Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?

  1. AThe problem can never be prevented
  2. BThe fall has not happened yet, but risk factors are present
  3. CThe patient has already fallen several times
  4. DThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Where must the final identity check before a blood transfusion take place?

  1. AAt the bedside, with the patient and their wristband
  2. BIn the blood fridge, using the bag label
  3. CAt the nurses' station, with the ward list
  4. DIn the ward office, using the patient's notes and the prescription
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat moet de verpleegkundige doen voordat de aansluiting (hub) van een centraal veneuze katheter wordt gebruikt?

  1. AVoorzichtig op de hub blazen om stof te verwijderen
  2. BNiets, want de hub is beschermd onder een steriele dop
  3. CHem snel afvegen met een droog steriel gaas
  4. DDe hub schrobben met een antisepticum en laten drogen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A visitor becomes very agitated and starts shouting at the nurse in a patient’s room. What should the nurse do first?

  1. AKeep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
  2. BTouch the visitor’s arm to help them calm down
  3. CRaise the voice to show who is in charge
  4. DTurn away from the visitor and continue with the patient’s care as normal
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AMild bruising around the fracture site on the second day
  2. BA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  3. CPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  4. DItching under the cast during the first week after it was applied
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Which patient is the best choice for the room closest to the nurses’ station?

  1. AA confused older adult at high risk of falls
  2. BA patient admitted for a planned scan, feeling well
  3. CA patient with stable diabetes who walks independently
  4. DA young adult waiting for discharge tomorrow
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is an urgent brain scan needed before thrombolysis for a suspected stroke?

  1. ATo check for brain tumours only
  2. BTo measure the size of the ventricles
  3. CTo confirm the patient's age
  4. DTo rule out bleeding in the brain
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een postoperatieve patiënt heeft een hartfrequentie van 115/min, temperatuur 38,6 °C, ademfrequentie 26/min en een bloeddruk van 85/50 mmHg ondanks een vochtbolus. Waar wijst dit het meest waarschijnlijk op?

  1. AEen normale ontstekingsreactie in de eerste dagen na een operatie
  2. BAlleen lichte uitdroging
  3. CAngst voor het ontslag
  4. DSeptische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ATake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
  2. BUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  3. CTake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  4. DCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient admitted with heavy alcohol use and malnutrition has a glucose of 52 mg/dL (2,9 mmol/L) and low magnesium. Which prescribed treatment should be given before the IV glucose?

  1. AIV potassium
  2. BIV insulin
  3. CIV thiamine
  4. DOral iron
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe lang duurt het ongeveer voordat een middel dat met vaste tussenpozen wordt gegeven de steady state bereikt?

  1. A4 tot 5 halfwaardetijden
  2. BDat hangt alleen af van de dosisgrootte
  3. C10 halfwaardetijden
  4. D1 halfwaardetijd
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ALiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  2. BGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  3. CSevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient uses a glyceryl trinitrate (nitroglycerin) patch for angina. Why is it usually removed for several hours each day?

  1. AA nitrate-free interval prevents tolerance
  2. BThe patch works only during the night
  3. CThe skin needs a break to absorb a larger dose
  4. DIt lowers the risk of a high potassium level
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. AStart full CPR because the patient's family is not present
  2. BNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
  3. CCall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  4. DStart CPR but use only chest compressions
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

After a lumbar discectomy, which finding should the nurse report promptly?

  1. AMild pain at the wound site
  2. BA dry, intact wound dressing
  3. CStiffness when getting out of bed
  4. DNew weakness or numbness in the legs
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After a TURP, a patient on bladder irrigation has bladder spasms. The drainage has slowed and contains clots, and the bag holds less than the irrigant given. What should the nurse do first?

  1. ASuspect a clot in the catheter and follow the protocol
  2. BTurn off the irrigation and leave the catheter alone
  3. CGive an antispasmodic and recheck in four hours
  4. DEncourage the patient to strain to pass the clots
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

In the UK National Early Warning Score (NEWS2), what does an aggregate score of 5 or more usually trigger?

  1. AAn urgent review by a clinician skilled in acute illness
  2. BRoutine observations once every 12 hours, with no other change in care
  3. CNo change unless the patient complains
  4. DDischarge planning for the next day
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll drink less so my bag fills more slowly."
  2. B"I'll chew my food well to avoid blockages."
  3. C"I'll watch for dizziness and dark urine."
  4. D"I'll report if my output becomes very watery and high."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman received an opioid shortly before giving birth, and the baby is born with poor breathing effort. Which statement about the baby's care is correct?

  1. ANaloxone is given before any ventilation is started
  2. BNo support is needed because the effect lasts only seconds
  3. CFlumazenil is given to reverse the opioid
  4. DEffective ventilation comes first; naloxone is not routine
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 30 weeks is in a minor car accident. She feels fine and has no bleeding. What should the nurse advise?

  1. ACome in for fetal monitoring even without symptoms
  2. BTake a warm bath and rest
  3. CCome in only if she bleeds within a week
  4. DStay at home because there is no bleeding
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke bevinding op de groeicurve bij een kind van 10 maanden vraagt het meest om nader onderzoek?

  1. ALengte op het 50e percentiel en gewicht op het 40e percentiel
  2. BHoofdomtrek die de curve van het 75e percentiel volgt
  3. CGewicht dat sinds de geboorte op het 10e percentiel is gebleven
  4. DGewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een peuter met tetralogie van Fallot huilt hard en wordt diep cyanotisch en slap. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe hoofdomtrek meten
  2. BMet het kind gaan wandelen om te kalmeren
  3. CHet kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen
  4. DHet kind plat leggen met de benen omhoog om de veneuze terugvloed naar het hart te vergroten
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who wants to improve her self-esteem
  2. BA patient who feels lonely and wants more visitors
  3. CA patient who has not eaten or drunk anything for two days
  4. DA patient who wants to find a new hobby
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A man is found in a city far from home. He cannot remember who he is or how he got there, but his speech and thinking are otherwise normal. Tests show no head injury or intoxication. What is most likely?

  1. ADissociative amnesia with dissociative fugue
  2. BA manic episode with poor judgement and impulsive travel
  3. CAlzheimer's disease
  4. DDelirium
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35,9 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 35,9 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

35,9 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 4/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie elke 6 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspelke 6 uur7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg25 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 25 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg25 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 640 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

640 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg100 mL60 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

200 mg van een geneesmiddel is opgelost in 100 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 60 gtt/mL. Het voorschrift is 150 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

200 mg/100 mL150 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL80 stuks/kg · 83 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 83 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg83 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h86 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 86 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min86 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep200 mLthee240 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine400 mLurine475 mLurine300 mLwonddrain150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 104 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

104 kg8 hurine: 400 mLurine: 475 mLurine: 300 mLwonddrain: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL400 mL ingelopen120 mL/h19:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 19:00 is er al 400 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL400 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L222619ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,44, PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa) en HCO₃⁻ 19 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,44PaCO₂ 29 mmHg (3,9 kPa)HCO₃⁻ 19 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222629acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,29, PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa), HCO₃⁻ 29 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,29PaCO₂ 63 mmHg (8,4 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinustachycardiejunctioneel ritmesinusbradycardieeerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinustachycardie
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmegepacet ritme, falende capturedual-chamber (AV) gepacet ritmeidioventriculair ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2gepacet ritme, falende capture
  3. 3dual-chamber (AV) gepacet ritme
  4. 4idioventriculair ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The fall has not happened yet, but risk factors are present

Waarom dit het antwoord is

A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.

Antwoord

B · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · At the bedside, with the patient and their wristband

Waarom dit het antwoord is

The final check matches the patient's identity, by asking and from the wristband, with the blood bag and prescription at the bedside. Most wrong-blood events come from checks done away from the patient.

Antwoord

A · At the bedside, with the patient and their wristband
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · De hub schrobben met een antisepticum en laten drogen

Waarom dit het antwoord is

“Scrub the hub”: de hub met een antisepticum zoals alcohol of chloorhexidine schrobben, met wrijving en voldoende tijd om te drogen, vermindert katheter-gerelateerde bloedstroominfecties. De droogtijd maakt deel uit van de desinfectie.

Antwoord

D · De hub schrobben met een antisepticum en laten drogen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed

Waarom dit het antwoord is

In a potentially violent situation, the nurse keeps a safe distance and a clear path to the door, uses calm, simple words and gets help early. Touching or arguing with an agitated person can make things worse.

Antwoord

A · Keep a safe distance and a clear exit, speak calmly and call security if needed
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Waarom dit het antwoord is

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Antwoord

C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · A confused older adult at high risk of falls

Waarom dit het antwoord is

A confused patient at high risk of falls benefits from being close to staff, so they can be observed and helped quickly. The other patients are stable and independent.

Antwoord

A · A confused older adult at high risk of falls
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · To rule out bleeding in the brain

Waarom dit het antwoord is

A CT scan distinguishes haemorrhagic from ischaemic stroke. Clot-busting drugs are only given when bleeding has been excluded and other criteria are met.

Antwoord

D · To rule out bleeding in the brain
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Septische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is

Waarom dit het antwoord is

Tekenen van infectie met hypotensie die niet op vocht reageert, wijzen op septische shock. Waarschijnlijk zijn vasopressoren en inbreng van de intensive care nodig, naast antibiotica en bronbestrijding.

Antwoord

D · Septische shock waarvoor dringende beoordeling door de intensive care nodig is
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Waarom dit het antwoord is

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.

Antwoord

A · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · IV thiamine

Waarom dit het antwoord is

People with alcohol use disorder and malnutrition are often deficient in thiamine. Giving glucose first can use up the remaining thiamine and precipitate Wernicke encephalopathy, so thiamine is usually given before or with glucose. Hypoglycemia must still be treated promptly.

Antwoord

C · IV thiamine
11.Farmacologie

Antwoord: A · 4 tot 5 halfwaardetijden

Waarom dit het antwoord is

Bij herhaalde toediening nadert de spiegel na ongeveer 4–5 halfwaardetijden de steady state, ongeacht de dosis. Met een oplaaddosis gaat het sneller.

Antwoord

A · 4 tot 5 halfwaardetijden
12.Farmacologie

Antwoord: C · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Waarom dit het antwoord is

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Antwoord

C · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A nitrate-free interval prevents tolerance

Waarom dit het antwoord is

Continuous nitrate use leads to tolerance within days. A daily nitrate-free period (often overnight, when angina is least likely) keeps the drug effective. Patients are taught to rotate patch sites.

Antwoord

A · A nitrate-free interval prevents tolerance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Waarom dit het antwoord is

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Antwoord

B · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · New weakness or numbness in the legs

Waarom dit het antwoord is

New or worsening leg weakness, numbness or problems passing urine may indicate a haematoma or nerve root compression and need urgent review. Mild wound pain and stiffness are expected.

Antwoord

D · New weakness or numbness in the legs
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol

Waarom dit het antwoord is

Clots blocking the catheter make the bladder distend, causing pain and spasms. The nurse checks for kinks, adjusts the irrigation rate per protocol, performs a bladder washout if trained and escalates if not cleared.

Antwoord

A · Suspect a clot in the catheter and follow the protocol
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · An urgent review by a clinician skilled in acute illness

Waarom dit het antwoord is

NEWS2 scores respiratory rate, SpO₂, oxygen use, BP, pulse, consciousness or new confusion, and temperature. A score of 5–6 needs an urgent response, and 7 or more an emergency response.

Antwoord

A · An urgent review by a clinician skilled in acute illness
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Waarom dit het antwoord is

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Antwoord

A · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine

Waarom dit het antwoord is

Opioids cross the placenta and can depress newborn breathing. Resuscitation guidelines put effective ventilation first; naloxone is not part of routine newborn resuscitation and should be avoided if the mother uses opioids long term, as it can cause acute withdrawal and seizures. Flumazenil reverses benzodiazepines, not opioids.

Antwoord

D · Effective ventilation comes first; naloxone is not routine
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Come in for fetal monitoring even without symptoms

Waarom dit het antwoord is

Even minor trauma can cause placental abruption, sometimes without bleeding. Pregnant women after trauma are usually monitored with CTG for several hours. Rh-negative women may need anti-D.

Antwoord

A · Come in for fetal monitoring even without symptoms
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden

Waarom dit het antwoord is

Een kind dat gestaag langs een laag percentiel groeit, kan gewoon klein zijn. Het kruisen van twee grote percentiellijnen wijst op stagnerende groei en vraagt om onderzoek van voeding, ziekte en de sociale situatie.

Antwoord

D · Gewicht dat sinds de laatste bezoeken twee grote percentiellijnen heeft gekruist naar beneden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Het kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen

Waarom dit het antwoord is

Bij een hypercyanotische ("tet") aanval verhoogt de knie-borsthouding de systemische weerstand en de longdoorbloeding. Kalmeer het kind, geef zuurstof en roep dringend hulp; middelen zoals morfine kunnen worden voorgeschreven.

Antwoord

C · Het kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Waarom dit het antwoord is

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Antwoord

C · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Dissociative amnesia with dissociative fugue

Waarom dit het antwoord is

In dissociative fugue, the person travels away and cannot recall their identity or past, usually after a stressful event. Medical causes such as head injury, seizures and substances must be ruled out first.

Antwoord

A · Dissociative amnesia with dissociative fugue
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 96,6 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

35,9·9/5 = 64,62

Tel 32 op

T = 64,62 + 32 = 96,62 ≈ 96,6 °F

Antwoord

T = 96,6 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 4 × 7 = 280 mL

Flessen

280/150 = 1,867 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 450 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

25·18 = 450 mg

Antwoord

D = 450 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,64 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 640/1000 = 0,64 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,64 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/240 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 75 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

200/100 = 2 mg/mL

Volume per uur

150/2 = 75 mL/h

Druppelsnelheid

R = 75·60/60 = 75 gtt/min

Antwoord

R = 75 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 6,6 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·83 = 6 640 stuks

Volume

V = 6640/1000 = 6,64 ≈ 6,6 mL

Antwoord

V = 6,6 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 32,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·86 = 860 mcg/min
860·60 = 51600 mcg/h

Pompsnelheid

R = 51600/1600 = 32,25 ≈ 32,3 mL/h

Antwoord

R = 32,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,41 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

400 + 475 + 300 = 1175 mL

Per kilogram per uur

U = 1175/(104·8) = 1,412 ≈ 1,41 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,41 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 400 = 600 mL

Tijd

t = 600/120 = 5 h

Antwoord

t = 5 h

Dat is ongeveer 5 h 00 min, dus de zak is rond 00:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 13

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 3 + 2 + 1 + 3 + 3 = 13

Antwoord

B = 13
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 60

Risiconiveau

60 → hoog risico

Antwoord

hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,44: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 29 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 19 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,3 = 26,3 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,3 = 32,05 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 29 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,34 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: dual-chamber (AV) gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 22 kleine hokjes, 1500 ÷ 22 ≈ 68 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,88 s.
3. P-toppen: elke P-top volgt op zijn eigen pacingspike (atriale pacing).
4. AV-interval: de tweede spike komt 0,20 s na de eerste (de geprogrammeerde AV-vertraging).
5. QRS: 0,16 s, breed, direct na de tweede spike (ventriculaire pacing).

Interpretatie

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Antwoord

dual-chamber (AV) gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions