Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Before discharge, what is most important to confirm about the patient's new medicines?

  1. AThat they know the price of each medicine and where to buy it
  2. BThat they know the chemical name of each drug
  3. CThat they know how and when to take them and what to report
  4. DThat they know which company makes each drug
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A nurse escalated a deteriorating patient, but the doctor has not come after 30 minutes and the patient is getting worse. What should the nurse do?

  1. AEscalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
  2. BTreat the patient with drugs from the cupboard without a prescription
  3. CWait, since the doctor has already been told
  4. DWrite in the notes that the doctor did not come and do nothing else
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. AStay close to the patient to keep them still without protection
  2. BLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
  3. CStand next to the patient and hold the film without protection
  4. DStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke combinatie van een ziekteverwekker met de bijbehorende aanvullende voorzorgsmaatregelen is juist?

  1. AInfluenza – alleen luchtwegisolatie
  2. BC. difficile – luchtwegisolatie
  3. CMazelen – alleen contactisolatie
  4. DBof – druppelisolatie
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

After a hip replacement using a posterior approach, which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep a pillow between my knees when I lie on my side in bed.”
  2. B“I will use a raised toilet seat at home.”
  3. C“I will not bend my hip past 90 degrees.”
  4. D“I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the adhesive tape
  2. BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  3. CNormal bruising from blood tests
  4. DVitamin C deficiency
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHypoxia
  2. BHyperthyroidism
  3. CHyperventilation
  4. DHypertension
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why can sepsis be missed in older adults?

  1. AThey may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
  2. BOlder adults always have a very high fever
  3. CBlood tests are not useful in older people
  4. DOlder adults cannot develop sepsis because their immune system is weaker
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom moet een laag totaal calcium voorzichtig worden geïnterpreteerd bij een patiënt met een laag serumalbumine?

  1. ALaag albumine maakt elke calciumtest onnauwkeurig en nutteloos
  2. BLaag albumine veroorzaakt altijd echte, symptomatische hypocalciëmie
  3. CVeel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
  4. DAlbumine en calcium worden met dezelfde chemische reactie gemeten, dus ze dalen altijd samen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with severe hypertriglyceridemia has a measured sodium of 128 mEq/L, but a measured serum osmolality is normal, and the patient has no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. ATrue hyponatremia from SIADH that needs fluid restriction
  2. BPseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
  3. CHyponatremia caused by drinking far too much water
  4. DHyponatremia caused by severe hyperglycemia in diabetes
11.FarmacologieGemiddeld

Welke is een bekende bijwerking van langdurig gebruik van orale corticosteroïden?

  1. ALage bloeddruk
  2. BGewichtsverlies
  3. COsteoporose
  4. DHypoglykemie
12.FarmacologieMoeilijk

A nurse calculates a child's dose and finds it is ten times higher than the usual range in the drug reference. What should the nurse do?

  1. AWithhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
  2. BGive one tenth of the dose without telling anyone
  3. CGive half the dose as a compromise
  4. DGive the dose, because the prescriber is responsible for the order
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
  2. BThey directly inhibit thrombin in the plasma
  3. CThey dissolve fibrin in existing clots
  4. DThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with life-threatening asthma has not responded to repeated nebulised salbutamol (albuterol), ipratropium and steroids. Which drug is commonly given intravenously next?

  1. AMorphine
  2. BIntravenous furosemide
  3. CMagnesium sulfate
  4. DMetoprolol
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt met een beroerte in de rechterhemisfeer negeert het eten aan de linkerkant van het bord. Hoe heet dit?

  1. ALinkszijdig neglect
  2. BDysfagie
  3. CExpressieve afasie
  4. DCerebellaire ataxie
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The nurse has four neurology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with Parkinson's disease whose next dose is due in one hour
  2. BA patient with a headache after a lumbar puncture this morning
  3. CA patient with multiple sclerosis who is tired after physiotherapy
  4. DA patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which finding suggests a deep tissue pressure injury?

  1. ADry, flaky skin on both shins
  2. BPale pink skin that blanches quickly when pressed
  3. CA small scratch on the skin with a little fresh red blood
  4. DIntact skin that is purple or maroon over a bony area
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An older patient with atrial fibrillation has sudden severe abdominal pain, but the abdomen is soft with little tenderness. Lactate is raised. What should the nurse suspect?

  1. ASimple constipation
  2. BMuscle strain from coughing
  3. CAcute mesenteric ischaemia
  4. DIrritable bowel syndrome
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In early pregnancy, how does the serum hCG level normally change?

  1. AIt stays at the same level throughout the first trimester
  2. BIt falls steadily from the day of implantation
  3. CIt roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
  4. DIt rises slowly until it peaks just before birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. AAmniotic fluid embolism
  2. BUterine atony
  3. CCervical laceration
  4. DUterine inversion
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Why is the Lund and Browder chart preferred over the adult "rule of nines" for estimating burn size in children?

  1. AIt adjusts for the larger head and smaller legs of young children
  2. BIt counts the number of blisters on the body
  3. CIt is mainly used for small burns of the hands, feet and face in children
  4. DIt measures the depth of the burn rather than its area
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. AYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
  2. BYes, but only if a cold bath is given at the same time
  3. CNo, because paracetamol can cause febrile seizures
  4. DNo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which findings suggest recent cannabis use?

  1. APinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
  2. BDilated pupils, high fever and severe muscle rigidity
  3. CSlow heart rate, constricted pupils, drooling and watery eyes
  4. DRed eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. AA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
  2. BNeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  3. CDehydration caused by anticholinergic side effects
  4. DWater intoxication from psychogenic polydipsia
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 4 ft 9 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

4 ft 9 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0020:0505:15t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 20:05 en eindigt om 05:15 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

20:0505:15
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
10%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 400 mg nodig uit een 10% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

400 mg10% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks500 mL? mL/h1200 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1200 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/500 mL1200 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?15 gtt/mL50 gtt/min3 h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 3 uur?

50 gtt/min15 gtt/mL3 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
160 mLover? mL/h3 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 7 uur zie je dat er nog 160 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 10 hna 7 h: 160 mL
Δ = %
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater150 mLmelk100 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine250 mLurine325 mLurine300 mLurine225 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 108 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

108 kg8 hurine: 250 mLurine: 325 mLurine: 300 mLurine: 225 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 80 mL/hstart 18:00ttotaal​ = ? h100 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 18:00 met 100 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 60/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · That they know how and when to take them and what to report

Waarom dit het antwoord is

Safe discharge needs the patient or carer to understand dose, timing, purpose and important side effects. Teach-back and written information help confirm this.

Antwoord

C · That they know how and when to take them and what to report
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team

Waarom dit het antwoord is

If a response is delayed and the patient deteriorates, the nurse follows the escalation policy to the next level and keeps monitoring and supporting ABCDE. Each step is documented.

Antwoord

A · Escalate further, for example to a senior doctor or the rapid response team
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Waarom dit het antwoord is

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Antwoord

D · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Bof – druppelisolatie

Waarom dit het antwoord is

Bof verspreidt zich via respiratoire druppels, dus wordt druppelisolatie toegepast. Mazelen is aerogeen, C. difficile vraagt contactisolatie en influenza vraagt druppelisolatie.

Antwoord

D · Bof – druppelisolatie
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”

Waarom dit het antwoord is

After a posterior hip replacement, crossing the legs, bending the hip beyond 90 degrees and turning the leg inwards can cause dislocation. Raised seats and a pillow between the knees help prevent it.

Antwoord

D · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Antwoord

B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Hypoxia

Waarom dit het antwoord is

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Antwoord

A · Hypoxia
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility

Waarom dit het antwoord is

Older people may have a normal or low temperature and present with delirium, falls or general decline. Early warning scores and a high index of suspicion are important.

Antwoord

A · They may have no fever and present with confusion, falls or reduced mobility
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is

Waarom dit het antwoord is

Ongeveer 40–45% van het calcium is gebonden aan plasma-eiwitten, vooral albumine. Wanneer albumine laag is, daalt het totaal calcium hoewel het geïoniseerd calcium normaal kan zijn. Een gecorrigeerd calcium of een gemeten geïoniseerd calcium geeft het ware beeld.Gecontroleerd met: Hypocalcemia (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

C · Veel calcium is aan albumine gebonden, dus het totaal calcium daalt ook als het geïoniseerd calcium normaal is
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids

Waarom dit het antwoord is

Very high lipids or proteins take up part of the plasma volume, so some laboratory methods report a falsely low sodium. The osmolality and the sodium measured by direct methods are normal. Treating this "hyponatremia" would be harmful.

Antwoord

B · Pseudohyponatremia, an artifact caused by very high lipids
11.Farmacologie

Antwoord: C · Osteoporose

Waarom dit het antwoord is

Langdurig gebruik van corticosteroïden vermindert de botvorming en verhoogt het fractuurrisico. Ze veroorzaken ook gewichtstoename, hoge bloedglucose, hypertensie en een hoger infectierisico.

Antwoord

C · Osteoporose
12.Farmacologie

Antwoord: A · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Doses outside the safe range must be questioned before administration. The nurse holds the dose, rechecks the weight and calculation and contacts the prescriber or pharmacist.

Antwoord

A · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Antwoord

D · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Magnesium sulfate

Waarom dit het antwoord is

A single dose of IV magnesium sulfate is recommended in acute severe or life-threatening asthma that does not respond to initial treatment. Senior and critical care help is called early. Sedatives and beta-blockers are dangerous in acute asthma.

Antwoord

C · Magnesium sulfate
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Linkszijdig neglect

Waarom dit het antwoord is

Beroertes in de rechterhemisfeer veroorzaken vaak neglect van de linkerkant van de ruimte en het lichaam. De verpleegkundige moet de patiënt misschien aansporen naar links te kijken, en de omgeving moet veilig worden ingericht. Afasie is typisch voor schade aan de linkerhemisfeer.

Antwoord

A · Linkszijdig neglect
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling

Waarom dit het antwoord is

A falling vital capacity and weak cough in Guillain–Barré syndrome warn of respiratory failure, which may need ventilation. The other patients have expected or less urgent problems.

Antwoord

D · A patient with Guillain–Barré syndrome whose vital capacity is falling
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Intact skin that is purple or maroon over a bony area

Waarom dit het antwoord is

A deep tissue injury appears as persistent purple, maroon or dark discolouration, or a blood-filled blister, from pressure and shear on underlying tissue. It may quickly turn into a deep wound.

Antwoord

D · Intact skin that is purple or maroon over a bony area
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Acute mesenteric ischaemia

Waarom dit het antwoord is

An embolus from AF can block the mesenteric artery, causing bowel ischaemia. Early signs are severe pain with few findings; raised lactate and peritonitis appear as the bowel dies. It needs urgent CT and surgery.

Antwoord

C · Acute mesenteric ischaemia
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks

Waarom dit het antwoord is

In a normal early intrauterine pregnancy hCG roughly doubles every 48 to 72 hours, then peaks at around 8 to 10 weeks. A slow rise can suggest an ectopic pregnancy or a failing pregnancy.

Antwoord

C · It roughly doubles every 2 to 3 days in the first weeks
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Uterine inversion

Waarom dit het antwoord is

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Antwoord

D · Uterine inversion
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children

Waarom dit het antwoord is

In young children the head makes up a larger share and the legs a smaller share of body surface area than in adults. The Lund and Browder chart adjusts for age, giving a more accurate estimate to guide fluid treatment.

Antwoord

A · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Waarom dit het antwoord is

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Antwoord

D · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate

Waarom dit het antwoord is

Cannabis intoxication typically causes conjunctival injection, increased appetite, dry mouth, tachycardia, impaired coordination and altered perception of time. High doses can cause anxiety or psychosis.

Antwoord

D · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Waarom dit het antwoord is

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Antwoord

D · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 145 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

4·12 + 9 = 57 in

Inches naar centimeters

h = 57·2,54 = 144,8 ≈ 145 cm

Antwoord

h = 145 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 550 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

20:05 → 24:00 = 235 min

Na middernacht

00:00 → 05:15 = 315 min

Totaal

t = 235 + 315 = 550 min

Antwoord

t = 550 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

10% = 100 mg/mL

Volume

V = 400/100 = 4 mL

Antwoord

V = 4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/500 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1200/100 = 12 mL/h

Antwoord

R = 12 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 600 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Volume

V = 200·3 = 600 mL

Antwoord

V = 600 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 6,667 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/10 = 50 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 160/3 = 53,33 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (53,33 − 50)/50·100% = 6,667%

Antwoord

Δ = 6,667%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,27 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

250 + 325 + 300 + 225 = 1100 mL

Per kilogram per uur

U = 1100/(108·8) = 1,273 ≈ 1,27 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,27 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL over

Tweede deel

300/80 = 3,75 h

Totale tijd

t = 2 + 3,75 = 5,75 ≈ 5,8 h

Antwoord

t = 5,8 h

Dat is ongeveer 5 h 45 min, dus de zak is rond 23:45 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 125

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 15 = 125

Antwoord

MFS = 125
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 60/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions