Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. ARestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  2. BAn ice bath until the patient shivers
  3. CExtra blankets to make the patient sweat it out
  4. DLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Wanneer is een "schone" (niet-steriele) techniek in plaats van een aseptische techniek acceptabel?

  1. ABij het inbrengen van een blaaskatheter
  2. BBij het inbrengen van een centraal veneuze katheter
  3. CBij het verbinden van een verse operatiewond op de OK, mits de hele tijd niet-steriele handschoenen worden gedragen
  4. DBij handelingen die geen steriele lichaamsdelen binnengaan, zoals het geven van een oraal medicijn
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Een verpleegkundige bereidt medicatie voor twee patiënten voor. Wat is de veiligste aanpak?

  1. AMedicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
  2. BDe medicatie van beide patiënten samen voorbereiden om tijd te besparen
  3. CEén patiënt vragen de medicatie aan de andere door te geven
  4. DDe medicatie van beide patiënten in één bekertje doen en aan het bed sorteren
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A toddler has bruises of different ages and a burn, and the parent’s explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AConfront the parent and ask them to admit to abuse
  2. BDocument only and say nothing to anyone
  3. CReport the concern following child-protection (safeguarding) procedures
  4. DWait until there is clear proof of abuse before reporting anything at all
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige vindt een patiënt op de grond naast het bed. Wat is de eerste handeling?

  1. ADe patiënt met hulp van een collega meteen terug in bed helpen
  2. BDe patiënt beoordelen op reactie en letsel voordat hij wordt verplaatst
  3. CEen incidentmelding invullen zolang de details vers zijn
  4. DDe familie van de patiënt bellen om uit te leggen wat er is gebeurd
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een LPN/LVN meldt dat een stabiele patiënt nu nieuwe pijn op de borst heeft. Wat moet de RN doen?

  1. ADe patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
  2. BDe LPN/LVN zeggen de zo-nodig-nitroglycerine zonder beoordeling te geven
  3. CDe zorgassistent vragen een ECG te maken en op de uitslag te wachten
  4. DDe LPN/LVN vragen het af te handelen en aan het einde van de dienst terug te melden
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

During a vesicant chemotherapy infusion, the patient reports burning and swelling at the cannula site. What should the nurse do first?

  1. AFlush the cannula hard with saline
  2. BIncrease the rate so that the infusion finishes as quickly as possible
  3. CApply a warm pack and continue the infusion
  4. DStop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke bevindingen onderscheiden cardiogene shock het best van hypovolemische shock?

  1. ATachycardie, hypotensie en een zwakke, draadachtige perifere pols
  2. BEen koele, bleke huid
  3. CVerminderde urineproductie
  4. DVerhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
  2. BImproving circulation as the fluids start to work
  3. CExpected muscle activity from shivering in fever
  4. DA normal response to IV fluids in the first hours
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Op de avond na een operatie is het hemoglobine van een patiënt gedaald van 12,5 g/dL naar 8,1 g/dL (125 naar 81 g/L) en de hartfrequentie is 118/min. Wat is het meest waarschijnlijke probleem?

  1. ANormale verdunning na een operatie die geen actie vraagt
  2. BEen verbeterende toestand
  3. CBloeding
  4. DUitdroging
11.FarmacologieGemiddeld

A patient refuses a prescribed oral medicine. What should the nurse do?

  1. ALeave the tablet on the bedside table for later
  2. BExplore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
  3. CRecord the medicine as given, so that the chart stays complete for the next shift
  4. DHide the tablet in the patient's food
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I may get a headache after taking it."
  2. B"I will replace my tablets before the expiry date."
  3. C"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  4. D"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

De bloeddruk van een patiënt is 200/125 mmHg met nieuwe verwardheid en wazig zien. Hoe moet de bloeddruk meestal worden verlaagd?

  1. AHelemaal niet, omdat de hersenen nu afhankelijk zijn van de hoge druk
  2. BMet getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur
  3. CZo snel mogelijk, tot een normale waarde binnen enkele minuten
  4. DMet een nieuwe orale tablet en controle over een week
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met astma heeft een piekstroom van 40% van zijn beste waarde, een ademfrequentie van 28/min en kan zijn zinnen niet afmaken. De SpO₂ is 94%. Hoe moet deze aanval worden ingedeeld?

  1. ALevensbedreigend astma
  2. BBijna fataal astma
  3. CMatige astma-exacerbatie
  4. DAcuut ernstig astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom moet kalium nauwlettend worden bewaakt wanneer intraveneuze insuline wordt gegeven bij DKA?

  1. AInsuline breekt kalium af in de bloedbaan
  2. BInsuline heeft geen effect op kalium bij DKA
  3. CInsuline verplaatst kalium naar de cellen, dus de spiegel kan snel dalen
  4. DInsuline laat de nieren kalium vasthouden, dus de spiegel zal stijgen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After removal of a cortisol-producing adrenal adenoma, why may the patient need hydrocortisone for months?

  1. AThe other adrenal gland has been suppressed
  2. BHydrocortisone helps the wound to heal
  3. CThe tumour will grow back quickly without it
  4. DThe operation always removes both adrenal glands
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Wat is het tumorlysissyndroom?

  1. AEen langzaam groeiende tumor die op de zenuwen drukt
  2. BEen huidreactie in een gebied dat recent met bestraling is behandeld
  3. CEen allergische reactie op een chemotherapie-infuus
  4. DEen metabool spoedgeval door snelle afbraak van kankercellen
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt die na chemotherapie filgrastim (G-CSF) krijgt, vraagt welke bijwerking te verwachten is. Welke bijwerking komt het meest voor?

  1. AEen snelle daling van het aantal witte bloedcellen
  2. BBlijvend gehoorverlies
  3. CVolledig haarverlies binnen enkele dagen na de eerste injectie
  4. DZeurende botpijn, doordat het beenmerg wordt gestimuleerd
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?

  1. ABiliary atresia with obstruction
  2. BABO incompatibility
  3. CBreast milk jaundice
  4. DSuboptimal intake jaundice
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A preterm baby is being prepared for discharge. Which statement by the parents shows understanding of kangaroo (skin-to-skin) care?

  1. A"She should be fully dressed and wrapped before I hold her."
  2. B"Skin-to-skin is only for full-term babies."
  3. C"Holding her on my bare chest keeps her warm."
  4. D"Skin-to-skin increases her risk of getting cold."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. ANot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  2. BAbout a week before, so there is time to get used to it
  3. CJust before it happens, in simple, concrete words
  4. DThe day before, with a detailed explanation
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind krijgt intraveneus kaliumchloride. De verpleegkundige vindt de canuleplaats gezwollen en bleek en het kind huilt. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AEen strak verband over de plaats leggen
  2. BDe infusiesnelheid verhogen om sneller klaar te zijn
  3. CHet kind geruststellen en de infusie voortzetten
  4. DDe infusie stoppen en de plaats beoordelen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What should a patient taking chlorpromazine be taught about sun exposure?

  1. ASunbathe for longer each day to improve mood
  2. BSun exposure has no effect while taking this medicine
  3. CUse sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
  4. DAvoid going outside at all, even in winter, for the rest of his life
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  2. B"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
  3. C"After a few months I can stop having blood tests."
  4. D"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111220:35?10:35 PM7:35 PM8:35 AM8:35 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 20:35 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

20:35
  1. 110:35 PM
  2. 27:35 PM
  3. 38:35 AM
  4. 48:35 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 tsp? mL1½ kopjes? mL1 fl oz? mL1½ tbsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 3 tsp van hoestdrank, 1½ kopjes van thee, 1 fl oz van sap, 1½ tbsp van vloeibare aanvulling in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
22 kg25 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 22 kg. De voorgeschreven dosis is 25 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

22 kg25 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 24 kg krijgt 5 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je?

24 kg5 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 40 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
25 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Een infuus van 25 mg in 250 mL loopt op 12 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

25 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLwater150 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine375 mLurine400 mLwonddrain90 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 68 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

68 kg8 hurine: 375 mLurine: 400 mLwonddrain: 90 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 125 mL/hstart 17:30ttotaal​ = ? h100 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 17:30 met 100 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL100 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 126/min, alert, temperatuur 36,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 18SpO₂ 97%luchtSBP 124HR 126AT 36,2 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Waarom dit het antwoord is

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Antwoord

D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Bij handelingen die geen steriele lichaamsdelen binnengaan, zoals het geven van een oraal medicijn

Waarom dit het antwoord is

Aseptische techniek is nodig bij het binnengaan van normaal steriele gebieden of het hanteren van kernonderdelen van invasieve hulpmiddelen. Routinematige niet-invasieve handelingen vragen alleen standaardvoorzorgsmaatregelen.

Antwoord

D · Bij handelingen die geen steriele lichaamsdelen binnengaan, zoals het geven van een oraal medicijn
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen

Waarom dit het antwoord is

Medicatie voor één patiënt tegelijk, aan het bed, voorbereiden, controleren en toedienen vermindert fouten met de verkeerde patiënt. Medicijnen door elkaar halen maakt fouten waarschijnlijker.

Antwoord

A · Medicatie voor één patiënt tegelijk voorbereiden en toedienen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures

Waarom dit het antwoord is

Injuries that do not match the history must be reported, and proof is not needed. In the US, nurses are legally mandated reporters; in the UK and many other countries, safeguarding procedures require the concern to be referred to the designated lead or children’s social care. The child’s safety is ensured and the findings are documented factually.

Antwoord

C · Report the concern following child-protection (safeguarding) procedures
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De patiënt beoordelen op reactie en letsel voordat hij wordt verplaatst

Waarom dit het antwoord is

De verpleegkundige controleert eerst de reactie, ademhaling en letsels zoals hoofdtrauma of een heupfractuur. Pas daarna wordt de patiënt veilig en met hulp verplaatst. De zorgverlener wordt geïnformeerd en de melding wordt daarna ingevuld.

Antwoord

B · De patiënt beoordelen op reactie en letsel voordat hij wordt verplaatst
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen

Waarom dit het antwoord is

Wanneer een stabiele patiënt een nieuw probleem ontwikkelt, beoordeelt de RN hem, omdat de patiënt nu instabiel kan zijn. De RN beslist dan over interventies en opschaling, wat een ECG en voorgeschreven nitroglycerine kan omvatten.

Antwoord

A · De patiënt zelf beoordelen en beslissen over de vervolgstappen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol

Waarom dit het antwoord is

Suspected extravasation of a vesicant needs the infusion stopped immediately. Local protocols then guide aspiration through the cannula, specific treatments, elevation, documentation and specialist review.

Antwoord

D · Stop the infusion straight away and follow the extravasation protocol
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Verhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen

Waarom dit het antwoord is

Beide typen veroorzaken tachycardie, hypotensie, een koele huid en weinig urine. Bij cardiogene shock veroorzaakt het falende hart veneuze stuwing en longoedeem, zodat grote vochtbolussen het kunnen verergeren.

Antwoord

D · Verhoogde jugulaire veneuze druk (CVD) en crepitaties over de longen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Waarom dit het antwoord is

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.Gecontroleerd met: Lactate Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Septic shock · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Bloeding

Waarom dit het antwoord is

Een daling van meer dan 4 g/dL met een snelle hartfrequentie wijst op doorgaand bloedverlies. De verpleegkundige beoordeelt de wond en de drains, bewaakt de vitale functies en schaalt direct op. Enige verdunning door infuusvloeistof komt vaak voor, maar niet zoveel, en niet met tachycardie.Gecontroleerd met: Hemoglobin Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

C · Bloeding
11.Farmacologie

Antwoord: B · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Competent patients may refuse treatment. The nurse explores concerns, explains the purpose and risks, documents the refusal and informs the prescriber; covert administration needs formal legal and clinical procedures.

Antwoord

B · Explore the reason, respect the decision, document and inform the prescriber
12.Farmacologie

Antwoord: C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Waarom dit het antwoord is

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Antwoord

C · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Met getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur

Waarom dit het antwoord is

Een hypertensieve crisis met acute orgaanschade (hypertensief spoedgeval) wordt behandeld in een bewaakte setting met getitreerde intraveneuze middelen. Te snel verlagen van de druk kan cerebrale, coronaire of renale ischemie veroorzaken, dus de meeste richtlijnen streven naar een daling van hooguit ongeveer 25% in het eerste uur (met andere streefwaarden bij sommige aandoeningen zoals aortadissectie).

Antwoord

B · Met getitreerde intraveneuze middelen, met maximaal ongeveer 25% in het eerste uur
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Acuut ernstig astma

Waarom dit het antwoord is

In gangbare richtlijnen (bijvoorbeeld BTS/SIGN) wijzen een piekstroom van 33–50% van de beste waarde, een ademfrequentie van 25/min of meer, een hartfrequentie van 110/min of meer of het niet kunnen afmaken van zinnen op acuut ernstig astma. Levensbedreigende kenmerken zijn onder meer een piekstroom onder 33%, SpO₂ onder 92%, een stille borstkas, cyanose, uitputting of verwardheid; bijna fataal astma betekent een verhoogde PaCO₂ of de noodzaak van beademing.

Antwoord

D · Acuut ernstig astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Insuline verplaatst kalium naar de cellen, dus de spiegel kan snel dalen

Waarom dit het antwoord is

Patiënten met DKA hebben een groot totaal kaliumtekort in het lichaam, ook als het serumkalium aanvankelijk normaal of hoog is. Insuline verplaatst kalium naar de cellen, wat gevaarlijke hypokaliëmie kan veroorzaken. Kalium wordt vaak gecontroleerd en volgens voorschrift aan het vocht toegevoegd; als het zeer laag is, kan insuline worden uitgesteld totdat suppletie is gestart.

Antwoord

C · Insuline verplaatst kalium naar de cellen, dus de spiegel kan snel dalen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · The other adrenal gland has been suppressed

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol from the adenoma suppressed ACTH, so the remaining adrenal gland is shrunken and underactive. Steroid replacement is needed until it recovers, which can take months. Stopping too early risks adrenal crisis.

Antwoord

A · The other adrenal gland has been suppressed
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Een metabool spoedgeval door snelle afbraak van kankercellen

Waarom dit het antwoord is

Snelle afbraak van tumorcellen, meestal na het starten van de behandeling van snelgroeiende kankers zoals acute leukemie of hooggradig lymfoom, geeft kalium, fosfaat en nucleïnezuren (die worden omgezet in urinezuur) vrij. Dit kan AKI en ritmestoornissen veroorzaken.

Antwoord

D · Een metabool spoedgeval door snelle afbraak van kankercellen
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Zeurende botpijn, doordat het beenmerg wordt gestimuleerd

Waarom dit het antwoord is

Granulocytkoloniestimulerende factoren stimuleren het beenmerg om neutrofielen aan te maken, wat vaak zeurende botpijn veroorzaakt, vooral in de rug, het bekken en de lange botten; dit wordt meestal behandeld met eenvoudige pijnstilling zoals voorgeschreven. Een zeldzaam maar ernstig effect is miltruptuur, dus nieuwe pijn linksboven in de buik of in de schoudertop moet direct worden gemeld.

Antwoord

D · Zeurende botpijn, doordat het beenmerg wordt gestimuleerd
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Suboptimal intake jaundice

Waarom dit het antwoord is

Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.

Antwoord

D · Suboptimal intake jaundice
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · "Holding her on my bare chest keeps her warm."

Waarom dit het antwoord is

Kangaroo care places the baby in a nappy against the parent's bare chest. It stabilises temperature, heart rate and breathing, supports breastfeeding and bonding, and is beneficial for preterm babies.

Antwoord

C · "Holding her on my bare chest keeps her warm."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Just before it happens, in simple, concrete words

Waarom dit het antwoord is

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Antwoord

C · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · De infusie stoppen en de plaats beoordelen

Waarom dit het antwoord is

Zwelling, bleekheid en pijn wijzen op extravasatie of infiltratie. Stop de infusie, beoordeel de plaats, volg het lokale extravasatieprotocol en informeer de voorschrijver. Irriterende infusies kunnen weefsel beschadigen.

Antwoord

D · De infusie stoppen en de plaats beoordelen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily

Waarom dit het antwoord is

Chlorpromazine can cause photosensitivity, leading to sunburn after short exposure. Sunscreen, hats and covering the skin reduce this risk.

Antwoord

C · Use sunscreen and protective clothing, because the skin may burn easily
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · "After a few months I can stop having blood tests."

Waarom dit het antwoord is

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Antwoord

C · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 8:35 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

20 − 12 = 8 → PM

Antwoord

8:35 PM

Antwoord

8:35 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 427,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

3 tsp = 3·5 = 15 mL
1½ kopjes = 1,5·240 = 360 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL

Optellen

V = 15 + 360 + 30 + 22,5 = 427,5 mL

Antwoord

V = 427,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 275 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

25·22 = 550 mg

Per gift

D = 550/2 = 275 mg

Antwoord

D = 275 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,4 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

5·24 = 120 mg

Volume

V = (120/250)·5 = 2,4 mL

Antwoord

V = 2,4 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

40/60 = 0,6667 mL/min

Druppelsnelheid

R = 0,6667·15 = 10 gtt/min

Antwoord

R = 10 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 20 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dosis per uur

12·100 = 1200 mcg/h

Dosis per minuut

D = 1200/60 = 20 mcg/min

Antwoord

D = 20 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,42 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

375 + 400 = 775 mL

Per kilogram per uur

U = 775/(68·8) = 1,425 ≈ 1,42 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,42 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL over

Tweede deel

800/125 = 6,4 h

Totale tijd

t = 2 + 6,4 = 8,4 h

Antwoord

t = 8,4 h

Dat is ongeveer 8 h 24 min, dus de zak is rond 01:54 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 126/min → 2
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 2

Antwoord

NEWS2 = 2
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 0 → 0
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretatie

0 → laag

Antwoord

laag

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions