Oefenvragen in NCLEX-PN-stijl (LPN/LVN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 34 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?

  1. AIt is not a problem if the account is private
  2. BIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
  3. CThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
  4. DIt is not a problem because no name was given
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do?

  1. APut a spoon between the teeth to stop tongue biting
  2. BHold the arms and legs firmly so that the jerking movements stop more quickly
  3. CProtect the head, move objects away, time it and do not restrain
  4. DGive a drink of water as soon as the jerking starts
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a very low platelet count. Which safety measure is appropriate?

  1. AUse a soft toothbrush and an electric razor
  2. BUse a firm toothbrush and a safety razor
  3. CFloss hard each day to keep the gums healthy
  4. DTake rectal temperatures for accuracy
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met vermoedelijke kinkhoest moet in een gedeelde zaal blijven omdat er geen eenpersoonskamer vrij is. Wat is de meest geschikte opstelling terwijl infectiepreventie wordt gebeld?

  1. ADe patiënt naast een immuungecompromitteerde patiënt plaatsen
  2. BHelemaal geen maatregelen nemen tot er een eenpersoonskamer vrijkomt
  3. CLuchtwegisolatie toepassen met een N95-ademhalingsmasker voor iedereen
  4. DGordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient receives hemodialysis this morning. Which type of medication is often held before dialysis, as prescribed?

  1. ATopical skin creams
  2. BEye drops for glaucoma
  3. CAntihypertensive drugs
  4. DInhaled bronchodilators
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, feels the urge to go and has a firm swelling above the pubic bone. What is the most likely problem?

  1. AAcute kidney injury with no urine made
  2. BUrinary retention
  3. CA normal effect of the anesthetic
  4. DDehydration from fasting before surgery
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. ATell them to double the dose
  2. BReassure them that this is a sign the drug is working
  3. CReport it, as statins can cause muscle damage
  4. DAdvise more vigorous exercise to work through it
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

After a head injury, a patient passes very large volumes of dilute urine and the serum sodium is rising. What is most likely?

  1. ASyndrome of inappropriate ADH secretion
  2. BDiabetes mellitus
  3. CAcute kidney injury
  4. DDiabetes insipidus
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Wanneer moet een patiënt met chronische nierziekte een fosfaatbinder zoals calciumacetaat of sevelameer innemen?

  1. ABij de maaltijden
  2. BAlleen wanneer de patiënt zich ziek voelt
  3. CVoor het slapengaan op een lege maag
  4. DSlechts eenmaal per week
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Ten days after chemotherapy, a patient has a platelet count of 9 × 10³/µL and reports a sudden severe headache and blurred vision. What is the priority?

  1. AEncourage the patient to drink more fluids and check the blood pressure later
  2. BAssess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) for the headache and reassess in 1 hour
  4. DDim the lights and encourage rest, as headaches are common after chemotherapy
11.FarmacologieGemiddeld

What should the nurse teach a patient starting nitrofurantoin?

  1. AStop it as soon as the burning settles
  2. BExpect blue urine, which shows that the drug is working well
  3. CTake it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
  4. DTake it on an empty stomach with an antacid
12.FarmacologieMoeilijk

Gentamicine wordt gecombineerd met hooggedoseerd intraveneus furosemide. Welk risico is vooral verhoogd?

  1. AGehoorschade
  2. BBloedingen
  3. CLeverfalen
  4. DHypoglykemie
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Virchow's triad describes three factors that promote venous thrombosis. Which patient factor represents venous stasis?

  1. AAn inherited clotting disorder
  2. BDamage to a vein during hip surgery
  3. CTaking an oestrogen-containing pill
  4. DImmobility after major surgery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met hartfalen is in drie dagen 2,5 kg aangekomen, heeft nieuwe crepitaties aan beide basale longvelden en slaapt nu op vier kussens. Bloeddruk 138/84 mmHg, SpO₂ 93% zonder zuurstof. Wat is de prioriteit?

  1. AExtra orale vochtinname aanmoedigen om de nieren te beschermen
  2. BDe patiënt plat leggen om het hart te laten rusten en de belasting te verlagen
  3. CDe patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden
  4. DHet gewicht noteren en aan het einde van de volgende week opnieuw controleren
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

How does bladder training help urge incontinence?

  1. AThe patient goes to the toilet every 15 minutes
  2. BA catheter is used every night
  3. CThe patient drinks as little as possible
  4. DThe time between voids is slowly increased
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?

  1. AA patient with an injury at L3
  2. BA patient with an injury at L5
  3. CA patient with an injury at S2
  4. DA patient with an injury at T4
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

When breaking bad news, what is the first step in frameworks such as SPIKES?

  1. AGive the diagnosis as quickly as possible in the corridor
  2. BSet up a private setting with enough time
  3. CAsk the family to decide what the patient should be told
  4. DGive all treatment options before checking understanding
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with diabetes on continuous enteral feeding and an insulin regimen has the feed stopped for a procedure. What is the main concern?

  1. AHypoglycaemia if insulin continues without the feed
  2. BRefeeding syndrome from too much glucose
  3. CHyperglycaemia because the stomach is empty
  4. DDiarrhoea from stopping the feed suddenly
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A newborn's blood glucose is low but the baby is well and able to feed. What is the usual first step?

  1. AFeed the baby and recheck the glucose
  2. BWithhold feeds and observe for 6 hours
  3. CGive IV insulin immediately
  4. DGive the baby plain water by bottle
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. ABreast cancer; stop breastfeeding at once
  2. BA blocked duct; keep feeding and vary positions
  3. CMastitis; stop feeding from that breast
  4. DA breast abscess; stop breastfeeding completely
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

When is airway clearance (chest physiotherapy) best done for a child with cystic fibrosis?

  1. AStraight after a large meal, when the child has more energy
  2. BBefore meals, or well after eating
  3. COnly on days when the child has a fever
  4. DOnly at bedtime, lying flat after the evening meal
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
  2. B"We will put her on her back for every sleep, including naps."
  3. C"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
  4. D"Nobody will smoke in the house or in the car."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

An older man has poor concentration, memory complaints and low mood that started after his wife died. Why is careful assessment important?

  1. AMemory complaints in older adults are always caused by dementia
  2. BOlder adults cannot be treated for depression
  3. CLow mood after the loss of a partner is always normal grief and never needs any assessment
  4. DDepression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte die stabiel is op lithium vertelt de verpleegkundige dat ze dagelijks ibuprofen is gaan nemen tegen rugpijn. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. AZeggen dat het prima is, omdat ibuprofen zonder recept wordt verkocht en veilig is
  2. BHaar zeggen ook een diureticum te nemen tegen de zwelling
  3. CHaar adviseren haar lithiumdosis te verdubbelen
  4. DDe voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,69458 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,69458 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,69458 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:4506:35t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:45 en eindigt om 06:35 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:4506:35
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
25 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 25 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

25 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 1660 microgram. De ampul bevat 2 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

1660 mcg2 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
630 mLover? mL/h3 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 630 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 3 h: 630 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mL60 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 28 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 200 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

28 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk100 mLwater240 mLijsschilfers200 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine475 mLurine375 mLurine250 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 61 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

61 kg8 hurine: 500 mLurine: 475 mLurine: 375 mLurine: 250 mLwonddrain: 60 mL
U = mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL ingelopen120 mL/h09:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 09:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL50 mL ingelopen120 mL/h
t = h
33.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 92% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 50/min, alert, temperatuur 34,8 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 12SpO₂ 92%luchtSBP 118HR 50AT 34,8 °C
NEWS2 =
34.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 86% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 37,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 86%luchtSBP 130HR 64AT 37,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality

Waarom dit het antwoord is

Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.

Antwoord

C · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain

Waarom dit het antwoord is

During a seizure the nurse keeps the patient safe, notes the time and the features, and never puts anything in the mouth. Afterwards the patient is placed in the recovery position and the airway checked.

Antwoord

C · Protect the head, move objects away, time it and do not restrain
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Use a soft toothbrush and an electric razor

Waarom dit het antwoord is

With thrombocytopenia, minor trauma can cause serious bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding rectal procedures and IM injections where possible, and preventing falls.

Antwoord

A · Use a soft toothbrush and an electric razor
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact

Waarom dit het antwoord is

Druppelisolatie draait om afstand, mondmaskers en barrières. Een eenpersoonskamer heeft de voorkeur, dus wordt infectiepreventie gebeld. De patiënt bij een kwetsbare patiënt plaatsen zou gevaarlijk zijn.

Antwoord

D · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Antihypertensive drugs

Waarom dit het antwoord is

Removing fluid during dialysis can cause hypotension, so blood pressure drugs are often held before treatment as prescribed. Some drugs are also removed by dialysis and given afterwards.

Antwoord

C · Antihypertensive drugs
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Urinary retention

Waarom dit het antwoord is

An urge to void with a palpable bladder points to retention, not reduced urine production. The nurse confirms with a bladder scan if available and follows the prescribed plan, such as catheterization.

Antwoord

B · Urinary retention
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Report it, as statins can cause muscle damage

Waarom dit het antwoord is

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Antwoord

C · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Diabetes insipidus

Waarom dit het antwoord is

Cranial diabetes insipidus is a lack of ADH, so the kidneys cannot concentrate urine. Water loss raises sodium; strict fluid balance and replacement are needed.

Antwoord

D · Diabetes insipidus
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Bij de maaltijden

Waarom dit het antwoord is

Fosfaatbinders werken in de darm door fosfaat uit voedsel te binden, dus ze worden bij de maaltijden ingenomen. Tussen de maaltijden ingenomen hebben ze weinig effect.

Antwoord

A · Bij de maaltijden
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding

Waarom dit het antwoord is

Platelet counts usually reach their lowest point (nadir) about 7–14 days after chemotherapy. With a count below 10 × 10³/µL, a sudden severe headache or visual change may signal intracranial bleeding, which is an emergency. The nurse assesses neurological status and reports it immediately.

Antwoord

B · Assess neurological status and report it at once as possible brain bleeding
11.Farmacologie

Antwoord: C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown

Waarom dit het antwoord is

Nitrofurantoin is taken with food to reduce nausea and can harmlessly darken the urine. The full course is completed, and cough, breathlessness or numbness should be reported.

Antwoord

C · Take it with food, and the urine may turn dark yellow or brown
12.Farmacologie

Antwoord: A · Gehoorschade

Waarom dit het antwoord is

Zowel aminoglycosiden als lisdiuretica kunnen het binnenoor beschadigen. De combinatie verhoogt het risico op ototoxiciteit en vraagt dus om voorzichtigheid en bewaking.

Antwoord

A · Gehoorschade
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Immobility after major surgery

Waarom dit het antwoord is

Virchow's triad is stasis of blood, vessel wall injury and hypercoagulability. Immobility, long journeys and heart failure cause stasis. Surgery and trauma injure vessel walls. Oestrogen, cancer, pregnancy and inherited thrombophilias increase coagulability.

Antwoord

D · Immobility after major surgery
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · De patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden

Waarom dit het antwoord is

Snelle gewichtstoename met crepitaties en orthopneu wijst op vochtoverbelasting en verslechterend hartfalen. Rechtop zitten vermindert de veneuze terugvoer en vergemakkelijkt het ademen. De verpleegkundige voltooit een beoordeling (zuurstoftrend, vochtbalans, oedeem) en escaleert zodat de voorschrijver de diuretica kan aanpassen. Meer vocht of plat liggen zou de stuwing verergeren.

Antwoord

C · De patiënt rechtop zetten, volledig beoordelen en de vochtstapeling melden
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · The time between voids is slowly increased

Waarom dit het antwoord is

In bladder training, the patient follows a schedule and gradually lengthens the time between voids while using urge-suppression techniques. Over weeks, bladder capacity and control improve. Very low fluid intake makes urine concentrated and irritating.

Antwoord

D · The time between voids is slowly increased
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · A patient with an injury at T4

Waarom dit het antwoord is

Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.

Antwoord

D · A patient with an injury at T4
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Set up a private setting with enough time

Waarom dit het antwoord is

SPIKES starts with setting up a private, quiet space with time and the right people present. It then explores the patient's perception and wishes, shares knowledge in small steps, responds to emotions and agrees a plan.

Antwoord

B · Set up a private setting with enough time
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed

Waarom dit het antwoord is

When feed stops but insulin continues, blood glucose can fall sharply. The insulin plan is reviewed with the team, glucose is checked frequently, and a glucose infusion may be needed.

Antwoord

A · Hypoglycaemia if insulin continues without the feed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Feed the baby and recheck the glucose

Waarom dit het antwoord is

For mild, asymptomatic hypoglycaemia, early feeding and buccal glucose gel are used, with glucose rechecked per protocol. Symptomatic or persistent hypoglycaemia needs IV glucose.

Antwoord

A · Feed the baby and recheck the glucose
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Waarom dit het antwoord is

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Antwoord

B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Before meals, or well after eating

Waarom dit het antwoord is

Airway clearance is done regularly, usually once or twice a day, and timed before meals or at least an hour after eating to avoid vomiting. It is part of daily care, not only when the child is unwell.

Antwoord

B · Before meals, or well after eating
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Waarom dit het antwoord is

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Antwoord

A · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable

Waarom dit het antwoord is

Depression can cause slowed thinking and poor concentration that resemble dementia, sometimes called pseudodementia. Unlike dementia, the cognitive problems usually improve when the depression is treated.

Antwoord

D · Depression in older adults can look like dementia and is treatable
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · De voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen

Waarom dit het antwoord is

NSAID's verminderen de lithiumuitscheiding, zodat de spiegels tot in het toxische bereik kunnen stijgen. De voorschrijver moet de pijnbehandeling en de lithiumcontrole beoordelen.

Antwoord

D · De voorschrijver inlichten, omdat ibuprofen lithium tot toxische spiegels kan verhogen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,69 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,69458 → 9

Alleen het volgende cijfer beslist

0,69458 → 4
4 is 4 of minder, dus 9 blijft staan.
De cijfers daarna (58) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,69 mL

Antwoord

x = 0,69 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 11,83 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:45 → 24:00 = 315 min

Na middernacht

00:00 → 06:35 = 395 min

Totaal

315 + 395 = 710 min
t = 710/60 = 11,83 h

Antwoord

t = 11,83 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 250 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·25 = 250 mg

Antwoord

D = 250 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,83 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Volume

V = 1660/2000 = 0,83 mL

Antwoord

V = 0,83 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 210 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 630/3 = 210 mL/h

Antwoord

R = 210 mL/h

Dit is een verhoging van meer dan 25%: in de meeste ziekenhuizen moet je dan contact opnemen met de voorschrijver in plaats van in te halen, en de patiënt beoordelen op vochtoverbelasting.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 7,1 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

28·60/60 = 28 mL/h

Resterende tijd

t = 200/28 = 7,143 ≈ 7,1 h

Antwoord

t = 7,1 h
31.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 3,28 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 475 + 375 + 250 = 1600 mL

Per kilogram per uur

U = 1600/(61·8) = 3,279 ≈ 3,28 mL/kg/h

Antwoord

U = 3,28 mL/kg/h
32.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 7,9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 50 = 950 mL

Tijd

t = 950/120 = 7,917 ≈ 7,9 h

Antwoord

t = 7,9 h

Dat is ongeveer 7 h 55 min, dus de zak is rond 16:55 leeg.

33.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 6

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 92% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 50/min → 1
alert (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Optellen

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 1 + 0 + 3 = 6

Antwoord

NEWS2 = 6
34.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 86% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions