Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What does the Visual Infusion Phlebitis (VIP) score assess?

  1. AThe cannula site for signs of phlebitis
  2. BThe patient's eyesight before surgery
  3. CThe risk of an allergic reaction to IV drugs
  4. DThe speed of an infusion pump
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with delirium tries to leave the ward at night, saying they are going home, and would be at serious risk outside. What is correct (England and Wales)?

  1. AAssess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
  2. BLet them leave, as all adults are free to go wherever they like
  3. CLock them in a side room until the morning for their own safety
  4. DGive a sedative without asking anyone
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Hair must be removed from a planned surgical site. Which method reduces the risk of surgical site infection?

  1. AShaving with a razor just before the incision
  2. BClipping with electric clippers just before surgery
  3. CShaving with a disposable razor the night before surgery
  4. DUsing wax strips on the morning of surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  2. B“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
  3. C“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  4. D“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A nursing assistant tells the RN that a patient’s IV pump is alarming. What is the best response?

  1. A“Silence the alarm and I will check it at the end of the shift.”
  2. B“Increase the rate a little so the alarm clears.”
  3. C“I will come and check the pump and the IV site now.”
  4. D“Turn the pump off and on again until it stops.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een verpleegkundige houdt toezicht op een nieuwe zorgassistent. Wanneer moet de verpleegkundige het werk van de assistent het nauwst controleren?

  1. AAlleen aan het einde van de dienst, wanneer de documentatie wordt nagekeken
  2. BAlleen wanneer de assistent hulp vraagt bij een taak die hij moeilijk vindt
  3. CWanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
  4. DNooit, omdat de assistent een certificaat voor de rol heeft
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), which principle applies?

  1. AA person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
  2. BA diagnosis of dementia means the person lacks capacity for all decisions
  3. CEveryone over 75 is assumed to lack capacity
  4. DCapacity is decided by the next of kin, who must sign a form for every decision
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. AA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  2. BDiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  3. CNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  4. DA round area of necrosis over the heel
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with joint aches has a positive antinuclear antibody (ANA) test. Which statement is correct?

  1. AA positive ANA rules out all other autoimmune diseases
  2. BA positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
  3. CA positive ANA means the patient has a viral infection
  4. DA positive ANA proves the patient has rheumatoid arthritis
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AVitamin B12 deficiency anemia
  2. BSickle cell crisis with vaso-occlusion
  3. CG6PD deficiency with acute hemolysis
  4. DIron-deficiency anemia from poor diet
11.FarmacologieGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-1 blocker. What should the nurse advise about the first dose?

  1. ATake it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
  2. BTake it in the morning with a cup of strong coffee to stay alert
  3. CTake it only if the urine is darker than usual
  4. DExpect a short rise in blood pressure after the dose
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on long-term prednisolone has been vomiting for two days and could not take her tablets. She is now hypotensive and confused, with low sodium and high potassium. What is the most urgent treatment?

  1. AOral prednisolone with a glass of water
  2. BIV insulin with glucose only
  3. CIV hydrocortisone and IV fluids
  4. DIV furosemide
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  2. BIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
  3. CIt dilates the arteries throughout the body
  4. DIt compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ADoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  2. BDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  3. CStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  4. DSwitching to a single drug to make it easier
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What is the dexamethasone suppression test used for?

  1. ATo help diagnose Cushing's syndrome
  2. BTo check thyroid function
  3. CTo diagnose diabetes insipidus
  4. DTo measure kidney function
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient on IV gentamicin has a rising creatinine and a high trough level. What should the nurse do?

  1. AGive the next dose early to clear the infection quickly
  2. BEncourage more fluids and give the dose as planned
  3. CHold the next dose and inform the prescriber
  4. DStop measuring the drug levels
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why is blood lactate measured when sepsis is suspected?

  1. AIt replaces the need for blood cultures
  2. BA raised level suggests poor tissue perfusion
  3. CIt shows which bacteria are causing the infection
  4. DIt measures the effect of antibiotics on the kidney
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AOral candidiasis
  2. BFood residue only
  3. CNormal mucositis healing
  4. DLeukoplakia from smoking
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In early pregnancy, how does the serum hCG level normally change?

  1. AIt stays at the same level throughout the first trimester
  2. BIt roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
  3. CIt falls steadily from the day of implantation
  4. DIt rises slowly until it peaks just before birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A breastfeeding mother asks whether she can have a progestin-only implant before discharge. Which reply is best?

  1. AAny hormonal contraception will stop her milk supply
  2. BProgestin-only methods are compatible with breastfeeding
  3. CImplants contain oestrogen, which is safe in breastfeeding
  4. DShe should wait until she stops breastfeeding before using any method
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child is receiving IV morphine. Which assessments are most important?

  1. APeak flow and inhaler technique
  2. BHead circumference and fontanelle tension
  3. CBlood glucose and urine ketones
  4. DRespiratory rate and level of sedation
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  2. BTo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
  3. CTo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
  4. DTo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welk geneesmiddel verhoogt de lithiumspiegel van een patiënt het waarschijnlijkst?

  1. AIbuprofen
  2. BParacetamol
  3. COmeprazol
  4. DAmoxicilline
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. ADissociative amnesia with dissociative fugue
  2. BA manic episode with poor judgement and impulsive travel
  3. CAlzheimer's disease
  4. DDelirium
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40,7 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 40,7 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

40,7 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:2508:05t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:25 en eindigt om 08:05 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:2508:05
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 33 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 20 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

33 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
46 kg131 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 131 cm lang en weegt 46 kg. Het voorschrift is 250 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

131 cm46 kg250 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Een zak bevat 200 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 30 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

200 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding120 mLmelk240 mLwater150 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine175 mLurine150 mLurine325 mLurine200 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 91 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

91 kg12 hurine: 175 mLurine: 150 mLurine: 325 mLurine: 200 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL120 mL/hstart 12:0017:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 12:00 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 17:00 nog in de zak?

1000 mL120 mL/h12:00 → 17:00
V = mL
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 9/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 39,2 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 9SpO₂ 90%luchtSBP 88HR 92AT 39,2 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The cannula site for signs of phlebitis

Waarom dit het antwoord is

The VIP score grades pain, redness, swelling and hardening along the vein. A rising score tells the nurse when the cannula must be removed.

Antwoord

A · The cannula site for signs of phlebitis
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests

Waarom dit het antwoord is

A delirious patient may lack capacity for this decision. Staff can take reasonable, proportionate steps in their best interests, such as calm persuasion and close supervision, while seeking medical review.

Antwoord

A · Assess capacity and, if it is lacking, act in their best interests
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Clipping with electric clippers just before surgery

Waarom dit het antwoord is

Razors cause tiny skin cuts that bacteria can colonize, which raises the infection risk. If hair must be removed, clippers are used close to the time of surgery.

Antwoord

B · Clipping with electric clippers just before surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Waarom dit het antwoord is

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Antwoord

B · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · “I will come and check the pump and the IV site now.”

Waarom dit het antwoord is

An alarm may mean an occlusion, air in the line or infiltration. The nurse checks the pump and site; the assistant should not adjust the pump or silence alarms.

Antwoord

C · “I will come and check the pump and the IV site now.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is

Waarom dit het antwoord is

Het toezicht is groter wanneer de gedelegeerde minder ervaring heeft, de toestand van de patiënt minder voorspelbaar is of de taak meer risico met zich meebrengt. Passieve controle of controle aan het einde van de dienst kan problemen missen terwijl ze nog te verhelpen zijn.

Antwoord

C · Wanneer de assistent nieuw is met de taak of de patiënt minder stabiel is
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it

Waarom dit het antwoord is

The Act begins by presuming capacity. Capacity is decision-specific and time-specific, and people must be given all practicable help to make their own decision.

Antwoord

A · A person must be assumed to have capacity unless it is shown that they lack it
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Waarom dit het antwoord is

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Antwoord

B · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone

Waarom dit het antwoord is

Almost all patients with SLE have a positive ANA, so a negative test makes lupus unlikely. However, many healthy people and patients with other conditions also have a positive ANA, so diagnosis needs the clinical picture and more specific antibodies such as anti-dsDNA.Gecontroleerd met: ANA (Antinuclear Antibody) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · A positive ANA supports lupus but does not diagnose it alone
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · G6PD deficiency with acute hemolysis

Waarom dit het antwoord is

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Antwoord

C · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmacologie

Antwoord: A · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting

Waarom dit het antwoord is

Alpha-1 blockers dilate blood vessels and can cause marked orthostatic hypotension after the first dose. Taking it at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls.

Antwoord

A · Take it at bedtime, because it can cause dizziness and fainting
12.Farmacologie

Antwoord: C · IV hydrocortisone and IV fluids

Waarom dit het antwoord is

This suggests an adrenal crisis triggered by missed steroids and illness. Treatment is immediate IV or IM hydrocortisone, IV fluids with glucose as needed, and treating the cause.

Antwoord

C · IV hydrocortisone and IV fluids
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Waarom dit het antwoord is

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Antwoord

D · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Waarom dit het antwoord is

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Antwoord

B · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · To help diagnose Cushing's syndrome

Waarom dit het antwoord is

A dose of dexamethasone normally suppresses ACTH and cortisol. In Cushing's syndrome, cortisol stays high. The test is part of the work-up for cortisol excess.

Antwoord

A · To help diagnose Cushing's syndrome
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Hold the next dose and inform the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Aminoglycosides can cause acute tubular necrosis and ototoxicity, especially with high trough levels. A high trough suggests poor clearance. The dose is held and the prescriber reviews the regimen.

Antwoord

C · Hold the next dose and inform the prescriber
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · A raised level suggests poor tissue perfusion

Waarom dit het antwoord is

A high lactate signals tissue hypoperfusion and higher risk of death in sepsis. It helps guide fluid resuscitation and escalation, and it is repeated to check the response.

Antwoord

B · A raised level suggests poor tissue perfusion
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Oral candidiasis

Waarom dit het antwoord is

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Antwoord

A · Oral candidiasis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks

Waarom dit het antwoord is

In a normal early intrauterine pregnancy hCG roughly doubles every 48 to 72 hours, then peaks at around 8 to 10 weeks. A slow rise can suggest an ectopic pregnancy or a failing pregnancy.

Antwoord

B · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding

Waarom dit het antwoord is

Progestin-only methods such as implants, injections and pills do not have a clinically important effect on milk supply. Oestrogen-containing methods are usually avoided in the first weeks.

Antwoord

B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Respiratory rate and level of sedation

Waarom dit het antwoord is

Opioids can cause respiratory depression, usually preceded by increasing sedation. Respiratory rate, sedation score, oxygen saturation and pain are monitored regularly, and naloxone is kept available.

Antwoord

D · Respiratory rate and level of sedation
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Waarom dit het antwoord is

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Antwoord

D · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Ibuprofen

Waarom dit het antwoord is

NSAID's, thiazidediuretica en ACE-remmers verminderen de lithiumklaring en kunnen toxiciteit veroorzaken. Paracetamol heeft bij lichte pijn bij patiënten die lithium gebruiken meestal de voorkeur.

Antwoord

A · Ibuprofen
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Waarom dit het antwoord is

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Antwoord

A · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 105,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

40,7·9/5 = 73,26

Tel 32 op

T = 73,26 + 32 = 105,3 °F

Antwoord

T = 105,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 13,67 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:25 → 24:00 = 335 min

Na middernacht

00:00 → 08:05 = 485 min

Totaal

335 + 485 = 820 min
t = 820/60 = 13,67 h

Antwoord

t = 13,67 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·33 = 132 mg

Volume

V = 132/20 = 6,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 6,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 323,4 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(131·46/3600) = √1,674 = 1,294 m²

Dosis

D = 250·1,294 = 323,4 mg

Antwoord

D = 323,4 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 24 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

200/250 = 0,8 mg/mL

Dosissnelheid

D = 0,8·30 = 24 mg/h

Antwoord

D = 24 mg/h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,78 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

175 + 150 + 325 + 200 = 850 mL

Per kilogram per uur

U = 850/(91·12) = 0,7784 ≈ 0,78 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,78 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 400 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

12:00 → 17:00 = 5 h

Toegediend volume

120·5 = 600 mL

Resterend volume

V = 1000 − 600 = 400 mL

Antwoord

V = 400 mL
33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: praat in zinnen maar is verward → 4
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Ernst

GCS 11 → matig

Antwoord

matig
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 39,2 °C → 2

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 3 + 0 + 3 + 1 + 0 + 2 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions