350 = 500 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 2100 mL

Totale output

250 + 200 + 250 + 200 = 900 mL

Balans

B = 2100 − 900 = 1200 mL

Antwoord

B = 1200 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 100 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

08:30 → 12:30 = 4 h

Toegediend volume

100·4 = 400 mL

Resterend volume

V = 500 − 400 = 100 mL

Antwoord

V = 100 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 2 + 3 + 4 + 2 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 23/min → 2
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Totaal en rode scores

NEWS2 = 2 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 = 8
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions