Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Before fitting anti-embolism stockings, what should the nurse do?

  1. AChoose a size by looking at the patient's shoe size and weight
  2. BFit the tightest size available so the stockings give the best effect
  3. CFit them over existing bandages or wounds
  4. DMeasure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  2. BCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  3. CSit the patient fully upright and ask them to cough again
  4. DPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Before a blood transfusion is started, which check is required?

  1. AThe patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
  2. BOne nurse checks the blood product against the order at the nurses’ station
  3. CThe nurse checks only that the bag number matches the order
  4. DThe patient signs the blood bag label to confirm their name before it is hung
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?

  1. AThrow water over the lamp to stop the current
  2. BStart chest compressions straight away
  3. CSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
  4. DPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient speaks little English, and the nurse needs to explain a new procedure. What is the best way to communicate?

  1. ASpeak loudly and slowly in English
  2. BUse a professional medical interpreter
  3. CUse hand gestures and hope the patient understands
  4. DAsk the patient’s 10-year-old child to translate
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. AFlumazenil
  2. BDantrolene
  3. CNaloxone
  4. DAtropine
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met diabetes type 2 is acuut ziek, sterk uitgedroogd en heeft een bloedglucose van 40 mmol/L zonder noemenswaardige ketonen. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?

  1. AHypoglykemie
  2. BDiabetes insipidus
  3. CDiabetische ketoacidose met uitdroging
  4. DHyperosmolaire hyperglykemische toestand
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with metastatic breast cancer is confused and constipated, with a corrected calcium of 3,3 mmol/L (about 13,2 mg/dL). What is usually the first treatment?

  1. AA high-calcium diet
  2. BIV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
  3. CStrict fluid restriction to protect the kidneys
  4. DOral calcium supplements and vitamin D
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. ATourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  2. BFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  3. CThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  4. DThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met diabetische ketoacidose heeft een kalium van 3,0 mEq/L voordat de insulineinfusie wordt gestart. Wat moet de verpleegkundige verwachten?

  1. AKalium wordt niet aangevuld, omdat insuline het zal verhogen
  2. BEerst wordt kalium aangevuld, en insuline wacht tot de waarde veilig is volgens protocol
  3. CInsuline wordt direct gestart met een hogere snelheid
  4. DDe vloeistoffen worden gestopt tot het kalium normaal is
11.FarmacologieGemiddeld

Welke veelvoorkomende bijwerking is typisch voor ACE-remmers?

  1. ABradycardie
  2. BDroge hoest
  3. CEnkeloedeem door vaatverwijding
  4. DHypoglykemie
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?

  1. AHyperkalaemia and muscle weakness
  2. BRebound tachycardia and hypertension
  3. CHypoglycaemia and weight gain
  4. DSevere bradycardia and heart block
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After an above-knee amputation, which measure helps prevent a hip flexion contracture?

  1. ASitting in a chair for most of the day with the hips bent
  2. BKeeping the hip bent to reduce stump swelling
  3. CLying prone for periods and avoiding pillows under the stump
  4. DKeeping a pillow under the stump at all times, day and night
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  2. BEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
  3. CStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
  4. DWithhold analgesia to avoid depressing breathing
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom wordt een patiënt vóór en na elke hemodialysesessie gewogen?

  1. AOm gewichtsverlies door ondervoeding te controleren
  2. BOmdat het apparaat niet kan starten zonder gewicht
  3. COm de dosis van elk geneesmiddel voor de komende week te berekenen
  4. DOm te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met longkanker en SIADH heeft een natrium van 112 mmol/L en heeft aanvallen. Wat is de meest geschikte behandeling?

  1. ASnelle correctie naar 140 mmol/L binnen de eerste zes uur
  2. BGrote hoeveelheden orale water om de urine te verdunnen
  3. CIntraveneus 5% glucose met hoge snelheid tot de aanvallen ophouden
  4. DHypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke geneesmiddelenklasse wordt vaak gebruikt om zuur te verminderen na endoscopische behandeling van een bloedende maagzweer?

  1. ALisdiuretica
  2. BH1-antihistaminica zoals cetirizine
  3. CProtonpompremmers
  4. DBètablokkers
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient is booked for a urea breath test for H. pylori. Which medicine should usually be stopped 2 weeks before the test?

  1. ALevothyroxine
  2. BAmlodipine
  3. COmeprazole
  4. DParacetamol (acetaminophen)
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA blood pressure check
  2. BAmniocentesis
  3. CA routine urine test
  4. DA glucose tolerance test
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has cyanosis that improves when crying and worsens during feeding. Which condition should be suspected?

  1. AChoanal atresia
  2. BCleft lip only
  3. CCongenital hip dysplasia
  4. DOesophageal atresia
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with a myelomeningocele has a neurogenic bladder. Which management is usual?

  1. AA permanent catheter left in place for life
  2. BRestricting fluids to reduce urine volume
  3. CClean intermittent catheterisation
  4. DWaiting for bladder control to develop naturally
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child has had many hospital admissions with unexplained symptoms. They occur only when the mother is present and stop when the child is apart from her. What should the nurse consider?

  1. AFabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
  2. BThe ward environment or hospital food is causing the symptoms
  3. CThe child is pretending to be ill to avoid school
  4. DA rare genetic disorder that needs more tests at once
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient lies awake in bed for hours worrying about not sleeping. Which stimulus control advice is correct?

  1. AStay in bed and watch television or use a phone until sleep finally comes
  2. BLook at the clock often to check how much sleep is being lost
  3. CDo vigorous exercise in the bedroom until tired enough to fall asleep straight away
  4. DIf still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient in alcohol withdrawal had a CIWA-Ar score of 8 four hours ago. It is now 22, and he is sweating heavily and very anxious. What should the nurse do?

  1. AReduce monitoring, because a higher score on this scale means that his withdrawal is improving
  2. BWait for the next routine score in four hours before deciding
  3. CGive the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber
  4. DEncourage him to drink a large glass of wine to settle the symptoms
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
28,869 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 28,869 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

28,869 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
8 fl oz? mL½ kopje? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 8 fl oz van sap, ½ kopje van thee, 1 tsp van hoestdrank in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 4,2 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 5 mL. Het voorschrift is 600 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL600 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 790 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

790 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 400 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks50 mLkortwerkende insuline4 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL loopt met 4 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/50 mL4 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h86 kg10 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 86 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 10 mcg/min. De zak bevat 8 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

8 mg/250 mL10 mcg/min86 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater300 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine275 mLurine325 mLurine500 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

water: 300 mLgelatinepudding: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 275 mLurine: 325 mLurine: 500 mLwonddrain: 60 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 75 mL/hstart 20:00ttotaal​ = ? h120 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 20:00 met 120 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 75 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL120 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 28/min, SpO₂ 86% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 36,2 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 28SpO₂ 86%O₂SBP 130HR 132AT 36,2 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 8/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 8SpO₂ 97%luchtSBP 136HR 44AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 10 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,28PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222631acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,28, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,28PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventrikelfibrillerenpulseloze elektrische activiteit (PEA)asystoliesinusbradycardie

Een gemonitorde patiënt wordt bewusteloos en niet normaal ademend aangetroffen, en er is geen halsslagaderpols te voelen. De monitor toont dit georganiseerde ritme. Hoe heet deze situatie? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventrikelfibrilleren
  2. 2pulseloze elektrische activiteit (PEA)
  3. 3asystolie
  4. 4sinusbradycardie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease

Waarom dit het antwoord is

Wrong-sized stockings can cause skin damage or a tourniquet effect. They are not used in significant peripheral arterial disease, and the skin is checked daily.

Antwoord

D · Measure the legs to get the right size and check for arterial disease
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Antwoord

B · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside

Waarom dit het antwoord is

Wrong-patient transfusion can cause a fatal ABO reaction, so the final check is always done at the bedside, with positive patient identification against the product label, compatibility tag and order. Many US hospitals require two qualified people for this check, while UK guidance allows one trained person if positive identification is used. Local policy decides who checks.

Antwoord

A · The patient’s identity is checked against the blood product and its paperwork at the bedside
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person

Waarom dit het antwoord is

The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.

Antwoord

C · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Use a professional medical interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters give accurate, confidential translation of medical information. Family members, especially children, may leave things out and should not be used for important explanations.

Antwoord

B · Use a professional medical interpreter
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Antwoord

B · Dantrolene
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand

Waarom dit het antwoord is

HHS treft meestal mensen met diabetes type 2. Het ontwikkelt zich in enkele dagen met extreme hyperglykemie, uitdroging en een hoge osmolaliteit, maar weinig ketose.

Antwoord

D · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate

Waarom dit het antwoord is

Hypercalcaemia of malignancy causes dehydration, so IV fluids are given first, followed by a bisphosphonate to reduce bone resorption. Calcium, renal function and fluid balance are monitored.

Antwoord

B · IV fluid rehydration, followed by a bisphosphonate
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Waarom dit het antwoord is

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.

Antwoord

C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Eerst wordt kalium aangevuld, en insuline wacht tot de waarde veilig is volgens protocol

Waarom dit het antwoord is

Insuline verlaagt het kalium verder en kan gevaarlijke ritmestoornissen veroorzaken. Gangbare richtlijnen vullen kalium aan en stellen insuline uit tot de waarde minstens ongeveer 3,3 mEq/L is, terwijl intraveneuze vloeistoffen doorlopen. De verpleegkundige volgt het ziekenhuisprotocol en bewaakt het ECG.

Antwoord

B · Eerst wordt kalium aangevuld, en insuline wacht tot de waarde veilig is volgens protocol
11.Farmacologie

Antwoord: B · Droge hoest

Waarom dit het antwoord is

ACE breekt ook bradykinine af. Wordt het geremd, dan hoopt bradykinine zich op in de luchtwegen en geeft bij sommige patiënten een hardnekkige droge hoest.

Antwoord

B · Droge hoest
12.Farmacologie

Antwoord: D · Severe bradycardia and heart block

Waarom dit het antwoord is

Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.

Antwoord

D · Severe bradycardia and heart block
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump

Waarom dit het antwoord is

Prolonged hip flexion, such as long periods sitting or a pillow under the stump, can lead to a fixed contracture that makes fitting a prosthesis difficult. Lying prone for periods, keeping the hip extended and early physiotherapy help prevent it.

Antwoord

C · Lying prone for periods and avoiding pillows under the stump
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Waarom dit het antwoord is

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Antwoord

B · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen

Waarom dit het antwoord is

Het verschil tussen het gewicht voor en na dialyse laat zien hoeveel vocht is verwijderd. Grote gewichtstoename tussen sessies wijst op te hoge vochtinname en vergroot het risico op hypertensie, kortademigheid en krampen tijdens dialyse.

Antwoord

D · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Hypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid

Waarom dit het antwoord is

Ernstige symptomatische hyponatriëmie wordt behandeld met kleine boluses hypertone zoutoplossing om het natrium met enkele mmol/L te verhogen en de aanvallen te stoppen. De totale correctie is beperkt (vaak tot niet meer dan ongeveer 8–10 mmol/L in 24 uur) om osmotisch demyelinisatiesyndroom te voorkomen. Natrium wordt vaak gecontroleerd.

Antwoord

D · Hypertone zoutoplossing, onder bewaking, met een beperkte stijgsnelheid
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Protonpompremmers

Waarom dit het antwoord is

PPI's verhogen de pH van de maag, stabiliseren stolsels en verminderen nabloeding na endoscopische behandeling van een zweerbloeding. Er wordt getest op H. pylori en dit wordt uitgeroeid, en NSAID's worden waar mogelijk gestaakt.

Antwoord

C · Protonpompremmers
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Omeprazole

Waarom dit het antwoord is

PPIs suppress H. pylori and can give false-negative breath or stool tests, so they are usually stopped 2 weeks before. Antibiotics are usually stopped 4 weeks before testing.

Antwoord

C · Omeprazole
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Amniocentesis

Waarom dit het antwoord is

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Antwoord

B · Amniocentesis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Choanal atresia

Waarom dit het antwoord is

In choanal atresia, the nasal passages are blocked. Babies breathe through the mouth when crying, but become cyanotic when feeding or calm. A catheter cannot be passed through the nose.

Antwoord

A · Choanal atresia
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Clean intermittent catheterisation

Waarom dit het antwoord is

Damage to the spinal nerves causes a bladder that does not empty fully, risking infection and kidney damage. Clean intermittent catheterisation several times a day, taught to parents and later to the child, is the usual approach.

Antwoord

C · Clean intermittent catheterisation
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures

Waarom dit het antwoord is

Fabricated or induced illness (formerly Munchausen syndrome by proxy) is a form of abuse in which a carer invents or causes illness. Careful objective documentation and early involvement of the safeguarding team are essential; the carer should not be confronted alone.

Antwoord

A · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy

Waarom dit het antwoord is

Stimulus control strengthens the bed as a cue for sleep. Getting up when unable to sleep, using the bed only for sleep and intimacy, and keeping a regular wake time are key parts.

Antwoord

D · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Give the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber

Waarom dit het antwoord is

A rising CIWA-Ar score shows worsening withdrawal. Symptom-triggered benzodiazepine treatment, closer observation and medical review help prevent seizures and delirium tremens.

Antwoord

C · Give the prescribed symptom-triggered benzodiazepine, increase monitoring and inform the prescriber
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 29 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

28.869 → 8

Alleen het volgende cijfer beslist

28.869 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 8 naar boven af.
De cijfers daarna (69) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 29 gtt/min

Antwoord

x = 29 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 365 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

8 fl oz = 8·30 = 240 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Optellen

V = 240 + 120 + 5 = 365 mL

Antwoord

V = 365 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Volume

V = 600/200 = 3 mL

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,79 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 790/1000 = 0,79 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,79 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/480 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,2 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Resterende tijd

t = 400/126 = 3,175 ≈ 3,2 h

Antwoord

t = 3,2 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 8 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/50 = 2 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 4·2 = 8 stuks/h

Antwoord

D = 8 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18,8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

10·60 = 600 mcg/h

Pompsnelheid

R = 600/32 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Antwoord

R = 18,8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 210 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 300 + 100 = 400 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1370 mL

Totale output

275 + 325 + 500 + 60 = 1160 mL

Balans

B = 1370 − 1160 = 210 mL

Antwoord

B = 210 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL over

Tweede deel

520/75 = 6,933 h

Totale tijd

t = 4 + 6,933 = 10,93 ≈ 10,9 h

Antwoord

t = 10,9 h

Dat is ongeveer 10 h 56 min, dus de zak is rond 06:56 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 86% → 3
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 36,2 °C → 0

Optellen

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 = 11

Antwoord

NEWS2 = 11
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 23 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·10 + 8 = 23 mmHg
worpafstand: 21–25 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 23 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 31 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,491 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 28 × 0,04 = 1,12 s

Formule van Bazett

QTc = 0,52/√1,12 = 0,52/1,058 = 0,491 s

Antwoord

QTc = 0,491 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (491 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 33 kleine hokjes, 1500 ÷ 33 ≈ 45 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,32 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions