Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. ABefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  2. BOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
  3. CAfter the patient has recovered from the infection
  4. DOnly if the temperature rises above 40 °C
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een wilsbekwame volwassen patiënt vraagt de verpleegkundige zijn familie niets te vertellen over zijn kankerdiagnose. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AHet de familie alleen vertellen als ze er rechtstreeks naar vragen
  2. BHet de familie vertellen, omdat naasten recht hebben op informatie over een ernstige diagnose
  3. CHet verzoek respecteren en de informatie niet met de familie delen
  4. DDe arts vragen het de familie toch te vertellen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient in bed has a generalized tonic-clonic seizure. What should the nurse do?

  1. AHold the arms and legs firmly to stop the movements
  2. BGive sips of water to keep the airway moist
  3. CTurn the patient on their side and protect them from injury without restraining
  4. DPut a padded tongue blade between the teeth to protect the tongue from biting
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AGive it, because the prescriber must have a reason
  2. BGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
  3. CGive half the dose and watch the child closely
  4. DHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is receiving opioids after surgery. Which finding usually comes before opioid-induced respiratory depression?

  1. AIncreased appetite and thirst
  2. BIncreasing sleepiness that is hard to rouse
  3. CA sudden rise in pain scores
  4. DA rise in blood pressure with flushed cheeks
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AWait another hour and call the provider again
  2. BActivate the rapid response team
  3. CAsk the patient’s family to call the provider
  4. DDocument the concern and continue routine care
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Binnen welk tijdvenster wordt iv-trombolyse bij een acuut ischemisch herseninfarct in het algemeen gegeven?

  1. ABinnen 48 uur na het begin van de klachten
  2. BBinnen 4,5 uur na het begin van de klachten
  3. CPas na 24 uur
  4. DOp elk moment binnen een week
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient is recognised by the team as being in the last days of life. Which approach is correct?

  1. AStop all medicines, including pain relief and anti-sickness drugs
  2. BReview and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
  3. CContinue all routine blood tests and observations four-hourly
  4. DAvoid talking with the family about what is happening
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?

  1. ASerum amylase
  2. BSerum calcium
  3. CSerum chloride
  4. DSerum sodium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. ALithium toxicity; hold lithium and report urgently
  2. BIbuprofen side effects only; give it with food
  3. CA normal level; continue lithium as prescribed
  4. DA low level; ask for the lithium dose to be raised
11.FarmacologieGemiddeld

Why should loperamide usually be avoided in bloody diarrhoea with fever?

  1. ASlowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
  2. BLoperamide makes the bleeding worse by blocking platelets
  3. CLoperamide causes severe hypertension when there is an infection
  4. DLoperamide is an antibiotic that causes resistance
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on warfarin also takes ginkgo and high-dose garlic supplements and is having minor surgery next week. What should the nurse do?

  1. AAdvise stopping warfarin without telling anyone
  2. BIgnore the supplements, as natural products are safe with warfarin
  3. CTell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
  4. DAdvise taking extra supplements to improve healing
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is intravenous furosemide given slowly rather than as a rapid push of a large dose?

  1. ARapid doses cause severe constipation
  2. BSlow injection makes the urine output larger
  3. CRapid high doses can damage hearing
  4. DRapid doses cause the potassium level to rise
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  2. BStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
  3. CWithhold analgesia to avoid depressing breathing
  4. DEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which approach helps most when talking to a patient with expressive aphasia?

  1. AFinish their sentences quickly to save them effort
  2. BSpeak louder, because the patient cannot hear well
  3. CAsk questions that can be answered with yes, no or a gesture
  4. DAvoid talking to them until their speech has recovered
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with an external ventricular drain sat up in bed without help. The drain stayed at its old height, and the drainage bag filled quickly. The patient now has a headache. What is the concern?

  1. AUnderdrainage, so the drain should be lowered further
  2. BAn infected drain, so the dressing should be removed
  3. CNo concern, because more drainage always lowers the ICP safely
  4. DOverdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which measure helps reduce the risk of delirium in an older surgical patient?

  1. AMaking sure they have their glasses and hearing aids
  2. BKeeping the room dark during the day
  3. CGiving a sleeping tablet every night
  4. DMoving them to a new bed space each night to reduce boredom
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met cirrose en ascites krijgt nieuwe koorts, drukpijn in de buik en toenemende verwardheid. Aan welke complicatie moet worden gedacht?

  1. AEenvoudige obstipatie
  2. BSpontane bacteriële peritonitis
  3. CNormaal verloop van ascites
  4. DAcute pancreatitis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?

  1. AThe head is free above the pelvic brim
  2. BThe head is engaged in the pelvis
  3. CThe fetus is in a breech presentation
  4. DThe head is crowning at the vulva
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A healthy newborn is jittery. Which finding helps tell jitteriness from a seizure?

  1. ASeizures are always triggered by loud sounds
  2. BSeizures stop when the limb is held
  3. CJitteriness comes with eye deviation and apnoea
  4. DJitteriness stops when the limb is gently held
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. AKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  2. BLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  3. CRemove the traction tapes every hour to check the skin
  4. DLift the weights off when the child is uncomfortable
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The safe dose range of a drug is 25–50 mg/kg per day, divided every 8 hours. A 12 kg child is prescribed 250 mg every 8 hours. What should the nurse do?

  1. AGive the dose, because 250 mg is within the range for a single dose
  2. BGive half the dose and inform the prescriber at the next round
  3. CGive the dose, because the minimum safe daily dose is 300 mg
  4. DContact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke uitspraak over buspiron bij angst is juist?

  1. AHet moet met alcohol worden ingenomen
  2. BHet duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel
  3. CHet is zeer verslavend
  4. DHet werkt binnen enkele minuten tijdens een paniekaanval, zoals een benzodiazepine
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

For 8 months, a woman has worried about her job, money and family's health nearly every day. She has muscle tension, tiredness and poor sleep, but no sudden attacks of fear. Which diagnosis fits best?

  1. ASpecific phobia
  2. BGeneralised anxiety disorder
  3. CPanic disorder
  4. DAcute stress disorder after a recent trauma
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111205:10?5:10 PM5:10 AM4:10 AM7:10 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 05:10 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

05:10
  1. 15:10 PM
  2. 25:10 AM
  3. 34:10 AM
  4. 47:10 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
120 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een hemoglobinewaarde is 120 g/L. Druk die uit in g/dL Hb.

120 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 500 mg poeder. Op het etiket staat: voeg 4,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 5 mL. Het voorschrift is 100 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL100 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 3,28 mg. De ampul bevat 4000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

3,28 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg500 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 500 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 20 gtt/mL. Het voorschrift is 120 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/500 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap200 mLthee200 mLsoep150 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine475 mLurine450 mLurine175 mLwonddrain100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 62 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

62 kg8 hurine: 500 mLurine: 475 mLurine: 450 mLurine: 175 mLwonddrain: 100 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 80 mL/hstart 16:00ttotaal​ = ? h150 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 16:00 met 150 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL150 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 86% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 120/min, reageert niet, temperatuur 37,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 32SpO₂ 86%luchtSBP 142HR 120UT 37,4 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 37,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 96%luchtSBP 112HR 132AT 37,9 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Waarom dit het antwoord is

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Antwoord

A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Het verzoek respecteren en de informatie niet met de familie delen

Waarom dit het antwoord is

Een wilsbekwame patiënt bepaalt wie zijn gezondheidsinformatie mag krijgen. De verpleegkundige kan de redenen van de patiënt verkennen en steun bieden, maar moet de wens respecteren.

Antwoord

C · Het verzoek respecteren en de informatie niet met de familie delen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining

Waarom dit het antwoord is

The nurse stays with the patient, turns them to the side to keep the airway clear, moves hard objects away and times the seizure. Objects in the mouth and restraint can cause injury.

Antwoord

C · Turn the patient on their side and protect them from injury without restraining
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Waarom dit het antwoord is

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Antwoord

D · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Increasing sleepiness that is hard to rouse

Waarom dit het antwoord is

Sedation usually increases before breathing slows. Regular sedation checks let the nurse hold the opioid and act before respiratory depression occurs.

Antwoord

B · Increasing sleepiness that is hard to rouse
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Activate the rapid response team

Waarom dit het antwoord is

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Antwoord

B · Activate the rapid response team
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Binnen 4,5 uur na het begin van de klachten

Waarom dit het antwoord is

Trombolyse met alteplase wordt in het algemeen binnen 4,5 uur na het begin gegeven, nadat een scan een bloeding heeft uitgesloten. Weten wanneer de patiënt voor het laatst goed werd gezien, is daarom essentieel.

Antwoord

B · Binnen 4,5 uur na het begin van de klachten
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort

Waarom dit het antwoord is

When dying is recognised, non-beneficial interventions are stopped and anticipatory medicines for symptoms such as pain, agitation and secretions are prescribed. Clear communication with the patient and family is essential.

Antwoord

B · Review and stop treatments that no longer help, and focus on comfort
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Serum calcium

Waarom dit het antwoord is

In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Gecontroleerd met: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Serum calcium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Waarom dit het antwoord is

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Antwoord

A · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmacologie

Antwoord: A · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer

Waarom dit het antwoord is

In dysentery or suspected C. difficile infection, antimotility drugs may prolong illness and increase complications such as toxic megacolon. The cause is assessed and fluids are replaced first.

Antwoord

A · Slowing the gut may keep bacteria and toxins in the bowel longer
12.Farmacologie

Antwoord: C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding

Waarom dit het antwoord is

Ginkgo and garlic may impair platelet function and add to warfarin's bleeding risk. The team needs a full list of supplements so it can plan, and the patient should not change warfarin without advice.

Antwoord

C · Tell the surgical team, as the supplements can increase bleeding
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Rapid high doses can damage hearing

Waarom dit het antwoord is

High plasma levels of loop diuretics can cause tinnitus and hearing loss (ototoxicity), especially with fast injection, renal impairment or other ototoxic drugs such as aminoglycosides. Large IV doses are therefore given slowly.

Antwoord

C · Rapid high doses can damage hearing
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Waarom dit het antwoord is

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Antwoord

D · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture

Waarom dit het antwoord is

In expressive aphasia, comprehension is largely preserved. Short, closed questions, extra time, gestures and picture or word boards help. Shouting does not help, and constantly finishing sentences can frustrate the patient.

Antwoord

C · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team

Waarom dit het antwoord is

When the head rises above the drain level, CSF drains faster. Overdrainage can cause headache, collapse of the ventricles or a subdural bleed. The nurse follows the protocol (often clamping briefly and re-levelling) and informs the neurosurgical team.

Antwoord

D · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Making sure they have their glasses and hearing aids

Waarom dit het antwoord is

Delirium prevention includes using glasses and hearing aids, orientation, good sleep, hydration, nutrition, early mobilisation, pain control, avoiding unnecessary sedatives and involving family.

Antwoord

A · Making sure they have their glasses and hearing aids
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Spontane bacteriële peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Spontane bacteriële peritonitis is een infectie van ascitesvocht zonder duidelijke bron. Het kan zich presenteren met koorts, buikpijn, encefalopathie of nierschade. Een diagnostische ascitespunctie (neutrofielentelling) en snelle antibiotica zijn nodig.

Antwoord

B · Spontane bacteriële peritonitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · The head is engaged in the pelvis

Waarom dit het antwoord is

Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.

Antwoord

B · The head is engaged in the pelvis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Jitteriness stops when the limb is gently held

Waarom dit het antwoord is

Jitteriness is a rhythmic tremor that is stimulus-sensitive and stops when the limb is held or flexed. Seizures continue when restrained and may include eye deviation, apnoea or lip smacking. Glucose and calcium are checked in both.

Antwoord

D · Jitteriness stops when the limb is gently held
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Waarom dit het antwoord is

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Antwoord

A · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg

Waarom dit het antwoord is

Safe range = 12 × 25 to 12 × 50 = 300–600 mg/day. Prescribed = 250 × 3 = 750 mg/day, which is above the maximum. The nurse withholds the dose and clarifies with the prescriber, never adjusting it alone.

Antwoord

D · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Het duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel

Waarom dit het antwoord is

Buspiron heeft weinig sedatie en een laag afhankelijkheidsrisico, maar het effect bouwt zich over weken op. Het wordt regelmatig ingenomen, niet zo nodig.

Antwoord

B · Het duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Generalised anxiety disorder

Waarom dit het antwoord is

Generalised anxiety disorder is ongoing, excessive worry about many things for at least 6 months. Panic disorder involves recurrent, unexpected panic attacks and worry about having more.

Antwoord

B · Generalised anxiety disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 5:10 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

05 → 5 AM

Antwoord

5:10 AM

Antwoord

5:10 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: Hb = 12 g/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

Hb = 120 g/L × (1 L/10 dL) = 12 g/dL

Antwoord

Hb = 12 g/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Volume

V = 100/100 = 1 mL

Antwoord

V = 1 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,82 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

3,28 mg = 3280 mcg

Volume

V = 3280/4000 = 0,82 mL

Antwoord

V = 0,82 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 94 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 1500·15/240 = 93,75 ≈ 94 gtt/min

Antwoord

R = 94 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 94 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/500 = 2 mg/mL

Volume per uur

120/2 = 60 mL/h

Druppelsnelheid

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Antwoord

R = 20 gtt/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 3,23 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 475 + 450 + 175 = 1600 mL

Per kilogram per uur

U = 1600/(62·8) = 3,226 ≈ 3,23 mL/kg/h

Antwoord

U = 3,23 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL over

Tweede deel

400/80 = 5 h

Totale tijd

t = 4 + 5 = 9 h

Antwoord

t = 9 h

Dat is ongeveer 9 h 00 min, dus de zak is rond 01:00 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 86% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
reageert niet (U) → 3
T 37,4 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 2 + 3 + 0 = 11

Antwoord

NEWS2 = 11
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions