Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient cannot stand to be measured for the MUST screening tool. How can their height be estimated?

  1. AFrom the size of the patient's shoes
  2. BFrom the length of the bed
  3. CFrom the length of the forearm (ulna)
  4. DBy asking a visitor to guess
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

After treatment for hypoglycaemia a patient's glucose is now 5,2 mmol/L (94 mg/dL) and the next meal is hours away. What should the nurse do next?

  1. AGive nothing more, as the glucose is now normal
  2. BGive another dose of insulin to balance out the extra sugar
  3. CGive a second glucose drink every 15 minutes
  4. DGive a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. ATell them visits are not allowed at all
  2. BTell them precautions only apply to staff
  3. CAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  4. DShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?

  1. AHigh-level disinfection
  2. BCleaning with soap and water only
  3. CWiping with an alcohol wipe
  4. DLow-level disinfection
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een patiënt vraagt de zorgassistent naar de bijwerkingen van een nieuw geneesmiddel. Wat moet de assistent doen?

  1. ADe bijwerkingen uitleggen die in de bijsluiter van het middel staan
  2. BDe patiënt geruststellen dat bijwerkingen zeldzaam zijn
  3. CZeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven
  4. DHet middel online opzoeken en voorlezen wat er staat
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens START-triage ademt een niet-lopende volwassene 28 keer per minuut, heeft geen radialispols en een capillaire refill van 4 seconden. Welke categorie krijgt het slachtoffer?

  1. AZwart (afwachtend)
  2. BRood (onmiddellijk)
  3. CGeel (uitgesteld), omdat de ademhalingsfrequentie onder 30/min ligt
  4. DGroen (licht)
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met hartfalen komt in twee dagen 2 kg aan. Wat betekent dit het meest waarschijnlijk?

  1. ASuccesvolle behandeling
  2. BVochtretentie
  3. CToename van spiermassa
  4. DUitdroging
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A potassium result of 6,9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  2. BGive IV insulin and glucose straight away
  3. CRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
  4. DStart a potassium supplement
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AOnly after the infusion is stopped
  2. BAbout 3 days after the change
  3. CAbout 30 minutes after the change
  4. DAbout 6 hours after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ASecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DNormal thyroid function with a laboratory error in T4
11.FarmacologieGemiddeld

Besides lithium levels, which blood tests are monitored in long-term lithium treatment?

  1. AINR and fibrinogen
  2. BKidney function and thyroid function
  3. CLiver enzymes, serum amylase and lipase
  4. DTroponin and CK-MB
12.FarmacologieMoeilijk

Een middel met een korte halfwaardetijd wordt gegeven met een doseerinterval dat veel langer is dan zijn halfwaardetijd. Wat is het resultaat bij steady state?

  1. AGrote schommelingen tussen piek- en dalspiegels
  2. BSteady state wordt nooit bereikt
  3. CGeleidelijke stapeling tot toxische spiegels
  4. DZeer stabiele spiegels met vrijwel geen schommeling
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ABecause the bacteria are resistant to all drugs at first
  2. BTo reduce the number of side effects compared with one drug
  3. CBecause each drug works on a different organ only
  4. DTo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  2. B"I will measure it straight after my morning jog."
  3. C"I will take two readings and write them both down."
  4. D"I will rest quietly for five minutes before measuring."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has confirmed meningococcal meningitis. What is usually offered to their close household contacts?

  1. AA lumbar puncture to check for infection
  2. BPreventive antibiotics
  3. CNo action unless they develop symptoms
  4. DA full course of IV antibiotics in hospital
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with renal colic has normal kidney function and no other contraindications. Which drug is usually the first choice for pain?

  1. AA benzodiazepine such as diazepam
  2. BOral paracetamol (acetaminophen) alone
  3. CAn NSAID such as diclofenac
  4. DAn oral antihistamine such as cetirizine
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. AIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
  2. BTingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  3. CA red rash only at the injection site, with no other symptoms
  4. DMild itching of the feet the next day
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient has an implanted port for chemotherapy. Which needle is used to access it?

  1. AA standard hollow needle used for venepuncture
  2. BAn intramuscular injection needle
  3. CA non-coring (Huber) needle
  4. DA wide-bore cannula with a steel stylet
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een vrouw van 32 weken met bekende placenta praevia wordt opgenomen met bloedverlies. Welke handeling moet worden vermeden?

  1. AEen vaginaal toucher
  2. BEen infuus inbrengen
  3. CDe bloeddruk meten
  4. DContinue bewaking van de foetale hartfrequentie
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn boy's scrotum is empty on one side and the testis cannot be felt in the groin. What is appropriate?

  1. ATell the parents it will never descend
  2. BMassage the groin daily to push it down
  3. CRecord it and arrange follow-up; many descend later
  4. DArrange emergency surgery on the testis today
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Why is the Lund and Browder chart preferred over the adult "rule of nines" for estimating burn size in children?

  1. AIt is mainly used for small burns of the hands, feet and face in children
  2. BIt adjusts for the larger head and smaller legs of young children
  3. CIt counts the number of blisters on the body
  4. DIt measures the depth of the burn rather than its area
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

After surgery for a perforated appendix, why is a child often nursed in a semi-upright position?

  1. ATo help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards
  2. BTo prevent the child from sleeping too deeply
  3. CTo stop the wound drain from removing fluid too fast during the first day
  4. DTo make it easier for the child to watch television
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Waarom worden "geen-suïcidecontracten" niet aanbevolen als veiligheidsmaatregel?

  1. AZe zijn alleen voor kinderen
  2. BZe zijn te lang en ingewikkeld voor de meeste patiënten om te lezen, dus weinig patiënten tekenen ze
  3. CEr is geen bewijs dat ze suïcide voorkomen, en ze kunnen valse geruststelling geven
  4. DZe zijn overal illegaal
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Verbal de-escalation has failed, and a patient picks up a chair and threatens to throw it at the nurse. What should the nurse do first?

  1. AGrab the chair from the patient quickly before he can use it
  2. BTurn her back and walk away slowly without saying anything
  3. CShout loudly at the patient to put the chair down at once, so that he knows the nurse is in charge
  4. DKeep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
131,7675 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 131,7675 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

131,7675 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
80 mL/h? L/dag1 dag = 24 h1 L = 1000 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een onderhoudsinfuus loopt zonder onderbreking met 80 mL/h. Hoeveel liter V levert het in 24 uur?

80 mL/h24 h
V = L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 22 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

22 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
10 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 107,8 lb. Het voorschrift is 2 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 10 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

107,8 lb2 mg/kg10 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
480 mLover? mL/h5 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 480 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 12 hna 7 h: 480 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg250 mL20 mL/h? mcg/min

Een infuus van 100 mg in 250 mL loopt op 20 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

100 mg/250 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding100 mLmelk200 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine325 mLurine200 mLurine425 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

gelatinepudding: 100 mLmelk: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL/hstart 11:0018:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 11:00 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 18:00 nog in de zak?

1000 mL50 mL/h11:00 → 18:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 94% op kamerlucht, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 14SpO₂ 94%luchtSBP 136HR 64AT 36,8 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · From the length of the forearm (ulna)

Waarom dit het antwoord is

MUST includes tables that estimate height from ulna length when the patient cannot stand. Self-reported height can also be used if it is reliable.

Antwoord

C · From the length of the forearm (ulna)
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich

Waarom dit het antwoord is

Fast-acting glucose raises the level quickly but briefly. A starchy snack, or the next meal if due, keeps it from falling again. The episode is recorded and its cause reviewed.

Antwoord

D · Give a longer-acting carbohydrate, such as a sandwich
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Waarom dit het antwoord is

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Antwoord

D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · High-level disinfection

Waarom dit het antwoord is

Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.

Antwoord

A · High-level disinfection
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Zeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven

Waarom dit het antwoord is

Patiëntvoorlichting over geneesmiddelen is een verpleegkundige verantwoordelijkheid. De assistent geeft de vraag door aan de verpleegkundige, zodat de patiënt juiste informatie krijgt die bij zijn situatie past.

Antwoord

C · Zeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Rood (onmiddellijk)

Waarom dit het antwoord is

Een frequentie onder 30/min doorstaat de ademhalingscontrole, maar een afwezige radialispols of een capillaire refill van meer dan 2 seconden faalt de perfusiecontrole, dus het slachtoffer is onmiddellijk (rood). Stoppen na de ademhalingscontrole is de valkuil.

Antwoord

B · Rood (onmiddellijk)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Vochtretentie

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge gewichtstoename bij hartfalen betekent meestal overvulling. Dagelijks wegen is de eenvoudigste manier om de vochtbalans te volgen.

Antwoord

B · Vochtretentie
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Waarom dit het antwoord is

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Antwoord

C · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · About 6 hours after the change

Waarom dit het antwoord is

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Antwoord

D · About 6 hours after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Waarom dit het antwoord is

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Gecontroleerd met: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmacologie

Antwoord: B · Kidney function and thyroid function

Waarom dit het antwoord is

Lithium can impair kidney function and cause hypothyroidism. Kidney function, thyroid function and calcium are checked regularly, along with lithium levels.

Antwoord

B · Kidney function and thyroid function
12.Farmacologie

Antwoord: A · Grote schommelingen tussen piek- en dalspiegels

Waarom dit het antwoord is

Als het interval lang is vergeleken met de halfwaardetijd, wordt het grootste deel van elke dosis geëlimineerd vóór de volgende. De spiegels stijgen hoog na elke dosis en dalen laag vóór de volgende, dus er kunnen toxische pieken of onwerkzame dalen zijn.

Antwoord

A · Grote schommelingen tussen piek- en dalspiegels
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Waarom dit het antwoord is

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Antwoord

D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · "I will measure it straight after my morning jog."

Waarom dit het antwoord is

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Antwoord

B · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Preventive antibiotics

Waarom dit het antwoord is

Close contacts, such as people living in the same household, are offered chemoprophylaxis, for example with ciprofloxacin or rifampicin (rifampin), to clear carriage. Public health teams usually coordinate this.

Antwoord

B · Preventive antibiotics
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · An NSAID such as diclofenac

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs are recommended first line for renal colic in suitable patients because they reduce prostaglandin-driven pain and ureteric spasm. Opioids are added if needed. NSAIDs are avoided in kidney impairment.

Antwoord

C · An NSAID such as diclofenac
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Waarom dit het antwoord is

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Antwoord

B · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · A non-coring (Huber) needle

Waarom dit het antwoord is

Implanted ports have a silicone septum that reseals after access with a non-coring needle. Aseptic technique, checking blood return before use and flushing according to policy keep the device working safely.

Antwoord

C · A non-coring (Huber) needle
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Een vaginaal toucher

Waarom dit het antwoord is

Een vaginaal toucher kan een laagliggende placenta verstoren en ernstige bloeding veroorzaken. Bewaking, intraveneuze toegang, bloedonderzoek en een echo zijn passend.

Antwoord

A · Een vaginaal toucher
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Record it and arrange follow-up; many descend later

Waarom dit het antwoord is

An undescended testis is common, especially in preterm boys, and often descends in the first months. If it has not descended by about 6 months, referral for surgery (orchidopexy) is recommended.

Antwoord

C · Record it and arrange follow-up; many descend later
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children

Waarom dit het antwoord is

In young children the head makes up a larger share and the legs a smaller share of body surface area than in adults. The Lund and Browder chart adjusts for age, giving a more accurate estimate to guide fluid treatment.

Antwoord

B · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · To help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards

Waarom dit het antwoord is

A semi-upright position helps any infected fluid drain towards the pelvis, where an abscess is easier to manage, rather than tracking under the diaphragm. It also eases breathing and coughing after abdominal surgery.

Antwoord

A · To help infected fluid collect in the pelvis rather than spread upwards
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Er is geen bewijs dat ze suïcide voorkomen, en ze kunnen valse geruststelling geven

Waarom dit het antwoord is

Geen-suïcidecontracten zijn geen vervanging voor risicotaxatie. Gezamenlijke veiligheidsplanning, beperking van de toegang tot middelen en nauwlettend toezicht waar nodig worden aanbevolen.

Antwoord

C · Er is geen bewijs dat ze suïcide voorkomen, en ze kunnen valse geruststelling geven
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone

Waarom dit het antwoord is

When a patient is imminently violent, the nurse protects herself and others, keeps an exit route and summons a trained team. Acting alone risks injury to everyone involved.

Antwoord

D · Keep a safe distance, call for help and avoid trying to take the chair alone
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 131,8 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

131.7675 → 7

Alleen het volgende cijfer beslist

131,7675 → 6
6 is 5 of meer, dus rond 7 naar boven af.
De cijfers daarna (75) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 131,8 kg

Antwoord

x = 131,8 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 1,92 L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume in een dag

80 mL/h × 24 h = 1920 mL

In liters

V = 1920/1000 = 1,92 L

Antwoord

V = 1,92 L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·22 = 88 mg

Volume

V = 88/40 = 2,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9,8 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

107,8/2,2 = 49 kg

Dosis

2·49 = 98 mg

Volume

V = (98/10)·1 = 9,8 mL

Antwoord

V = 9,8 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 96 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/12 = 83,33 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 480/5 = 96 mL/h

Antwoord

R = 96 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 133,3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dosis per uur

20·400 = 8000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 8000/60 = 133,3 mcg/min

Antwoord

D = 133,3 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1100 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 200 = 300 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1100 mL

Antwoord

I = 1100 mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 650 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

11:00 → 18:00 = 7 h

Toegediend volume

50·7 = 350 mL

Resterend volume

V = 1000 − 350 = 650 mL

Antwoord

V = 650 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 94% → 1
op kamerlucht → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Antwoord

NEWS2 = 1
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risiconiveau

20 → laag risico

Antwoord

laag risico

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions