Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt lets the patient help with the turn
  2. BIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
  3. CIt reduces the number of staff needed
  4. DIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient describes burning, shooting pain with pins and needles in both feet. Which type of pain is most likely?

  1. AReferred pain
  2. BNeuropathic pain
  3. CVisceral pain
  4. DAcute somatic pain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

How are neuromuscular blocking drugs, such as vecuronium, safely stored?

  1. ANext to common IV antibiotics so they are easy to find
  2. BMixed in the same bin as other high-use drugs
  3. CSeparate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
  4. DIn the general stock cupboard with the other IV drugs and no special labels
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  2. B“I had grab bars put in next to the toilet.”
  3. C“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  4. D“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. ALay the patient flat for an hour after each bag is hung
  2. BIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
  3. CTurn the feed off only while the patient is asleep at night
  4. DKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Bij welke patiënt moet de verpleegkundige het geplande ontslag in twijfel trekken?

  1. AEen patiënt na een liesbreukoperatie die plast en eet
  2. BEen patiënt met een stabiel gips die veilig loopt met krukken
  3. CEen patiënt met een longontsteking die 48 uur koortsvrij is op orale antibiotica
  4. DEen patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt die warfarine gebruikt, heeft een INR ver boven de streefwaarde en blauwe plekken. Welk middel kan worden voorgeschreven om het effect op te heffen?

  1. AAcetylsalicylzuur
  2. BNaloxon
  3. CVitamine K
  4. DProtaminesulfaat
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?

  1. ALow potassium makes digoxin work too slowly
  2. BLow potassium stops digoxin from being absorbed
  3. CDigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
  4. DLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
  2. BHigh fat in the sample may interfere with some test results
  3. CThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  4. DThe results are more accurate than in a fasting sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A nursing student has a positive interferon-gamma release assay (IGRA) for tuberculosis, no symptoms and a normal chest X-ray. What does this most likely mean?

  1. APast BCG vaccination only, with no infection
  2. BLatent TB infection, which is not contagious
  3. CA false result, as the test does not detect TB
  4. DActive pulmonary TB, which is contagious
11.FarmacologieGemiddeld

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. AUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
  2. BThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  3. CCall emergency services after using it, even if symptoms improve
  4. DKeep it at home so it is not lost
12.FarmacologieMoeilijk

Waarom wordt bij ernstige hyperkaliëmie intraveneus insuline met glucose gegeven?

  1. AInsuline verplaatst kalium van het bloed naar de cellen
  2. BInsuline verhoogt de uitscheiding van kalium door de nier
  3. CInsuline beschermt de hartspier rechtstreeks tegen kalium
  4. DGlucose bindt kalium in het bloed
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA non-selective beta-blocker such as propranolol
  2. BA nitrate such as isosorbide mononitrate
  3. CAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
  4. DA loop diuretic such as furosemide
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Two adults with cystic fibrosis are admitted to the same ward. What is the correct infection-control plan?

  1. ANurse them in separate single rooms and keep them apart
  2. BPut them in the same bay so they can support each other
  3. CLet them share physiotherapy sessions and equipment
  4. DUse standard precautions only, as CF is not infectious
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe kidneys are making too little urine
  2. BThe patient has drunk too little fluid
  3. CThe bladder is not emptying properly
  4. DThe patient is passing urine normally
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches the family of a patient on insulin how to manage a severe hypo. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
  2. B"I will put her on her side and call an ambulance straight away."
  3. C"When she can swallow, I will give her a snack."
  4. D"I will give the glucagon as I was shown."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke bewering beschrijft tolerantie voor opioïden het best?

  1. AHet middel veroorzaakt geen obstipatie meer
  2. BNa verloop van tijd is een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect
  3. CDe patiënt heeft een dwangmatige drang naar meer van het middel
  4. DDe patiënt heeft een allergie voor het middel ontwikkeld
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Waarom wordt naloxon bij een postoperatieve patiënt met opioïd-geïnduceerde ademhalingsdepressie meestal in kleine, herhaalde doses gegeven?

  1. AOmdat grote doses naloxon helemaal geen extra effect hebben
  2. BOm het opioïd sneller en sterker te laten werken
  3. COmdat hoge doses naloxon ademhalingsdepressie veroorzaken
  4. DOm de ademhaling te herstellen zonder ernstige pijn en onttrekking te veroorzaken
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A pregnant woman asks why she needs a whooping cough (pertussis) vaccine in pregnancy. Which answer is correct?

  1. AIt prevents the baby from developing rubella
  2. BIt protects her from pre-eclampsia
  3. CHer antibodies cross the placenta and protect the newborn
  4. DIt is a live vaccine that gives the baby lifelong immunity to whooping cough
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. APostpartum thyroiditis
  2. BSheehan syndrome
  3. CMastitis
  4. DBreast engorgement
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. AWarm packs and gentle positioning
  2. BGenerous fluids by mouth or IV
  3. CRegular pain assessment and analgesia
  4. DCold packs on the painful area
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with sickle cell disease has been exposed to parvovirus B19 (fifth disease). Why is this a concern?

  1. AIt makes the child immune to all future crises
  2. BIt can stop red cell production for days and cause severe anaemia
  3. CIt causes the sickle gene to become active in the child
  4. DIt triggers a severe allergic reaction to the virus
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  2. B"You feel that people here don't really know you?"
  3. C"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  4. D"Everyone here knows you well, so don't worry."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient starting clozapine is being taught about blood tests. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"The tests are done because clozapine can lower my white cells."
  2. B"After a few months I can stop having blood tests."
  3. C"I'll need regular blood tests for as long as I take clozapine."
  4. D"If I get a sore throat or fever, I'll tell someone straight away."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C96 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 96 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

96 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 4/dag · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie vier keer per dag gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

½ tspvier keer per dag10 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

15 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 6200 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

6200 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Een infuus van 200 mg in 250 mL loopt op 12 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

200 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLmelk100 mLwater120 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine375 mLurine350 mLurine150 mLurine350 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

sap: 100 mLmelk: 100 mLwater: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 375 mLurine: 350 mLurine: 150 mLurine: 350 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 200 mL/hstart 10:30ttotaal​ = ? h125 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 10:30 met 125 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 200 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL125 mL/h · 2 h200 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 9/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 102/62 mmHg, hartslag 48/min, alert, temperatuur 36,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 9SpO₂ 90%O₂SBP 102HR 48AT 36,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Waarom dit het antwoord is

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Antwoord

B · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Neuropathic pain

Waarom dit het antwoord is

Neuropathic pain comes from damage to nerves, for example in diabetes, and is often burning, shooting or tingling. It may respond poorly to standard analgesics and need specific drugs.

Antwoord

B · Neuropathic pain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis

Waarom dit het antwoord is

Neuromuscular blockers stop breathing. They are stored apart from other drugs, often in sealed or colored containers with warnings such as “Paralyzing agent: causes respiratory arrest”.

Antwoord

C · Separate from other drugs, with a warning that they cause paralysis
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Waarom dit het antwoord is

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Antwoord

C · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees

Waarom dit het antwoord is

Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.

Antwoord

D · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe koorts en tachycardie na een operatie kunnen wijzen op een infectie of een andere complicatie, dus de verpleegkundige moet beoordelen en de zorg vóór ontslag melden. De andere patiënten zijn stabiel en halen de verwachte doelen.

Antwoord

D · Een patiënt twee dagen na een operatie met een nieuwe hartfrequentie van 112/min en een temperatuur van 38,4 °C
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Vitamine K

Waarom dit het antwoord is

Warfarine remt de vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren. Vitamine K, en bij ernstige bloeding protrombinecomplexconcentraat, heffen het op. Protamine heft heparine op.

Antwoord

C · Vitamine K
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Waarom dit het antwoord is

Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.

Antwoord

D · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · High fat in the sample may interfere with some test results

Waarom dit het antwoord is

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Antwoord

B · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Latent TB infection, which is not contagious

Waarom dit het antwoord is

A positive IGRA with no symptoms and a normal chest X-ray indicates latent TB infection, which cannot spread to others. Treatment of latent TB is often offered to prevent later active disease. The IGRA is much less likely than the skin test to give a false-positive result after BCG vaccination.Gecontroleerd met: Tuberculosis Screening · MedlinePlus (NIH) (2026); PPD skin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Latent TB infection, which is not contagious
11.Farmacologie

Antwoord: C · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Waarom dit het antwoord is

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Antwoord

C · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Farmacologie

Antwoord: A · Insuline verplaatst kalium van het bloed naar de cellen

Waarom dit het antwoord is

Insuline activeert de Na⁺/K⁺-ATPase en drijft kalium de cellen in, wat de plasmaspiegel binnen enkele minuten verlaagt. Glucose wordt gegeven om hypoglykemie te voorkomen. Het effect is tijdelijk; kalium moet nog uit het lichaam worden verwijderd.

Antwoord

A · Insuline verplaatst kalium van het bloed naar de cellen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Waarom dit het antwoord is

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Antwoord

C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart

Waarom dit het antwoord is

People with CF are colonised with organisms such as Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia complex that can pass between patients and worsen outcomes. They are cared for in single rooms and kept apart, without sharing equipment or sessions.

Antwoord

A · Nurse them in separate single rooms and keep them apart
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · The bladder is not emptying properly

Waarom dit het antwoord is

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Antwoord

C · The bladder is not emptying properly
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."

Waarom dit het antwoord is

An unconscious person cannot swallow safely, so fluids in the mouth can be aspirated. The family should put the person in the recovery position, give glucagon if trained and call for help. Once awake and able to swallow, the person eats a longer-acting carbohydrate.

Antwoord

A · "If she is unconscious, I will pour juice into her mouth."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Na verloop van tijd is een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect

Waarom dit het antwoord is

Tolerantie is een verminderde respons op dezelfde dosis na verloop van tijd. Lichamelijke afhankelijkheid betekent dat onttrekkingsverschijnselen optreden als het middel plotseling wordt gestopt. Geen van beide is hetzelfde als verslaving (opioïdgebruiksstoornis), waarbij sprake is van dwangmatig gebruik ondanks schade.

Antwoord

B · Na verloop van tijd is een hogere dosis nodig voor hetzelfde effect
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Om de ademhaling te herstellen zonder ernstige pijn en onttrekking te veroorzaken

Waarom dit het antwoord is

Een grote bolus kan de pijnstilling abrupt opheffen, met ernstige pijn, agitatie, hypertensie, longoedeem en ritmestoornissen als gevolg. Het titreren van kleine doses herstelt een adequate ademhaling. Omdat het effect van naloxon korter kan zijn dan dat van het opioïd, kunnen bewaking en herhaalde doses of een infuus nodig zijn.

Antwoord

D · Om de ademhaling te herstellen zonder ernstige pijn en onttrekking te veroorzaken
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn

Waarom dit het antwoord is

Maternal pertussis antibodies cross the placenta and protect the newborn before it can be immunised. Whooping cough can be fatal in young infants.

Antwoord

C · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Sheehan syndrome

Waarom dit het antwoord is

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Antwoord

B · Sheehan syndrome
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Cold packs on the painful area

Waarom dit het antwoord is

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Antwoord

D · Cold packs on the painful area
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia

Waarom dit het antwoord is

Parvovirus B19 temporarily stops red cell production. Healthy children barely notice this, but in sickle cell disease red cells survive only a short time, so an aplastic crisis with severe anaemia can develop and may need transfusion.

Antwoord

B · It can stop red cell production for days and cause severe anaemia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "You feel that people here don't really know you?"

Waarom dit het antwoord is

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Antwoord

B · "You feel that people here don't really know you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "After a few months I can stop having blood tests."

Waarom dit het antwoord is

Blood count monitoring is most frequent in the first months of clozapine treatment but continues throughout treatment, because agranulocytosis can occur at any time.

Antwoord

B · "After a few months I can stop having blood tests."
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 35,6 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

96 − 32 = 64

Vermenigvuldig met 5/9

T = 64·5/9 = 35,56 ≈ 35,6 °C

Antwoord

T = 35,6 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 100 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL

Hele kuur

V = 2,5 mL × 4/dag × 10 = 100 mL

Antwoord

V = 100 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 150 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·15 = 150 mg

Antwoord

D = 150 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,62 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 6200/10000 = 0,62 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,62 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dosis per uur

12·800 = 9600 mcg/h

Dosis per minuut

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Antwoord

D = 160 mcg/min
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −5 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 100 + 120 = 320 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 1320 mL

Totale output

375 + 350 + 150 + 350 + 100 = 1325 mL

Balans

B = 1320 − 1325 = −5 mL

Antwoord

B = −5 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL over

Tweede deel

750/200 = 3,75 h

Totale tijd

t = 2 + 3,75 = 5,75 ≈ 5,8 h

Antwoord

t = 5,8 h

Dat is ongeveer 5 h 45 min, dus de zak is rond 16:15 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 21

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 4 + 3 + 4 + 2 = 21

Antwoord

B = 21
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 48/min → 1
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 1 + 1 + 0 + 1 = 9
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions